Srí Lanka, Šrí Lanka nebo chcete-li Cejlon

Příprava na cestu, aneb jak to všechno začalo

Na tento rok jsme měli spoustu plánů na různé destinace a nakonec to za nás rozhodly ceny letenek. A tím to všechno začalo. Letecká společnost Emirates nabízela letenky z Prahy na Srí Lanku za 15.433 Kč za zpáteční letenku včetně všech poplatků. Asi před třemi měsíci nabízely ČSA letenky za necelých 12 tis., ale když jsme je chtěli rezervovat prostě to nějak nešlo, tak asi jen chtěli nalákat lidi. No nic. Letenky jsme koupili stejně jako minule na Nový Zéland přes naši známou, Evu z CK Bemett. Tento krát neletíme sami, ale jede s námi i Martinův otec. Ten si vzhledem k věku ještě nechal připojistit storno letenky, které stálo 386 Kč. V případě, že by nemohl cestovat tak je tam spoluúčast 20% a zbývající část mu letecká společnost vrátí. Jinak u nás nepojištěných je také možné kdykoli do odletu, minimálně 24 hodin před stornovat letenky za poplatek 5.500,- Kč. Navíc výhoda, kromě toho že Emirates patří k nejlepším leteckým společnostem na světě, týkající se jejich servisu na palubě, je i v ekonomické třídě povolena váha zavazadel 30 kg. Já měl vždycky problém se vejít do povolených 20 kilogramů, tak mě to velmi potěšilo, že se letos nemusím strachovat jak všechno zabalím. Hned po zaplacení letenek je možné si rezervovat i sedadla v letadle, což Eva hned zajistila. Bohužel u nouzových východů, kde je nejvíce místa na nohy, sedadla rezervovat nejde, ty se přiřazují až na letišti. Můžeme jedině při odbavení zkusit požádat, jestli by nám sedadla nevyměnili. No uvidíme. Ještě možná k té ceně letenek a s tím související termín naší cesty. Každopádně jsme chtěli letět v období, kdy na západním pobřeží není období monzunů. Chtěli jsme letět už v prosinci během vánočních svátků, kdy by Martin dostal bez problémů v práci dovolenou a tak bychom tam mohli být déle, ale to se ceny letenek pohybovaly od 22 do 27 tis. Až od 31.12. je bylo možné koupit za těch akčních 15.433, protože bylo jasné, že už se na Sri Lanku nikdo do Silvestra nedostane. A kvůli týdnu navíc se nám nechtělo připlácet 7 tisíc. Na leden dovolili Martinovi v práci pouze 3 týdny, takže byl jasný i termín naší cesty, 31.12.2012 - 21.1.2013. Jelikož má letadlo cestou z Dubaje do Colomba krátké mezipřistání na Maledivách, zvažovali jsme si náš pobyt prodloužit o pár dní na Maledivách, protože rozdíl v ceně se stopem na Maledivách a beze stopu je pouze 1.660,- Kč na osobu a můžete tam zůstat jak dlouho chcete, to už cenu letenky nezvýší a jiným letem potom pokračovat dále. Dívali jsme se i na nějaké hotely, daly se sehnat celkem za slušnou cenu, ale nakonec jsme od toho záměru ustoupili, vzhledem k délce celé dovolené. Bylo by to na úkor pobytu na Srí Lance a už i ty 3 týdny jsou tak tak. Pokud jde v Dubaji jen o přestup, kde máme mezipřistání a nebudeme vycházet ven z letiště do města, není potřeba vyřizovat si tranzitní vízum.

Pokud čekání v Dubaji je delší než 8 hodin (ekonomická třída) nebo 6 hodin (business a první třída), potom letecká společnost Emirates nabízí zdarma možnost ubytování v Dubaji v hotelu Copthorne Airport Hotel (ekonomická třída) nebo Le Meridien Hotel (obchodní a první třída), transfer z/na letiště, stravu (dle denní doby) a povolení vstupu na území Spojených Arabských Emirátů. Což je i náš případ, protože v Dubaji čekáme něco málo přes 8 hodin. Ovšem ubytování se i v rámci jednotlivých tříd vztahuje pouze na některé cestovní cenové hladiny a službu je nutné vyžádat minimálně 48 hodin před odletem. Pokud je cena nad 1100 USD netto, pak je hotel zdarma, jinak je možno ho doplatit. Výjimkou je pouze cílová destinace Saigon a Phuket, kde je hotel poskytován bez ohledu na cenu letenky. Takže to není náš případ, jelikož jsme zase měli akční cenu letenek. Ovšem tranzitní cestující, jejichž doba čekání na navazující spoj na letišti v Dubaji přesáhne 4 hodiny, mohou využít poukazy na občerstvení (meal voucher). Poukazy na občerstvení jsou cestujícím vydány na letišti v Dubaji na informační přepážce (WEST side). Cestující se musí na přepážce prokázat palubními vstupenkami z předchozího i navazujícího letu.

Níže uvádím seznam restaurací, v nichž mohou tranzitní cestující uplatnit poukazy na občerstvení:
mealvoucherdubaj
Tak letenky bychom měli. To je základ. Do odletu nám zbývá 5 týdnů a je třeba ještě zařídit plno věcí. Tak narychlo jsem nikdy žádnou cestu nezajišťoval. Vždycky jsem měl letenky koupené hodně dlouho dopředu a měl jsem čas všechno v klidu připravit. Podařilo se mi po známostech v nakladatelství JOTA sehnat turistického průvodce Srí Lankou od Rough Guide za zvýhodněnou cenu, jelikož jsem jejich dlouholetým klientem. Tímto bych jim chtěl moc poděkovat za jejich vstřícný přístup.

Co se týče nejvhodnější doby pro cestování na Šrí Lanku, tak záleží na tom, které části ostrova chcete navštívit, protože se zde střídají na jednotlivých stranách ostrova období sucha a období dešťů. Pokud budete chtít navštívit vnitrozemí ostrova včetně Annuradhapury, ale i hory v okolí Kandy, stejně tak jako se okoupat na jižním či západním pobřeží ostrova, tak údajně dle našeho průvodce Buddiho je nejlepší období březen - květen, tedy období sucha. Od poloviny června zase začínají deště. Pokud se i potápíte, také musíte vzít v úvahu roční období. Na západním pobřeží obecně se začíná potápět v listopadu až prosinci, nejlepší měsíce jsou leden až březen. V dubnu kvůli monzunu sezóna končí. Potápěčská sezóna na celém východním pobřeží trvá od dubna do září (vrchol je od června do srpna). V říjnu totiž na východě a severu ostrova končí turistická sezóna a přichází monzunové deště. Hotely se zavírají a hoteliéři musí čekat na další turisty až do února příštího roku.

Plánovali jsme si na Srí Lance půjčit auto a sami objet celý ostrov, stejně jako tomu bylo na Novém Zélandu. Ale když jsem začal hledat informace na netu, tak od půjčení auta skoro všichni varovali, že cesty tam jsou ve špatném stavu (průměrně se ujede tak 35-40 km za hodinu), špatně značené, šílený provoz a že je to opravdu jen pro otrlé. Jakmile budete účastníkem nehody, tak za všechno automaticky můžete Vy, protože jste cizinci. Spíš doporučovali pronajmout si auto i s řidičem, které je cenově srovnatelné jako vypůjčení samotného auta, ale odpadne nám spousta starostí a nervů. Místní, kteří se tady narodili znají cesty a způsob dopravy. Navíc se zde jezdí po levé straně. Původně jsme se tomuto způsobu cestování vyhýbali. Hodně totiž záleží na tom, jakého řidiče seženete. Nejméně vhodné je půjčovat si auto přímo na letišti. Pokud se totiž s řidičem předem nedohodnete na plánu cestu, bude Vás vozit po všech čertech, co on uzná za vhodné a kde mu z toho kápne provize. Takže Vás bude tahat do restaurací, ubytoven, obchodů, dílen apod. kde má slíbené za Vás provize, které stejně zaplatíte v ceně Vy. Na internetu jsem hledal doporučení na různé řidiče. Docela to byl problém. Podle zkušeností cestovatelů, jsem oslovil několik agentur a řidičů a požádal je o ceny za auto s řidičem na 12 dní, i variantu s ubytováním se snídaní. Někteří nezareagovali vůbec, někteří měli ceny opravdu přehnané.

Našel jsem kontakt na Lenku Kučerovou, Češku, která na Srí Lance žije. Napsal jsem ji email na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  a požádal ji o pár rad. A vylezlo z ní, že má svou cestovku a poslala mi jakýsi itinerář cesty na 10 dní, který podle ní obsahuje to nejlepší ze Srí Lanky. No mi to zrovna jako to nejlepší nepřišlo. Pro dva lidi vyšla tahle cesta s řidičem, ubytováním v hostelech se snídaní na 560USD/os. (bez vstupů). Tzn. že při 3 lidech by nás to stálo nějakých 1500 USD. Má údajně 16 ověřených řidičů, které půjčuje na cesty. Řidiče máte pořád k dispozici, otevřené kilometry nebo se navrhne cesta, kde Vám spočítá cenu a potom můžete jakkoliv uhýbat a za kilometry navíc zaplatíte zvlášť. Nevím nějak mě nepřesvědčila a taky jsme se nedohodli.

Dalším osloveným podle doporučení byl Krishantha Roshan Coonghe - Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , který má cestovní kancelář Jeromwin tours sídlící v Negombu, jeho web je www.jeromwintours.com. Poslal mi kalkulace, musím říct, že pěkně a profesionálně zpracované ve třech cenových variantách. ODKAZ. Nejlevnější varianta na 12 dní, 11 nocí se snídaní v třílůžkovém pokoji za 1560 USD, tedy 520 USD na osobu. Za dopravu si účtoval 75 USD na den a za ubytování 60 USD na noc. Cenu měl srovnatelnou s Lenkou, což nás taky moc neoslovilo. Čekali jsme nižší ceny vzhledem k informacím, které jsem měl. A to, že kilometr s řidičem se pohybuje mezi 40-45 Rp/km. Někteří si účtují cenu za den, která vychází na 40-60 USD/den za auto s řidičem a je jedno kolik kilometrů najedete. Tento způsob používají hlavně řidiči, které si najmete na letišti. Čím déle si auto pronajmete, tím jsou schopni cenu snížit, ale pod těch 40 USD na den se asi nedostanete a už vůbec ne ve vysoké sezóně.

Potom jsem napsal Mohamedovi (mohamed izver, Mohamed Iswar), email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil:00914723914217, o kterém psali že je drahý a taky se to potvrdilo. Navíc jeho angličtina v emailech taky nebyla excelentní a měl jsem podmínku, že chci řidiče, který bude umět dobře anglicky. Přišel s nabídkou pouhých 50 USD na osobu a den za ubytování se snídání v guest housech a s dopravou. Tedy nějakých bratru 1800 USD pro 3 lidi. V dalším emailu přišel už se speciální slevou na 40 USD/os./den. tedy 120 USD pro 3 osoby. Za dva dny poslal sám od sebe další email, že by nerad o nás přišel a dal konečnou nabídku 110 USD na den pro 3 osoby v třílůžkovém pokoji se snídaní a s dopravou. Tedy 1320 USD. Poděkoval jsem mu, jelikož jsem mezitím jednal s dalšími dvěma řidiči, kteří nabízeli cenu cca 1100 USD na těch 12 dní pro 3 osoby. Jedním z nich byl mnohými doporučován Rushaan Cassiere - Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Najdete ho i na Facebooku http://facebook.com/mass.r.cassiere, tel. +94714321704. Jeho nabídka na auto na 6 dní byla 270 USD, na 12 dní 480 USD tedy 40 USD/den, ubytování v třílůžkových pokojích se snídaní v menších hotelech a guest housech byla 55 USD na den. Ubytování by nám na základě našeho programu rezervoval a platili bychom si ho sami přímo na místě, ceny v hlavní sezóně se pohybují za třílůžkový pokoj pro 3 dospělé se snídaní mezi 50-55 USD. Taky jsme uvažovali variantu dvojlůžkového pokoje a jednolůžkového, v tom případě by cena byla 40 USD za dvojlůžkový a 35 za jednolůžkový se snídaní. Platbu za auto požadoval 50% na začátku a 50% na konci. Musím říct že reagoval na maily ihned a jednání s ním bylo velmi příjemné. Ovšem když jsem mu asi po týdnu poslal itinerář cesty, který jsem vypracoval jak jsme se dohodli a požádal o ho o upravení, zaslání nabídky ubytování k potvrzení aby to mohl rezervovat, dlouho se neozýval. Ozval se po 12 dnech, kdy nám poslal upravený itinerář a nabídku nějakých ubytování, ale musím říct, že se mi zdály horší než s Buddim. Posléze jsem mu napsal, že moc děkuji, ale jelikož jsem nevěděl jestli se ještě ozve, oslovil jsem dalšího řidiče, se kterým jsme se již dohodli. Přesto mi popřál pěknou dovolenou, omlouval se že se dlouho neozval, že byl na cestách s turisty a kdybych cokoliv potřeboval , že se na něj mohu obrátit. Což je velice příjemné.

Naštěstí jsme měli od začátku skvělou spolupráci s dalším řidičem, kterého jsem oslovil opět na doporučení lidí, kteří s ním již byli, jako jednoho z prvních. Musím říct, že na maily reaguje téměř okamžitě, maximálně odepíše do druhého dne, dle časového posunu, nebo pokud není někde na cestách s turisty. Jmenuje se Schreck Buddhika Fernando, říkám mu Buddi. Jeho email je Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel. +94777861691, address: 12- D, St. Ann's lane,Palangathure West,Kochchikade (Negombo). Má svoji cestovní kancelář v Negombu Buddi Tours http://www.travelwithbuddi.com/. Na vizitce má ještě staré webové stránky.
Budditoursvizitka

Komunikace s ním byla hned od začátku perfektní. Najdete ho taky na Facebooku http://facebook.com/buddhikaf, SKYPE: buddhika12345. Auto s řidičem, benzínem a ubytováním ve třílůžkovém pokoji se snídaní nám nabídl za 1100 USD za 12 dní vč. ubytování pro řidiče (většinou jsou na Srí Lance hotely, kde nabízí ubytování pro řidiče zdarma). Říkal že nám dá pěkná ubytování s klimatizací. Lidé co s ním byli si chválili ubytování, které jim vybral, že vždy bylo v pěkném místě. Ptal jsem se ho ještě kolik by stála varianta pouze auta s řidičem bez ubytování. Variantu ceny za kilometr nepraktikuje pouze cenu za den a ta je 50 USD za auto s benzínem a řidičem, minimum 10 dní. A ubytování si můžeme zajišťovat sami, ale musí hotel poskytovat i ubytování pro řidiče. Pokud by ho neposkytoval, je potom cena o 10 USD na den vyšší. Říkal že má řidiče, kteří mluví dobře anglicky. Všechna auta má klimatizovaná. Požadoval jsem nějaké pohodlné auto tak nám nabídl Nissan Caravan VX. Navíc nám nabídl zdarma odvoz z letiště do Negomba. Mnozí si účtují i za to peníze. Na platbě jsme se dohodli že na začátku zaplatíme polovinu, dalších 25% po 5 dnech a zbytek 2 dny před koncem výletu. S tím, že ubytování bude zajištěno a bude ho platit on. Poté co jsem mu zaslal náš itinerář trasy s místy, která bychom chtěli navštívit, opět do druhého dne zareagoval. Pomohl nám to upravit podle trasy, jak to bude nejvýhodnější s ohledem na navštívená místa, trasu, noclehy. Z 12 dní jsem to musel upravit na 13 dní. Požádal jsem ho i o zajištění ubytování v Negombu po příletu. Cena za 12 dní a 14 nocí vč. dvou nocí v Negombu, auta, benzínu, řidiče, ubytování ve 3 lůžkovém pokoji se snídaní a vlastní koupelnou a hotelových tax, odvozu z letiště do Negomba a ubytování pro řidiče byla 1300 USD. Pokud bychom chtěli jeden dvojlůžkový a jeden jednolůžkový pokoj tak by cena byla 1700 USD. Což jsme nakonec zamítli, přece je to jenom dost. Cena nezahrnuje vstupné a poplatky za parkování u památek (nakonec poplatky za parkování po nás nechtěl). Řidiče na okruhu ostrovem nám bude dělat on sám, jen na letiště pro nás pošle svého bratra Randiku, který také dělá průvodce. V upraveném itineráři byly hned i nabídky ubytování, většina byla s klimatizací, některé byly hotely (musím říct že moc pěkné), některé guest housy, některé dokonce podle toho co jsem si vybral sám předem. Všechny měly klimatizaci kromě dvou v horách (Ella a Nuwara Eliya) Měli jsme možnost se na ně podívat na netu a odsouhlasit aby je mohl rezervovat. Jeden v Nuwara Eliya se nám moc nepozdával, tak hned nabídl další alternativy. Tady jsme dlouho vybírali z několika nabídek. Myslel jsem, že už mě pošle do p....e, že pořád vymýšlím, ale opravdu bylo vidět že má zájem a snažil se nám maximálně vyhovět. To jsem oceňoval. Některé hotely měly pokoje s klimatizací už obsazené na náš termín, tak zase operativně nabídl jiný k odsouhlasení a musím říct, že vždy ve velmi slušné kvalitě. Poslal nám i ceny jednotlivých vstupů do památek a parků, které jsme chtěli navštívit. To mě málem omylo, když jsem to viděl. Co tam člověk ušetří na jídle, tak 100x vrátí na vstupném. Bohužel i zde platí dvojí ceny. Místní platí úplně směšné částky a turisté nehorázné pálky. A ceny se každým rokem zvyšují. Ale občas, když to šlo, tak nám koupil vstupenky za cenu místní a ne turistickou, takže vůbec se nemusíte bát že by Vás chtěl nějak natáhnout. Ještě jsem se ho ptal, zda nám bude dělat i průvodce nebo jen řidiče. Na to mi odpověděl, že bohužel na památkách nesmí provádět, že to není dovoleno, ale kdykoliv bude mít příležitost že nám poskytne zkušenosti, rady, vědomosti. Nakonec na mnoha místech s námi byl. Zpětně po návratu ze Šrí Lanky můžu Buddiho vřele doporučit. Klidně se mně odkažte, má dobrého pamatováka na lidi. Je strašně příjemný, 35 roků, mluví perfektně anglicky, opravdu se snažil pro nás udělat maximum co mohl. Nemám na něj jedinou špatnou věc a to si myslím, že mluví za všechno. Snažil se nám pomoci a poradit kde se dalo, všude se perfektně orientoval, zajistil nám různé slevy, operativně jsme upravili program podle počasí, zajistil mi léky, večeře v hotelích za výhodnější ceny apod. Ubytování bylo velice slušné, až na pár detailů, ale konkrétně více v cestopise. Auto během naší cesty několikrát umyl, takže bylo pořád čisté, pohodlné. Má další 4 řidiče, které používá, včetně svých dvou bratrů. Každopádně trvejte na tom, aby s Vámi jel přímo on. Ty ostatní neznám a nemůžu tedy za ně ručit.

Hlavní výhodu, pokud si najmete auto s řidičem a ubytováním, vidím v tom, že ušetříte spoustu času čekáním na různé spoje, přesuny pomalými autobusy či ještě pomalejšími vlaky a hledáním ubytování. V žádném případě bychom při cestování veřejnou dopravou nestihli zdaleka ani polovinu toho co jsme zvládli s Buddim.

I přesto že budeme mít svého řidiče, tak si Martin vyřídil zase za 50 Korun mezinárodní řidičský průkaz, kdybychom si třeba chtěli někde půjčit motorku. I když stejně si nejsem jistý zda by nám tam platil, protože k řízení na Srí Lance je potřeba si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz který vydává Úřad pro motorovou dopravu v Colombu. Je k tomu potřeba vlastní řidičský průkaz, 2 fotky a trvá to asi jeden den. Turisté většinou řídí bez něho, jen s mezinárodním řidičákem vydaným v jejich zemi. Policejní hlídky a kontroly jsou ale prý časté. S tím jsem se taky ještě nesetkal, že by mi někde neplatil mezinárodní řidičský průkaz vydaný u nás.

Od 1.1.2012 je na Srí Lanku nutné pro občany ČR si vyřídit vízum. Platnost pasu při příletu musí být ještě aspoň 6 měsíců. Krátkodobá víza jsme si jednoduše vyřídili přes internet přes systém Electronic Travel Authority - ETA. Je to další biznis jak z turistů vytáhnout peníze. Tato sranda nás stála každého 20 USD. Poplatek se hradí on-line pomocí platební karty. Na stránkách http://www.eta.gov.lk/slvisa/ se vyplní formulář, zaplatí se nevratný poplatek 20 USD a do 24 hodin příjde na Vámi uvedený email souhlas se vstupem na Srí Lanku, který platí 3 měsíce od vystavení na pobyt do 30 dnů s možností prodloužení na místě až na 6 měsíců. Nám to přišlo asi do 5 minut. Teda jen dvěma. Martinovému otci to schválili až následující den, sice v limitu těch 24 hodin, ovšem na mail nepřišlo vůbec nic, tak jsme to naháněli po všech čertech. Psali jsme maily na několik mailových adres, včetně Srí Lanské ambasády v Praze, českého velvyslanectví na Srí Lance, aby nám poslali ten jeden souhlas. Volali jsme i českému konzulovi. Ale nikdo nekomunikoval. Jediný kdo se nakonec ozval byla Srí lanská ambasáda ve Vídni ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ), kteří mi odepsali, že na letišti stačí pouze to referenční číslo ETA, ale pokud máme možnost si to vytisknout tak to bude pro imigračního úředníka jednodušší. Při příletu stačí předložit pas, nebylo třeba ani toho vytištěného potvrzení, našli si to podle čísla pasu. Ale samozřejmě pokud ho máte, tak si ho vezměte s sebou. Na stránkách ETA je možnost ověřit a vytisknout si stav zakázky podle ref. číslo nebo podle čísla pasu. Po příletu jsme na letišti ještě museli vyplnit tzv. arrival card.
arrivalcardSL1
arrivalcardSL2
Přesto že není na Srí Lanku vyžadováno žádné očkování, doporučuje se samozřejmě jako téměř všude žloutenka A a B a břišní tyfus, kde mi už vypršela platnost, ta je 3 roky. Přes známého z lékárny jsem si sehnal vakcínu, abych ušetřil a pak jsem měl problém, kdo mi ji naočkuje a hlavně zapíše do mezinárodního očkovacího průkazu. Nikdo totiž nechce očkovat z přinesené vakcíny, zaprvé na tom tolik nevydělají a za druhé se bojí, zda byla správně skladovaná a přepravovaná v chladu. Nakonec se mi podařilo dohodnout s jednou paní doktorkou, kde jsem byl na očkováních už při první cestě do Thajska. Zaplatil jsem pouze za očkování 137 Kč a zapsali mi to i do očkovacího průkazu. Jen jsem musel podepsat něco ve smyslu, že jsem si vakcínu přinesl vlastní a zodpovídám za to, že byla správně skladovaná. I když nebudete mít žádné očkování, a budete se pohybovat v turistických oblastech, mimo monzunové období, dodržovat základní hygienu, pít pouze balenou vodu, nepoužívat led do nápojů, stravovat se v "lepších" restauracích nemáte se čeho obávat. Nakonec i Martinův otec se nechal naočkovat proti břišnímu tyfu.

Pořídili jsme si ještě jeden adaptér do zásuvky, abychom mohli nabíjet více věcí najednou. Následně jsem se na netu dočetl, že adaptér do zásuvky není potřeba, zásuvka se odjistí jednoduše tím, že zastrčíte propisku nebo nějaké dřívko do horní zdířky, která je oproti našim dvěma navíc. "Zámek" povolí a do zbylých dvou dírek pak lehce zapojíte evropskou koncovku. Jejich zástrčka má totiž 3 zdířky, zatímco naše koncovky mají jen 2 kolíčky. A pokud nezacpete všechny 3 zdířky současně, „zámek" se neotevře a naši koncovku do zásuvky nedáte. Adaptéry jsme pro jistotu vzali s sebou, ale opravdu nám stačila k odjištění zásuvek obyčejná propiska.

Ve slevě (zimní výprodej letních věcí) jsem v Kauflandu nakoupil repelenty - Autan Tropical, zlevněné na polovic. Antimalarika brát žádná nebudu, nejedeme do žádné oblasti, kde by malárie hrozila, takže se proti komárům budeme chránit pouze oblečením a repelenty. Ještě se doporučuje jejich citronela, kterou koupíte přímo na Srí Lance, prý nejlépe pomáhá proti komárům.

Dokoupil jsem i nové baterky do foťáku a další dvě nabíječky, protože se mi zdá že ta co mám, není moc spolehlivá. A dvě už mi přímo na cestách odešly, jedna v Indonésii, kde jsem naštěstí na Bali sehnal novou a ta mi potom odešla na začátku dovolené na Novém Zélandu.

Co se týče peněz, tak jsme si každý u nás vyměnili americké dolary, které jsme potom na místě (pří příletu na letiště v Colombu) směnili za srí lanské rupie, označované zkratkou LKR, nebo také Rs. Bez problému ale vyměníte i eura. 100 srílanských rupií = cca 16 Kč (1 Rs = 0,16 Kč). 1 USD = asi 125 LKR. Přepočet na českou měnu se Vám lehce počítá když cenu v rupiích vydělíte 6.

Včas jsme si koupili lístky na vlak do Prahy, na Regio Jet od Student agency. Už při koupi 3 jízdenek, poskytují hromadnou slevu, takže nás dvě dospělé a jedna seniorská vyšly na 730 Kč. Nevěděl jsem, že se dá koupit lístek přímo až na letiště a vyjde to levněji, než si kupovat samostatný lístek za 60 Kč na Airport Express.

Zájezdy Srí Lanka