Rhodos 2021

2.9.2021 - 9.9.2021

Na začátku září jsme s maminkou vyrazili na týdenní dovolenou na řecký ostrov Rhodos. Zájezd máme přes CK Fischer. 7 nocí (2.9.-9.9.2021) ve 4* Kolymbia Beach Hotel v letovisku Kolymbia na východním pobřeží, dvoulůžkový pokoj standard, All inclusive, letecká přeprava Ostrava-Rhodos-Ostrava, transfer z/na letiště, 13.480 Kč/os., mamka má  navíc cestovní pojištění Fischer Evropa za 799 Kč a připojištění Covid-19+ Evropa pro případ karantény za 490 Kč. V hotelu na recepci se hradí ještě turistická taxa, ve 4* hotelu to jsou 3 eura/den/pokoj.

RHODOS v souostroví Dodekanésy. Rhodos má 79 km na délku a 38 km na šířku (1398 km2). Ostrov ze západu omývá Egejské moře a z východu moře Středozemní. Východní pobřeží je téměř bezvětrnou oblastí, zato západní pobřeží má taky dlouhé pláže, moře čisté a azurově modré, ale díky stále přítomnému větru nikdy úplně klidné. Vítr v průběhu každého dne postupně sílí, takže odpoledne už je vstup do moře kvůli mohutným vlnám dost problematický, zhruba po 17. hodině pak prakticky nemožný. Z tohoto důvodu rozhodně doporučuji zvolit hotel na východním pobřeží. Pokud tedy nechcete zrovna surfovat. 
Ostrov má několik desítek pláží nejrůznějšího typu a velikostí. Je na nich jemný písek, kamínky nebo skály. Téměř čtyřicítka z nich získala Modrou vlajku za čistou vodu, péči o prostředí a odpovídající servis. Moře tu bývá nejen čisté, ale i teplé, na rozhraní září a října mívá ještě kolem 25°C.
Prakticky celé severní pobřeží Rhodu je tvořeno oblázkovými plážemi, na jihu najdeme i několik písečných pláží. Mezi nejznámější písečné pláže patří Agia Marina, pláž ve Faliraki či Ladikou. Trochu klidnější, ale hůře dostupné jsou pláže Kiotari, Gennadi, Agia Agatha, Lindos či Glystra.
Přestože písečné pláže jsou stále vyhledávanější, krásné jsou i oblázkové pláže Kolymbie, Kiotari a Gennadi.

Map Rhodos Island

KOLYMBIA
- zvolili jsme velice příjemné a relativně živé letovisko na východním pobřeží Rhodu při Středozemním moři. Město je plné eukalyptů a nachází se zde také pěkná oblázková a částečně písečná pláž. Moře je křišťálově čisté. Kolymbia je téměř bezvětrnou oblastí na rozdíl od západního pobřeží.

Celou dovolenou jsme strávili v hotelu a užívali si průzračně čistého moře a služby hotelu. Jednou jsme se šli projít na konec pláže, kde se nachází pěkná modro-bílá pravoslavná kaplička Agios Nikolaos a u ní další pláž a menší přístav, odkud vyplouvají mimo jiné výletní lodě.

V neděli 5.9. jsem si půjčil na celý den auto Seat Mii (třída A-economy) u půjčovny Power Rent (Rent A Safe Car) v hotelu přes delegátku CK Fischer, cena zahrnuje: pojištění (nezahrnuje poškození kol a podvozku, zničení interiéru, ztráta klíče), osobní pojištění řidiče a spolujezdců, pojištění proti krádeži, neomezené km, silniční asistence 24 hodin denně, doručení do hotelu / vyzvednutí na hotelu, mapa, vrací se se stejnou nádrží jako při převzetí, žádný depozit jen řidičský průkaz, platba kartou, 45 eur/den. Přistavení vozu ve 21:30 den předem, tedy v sobotu a vyzvednutí další den (v neděli) ve 20:00. Za benzín jsem zaplatil 15 eur.

Maminka na výlet nechtěla, tak jsem jel sám. Je tady toho spousta k vidění. Já jsem za ten den stihnul hlavní město Rhodos, klášter Filerimos, zátoku Anthony Quinn se sousední zátokou Ladiko a na závěr malebné městečko a akropoli Lindos. Více se stihnout nedalo. I tak to ale stálo za to.

Město RHODOS
- hlavní město ostrova, vznikl na konci 5. stol. př. n. l., v době helénismu patřil k nejkrásnějším a nejlépe organizovaným městům ve Středomoří. Turci drželi Rhodos ve svých rukou až do r. 1912, kdy je vystřídali Italové, součástí Řecka se stal až r. 1948.
- minarety nad kupolemi mešit, staré lázně a kašny zdobené orientálními motivy připomínají časy osmanské nadvlády. Ve starém městě narazíte na byzantské, židovské, islámské i křesťanské svatostánky.

Rhodos City map

- jel jsem v neděli v 8:30 vypůjčeným autem, ale autobus z Kolymbia Beach jede každou chvíli a stojí 3,90 eur.
- parkování zdarma na bílých pruzích, žluté = zákaz, modré = placené na automat, 1,5 eur/hod., v neděle je zdarma všude, parkuji u starého přístavu Mandraki naproti bohatě dekorovaného guvernérského paláce, někdejšího sídla italského guvernéra, ve stylu benátské pseudogotiky.
Rhodos staré město - středověká část Rhodu, obehnaná hradbami o délce 4 km a výšce 12 m patří k nejlépe zachovaným středověkům městům v Evropě a je zapsáno na seznam Unesco.
www.oldtown-rhodes.com

Rhodos medieval town map

náměstí Židovských mučedníků (Plateia Evreon Martiron)
Židovská čtvrť se synagogou se nachází ve východní části Starého Města, poblíž hlavního přístavu.
Kahal Shalom Synagogue - Synagoga v sefardském slohu ze 16. stol., Ne-Pá 10-15, vstupné do synagogy + muzea je 4 eur
Sulejmanova mešita - růžová mešita z 19. stol. pojmenovaná podle sultána, který Rhodos na konci r. 1522 dobyl, naproti Islámská knihovna (Mousoul Maniki Vivliothiki (Hafiz Ahmet Aga Library) - byla zavřená
- středověká hodinová věž - je z ní pěkný výhled
Palác velmistrů řádu Johanitů (Kastelo) ze 14. stol. s nádhernými zahradami - ve středověku ho nechal postavit řád Johanitů (rytíři řádu sv. Jana). Uvnitř se nachází archeologické muzeum. Ústřední nádvoří zdobí helénistické sochy, antické mozaiky v interiéru. Vstupné je 6 eur.
- dlážděná středověká Rytířská ulice (Ippoton) – vede od Velmistrova paláce k někdejšímu řádovému špitálu, středověká ulice s rytířskými hostinci. Lemují ji rezidence různých jazyků (národností) řádu johanitů, vystavěných postupně od 14. stol. a sloužících jako shromaždiště rytířů.
- středověká Sokratova ulice (Odos Sokratous) - hlavní staroměstská tepna, kterou lemují jedinečné domy ve středověkém či levantském stylu a v jejich přízemí jsou umístěny obchůdky
Hippokratovo náměstí – půvabné náměstí se směsicí johanitských a tureckých architektonických prvků např. osmanskou kašnou. Nachází se tady mnoho taveren a kaváren.
- obrovský středověký hrad (Castle of the Old Town) s opevněním vybudovaný johanity s cílem zabránit invazi Arabů, Po-Pá 8-18
- gotický kostel panny Marie u Pevnosti (Panagia tou Kastrou) - Our Lady of the Castle
kostel sv. Michala
nejstarší kavárna v Evropě
starý jachetní přístav MANDRAKI - v helénském období byl jedním z nejvýznamnějších řeckých přístavů vůbec. Úzký vjezd do přístavu střeží bronzové sochy laně a jelena (Elafos) jako symboly města Rhodos. Právě tady možná kdysi stál Rhodský kolos, jeden ze sedmi antických divů světa. Obří bronzová socha (prý 32-40 m vysoká) boha Hélia, rozkročeného muže sloužící jako maják, mezi jehož nohami vjížděly lodě do přístavu. Dokončena byla v roce 304 př. n. l. na oslavu vítězství Rhoďanů nad makedonským dobyvatelem Démétriem I. Stavitelem byl Charés z Lindu a práce na soše mu zabrala 12 let. Podle jiné verze stála socha v Apollonově chrámu (předchůdci Paláce velmistrů). Největší dílo svého druhu ve starověku bylo zničeno při zemětřesení v roce 226 př. n. l.
Na hrázi se nachází větrné mlýny. Nachází se zde velká pevnost sv. Nicolase (Agios Nikolaos) z 15. stol. s majákem a muzeum mapující zlaté časy Mandraki (24 hodin). U přístavu evangelický kostel (probíhala mše). Hned vedle přístavu stojí impozantní budova Nové tržnice (Nea Agora) s působivými maurskými kopulemi.

pahorek Monte Smith (zdarma) – v místech antické akropole se nachází pozůstatky dórského Apollonova chrámu, které zničilo zemětřesení (lešení), antického divadla se zbytky kamenných sedadel v hledišti a antického stadionu dlouhého 200 m (24 hod. denně)

Město FILERIMOS (PHILERIMOS) – 30 min. od města Archangelos
Filerimos je lesnatý pahorek se zachovalým byzantským klášterem (denně 8-20), antickou akropolí s půdorysy starověkých domů a chrámů a známým 20 m vysokým křížem, který je cílem mnoha poutníků. Uvnitř kříže je schodiště na vyhlídku po celém ostrově (zdarma) - byl uzavřený, ale i tak je odtud pěkný výhled. Vedle se nachází kaple a křížová cesta.
Zachovalý byzantský klášter v severozápadní části ostrova, vzdálený 15 minut autem z hlavního města. Místo v minulosti prošlo velkým množstvím stavebních úprav a bylo oblíbeným sídlem aristokracie. Právě to z něj dělá jednu z nejzachovalejších památek ostrova, která rozhodně stojí za návštěvu (ale vstupné 6 eur je poměrně hodně na to, co zde lze vidět). Přístupný je jen kostel, ne cely mnichů. U kostela je baptistérium. Prochází se tady pávi. Nachází se v piniových hájích v blízkosti města Ialysos.
V letní sezoně je otevřeno od 8:00 do 20:00, během zimy od 8:30 do 15:30 vyjma úterý, kdy je zavřeno. Vstup pro dospělé 6 EUR, pro děti 3 EUR. Přímo u vchodu do kláštera je větší bezplatné parkoviště.
Značená odbočka vede z městečka Ialysos. Z města Rodos navíc jezdí 1x denně autobusová linka společnosti Roda (západní autobusové nádraží) s odjezdem v 9:45 z Rhodosu a ve 12:15 zpět. Jízdenka stojí 4,30 EUR při nákupu ve stánku na stanici, resp. 4,50 EUR u řidiče.

ZÁTOKA ANTHONY QUINN – PARALIA ANTONI KOUIN
- zátoka pojmenovaná po slavném herci, malíři a scénáristovi Anthonym Quinnovi. Jedna z nejkrásnějších pláží na ostrově, na východním pobřeží 20 km jižně od hlavního města, mezi plážemi Faliraki a Ladikou. Pláž je spíše malá a úzká, oblázková s křišťálově čistou vodou, úžasné možnosti ke šnorchlování a potápění. Moře bylo klidné a hodně teplé, jelikož je zátoka krytá.
Jedna z nejznámějších rhodských pláží se nachází poblíž letoviska Faliraki. Nese jméno po americkém herci Antony Quinnovi, který zde v roce 1961 natáčel film „Děla z Navarone“. Pláž Anthonyho Quinna je úzká, malá a oblázková a leží v nádherné zátoce lemované fotogenickými skalami. Její hlavní devízou je však křišťálově čistá voda ideální ke šnorchlování a potápění. 
Na pláži najdete jedno malé občerstvení (nahoře je bar s tavernou) a půjčovnu lehátek a slunečníků (kolem 18 EUR za set dvou lehátek a slunečníku). Prakticky celou pláž však vyplňují slunečníky a lehátka určené k půjčení a není zde příliš prostoru si lehnout jen tak s vlastním vybavením. 
O zátoku vedle, jen asi 150 metrů od pláže Anthonyho Quinna pak najdete o něco větší pláž Ladiko (Ladiko Bay, Ladikou, Lakiko) s jednou restaurací a neméně skvělými podmínkami pro šnorchlování. I Ladiko je menší pláží, kterou vyplňují především lehátka a slunečníky určené k vypůjčení (15 až 18 EUR za set).
Přímo k oběma plážím lze dojet autem, parkoviště jsou zdarma. Ale jsou nacpaná k prasknutí a těžko se hledá místo. Možností je také pěší cestička z blízkého letoviska Faliraki (cca 2 km), která vede podél útesu s nádhernými výhledy na zátoku. Do Faliraki se dostanete zhruba jednou za hodinu autobusem z města Rhodos, Lindos či Archangelos.

LINDOS
- www.lindos-rhodes.gr
- stojí za návštěvu !!!
- malebné městečko s bílými domečky plné úzkých křivolakých uliček plných kaváren. Lindos je společně s Kamirem a Ialysem jedním ze tří nejstarších měst na Rhodu. Zajímavá je také návštěva dvorků s krásnými mozaikami z černobílých oblázků. Na seznamu Unesco.
kostel Matky Boží (Panagia) - cestou z akropole navštívit hlavní kostel, který se nachází přibližně v centru města a najdete ho podle vyčnívající kamenné zvonice. Otevřeno má denně 7-19 (9-15) a je charakteristický svojí působivou freskovou výzdobu. Vstup je zdarma, vhodný oděv.
Nad domky se do výšky 116 m zvedá strmá skála s antickou akropolí ze 4. stol. př. n. l., z níž je parádní výhled na město i okolní moře. Na pahorku, kde se rozkládala antická akropole, vznikl ve středověku (14. stol.) rytířský hrad Johanitů s mohutným opevněním a dvěma kostely (byzantský). Mezi mohutnými hradbami křižáckého hradu se nacházejí jak středověké paláce s kostely, tak původní antické chrámy a divadlo z počátku našeho letopočtu. Za hradbami se nachází byzantské stavby, ale hlavně fragmenty helénistického svatostánku Athény Lindské a zbytky antické sloupové síně s širokým schodištěm, po kterém se k němu stoupá. Původní dórský chrám, který později několikrát přestavěli, vznikl asi v roce 1100 př. n. l. Vstupné na akropoli 12 eur. Denně 8-20 (areál se zavíral v 19:10). Na prohlídku jsem měl 1:10 hod. a stačilo to. Přijít ráno než přijdou turisté kolem 10 hodiny. Terén je poměrně náročný, po kamenných schodech se k branám akropole dostanete cca za 20 minut. Někteří turisté využívají možnosti nechat se na akropoli vyvézt na hřbetě osla, jejich stanice naleznete přímo ve městě.
Většina parkovišť je zdarma. Parkoval jsem zdarma u Lindos Beach a odtud přes městečko k pokladně. Pěšky k akropoli či plážím dojdete za 15-20 minut, přímo do starého města je vjezd autům zakázán. Dá se sem dojet i autobusem, od Kolymbia Beach Hotelu stojí 3,90 eur a jel v 9:15, 9:45 a ve 13:00), zpátky pak ve 12, 13, 14:30, 15:30 a 17:15.
V okolí městečka je pěkné koupání v jedné ze čtyř zátok (záliv sv. Pavla). Přímo ve městečku Lindos pod akropolí najdete dvě menší krásné pláže s jemným pískem a pozvolným vstupem do moře (Pallas Beach a Lindos Beach).
zátoka svatého Pavla má při pohledu z akropole tvar srdce. Jedná se o velmi fotogenické zákoutí s kostelíkem a restaurací. Posezení na kvalitních houpacích lehátkách je zdarma. Z centra městečka sem dojdete do 15 minut, poblíž se nachází velké bezplatné parkoviště. 

Na Rhodosu toho lze navštívit mnohem více:

SEDMERO PRAMENŮ (EFTA PIGES)
- www.eptapiges.com
- malé lesní zákoutí s množstvím pramenů, vodních nádrží a řek. Mezi nejznámější atrakce patří průchozí cca 1 m široký a 2 m vysoký tunel s ledovou vodou a jezero s vodopádem. Vstupné je zdarma. Na místě najdete značené jednosměrné stezky, po kterých se musí chodit z důvodu omezeného prostoru. Nejlépe půjčeným autem, odbočka z hlavní silnice kolem ostrova je u letoviska Kolymbia, odkud pojedete ještě asi 2 km. 

PLÁŽ VLYCHA
- jemné oblázky, 5 km od Lindosu

PILONAS (PYLONAS)
- malé městečko, pestrobarevný kostel v neo byzantském stylu

KAMEIROS (KAMIROS)
- starověké město na západním pobřeží ostrova nedaleko hlavního města Rhodos. Oblast Kamiru byla osídlena již ve 2. tis. př. n. l., dvě silná zemětřesení na přelomu letopočtu (226 př. n. l.) město poničily natolik, že nebylo nikdy znovu obnoveno. Původní město se rozkládalo na třech kaskádách a prohlídka tak trvá poměrně dlouho. V archeologickém parku jsou k vidění ruiny původních chrámů, lázní, veřejných budov i amfiteátr. Jedna z nejlépe zachovalých ukázek řeckého města klasického období. Minout nesmíte především Dórský chrám zasvěcený Apollónovi, agoru a studnu na vodu.
Na antické památky nenarazíte jen v hlavních rhodských centrech, městech Rhodos a Lindos, ale i na méně navštěvované západní části ostrova. Asi 35 km jižně od Rhodosu se rozkládá areál antického města Kamiros z doby zhruba 1 000 až 500 let př. n.l. starověkého Řecka. 
Antické město Kamiros se původně rozkládalo na třech úrovních s akropolí na vršku a obytnými domy na svahu směrem k moři. V současné době můžete obdivovat zachovalé základy především právě obytných domů, amfiteátr, zbytky chrámů, kašen i lázní, ruiny akropole i aktivní archeologické naleziště. 
V letní sezoně je otevřeno v čase každý den 8:00 – 20:00, v zimě se zavírá v 15:30 a v pondělí je zavřeno. Vstup je 6 eur.
Kamiros je asi hodinu cesty od města Rhodos po hlavní silnici. U vstupu najdete také bezplatné parkoviště. Pokud nemáte půjčené auto, z města Rhodos, Krematsi či Ialysos se můžete do Kamiru vydat i autobusy společnosti Roda. Jedou 3x denně v dopoledních hodinách směrem tam a po poledni 3x zpět. Cena jízdenky je 5,50 EUR.

Vesnička KRITINIA
- nedaleko se nachází kopec Kritinia se zajímavým středověkým byzantským hradem Kastelos. Jedna z nejdochovalejších johanitských pevností. Z kopce je k vidění nádherné panorama moře.
Volně přístupná benátská pevnost v západní části ostrova nabízí nezapomenutelné výhledy na Egejské moře a přilehlé ostrovy. Uvnitř zříceniny se nachází kaple s nástěnnými malbami z 16. století.
Stejnojmenná vesnice je přístupná autobusem nebo autem, cesta z hlavního města trvá přibližně hodinu. Pozor, samotná pevnost se nachází asi 2 km před vesnicí a odbočka z ní vede už z obce Kamiros. Při cestě autobusem vás čeká zhruba 2,5 km dlouhý nepříjemný pochod po asfaltové silnici rovněž z obce Kamiros, autobusy z města Rhodos jezdí navíc pouze 2x denně.

SORONI
- malá vesnička na severním pobřeží. Nachází se zde malebný kostelík a také vyhledávaná písečná pláž s křišťálově čistou vodou.

EMBONAS
- horská vesnice, víno

Město ARCHANGELOS
- 2. největší město na Rhodu, které je díky poloze ve vnitrozemí téměř nezasaženo turismem. Nachází se zde na rhodské poměry moderní byzantský kostel sv. Michala z 19. století, ale také podstatně starší středověké stavby včetně zbytků johanitského hradu.
- Pompézní klášter Moni Tsambika (Kyra Psili) z byzantské éry s vysokou zvonicí s bílou fasádou. Z kopce je pěkný výhled. 300 schodů.
Malebné bílé město Archangelos je jednou ze zastávek na cestě z hlavního města do Lindosu. Pyšní se zříceninou středověkého hradu, stejně tak jako jednou z nejkrásnějších pláží ostrova, Stegnou. Kromě pevnosti městečko překvapí velkým množstvím autentických bílých domů s původními pecemi a zastřešením, folklorním muzeem a kostelem s množstvím nástěnných maleb.
Ačkoliv samotný Archangelos leží ve vnitrozemí, 2 km od centra najdete hezkou pláž Stegna. Ta je nejlépe přístupná autem nebo, jedná se o oblíbené letovisko s množstvím vyhlášených rybích restaurací.
Zhruba 10 km autem poblíž vesničky Masari najdete krásnou pláž Agathi s jemným pískem a velmi pozvolným vstupem do moře. 
Archangelos leží na hlavní silnici kroutící se po západním pobřeží Rhodu. Autobusy Ktel jezdí z města Rhodos přes Faliraki, Afantou a pokračují dál do městečka Lindos zhruba každou hodinu. Jízdenka vyjde na 3,30 EUR.
- pláž Paralia Tsampika - písečná pláž mezi skalnatými výběžky na východním pobřeží
Asi každý ostrov mají svoji "nej" pláž. Na Rhodosu je vůbec možná nejkrásnější pláží Tsambika v odlehlejší oblasti mezi městy Archangelos a Kolymbia. Přes 3,5 km dlouhá, široká pláž s jemným žlutým pískem láká především rodiny s dětmi a milovníky krásných scenerií s kopcovitým okolím. Vstup do moře je velmi pozvolný a z toho důvodu je také voda teplejší než na jiných místech ostrova. Moře je zde klidné a křišťálově čisté a kraje pláže jsou tak vhodné i pro šnorchlování. Na pláži najdete malou tavernu, několik menších barů a občerstvení, půjčovny šlapadel, malý dětský vodní park a samozřejmě mnoho půjčoven lehátek a slunečníků. Ceny jsou však vyšší než na jiných rhodoských plážích a za jedno lehátko se slunečníkem zaplatíte na den okolo 8 EUR. Najdete tu však dostatek prostoru pro odpočinek s vlastním vybavením, samotná pláž je jako všechny na Rhodu bezplatná. Celá oblast patří k nedalekému klášteru.
Pláž Tsambika leží kousek za letoviskem Kolymbia směrem na jih, nedaleko hlavní silnice z měst Rhodos a Lindos. Velké prašné parkoviště přímo u pláže je zdarma.
Cesta autobusem je možná z měst Rhodos, Lindos, Archangelos, Kolymbia či Faliraki, avšak zastávka se nachází 1,5 km od pláže a přesný čas odjezdu není možné zjistit. Spoje jezdí zhruba jednou za hodinu (časy odjezdu pouze z města Rhodos

AGIOS ISIDOROS
- malá vnitrozemská vesnička, rotunda a kostelík umístěné mezi bílými typicky ostrovními domy 

ZŘÍCENINA HRADU MONOLITHOS – Kástro Monolíthou
- Monolithos je bývalá johanitská pevnost z 15.stol. (r. 1476) postavená na 236 m vysokém útesu na západním cípu ostrova Rhodos. Velký a významný středověký hrad. Mezi hradbami pevnosti se nacházejí také dva kostely, jeden původní a druhý nově postavený. Na vrcholu kopce Monolithos (nad hradem) je nádherný výhled na hrad, moře a okolní ostrůvky. Hrad je dobře dostupný autem, přímo před areálem se nachází parkoviště. 
V nádherné kopcovité krajině jihozápadního cípu ostrova se kromě malých pláží mezi útesy vyplatí navštívit bývalou johanitskou pevnost – hrad Monolithos. Byl postaven v roce 1476 na téměř 300 metrů vysokém skalním ostrohu nad mořem, a i když z pevnosti zbyly jen obvodové zdi a malá nová kaple postavená ve 20. století, stále působí monumentálně. Poskytne navíc úchvatné výhledy na dramatické západní pobřeží ostrova a Egejské moře. 

K hradu vede od silnice a malého bezplatného parkoviště asi 150 metrů dlouhý chodníček krásný piniovým lesem. Vstupné se neplatí a otevřeno je nonstop. Otevřeno 24 hod. denně.
- přímo pod hradem se nachází malebná pláž
- menší oblázková pláž Fourni - jedna z nejhezčích a nejklidnějších pláží na Rhodu. Najdete ji v odlehlé oblasti na západní straně ostrova asi 2 km pod zříceninou hradu Monolithos. Z hlavní silnice z města Rhodos sjedete ve vesnici Monolithos směrem k hradu a budete pokračovat po silničce přes serpentiny strmě dolů. Asi po 4 km minete jednu pláž (Alyki Beach) a po dalších 300 metrech dojdete k Fourni Beach, kde je bezplatné parkoviště. 

U vstupu na pláž se nachází malá tavernička a sprcha se sladkou vodou. Samotná pláž je ohraničena skalami, je kombinací oblázků a písku. Ani v hlavní sezoně tu nebude hlava na hlavě a vy si tak můžete užívat klidu a pohody. Lehátka a slunečníky si můžete půjčit v místní taverně za cenu kolem 5 EUR za kus.

PLÁŽ PRASSONISSI + ostrůvek Prassonissi
- nejjižnější mys ostrova, kde se střetávají vody rozbouřeného Egejského a klidného Středozemního moře. Pláž je uprostřed rozdělena malou úzkou cestičkou, vedoucí k malému poloostrovu. Tato cesta se při přílivu ztrácí. 

PLÁŽ AFANDOU
Pláž u letoviska Afandou patří s délkou 5 km k nejdelším na ostrově Rhodos. I přes velmi dobrou dostupnost nebývá pláž přeplněná ani v hlavní sezoně, jedním z důvodů může být absence zázemí. Bary, taverny a restaurace najdete až ve vesničce Afandou asi 1,5 km od pláže. Stejně tak zde nenajdete příliš půjčoven šlapadel a různých dalších atrakcí. Afandou je oblázková pláž s jemnými kamínky i oblázkovým a poměrně strmým vstupem do moře. Je ideální pro ty, kteří vyhledávají klidnější a velmi dobře dostupná místa u moře. V letní sezoně u pláže najdete několik půjčoven lehátek a slunečníků. Ceny na jeden den za set dvou lehátek a slunečníku se pohybují kolem 10 EUR.
Afandou leží na hlavní silnici západního pobřeží asi 20 km od města Rhodos. Podél pláže vede silnice s malou promenádou, kde lze zdarma zaparkovat a vzhledem k délce pláže obvykle nebývá problém najít volné parkovací místo.
Autobusy společnosti Ktel jezdí na hlavní trase Rhodos – Faliraki – Afandou – Archangelos – Lindos zhruba jednou za hodinu, v neděli každé dvě hodiny. Jízdenky koupíte u řidiče v hotovosti, do města Rhodos stojí 2,40 EUR.

KALLITHEA – TERME CALITEA
- termální lázně s hezkými zátokami a zajímavými stavbami od Pietra Lombardiho. Tyto elegantní lázně s pláží u moře a architekturou ve stylu art deco bývaly vyhlášené termálními koupelemi. Denně 8-01:00, vstupné 3 eura
10 km od města Rhodos najdete úžasné klidné místo Kallithea s několika malými zátokami, hezkými plážičkami s fotogenickým skalnatým okolím a také historickými budovami lázní Kallithea. 
Na místě najdete hned několik menších pláží oddělených malými skalnatými útesy, na většině z nich jsou drobné oblázky a kamenitý vstup do hlubokého moře. Pláže v Kallithea jsou ideální pro milovníky hezkých scenerií a také šnorchlování a potápění. Křišťálová voda a členití mořské dno jsou ideální kombinací pro pozorování ryb. Na každé z pláží máte možnost půjčení lehátka se slunečníkem, ceny se pohybují mezi 3 až 4 EUR za kus na den.
Alternativou "klasické" pláže je pěkná oblázková Kavourakia, která se nachází asi 1,5 km severně od pláží Kallithea.
Termální prameny, které na místě vyvěraly, vedly v roce 1920 k vybudování malého lázeňského komplexu. Ten již dnes původnímu účelu neslouží, ale můžete navštívit krásné zachovalé lázeňské pavilony, upravenou přímořskou promenádu a křišťálově čisté moře.
Najdete zde velké parkoviště zdarma, pláže jsou navíc jen pár metrů od hlavní silnice spojující města Rhodos a Lindos. Frekventovaná je i autobusová doprava, kterou několikrát do hodiny z města Rhodos a Faliraki provozuje společnost Roda 

KALAMONAS
- vnitrozemská oblast na severu Rhodu. Nachází se zde subtropický les s mnoha potůčky a vodopády. Pštrosí farma.

PLÁŽ AGIA AGATHI
- písečná pláž s mělkou vodou
- kostelík Agathi Monastery vytesaný v útesu nad zátokou z přelomu 14. a 15. stol.
- nad pláží ruiny pevnosti Feraklos

TRAGANOU BEACH
- oblázková pláž s mořskou jeskyní

RED SAND BEACH (Paralia Kókkini Ammos)
- 2 pláže

KLÁŠTER MONI THARI
- ve vnitrozemí

KLÁŠTER PANAGIA IPSENI LARDOS
- www.ipsenimonastery.gr
-
z města Lardos na procházku do ženského kláštera Panagia Ypseni. Cesta vede po asfaltové silnici a trvá přibližně hodinu (autem se dá dojet až tam), na jejím konci návštěvníky čeká rozlehlý klášter, v němž žije malá komunita jeptišek, živících se prodejem lokálních výrobků. Panagia Ypseni je dobře udržovaným areálem, který nedávno prošel kompletní rekonstrukcí, není však jediným klášterem na ostrově, jenž je přístupný návštěvníkům. Klášter se nachází v chráněné krajinné oblasti Chortis. Denně 9-20

Městečko LARDOS se pyšní jednou z nejhezčích pláží na ostrově označenou modrou vlajkou kvality. Najdete zde především hrubší písek s občasnými oblázky a poměrně pozvolný vstup do moře. Část pláže přímo náleží k luxusním hotelovým komplexům (ovšem vstup je zdarma pro všechny), směrem k hlavní silnici je pak méně lidí, pláž se zužuje a na jejím úplném konci dokonce narazíte na menší klasický a levný supermarket.
Půjčovny lehátek a slunečníků najdete všude a cena za set (2 lehátka + slunečník) se pohybuje kolem 10 EUR za den. Rovněž nabídka vodních atrakcí a sportů je široká. Vyzkoušet můžete parasailing či jízdu na vodním skútru (od 40 EUR), jízdu na banánu (20 EUR) nebo na vodních lyžích (30 EUR).
Samotné centrum městečka leží asi 1,5 km od pláže. Lardos je krásným živým venkovským městem s mnoha tavernami a restauracemi lokálního rázu.

Menší letovisko PEFKOS leží asi 2 km od Lardosu a 2 km od města Lindos. Je ideálním cílem pro cestovatelé na vlastní pěst, kteří hledají levnější a klidnější místo. Najdete zde dvě asi půlkilometru dlouhé písčité pláže, supermarket, taverny a spíše menší hotely a penziony. Na pláži není tolik možností vyžití jako v sousedním Lardosu, půjčení lehátek bude levnější (asi 7 EUR na den) a především si tu užijete většího relaxu.

KOSTEL SAINT NIKOLAOS FOUNTOUKLI HOLY ORTHODOX CHURCH
- byzantský kostel ve vnitrozemí, staré malby, 24 hod. denně

http://levnocestovani.cz/dovolena/rhodos/

https://www.cestujlevne.com/pruvodce/recko/rhodos/co-videt

Zde uvádím tabulku celkových nákladů na naši cestu.

Fotogalerie + videa Rhodos 2021

 
Úvodní strana 2021 Rhodos Cestopis a fotogalerie