Fotogalerie Jasná

Jasna

Pro tento rok jsme rozhodli navštívit Nízké Tatry a sice horské středisko Jasná pod Chopkom v Demänovské Dolině, která měří 16 km. Ubytovaní jsme byli ve 4* hotelu Grand Jasná. Měli jsme pěkný pokoj s balkonem s výhledem na lanovku. Využívali jsme i hotelové wellness centrum, které kromě vnitřního bazénu a saun mělo i dvě venkovní vířivky a sauny. 
Hned za hotelem se nachází Vrbické pleso, kolem kterého vede pěkná stezka. Je jediným plesem v tomto slovenském pohoří. V jeho čisté vodě se odráží největší štíty horského masívu.
V hotelu jsme dostali čipové karty na lanovky zdarma, takže jsme je samozřejmě hojně využívali. V pondělí jsme podnikli túru na Chopok měřící 2024 metrů. Blízko vrcholu se nachází Kamenná chata pod Chopkom. Odsud jsme pokračovali po hřebeni na nejvyšší vrchol Nízkých Tater, kterým je Ďumbier (2043 m). Ve čtvrtek jsme od vrcholové stanice sedačkové lanovky pod vrcholem Chopku vyrazili po hlavní hřebenovce asi 2,5 km západním směrem na vrchol Dereše měřící 2023 metrů. Derešské svahy jsou považovány za nejkrásnější útvar v okolí Chopku. Měli jsme štěstí a zahlédli jsme stádo kamzíků.
Ve středu jsme si udělali výlet autem kolem Liptovské Mary do Prosiecké a Kvačianské doliny. Prosiecká dolina patří k nejnavštěvovanějším dolinám na Slovensku. Nachází se tady velké množství přírodních krás, vysoké skalní stěny, vodopády. Náročnější úseky jsme překonávali pomocí řetězů a žebříků. Procházíme roklinou a řečištěm potoka. Dolina má podobu kaňonu či soutěsky. Došli jsme až k dvojici unikátních dřevěných mlýnů na Oblazoch. A to už jsme v Kvačianské dolině. K autu nás čekal ještě pěkný kus cesty Kvačianskou dolinou a následně přes louku s výhledem na Liptovskou Maru zpátky na parkoviště v obci Prosiek. Celá trasa je celkem náročná a zabrala nám 6 hodin. Ale bylo hezké počasí a tak to byl moc pěkný výlet. Cestou zpátky jsme se zastavili v Liptovském Mikuláši u židovské synagogy, která patří mezi největší na Slovensku, ale je poměrně poničená. Za vstup dovnitř se platí jedno euro.
Také jsem nevynechal návštěvu dvou jeskyní. V pátek jsem absolvoval prohlídku Demänovské jaskyně slobody, která je nejnavštěvovanější jeskyní na Slovensku a to oprávněně. Naprosto mě uchvátila její krápníková a krasová výzdoba propracovaná do těch nejmenších detailů, mohutné sintrové vodopády, stalagnáty, průzračná jezírka a hra barev. Jeskyní protéká podzemní tok říčky Demänovky, která pramení pod hlavním hřbetem Nízkých Tater, kousek od jeskyně. Vývěr Demänovky jsme si také prohlédli. Zato velkým zklamáním pro mě byla sobotní návštěva Demänovské ľadové jaskyně. Větší část prohlídky nebyla vůbec zajímavá a až ke konci prohlídky jsme se dostali do ledového království, kde jsme viděli podlahový led, ledové sloupy,mstalaktity i stalagmity.
V neděli cestou domů jsme se zastavili v obci Svätý Kríž, kde se nachází dřevěný artikulární kostel, který patří k největším církevním celodřevěným stavbám ve střední Evropě. Stavba bez jediné kusu kamene či železa pojme až 6000 lidí. Zrovna skončila mše, takže jsme se dostali i dovnitř.

Do fotogalerie z naší návštěvy Nízkých Tater se dostanete kliknutím na odkaz FOTOGALERIE.