seznam článků
Cestopis Lázeňský trojúhelník 2014
Teplá,Bečov nad Teplou,Mariánské Lázně,Mostov
SOOS,Františkovy Lázně,Cheb,Kynšperk
Loket,Svatošské skály,Karlovy Vary
Všechny strany

Cestopis Lázeňský trojúhelník

Středa 9.7.2014 - Chodová Planá

Tentokrát jsme se rozhodli pro dovolenou v naší krásné domovině. Z Ostravy jsme vyjeli v 7 hodin po dálnici na Brno, nejdříve řídil Martin. V Brně jsme se vyměnili. Hezky nám to začalo. Cestou nám praskla pneumatika (po defektu), naštěstí se nic vážného nestalo, vyměnili jsme rezervu a jeli do Jihlavy, kde jsme našli pneuservis. Koupil jsem tedy 4 nové pneumatiky a nechal je hned vyměnit. Cena byla velmi přijatelných 1200 Kč za kus i s prací. Zaskočili jsme do místního Kauflandu koupit si něco malého k snědku. Přes Pražský okruh pokračujeme do Chodové Plané, kde máme zajištěné ubytovaní na jednu noc. Je pod mrakem a občas prší. Přijeli jsme přesně ve 14 hodin, kdy začíná 1x denně exkurze pivovarem Chodovar založeným v roce 1573.
Chodovar01
Začátek exkurze a prodej lístků je v pivovarské restauraci Ve Skále.
Chodova Plana_pivovar Chodovar_Ve Skale
Prohlídka pivovaru s průvodcem trvá zhruba hodinu, vstupné je normálně 85 Kč, ubytovaní hosté v hotelu U Sládka, který patří pod pivovar Chodovar, mají vstup zdarma. Překrásný historický areál pivovaru s původními ležáckými sklepy z 12. století, tesanými v žulové skále, je vyhledávaným turistickým cílem. Průvodkyně mluvila česky a německy, ostatním turistům rozdala tištěného průvodce v dalších jazycích. Prohlídka pivovaru byla zakončena ochutnávkou zde vyráběného piva Chodovar, které se čepovalo přímo z pivovarské kašny.
Chodova Plana_pivovar Chodovar Chodova Plana_pivovar Chodovar Chodova Plana_pivovar Chodovar Chodova Plana_pivovar Chodovar Chodova Plana_pivovar Chodovar Chodova Plana_pivovar Chodovar
Po prohlídce pivovaru jsme se šli ubytovat. Ubytování máme zajištěné ve stylovém Beer Wellness hotelu U Sládka, který jak jsem už psal patří pod pivovar Chodovar.
Chodovar02
Hotel disponuje velmi pěknými 120 pokoji. Dostali jsme pokoj v přízemí, s TV, minibarem, sprchovým koutem, tekuté mýdlo je vyráběné z místního piva. Wifi je na pokoji zdarma na heslo. V hotelu se nachází také konferenční sál a také originální pravé Pivní lázně. Snídaně se podávají od 7:30. Bazén je pro hotelové hosty zdarma, sauna a pára za poplatek. Hotel má vlastní uzavřené parkoviště s ostrahou za 70 Kč/noc. My jsme nechali auto zaparkované na ulici u hotelu. Ubytování máme přes poukazy Holiday Plus, takže platíme pouze cenu 27,5 eur na osobu za polopenzi. Snídaně se podávají přímo v hotelu, večeře případně oběd (polévka a hlavní jídlo) v restauraci Stará Sladovna, která je hned vedle.
Chodova Plana_Wellness hotel U Sladka
V pivovarském obchodě jsme koupili nějaká místní piva, pivní šampon a pivní sprchový gel. Jelikož jsme neobědvali, zašli jsme si na pozdní oběd do Restaurace "Stará Sladovna" - Beerrarium, která se nachází v kamenné budově, kterou do roku 1860 využíval pivovar k výrobě a skladování sladu. Na komínu restaurace sedí čáp, stejně jako na vedlejším komínu. Z terasy restaurace je výhled na pivovar. Mohli jsme si vybrat jakoukoliv polévku a hlavní chod z jídelního lístku, kromě specialit šéfkuchaře. Snažili jsme se tedy vybírat mezi dražšími jídly. Oba jsme si dali zelnou pivní couračku s pikantní klobásou a já jelení medailonky s omáčkou z hříbků (290 Kč) a knedlík a Martin si dal špíz Stará Sladovna připravený z plátků svíčkové plněných vepřovou šunkou a holandským sýrem (290 Kč) a k tomu si dal domácí mlátové placičky (40 Kč). Chutnaly trochu jako bramboráčky. Pití jsme si už platili zvlášť. Restaurace je to moc pěkná a také jídlo bylo výtečné.
Chodova Plana_restaurace Beerrarium Stara sladovna Chodova Plana_restaurace Beerrarium Stara sladovna Pak jsme si na půl hodiny zašli do hotelového bazénu. Voda měla sice 28°nicméně pro mě byla studená. Je tady protiproud a trysky, a Kneippova cesta. Ručníky u bazénu jsme dostali zdarma. Pivní zelňačka mě krapet prohnala. Večer jsme se ještě prošli do stylové Restaurace Ve Skále, která se nachází v části unikátního skalního labyrintu 800 let starých pivovarských sklepů. Prastaré ležácké sklepy z 12. století, tesané v žulové skále pivovar dodnes používá k dokvašení svého piva. Jediné co mi tady vadilo bylo množství Rusů, které sem vozí v rámci autobusových zájezdů na jídlo. Martin si dal dvě velká piva po 40 Kč (čepují 11° kvasnicový ležák světlý čepovaný přímo z ležáckých sudů skalního sklepa, 13° zámecký speciál světlý a zámecké černé pivo). Já jsem si dal zelený čaj a k tomu jsme si objednali výbornou škvarkovou pomazánku 100 gr za 40 Kč a chleba za 8 Kč.
Chodova Plana_restaurace Ve Skale Chodova Plana_restaurace Ve Skale
Na Pokoj se vracíme ve 20:15. Spí se tady moc dobře.