Fotogalerie Lefkada

Lefkada

Pro letošní letní dovolenou jsme si zvolili řecký ostrov Lefkada v Jonském moři. Je čtvrtým největším ostrovem v Jónském moři. Jeho pláže na západním pobřeží se pyšní průzračně čistou vodou, připomínající moře v Karibiku. Patří k těm nejkrásnějším a to nejen v Řecku či Středomoří, ale i na celém světě. Ostrov oplývá jak sluncem tak i zelení, vnitrozemí je hornaté.V četných vesničkách je možné pozorovat tradiční život místních obyvatel.
Zvolili jsme leteckou dopravu do města Preveza na pevnině, odkud nás na ostrov dopravili autobusem. Ubytováni jsme byli v letovisku Nidri na východním pobřeží. Pláže jsou tady oblázkové s průzračně čistou vodou a pozvolným přístupem do moře. Větší klid je na pláži vedlejší vesničky Perigiali. Taky jsme tady šnorchlovali a několikrát zahlédli chobotnici. Nachází se tady i přístav a samozřejmě množství restaurací a taveren. Bydleli jsme v pěkných apartmánech Vassia bez stravy, asi 200 metrů od pláže a mohli jsme využívat bazén vedlejšího hotelu George.

Na 6 dní jsme si půjčili motorku za 10 eur na den v půjčovně SIXT a rozhodli se procestovat ostrov na vlastní pěst. Autem či na motorce se dá bez problémů projet celá Lefkada. Je zhruba 35 km dlouhá a v nejširší části má asi 15 km. Západní pobřeží je lemované okouzlujícími plážemi s bílými vápencovými útesy a právě díky vápencovému podloží má zdejší moře barvu toho nejryzejšího tyrkysu a modři až bolí oči. Mezi ty nejkrásnější pláže patří pláž Porto Katsiki (umisťuje se na předních příčkách v seznamech nejkrásnějších pláží světa), pláž Egremni, pláž Milos (pěšky 20 minut z Agios Nikitas), pláž Agiofili (šnorchlování), pláž Kathisma (plno lidí), pláž Gialos, pláž Meghali Petra a Kavalikefta s velkými balvany v moři. K mnohým plážím se musí jet po klikatých cestách. Zajeli jsme i k majáku na mysu Doukato na JZ ostrova.
Zajímavé je i samotné hlavní město Lefkas, je tady plovoucí padací most, který se otevírá a otáčí vždy v celou hodinu a umožňuje tak spojení s pevninou a proplouvání lodí. Je tady zajímavá stará benátská pevnost Santa Maura která chránila hlavní město ostrova již od 14. století, pozůstatky větrných mlýnů u pláže Mili, hezké koupání na pláži Gyra a zejména na pláži Ag. Marina. Určitě stojí za návštěvu i udržovaný klášter Faneromenis zal. v 17. stol., žijí tady mniši starající se o klášter. Mezi 14 a 16 hodinou je uazvřený, nejpíš siesta mnichů.
Za zajížďku stála i vesnička Karia ve vnitrozemí ostrova, kde se nachází zajímavé muzeum krajky. Zastavili jsme se i v zátoce Sivota Bay, kde je rybářský a jachtový přístav a restaurace zaměřené především na ryby a jiné mořské potvory. Nevynechali jsme ani návštěvu muzea vína Land of Lefkas asi 8 km od Nidri. Prohlídka s průvodcem je zdarma a nakonec i ochutnávka místní produkce. Neodolali jsme a jednu lahvinku si koupili a na motorce transportovali.
Jeden den jsme si udělali pěší procházku (asi 3 km) z Nidri do soutěsky Dimossari, ve které se nachází docela pěkné vodopády "Rachi" v nichž se dá i koupat.
Vydali jsme se také na jednodenní výlet malou lodí Ionian Princess za 10 eur na osobu. Vyjeli jsme v 10:30 a vrátili se o půl páté. Během plavby jsme měli několik zastávek, první koupací, poté jsme dojeli k ostrůvku Meganissi a navštívili jeskyni Papanikoli, kdy loď vplula dovnitř. Poté jsme měli zastávku na ostrově Meganissi, kdy loď zakotvila v zátoce Spilia Bay a měli jsme 2 hodiny volna na koupání, oběd a návštěvu městečka Spartachori. Poslední zastávkou i ke koupání byl ostrov Skorpios řeckého rejdaře a miliardáře Aristotela Onassise a nakonec jsme obepluli ostrůvek Madouri.

Pokud tedy ještě nevíte kam se vydat na letní dovolenou, Lefkáda je určitě tím pravým místem nádherné dovolené.

Do fotogalerie z naší návštěvy Lefkady se dostanete kliknutím na odkaz FOTOGALERIE.