seznam článků
Cestopis Keňa 2020
2.2. Addis Ababa,Nairobi, NP Amboseli
3.2. NP Amboseli
4.2. NP Amboseli,NP Tsavo West
5.2. NP Tsavo West,Ngutuni Wildlife Sanctuary
6.2. Ngutuni Wildlife Sanctuary,NP Tsavo East
7.2. NP Tsavo East,Voi,Mombasa,Diani Beach
8.2.-13.2. Diani (Galu) Beach-Neptune Resort
14.2. Galu Beach,let z Mombasy do Addis Ababy
15.2. Addis Ababa,let do Vídně
Všechny strany

Cestopis Keňa 2020

Sobota 1.2.2020 - ČR - SR - Rakousko

* přesun autem do Bratislavy ve 12:30 k Martinové sestře Jarce (tady necháváme auto)

* přesun z Bratislavy na letiště do Vídně autem od Jarky v 18:30. Cesta trvá 45 minut. Není žádný provoz. Vysazují nás před terminálem 3.

* odlet z Vídně - Vienna International Airport (VIE) ve 22:20 se společností Ethiopian Airlineslet č. ET 725 do Etiopie - Addis Ababa (doba letu 5:31)

Cena letenky Vídeň - Nairobi - Mombasa - Vídeň vč. tax a poplatků 569,76 eur/os. = 14.756 Kč/os., ekonomická tř., povolená váha zavazadel 2x23 kg + příruční 7 kg. Check-in Terminal 3, 3 hodiny předem, check-in přepážky 311-314. Letadlo Boeing 787-9 JET Dreamliner (3-3-3), původně koupená sedadla 34H a 34J (obě uličky), jídlo: večeře. Vzdálenost 4921 km. Letěli jsme přes Bosnu a Hercegovinu, Řecko, Egypt a Súdán.
Celková doba cesty i s přestupem je velmi slušných 9:30 hodin.

Martin objednal, o čem jsem nevěděl, business class. Poprvé na delším letu. Předtím jsme měli v  Uzbekistánu na letu z Taškentu do Urgenče. Na stránkách Ethiopian Airlines člověk nabídne cenu, kterou je ochotný za to dát, a 24 hodin předem dají vědět zda to akceptují či nikoliv. A pokud ano, tak si částku odečtou z účtu, který se zadává při nabídce. Vyšlo to. Doplatek byl ovšem 490 eur na osobu na let Vídeň- Addis Abeba. Dostali jsme sedadla 3A a 3C. Jsou dvě vedle sebe. V  business class jsou sedadla v uspořádání 2-2-2. A mají dvoje toalety. Kromě 4 míst z  celkového počtu 28 sedadel byla business class obsazená. Na kufry nám při odbavení dali priority, tak snad kufry doletí v pořádku. Ne jako s Turkish airlines do Tanzanie přes Istanbul. Proto jsme tentokrát zvolili raději opět Ethiopian Airlines, která několikrát získala ocenění nejlepší africká letecká společnost. Na následný let do Nairobi jsme si vyžádali nová místa 17 B,C, okno a střed v exitové řadě.
Letenka Viden-Addis Ababa
Na letišti ve Vídni jsou 2 salonky pro cestující mimo Šengenský prostor:
- Sky Lounge (Terminal 3, za pasovou kontrolou, Level 2, v oblasti Gate G), pro cestující mimo Šengen), denně 05:00-22:30. Internet, klimatizace, časopisy, TV, občerstvení, alkohol, informace o letech, sprchy.

- My jsme zvolili Air Lounge (Terminal 2, za pasovou kontrolou v oblasti Gate D), pouze pro cestující mimo Šengen), denně 05:00-24:00. Internet, klimatizace, časopisy, TV, občerstvení, alkohol, informace o letech. Vstup jsme měli v rámci business class zdarma. Běžný vstup lze koupit za 33 eur, ale nedoporučuji. Jídlo je tady hodně slabé, oproti například Praze. Salonek taky nic moc. Pití jakž takž.

Odlet je z brány D29. Máme nárok na prioritní bezpečnostní kontrolu, abychom nemuseli stát v řadě, ale nikde není žádná cedule, která by o tom informovala. Zahlédl jsem jednu paní jak šla dopředu a už tam zůstala, tak jsem se šel taky zeptat a mohli jsme zůstat vepředu. Stejně tak při nástupu do letadla ve 21:35.

První dojem po nástupu do Dreamlineru - B787 (business class) super. Hodně místa všude. Každé sedadlo má dvě velká okna s automatickým stmíváním, takže jedno místo business class v podstatě zabírá dvě klasická místa. Plně polohovatelná sedadla včetně nastavení bederní opěrky. Lze si úplně lehnout. Paráda. Lampička nad sedadlem i u postele spolu s ovladačem na sednutí a lehnutí během polohy ležení. A několik zásuvek včetně USB. Každý má velkou dotykovou obrazovku, velká sluchátka, balenou vodu, pěknou taštičku se spoustou věcí do letadla, hrubou deku, polštář.
Letušky jsou v tradičním etiopském oblečení. Jídla a pití co hrdlo ráčí. Hned po usednutí nosili pití, šampus a džus, vše ve skle, k tomu slané krekry a oříšky, horký ubrousek na utření, a menu.
DSC_0212m_let z Vidne do Addis Abeby v business class B787 Dreamliner_menu
Startujeme ve 22:29. Doba letu 5:31.

Pak roznáší postupně jídla dle menu, nejdříve předkrm a salát, pak hlavní chod a nakonec dezert. Pokud se chcete najíst rychle a hned, můžete si objednat zjednodušené menu. Rozprostřou nám každému ubrus, nechybí celá sada kovových příborů (ani nevíme k čemu jaké jsou), klasické porcelánové talíře i sklenice. Martin si dal polévku, já uzeného lososa, k tomu čerstvé teplé pečivo, výborný míchaný salát, a k tomu byly ve skleničce i olivový olej s vinným octem na porcelánové misce společně s  malou porcelánovou solničkou a pepřenkou. Hlavní chod jsme si dali oba stejný, kuřecí prso, byl to obrovský kus masa. Chtěl jsem hovězí, ale to neměli (menší mínus). Jídlo je pěkné i velmi chutné. Jako dezert si Martin dal mix sýrů a já čokoládový dort, ale byla to v podstatě pěna. A taky jsem si vzal banán. Měli i další čerstvé ovoce. Každý si vybírá z menu co chce. Úžasné. Během letu jsme ještě dostali krabičku se dvěmi čokoládovými pralinkami. Výběr pití je taky velký. Alkohol nedávají v malých flaštičkách, jak je to běžné, ale rozlévají přímo z lahví a pořádné panáky. Taky mají velký výběr káv a čajů. A to i speciální etiopskou kávu. Potom jsme si úplně položili sedadla do lůžkové úpravy, vytáhli deky a polštáře, nasadili klapky na oči a spali. Budil jsem se, otáčel, rušil mě hluk z příborů, ale bohužel nesnesu ty špunty v uších co jsme dostali. Taky byly často turbulence a nebyl jsem připoutaný. Ale trochu jsem určitě spal. A bylo to každopádně pohodlné. Vzbudilo mě až světlo v kabině asi 30 minut před přistáním.