seznam článků
Cestopis Seychely
Mahé
Praslin
La Digue
Mahé
Všechny strany

Cestopis Seychely 2015

Sobota 14.3.2015 - ČR - Rakousko - let do Etiopie

Vyjíždíme vlakem z Ostravy Svinova ve 14:52, rychlík R832 do Brna. Kupujeme si skupinovou jízdenku za 406 Kč pro 2 osoby a k tomu zpáteční na 30. března z Brna do Ostravy za 169 Kč na osobu. Takže jsme hned ušetřili. Cesta se docela táhla. Hned v Brně mě namíchlo, že nemají na nádraží pojízdné schody, takže jsme se museli s kufry tahat po schodech. Přešli jsme na autobusové stanoviště Student Agency naproti hotelu Grand. Ve stánku jsme si koupili každý párek v rohlíku za 10 kaček. Autobus byl poloprázdný, což bylo fajn, takže jsme každý měli dvě sedadla. Jedno zavazadlo je v ceně. Lístky jsme měli koupené předem přes internet za 680 korun/zpáteční. V autobuse byly kožené sedačky, každý měl vlastní obrazovku, kde byly filmy, hudba, hry. Stevardka nám rozdala sluchátka, která si v cílové stanici vyzvedla. U sedadla je i elektrická zásuvka. Je tady i WIFI, ale signál byl slabý, respektive jsme se nepřipojili vůbec. Ale běží stejně jen na území ČR. Dostali jsme noviny, časopisy, nápoj zdarma (káva, čaj, capuccino, čokoláda). Cesta utekla hodně rychle. Shlédl jsem 3 cestopisné dokumenty a už jsme byli ve Vídni v 19:20, kde má první zastávku. Na letišti Vienna Airport ve Schwechatu jsme v 19:45. Zrovna se otevíraly odbavovací přepážky pro náš let. Kufry nám odbavili až na Seychelly. Povolená váha zavazadel v ekonomické třídě byla 2x23 kg na osobu. Vystavili nám hned dva palubní lístky na let do Addis Ababy (ET 0725) a na navazující let na Mahé.
Let Viden Addis Ababa
Byť jsme měli rezervovaná sedadla na oba lety, na druhý let nám dali místo 19 řady řadu 32. Chtěli jsme vždy uličku a okno. Došlo i k výměně letadla na let do Etiopie a to k lepšímu, Boeing 787 Dreamliner, kde jsou sedadla 3-3-3 a měla být 2-3-2. Dostali jsme sedadla 19A a 19C, tedy okno a uličku.
P1010016 Addis Ababa airport_B787 Dreamliner
Letí se z terminálu 3. Gate D25 se otevírá ve 22:20. Letíme poprvé se společností Ethiopian Airlines. Nevěděli jsme co máme od nich očekávat. Ale byli jsme mile překvapeni a určitě bychom je v budoucnu znova využili. Je největší leteckou společností v Africe a lítá do 84 mezinárodních destinací na 5 kontinentech. Za zpáteční letenku Vídeň - Addis Ababa - Mahé, kterou jsme kupovali s ročním předstihem jsme platili 572 eur (16.034 Kč) včetně tax. Martin měl na letišti volný vstup do JET Lounge, díky kartě Master Card. Může vzít někoho s sebou za cenu 23,5 eur. Ale paní mě tam pustila si sednout s tím, že jsem nic nečerpal. Otevřeno je jen do 22 hodin. Martin si dal nějaké jídlo, piva, pár panáků koňaku, aby se mu v letadle lépe spalo. Jsou tam k dispozici časopisy a noviny, internet (Wifi) i počítače. Ale říkal, že v Praze na letišti je výběr větší. Ve 22 hodin jsme se přemístili ke Gatu. Přesně ve 22:20 začali pouštět do letadla. Letadlo je téměř plné, možná proto i změnili typ letadla, že prodali více letenek. Ale tím lépe, Dreamlinerem jsme ještě neletěli. Sedadla jsou 3-3-3, ale naštěstí sedíme sami dva. Je tady hodně místa na nohy, každý má deku a polštář, vlastní dotykovou obrazovku, která se dá ovládat i ovladačem na opěrce, kde jsou filmy, hudba, hry, informace o letu včetně map apod. Dostali jsme sluchátka. Je tady i USB port. Je tady i jejich magazín na březen a duben. Co mě zaujalo, že tady nejsou roletky na oknech, ale tlačítkem se skla stmavují a rozjasňují. A jsou větší okna než u jiných letadel, aspoň mi to tak přišlo. Čeká nás 4830 km. Předpokládaná doba letu je 5 hodin a 39 minut, tzn. o hodinu méně než bylo plánované jiným typem letadla (Boeing 767-300 JET). Asi je tohle rychlejší. Startujeme ve 23:15. Vše je laděné do zelena, deky, polštáře, oblečení letušek. Všechno to jsou Ethiopanky. Letíme přes Slovinsko, Chorvatsko, Sarajevo, Bulharsko, Řecko, Krétu, Egypt, Sudán a Ethiopii.
P1010001 Let Viden-Addis Ababa