seznam článků
Cestopis Myanmar 2018
13.3. Cesta do Prahy
14.3. Let z Prahy do Dauhá (Katar)
15.3. Myanmar - Yangon
16.3. Kyaikhtiyo (Golden Rock),Hpa-An
17.3. Hpa-An,Saddan Cave,Lumbini Buddha Garden,Yangon
18.3. let do Loikaw,Pampet Villgae,Daw Tamagyi Village
19.3. Loikaw,Demoso Village,Htay Kho Village
20.3. Jezero Inle,Maing Thouk Village,Red Mountain Estate,Nyaung Shwe
21.3. Jezero Inle,Inthein Village,Nyaungshwe
22.3. Shwe Yan Paya,Kalaw,Taung Kalat,Bagan
23.3. Bagan
24.3. Bagan vč. plavby po řece
25.3. Čjinský stát (Mindat)
26.3. Mindat,cesta do Mandalay
27.3. Mandalay,Amarapura,Inwa,Sagaing
28.3. Manadalay,Pyin Oo Lwin
29.3. Mandalay,Mingun
30.3. Mandalay,let přes Bangkok do Doha
31.3. Let z Doha do Prahy
Všechny strany

Cestopis Myanma (Barma) 2018

Pro letošní vzdálenější zahraniční exotickou cestu jsme zvolili Myanmu, nebo chcete-li Barmu. Pod tímto dřívějším jménem ji většina lidí zná více. Mnozí přátelé a známí, když jsem jim řekl, že se chystáme do Myanmy, ani netušili, kde to je.

MYANMA 
či dříve Barma oficiálním názvem Republika Myanmenský svaz se rozkládá na poloostrově Zadní Indie u pobřeží Bengálského zálivu a Andamanského moře v Indickém oceánu a je největší zemí JV Asie. Sousedními státy jsou Bangladéš, Indie, Čína, Thajsko a Laos. Na severu do území státu zasahuje Himálaj. Rozloha země je 676 578 km2. Nejvyšší horou je Hkakabo Razi v Arakanských horách a dosahuje výšky 5881 metrů. Novým hlavním městem místo Rangúnu je od konce roku 2005 Neipyijto (Naypyidaw, Nay Pyi Taw) vybudované uprostřed džungle na příkaz myanmarské vojenské vlády.

Mapa Myanmar_3 Mapa Myanmar_2 Mapa Myanmar_1

Myanmar je původní název zeměužívaný původními obyvateli dávno předtím, než ji Britové přejmenovali na Barmu. Samotní Barmánci nazývají svůj stát také různými jmény. Starší generace stále používá zažitou Barmu (ale například na mapách se tato verze uvádí už jen v závorce), zatímco ta mladší často novější název Myanma či Myanmar. Název státu, Republika Myanmenský svaz, z něhož vychází i správná česká varianta: Svaz Myanma zkráceně Myanma, je oficiálně používán od roku 1989, kdy vládnoucí vojenská junta požádala ostatní země světa, aby Barmu v angličtině vystřídal název Myanmar, který vychází z původního jazyka, z tradic datujících se k přelomu 12. a 13. století. Obecně známější výraz Barma, který vznikl podle většinové etnické skupiny Barmar, spadá do období britského koloniálního vlivu v letech 1885-1948. Bývalá britská kolonie byla vždy v angličtině nazývána Burma (česky Barma) a Bama či Myanma v barmštině. Nový název Myanmar zavedla až nepopulární vojenská junta s odůvodněním, že název Barma je koloniálního původu. Chybný název země rozšířil přepis do angličtiny. V ní se tvar Myanmar Union nesprávně přepsal do formy Union of Myanmar, z něhož se uchytila verze Myanmar. V roce 1948 získala Barma nezávislost. 

Počet obyvatel se odhaduje na 55 milionů. Nejpočetnější Barmánci, tvoří 68% obyvatel. Úředním jazykem je barmština, oficiálně také myanmarština (myanma bhasa). Ve školách se učí i angličtina, ale není tady na vysoké úrovni. Jinak na území Myanmaru se mluví asi stovkou jazyků.

Co se týče náboženství, tak většina obyvatel, přibližně 89 %, se hlásí k théravádovému buddhismu, který je striktnější a čistější než buddhismus mahajánový. Zbývající část jsou křesťané a muslimové vyznávající islám. Ovšem barmský buddhismus do sebe časem vstřebal hodně prvků původního náboženství - animismu, a víra v ochranné duchy - náty je tady dodnes živá. Lidé se v každodenním životě spoléhají na jejich pomoc a radu. V každém chrámu je koutek určený jejímu ochrannému duchovi, v každé vesnici je jeho svatyňka, kam lidé nosí obětiny pro usmíření duchů.

Území Barmy je rozděleno na 7 oblastí vlastní Barmy (oblast Iravadi, Pegu, Makwei, Mandalaj, Sakain, Tenaserim a Rangún) a 7 států na území hlavních etnických menšin – Kačjinský, Šanský, Čjinský, Rakhinský (Arakanský), Karenský, Kajaský a Monský.
Mapa Myanmar_4
První lidé na území Barmy patřily k etnickému domorodému kmenu Karenů. Potom přišly myanemské kmeny, které byly větší a začaly vytlačovat ty menší, původní. Když Mynama získala nezávislost na Velké Británii, tak vláda etnickým kmenům řekla, že se musí řídit jejich pravidly, což se jim kvůli jejich hrdosti nelíbilo, a tak v roce 1949 začaly půl století trvající boje, izolace, totalita, cenzura, vypukla občanská válka. Barma dlouho trpěla pod hrůznou diktaturou. Napětí v zemi se začalo po parlamentních volbách v roce 2010 mírně uvolňovat a začala ji podporovat i OSN a EU. Ještě stále však občas docházelo ke konfliktům mezi skupinami muslimských Rohingů a buddhistických Rakhinů v Arakanském státě. Myanmarská opiziční Národní liga za demokracii (NLD) získala ve volbách v roce 2015 dostatečnou většinu mandátů na to, aby měla v zemi silný vliv. Myanmaru tedy svítá na lepší časy a skutečnou demokratizaci země. Barmská vláda oficiálně uznává 135 etnik seskupených do 8 hlavních národních etnických ras: Barmánce, kteří jsou dominantní a nejpočetnější etnickou skupinou, Čjiny, Kačjiny, Kareny, Kayiny, Mony, Rakhiny a Šany. Žijí zde i další, oficiálně neuznávaná početná etnika, k nimž patří barmští Číňané, barmští Indové, utiskovaní Rohingové. Barmánci pochází z jihočínské provincie Jün-nan a v Myanmaru se usadili hlavně v úrodných údolích řeky Iravádí a na okolních planinách, kde kolem roku 1000 n.l. založili Baganské království.

Myanmar je zemí dávných bohatých říší, nedotčené přírody a milých obyvatel. Patří k nejchudším zemím (průměrná denní mzda v přepočtu jen 60 Kč, ještě počátkem 20. století se ale řadila Barma mezi nejbohatší britské kolonie) a přesto v ní najdeme množství pozlacených pagod (údajně jich je v celé zemi kolem 3 milionů), zdobných chrámů a obří sochy Buddhy poseté drahokamy. Bývala to jedna z nejizolovanějších zemí světa. Žádný internet, mobilní signál. Země se postupně od roku 2011, kdy se uvolnila politická situace, vymaňuje z nadvlády vojenské junty, která začala vládnout v roce 1962, a otevírá pomalu svou náruč turistům včetně kdysi nepřístupných regionů, a to hlavně díky srdečnosti barmského lidu. Konflikty provází Barmu od pradávna. Turismem je dotčená zatím jen lehce a toho je třeba využít, než ji zaplaví davy turistů, jako třeba úžasný a unikátní chrámový komplex Angkor v Kambodži. Pospěšte si, než bude pozdě. O této zemi jsme uvažovali už dříve a jsme rádi, že jsme to zvládli letos, dokud země není ještě tolik zničená a ovliněná turismem. Barma je oproti sousednímu Thajsku či Indii o několik let pozpátku. Nicméně je velmi specifická vysokou mírou gramotnosti, čímž se výrazně liší od většiny asijských zemí. Nejsou tady davy lidí u památek, kilometry pláží jsou taky prázdné. Barmánci jsou velmi slušní, poctiví, upřímní a velmi přátelští. Stále se usmívají a rádi vám se vším pomohou. To je taky jeden z důvodů, proč se nám tady tak líbilo. Tak milé lidi jsme už dlouho nikde nepotkali, jestli vůbec někde ano. 

Myanmar je jednou z nejbezpečnějších oblastí v jihovýchodní Asii, ale měli byste se vyhnout oblastem u hranic, kde i nadále probíhají nepokoje. Mezi tyto oblast patří Karen, Karenni, Shan, Kachin a Rakhine. Již od září 2017 (a platí stále v únoru 2018) MZV ČR upozorňuje, že se v souvislosti s neklidnou situací v Arakanském státě (Rakhine State) objevily výhrůžky teroristickými útoky ve velkých městech Myanmaru (Nay Pyi Taw, Yangon, Mandalay a Mawlamyine). V současné době se kvůli nepokojům nedoporučují cesty do Arakanského státu při hranicích s Bangladéší, zbytek země je ale bezproblémový. Jaká je situace, ve kterém regionu nejlépe zjistíte přímo na oficiálním vládním webu www.mip.gov.mm/restricted-areas-for-foreigners-tourist-travelling-in-the-country, případně na stránkách www.tourism.gov.mm. K okradení turistů téměř nedochází a nemusíte se bát cestovat po zemi ani sami. S podvodníky se tu setkáte vzácně, na rozdíl třeba od sousedního Thajska nebo Indie.

Základem byly LETENKY. Ty jsme koupili přes Student Agency u letecké společnosti Qatar Airways, se kterou jsme dosud neletěli a chtěli jsme ji vyzkoušet. Qatar Airways získaly ocenění nejlepší aerolinky za rok 2016 a jsou právem 5* aeroliniemi. Cena zpáteční letenky Praha - Dauhá (Qatar) - Yangon či Rangún (Myanmar) - Mandalay (Myanmar) - Bangkok (Thajsko) - Dauhá - Praha byla 13.778 Kč vč. tax (letenka 6.426 Kč + letištní taxy 7.352 Kč) v ekonomická třídě včetně 30 kg odbaveného zavazadla a 7 kg příručního. Let mezi Mandalay a Bangkokem operuje thajská letecká společnost Bangkok Airways. Proto byla letenka o něco dražší, než se nabízely na cestujlevne.com (12.818 Kč). Tato cena byla při příletu i odletu z Rangúnu. My jsme kvůli úspoře času zvolili open-jaw letenku (Praha/Rangún a Mandalay/Praha přes Bangkok).

Nově je nutné u Qatar Airways dodat před odletem následující informace o cestujících: občanství, číslo pasu, země vydání, expirace pasu, datum narození. Tyto údaje jsou ve všech rezervacích povinné. Pokud budou tyto údaje v rezervaci chybět, má společnost Qatar Airways právo nepřijmout takového cestujícího k přepravě. K tomu nás vyzvali ze Student Agency. Také jsme si sami předem přes webové stránky Qatar Airways a Bangkok Airways zvolili na všech letech sedadla.
Qatar_E-Ticket_Malicek

Již se nám osvědčilo na Šrí Lance cestování s místním průvodcem a řidičem v jedné osobě, kdy se nemusíme v podstatě o nic starat, stihneme toho mnohem více, protože neřešíme přesuny místní dopravou, která je mnohdy zdlouhavá a také zná zemi a místní jazyk. Tak proč to opět nezkusit. Když jsem googlil, výběr velký nebyl. Na Trip Advisor jsem nakonec našel doporučení na 3 řidiče, či cestovky, které jsem přes email oslovil s tím, co bychom chtěli vidět, na jak dlouho, ... a nechal jsem si připravit nabídku programu včetně cen. Někteří se neozvali vůbec.

Jedním byl místní průvodce Myat Zaw Win (Zaw Zaw), email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Vyměnili jsme si několik emailů. Ale nakonec jsem od něj nedostal ani cenovou nabídku.
Další byla místní cestovní kancelář Pro Niti Travel. Tady jsem si dopisoval s jedním z jejich konzultantů, Januszem Tin Kyaw Latt ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Musím uznat, že byl velmi ochotný, opravdu se staral, několikrát jsme upravovali program do konečné podoby, ale nakonec jeho cena byla za stejný program, jaký jsme nakonec měli, vyšší a již moc nezlevnil. Cena za osobu za 14-ti denní okruh vč. přeletu z Yangonu do Loikaw byla 1580 USD (po slevě 1540 USD), tedy 3080 USD za oba. Program měl velmi pěkně zpracovaný i graficky. Klobouk dolů. I přesto, že jsme si je nevybrali, nabídl pomoc, kdybychom cokoliv na cestě potřebovali. Toho si každopádně cením.

My jsme si vybrali Mr. Tun Lina (Tun je křestní, Lin je příjmení). Má vlastní cestovní kancelář Tun Lin Tours. Zde uvádím na něj kontakty, pokud byste se rozhodli také využít jeho služeb. Určitě ho mohu doporučit. Splnil vše, na čem jsme se domluvili. Samozřejmě, že se nějaké drobnosti vyskytly, ale to opravdu byly jen drobnosti. Tun Lin, tel.: +95 (0) 9797527461 či jinak +95 9 797 527461, Address: No. 129 Wai Pon La 3rd street, Ga Gyi Quarter, North Okkalapa Township, Yangon, Myanmar. National Identification code: 12/U Ka Ma '(N) 161614 (bydlí mimo město Yangon), Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , FB: Tun Lin. Mám ho v přátelích a stále jsme v kontaktu. Reagoval vždy téměř okamžitě, program jsme dlouho měnili a ladili k naší spokojenosti a také aby se to dalo stihnout. Měl jsem představu že za 14 dní uvidíme úplně všechno, ale to opravdu nejde. Já jsem trasy a doby cestování počítal podle google map, ale Tun mě vyvedl z omylu, že za tyto časy se trasy zvládnout nedají vzhledem ke stavu silnic. Některé silnice jsou z bezpečnostního hlediska uzavřené, a navíc nerad jezdí přes noc, což docela chápu. Vybral to nejlepší, co se stihnout dalo. Původně jsme chtěli do programu zahrnout i pobyt u moře v letovisku Ngapali, ale během 14 dnů to bylo nemožné. A abychom tam byli 1,5 dne to se vzhledem k vzdálenostem neoplatí. Příště. Nebo třeba ještě lépe navštívit Myeik (Mergui) Archipelago, souostroví v Andamanském moři, které patří Myanmaru, a které nám Tun doporučil. Dá se sem dostat jak z Barmy (Kawthaung) tak ze sousedního Thajska (město Ranong). Zajímavě vypadá třeba Andaman Club Resort Hotel na ostrově Thahtay Kyun Island.

Dohodnutá konečná cena po slevě 2300 USD/2 osoby, zálohu 300 USD (406 500 MMK - kyat) jsme mu poslali předem přes Western Union (261,04 eur + 4,90 eur transakční poplatek, 1 eur = 1569,4774 MMK), zbytek jsme dopláceli na místě a to 1500 USD po příletu a 500 USD na konci. Cena zahrnuje 14 denní putování po Barmě (15.3. - 28.3.2018), pohodlné auto MPV nebo SUV s klimatizací uzpůsobené pro dlouhé cesty s řidičem, benzín, silniční taxy a poplatky za parkování, mýtné, vnitrostátní let Yangon – Loikaw, 4WD náklaďák na Golden Rock, nocleh, celodenní stravu a pitnou vodu při ubytování ve městě Mindat ve státě Chin, government taxes and commercial taxes, ubytování a stravu pro řidiče / průvodce, celodenní plavbu lodí po jezeře Inle, místní průvodce pro trekking a komunikaci u místních kmenů Kayan, Kayaw, Kayah, Chin, projížďku koňskou drožkou ve městě Inwa, poplatky za povolení ke vstupům na určitá území (museli jsme mu dodat předem kopie našich pasů pro vyřízení), vstupné pro turisty. Cena nezahrnuje ubytování, stravu, spropitné a osobní výdaje. Ubytování jsme si zajistili sami předem přes booking.com na celou dobu pobytu. Dokonce jsme některé hotely díky možnosti bezplatně zrušit rezervaci přebookovali několik dní před odjezdem, kdy se cena za stejný pokoj hodně snížila. Původně jsme již předposlední den měli být v Mandalay sami, zajet si lodí do Mingunu a prohlédnout si město. Nakonec i tento den Tun strávil s námi, protože měl volno a také vše ještě platil, privátní loď, vstupné, ... A nechtěl po nás ani korunu, resp. dolar navíc. Moc si toho ceníme, a ještě jednou za všechno děkujeme.

Mapa naší trasy: