seznam článků
Cestopis Jižní Morava 2014
Baťův kanál,Strážnice,Blatnice
Petrov-Plže,Strážnice
Všechny strany

Cestopis Jižní Morava 2014

Pátek 8.8.2014 - Strážnice, Zámecké sklepy

Po 4 letech jsme se s našimi přáteli Standou a Silvou dohodli zopakovat si akci otevřených vinných sklepů. Tenkrát jsme navštívili Šardické sklepy dokořán. Letos jsme vybrali akci Blatnické búdy pod hvězdami. Z Ostravy odjíždíme autem před 17 hodinou v pátek 8. srpna. Cesta do Strážnice, byť jsme jeli po dálnici nám zabrala 3 hodiny, protože jsme se dostali do kolony. Konečně jsme ve městě Strážnice na Jižní Moravě. Strážnice leží ve vinařské oblasti, která je známá vysokou kvalitou jihomoravských odrůdových vín.

Ubytování máme rezervované v hotelu Strážnice 3+*, Předměstí 3, tel. 518 332 444, 2 x dvojlůžkový pokoj standard za 780 Kč / noc + 100 Kč/os/ za snídani. Hotel se nachází přímo v centru. Z venku vypadá jako panelák.
Hotel Straznice
Hotel poskytuje ubytování v nově zrekonstruovaných pokojích a apartmánech, byť v některých ( i našem) je starší vybavení. Ale máme tady dvě postele, sedačku, televizi se satelitním příjmem, pokoj je poměrně velký, dále velká předsíň, koupelna společná s toaletou, sprchový kout a balkon. Hotel nabízí bezplatné WiFi připojení na internet v celém objektu. Jsou tady 3 sítě (Hotel - heslo hotel007, Pristavba - heslo brita007 a síť K - heslo bflmp). Výtahy jsou v hotelu dva, ale dost zastaralé. Dále je k dispozici nově zrekonstruovaná restaurace s letní zastřešenou terasou, stylová vinárna, sál pro 100 osob a různé salonky.
Hotel Straznice
Poté co jsme se ubytovali a vzali si mapku města ne recepci vydali jsme se na prohlídku Zámeckých vinných sklepů Strážnice (Víno-Vín Morava s.r.o.) na ul. B. Hrejsové 1201 poblíž židovského hřbitova, asi 500 metrů (6 minut chůze) od hotelu.
Zamecke sklepy Straznice_VinoVin
Historické zámecké sklepy ve slovácké Strážnici pocházejí již z konce 14. století a svou rozlohou o třech patrech nemají na Moravě obdoby. Od roku 2002 patří rodinné vinařské firmě Zámecké sklepy Strážnice (Víno-Vín Morava), kterou vedou otec a syn Šebestovi. Rekonstrukce historických prostor umožnila jejich původní využití. Přímo ve sklepích se skladují a zrají ta nejkvalitnější ročníková a přívlastková vína. Ve sklepeních je zachováno původní gotické zdivo. Zaklenuté sloupy pokrývají ušlechtilé plísně. Příjemná a nevšední atmosféra láká nejen znalce vína a historie. Pro zájemce jsou připravovány prohlídky sklepů s průvodcem, spojené s ochutnávkou vín z produkce společnosti a odborným výkladem. Ve sklepích jsou rekonstruovány tři historické místnosti, které pojmou až 130 osob. Rozhodli jsme se pro prohlídku sklepů včetně degustace za cenu 120 Kč na osobu. Večerní prohlídka začíná ve 20:30. Prohlídky přes den stojí 95 Kč. Není nutná rezervace, stačí přijít 5 minut před začátkem. Po zaplacení jsme dostali k zapůjčení degustační skleničku. 

Zamecke sklepy vstupenka
Paní průvodkyně nás zavedla nejdříve úplně dolů, do 3. podzemního podlaží, kde se nachází dřevěné sudy. Tyto sklepy firma využívá hlavně jako tzv. ležácké sklepy, které slouží hlavně na uložení a dozrávání červeného vína. V hloubce 8 metrů pod zemí je stálá celoroční teplota 9°C. Červená vína jsou ve sklepích skladována v originálních až 200 let starých dubových sudech, kde mají ideální podmínky pro své zrání. Největší sud pojme až 12 000 litrů vína. Bílá vína jsou skladována také v ležáckých sklepích, avšak již v moderních nerezových tancích ve 2. podzemním podlaží, kde jsme se podívali posléze.
zamecke sklepy Straznice_VinoVin Zamecke sklepy Straznice_VinoVin_nejvetsi sud 12000 litru Zamecke sklepy Straznice_VinoVin
Byli jsme tady ještě s jednou skupinkou lidí. Průvodkyně zapálila svíčky a všude zhasla. Povídala nám v přítmí svíček o historii sklepů, o různých vínech, která vyrábějí, procesu pěstování a zpracování a spoustu dalších zajímavostí. Mezitím nám nalévala na degustaci 8 druhů vín, o kterých nám podávala informace. Mi osobně nejvíce chutnala Pálava. Prohlídka byla zajímavá a trvala asi hodinu, možná něco přes hoďku.
Zamecke sklepy Straznice_VinoVin Zamecke sklepy Straznice_VinoVin Zamecke sklepy Straznice_VinoVin
Kolem 22 hodiny se vracíme na hotel. Jelikož jsme ještě nevečeřeli, sedli jsme si do hotelové restaurace, na venkovní terasu, kde hraje živá hudba, stejně jako každý pátek večer. Hráli moc hezky a bylo tady plno. Martin si dal k pivu Patriot pouze čerstvé česnekové tyčinky z pizzového těsta, my se Standou vepřové medailonky se švestkovým špízem a prosciuttem a k tomu opékané brambory se slaninou a pórkem a Silva si dala dětské jídlo, smažené sýrové dukátky s hranolkama, ale bylo toho jako normální porce. Maso jsme měli poněkud tužší, ale jinak ta kombinace byla dobrá. Po půlnoci jsme se vydali do hajan. Já značně ovíněn.
Hotel Straznice Hotel Straznice 



 
Úvodní strana 2014,2015,2016 Jižní Morava Cestopis a fotogalerie 2014