Cestopis Hurghada 2014

Zdravím Vás s dalším cestopisem. Na poslední chvíli tedy na last moment jsem docela narychlo vybral zájezd na 8 dní do Egypta, do Hurghady od cestovní kanceláře Blue Style přes cestovní agenturu Travel Portal. Kupoval jsem to v pondělí a v sobotu 24.5.2014 byl odlet. Cena byla 9490 kaček když jsem to našel na netu a nakonec když mi paní z agentury ověřovala letenky, tak mě potěšila, protože cena šla ještě o tisícovku dolů na 8490 Kč na osobu do 5 hvězdičkového hotelu Sunrise Select Garden Beach Resort & Spa all inclusive s odletem z Ostravy na 8 dní (7 nocí) vč. základního pojištění. Co víc si můžu přát. Podle katalogu a recenzí hotel vypadá dost dobře, tak uvidíme jaká bude skutečnost. Takže sbalit a můžeme vyrazit. Tentokrát jsem vytáhl maminu, pořád toužila po moři. Je už v důchodu, tak může jet kdykoliv.

Sobota 24.5.2014

Je tady sobota 24.5. Martin nás veze na letiště do Mošnova, kde jsme před 11 hodinou. Už je tady fronta na odbavení. Během krátké doby letí do Egypta 3 lety, dva do Hurghady a jeden do Marsa Alam. Váha zavazadla prošla.
OV_Hurghada
Bylo tady dost dusno a dva lidé sebou flákli o zem. Tak jsme si hned koupili jednu vodu. Při osobní prohlídce mamce vyhodili z kabelky hřeben se zasouvací tupírovací jehlicí. Sedíme v odbavovací hale. Do tří letadel už se nastupuje. Všechna letí na čas jen naše má zpoždění, které se postupně zvětšuje. Nakonec místo ve 12:35 odlétáme až ve 14:10. Máme letět s Travel Servisem, ale přiletělo letadlo ČSA. Což nás zarazilo. Nakonec jsme se dozvěděli, že v Brně mělo poruchu letadlo Travel Servisu, tak jim dovezli náhradní z ČSA. Což bylo pro nás lepší, protože ČSA má lepší cattering a služby. Travel Servis se pokazil co se týče kvality. Jde mu o kvantitu. Letíme Airbusem A320. Máme 16 řadu okýnko a střed a v uličce nám zůstalo volné místo. Ne všechna sedadla byla kupodivu obsazena. Chvíli po startu začali roznášet oběd. Už jsme byli hladoví. Bylo kuře, bramborová kaše, zelenina, pečivo, máslo, punčový řez, káva nebo čaj a alkoholické a nealko nápoje. Dali jsme si pivo.
P1010001
Během letu nosili pití, což bylo fajn. Letíme přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, nad Egejským mořem mezi řeckými ostrovy, Alexandrie a Hurghada. Uletěli jsme 2842 km. Jediné co mi vadilo byly tvrdé sedačky a opěradlo. To se fakt nedalo, to jsem v letadle ještě nezažil. Byla to snad jen tvrdá deska obalená látkou bez jakéhokoliv polstrování. Ještě teď mě bolí prdel, když si na to vzpomenu. V Hurghadě na letišti Hurghada International Airport přistáváme v 17:50. V Egyptě je časový posun +1 hodina. Autobusem nás odvezli k hale. Odbavení proběhlo celkem rychle, měli to dobře zorganizované. Za 25 dolarů jsme si koupili víza, které nám nalepili do pasu (od května zdražilo z 15 na 25 dolarů). Ale pořád je to levnější než přes cestovku, která si účtuje 790 Kč. Pak jsme prošli pasovou kontrolou, kde jsme odevzdali vyplněné imigrační karty a dostali razítko do pasu.
vizum
Vyzvedli jsme si kufry a šmarovali k autobusu označenému číslem 7. Měli to rozdělené podle hotelů. Chvíli trvalo než se všichni sešli. Letiště je od našeho hotelu vzdáleno pouhých 10 km, což je fajn. Máme rozvézt lidi do 4 hotelových komplexů, ale všechny jsou téměř vedle sebe. V obálce jsme od egyptského delegáta, který mluvil docela dobře česky dostali nějaké informace a přihlašovací kartu do hotelu, kterou jsme hned vyplnili, aby jsme se pak na recepci nezdržovali. Stejně nám to bylo prd platné. Ne jen, že mělo letadlo zpoždění, ale ještě začaly zmatky s ubytováním. Delegát nabídl těm co měli být jako my ubytováni v hotelu Sunrise Select Garden Beach Resort & Spa, že se můžou ubytovat v hotelu Sentido Mamlouk Palace Resort & Spa který je hned vedle, protože v tom našem není na výběr moc pokojů, a že v tom druhém dostaneme lepší pokoj a VIP pásku na ruku. Oba hotely patří do jedné skupiny SENTIDO HOTELS & RESORTS (Sunrise Resorts & Cruises), oba mají 5 hvězdiček, a stejně můžeme využívat veškerých služeb obou hotelů (pláže, bazény, restaurace,...), tak jsme se nakonec po dlouhém uvažování rozhodli pro změnu a šli do hotelu Mamlouk. A udělali jsme dobře. Hotel se mi líbí ještě o trochu více.
P1010117 P1010118Vystoupili jsme z busu, kufry jsme nechali nehlídané před hotelem, což nás trochu znepokojovalo. Na recepci jsme dali pasy, vouchery a vyplněnou kartu. Dostali jsme všichni jablečný mošt jako welcome drink, alkohol by bodnul víc. A čekáme a čas letí. Je už 9 večer a večeře jsou do 10, tak máme obavy aby jsme je vůbec stihli. Na ruce nám dávají all inclusive pásky, ale já se dožaduji těch slíbených žlutých VIP. Zase s tím mají nějaký problém. Hotely se nachází 15 km od centra Hurghady.

Nabídka All Inclusive:
AI1
AI2
Pak nás delegát posílá ať si zajdeme zatím na večeři a on vyřídí mezi tím ubytování. Ještě jsem mu říkal, že nechci přízemí, protože tam není balkon jen otevřená terasa, ani druhé patro kvůli mému operovanému kolenu. Výtahy tady nejsou. Výběr jídla byl poměrně velký, nicméně dneska byl egyptský večer, takže všechno jídlo bylo spíš egyptské kuchyně. Každý den mají jinou tématickou večeři, zítra je třeba italská, další den mořské plody atd. Dali jsme si nějakou plněnou kuřecí roládu, hovězí maso, rýži, kuskus, sýry, pečivo,... Mamka na all inclusive není zvyklá, tak neví co a jak a je hodně vybíravá. To nejí, to nejí. K pití jsme si dali víno a vodu. Byla balená v pet láhvi. Nabídka jídel All inclusive zahrnuje: snídaně (7.00–10.30), oběd (13.00–15.00) a večeře (19.00–22.00) formou bufetu. Snack během dne (12.00–17.00). Odpolední káva, čaj a zákusky (15.00–17.00). Pozdní snídaně (10.30–11.00), půlnoční snack (22.30–1.00). V hotelu je možné, v závislosti na aktuální dostupnosti, neomezeně využívat à la carte restaurace - mexická, orientální, italská, asijská (nutná rezervace den předem). Neomezené množství vybraných místních nealkoholických nápojů (10.00–24.00), alkoholické nápoje se nepodávají (6.00–10.00).
P1010019
Pak jsme se vrátili na recepci. Už měli pokoje připravené. Na ruku jsme dostali žluté pásky a prý dostaneme během pobytu na pokoj mísu s ovocem a láhev šampaňského. To jsem zvědav. Ale nastal problém v pokoji, kdy nám dali pokoj v 2. patře, tak jsem mu řekl, ze jsem chtěl 1. patro kvůli té noze. Ale říkal mi, že v prvním patře je všechno obsazené, že máme jít dneska do druhého patra a zítra se odpoledne přestěhovat do prvního až se uvolní. To bylo něco na mně. Začal jsem po něm ječet jak siréna, že do druhého nejdu kvůli noze a že se zítra nebudu nikam stěhovat, že když se dneska vybalím, tak že se nebudu zítra někam znova přemísťovat, zabírat tím svůj čas, balit se apod. Dohadoval se s recepčním. Říkám mu, že slíbil že tady bude větší výběr pokojů, proto jsme se rozhodli i pro změnu hotelu a teď tohle. A trval jsem na pokoji v 1. patře hned a ječel jsem a ječel jsem. Pak mi bylo až líto. Ale najednou, kde se vzal tu se vzal, recepční někde vyčaroval pokoj v 1. patře. Takže nám to vyměnili a dali nám rodinný pokoj suite s výhledem do zahrady a ne na bazény, což mi vyhovuje, protože u bazénu probíhají večerní programy a hraje hlasitě hudba. Takže bychom se moc nevyspali. Poslíček nás zavedl do pokoje číslo 15204 a následně nám přinesl naše kufry. Když jsme otevřeli pokoj, byl jsem mile překvapený jeho velikostí. Dvě samostatné klimatizované místnosti, v jedné byly dvě postele, a ve druhé manželská postel, stůl, dvě křesla, nábytek, stojací lampa. V každé místnosti byla samostatná klimatizace a televize. Vybavení pokojů bylo poměrně slušné. V jednom pokoji byl ještě minibar, kde byly dvě balené malé vody, které denně doplňují a nějaké nealko (Sprite, Cola), které doplňují jednou týdně, pak varná konev, čaje, káva, cukr a zdarma trezor, který sice byl ve skříňce, fungoval, ale nebyl přišroubovaný. Pak tady byla předsíň s velkou šatní skříní, obrovská koupelna s toaletou, sprchovým koutem, fénem, ručníky, šampony, sprchovými gely,... a obrovská lodžie s výhledem na fotbalové hřiště patřící k hotelu a vedlejší hotel. Takový apartmán jsem teda nečekal. Dal jsem nabíjet mobil. Nebylo ani zapotřebí používat adaptér na zásuvky. Vybalili jsme se, osprchovali a o půl dvanácté zalehli. Každý jsme se uvelebili v jednom pokoji.
P1010005 P1010007 P1010009 P1010012 

Neděle 25.5.2014

Ráno se budím v 8 hodin. Mamka už má vypráno. Jdeme na snídani. Snídaně, obědy i večeře se podávají v hlavní restauraci Shahrazad. Výběr je poměrně slušný, připravují tady na přání vaječné omelety, palačinky, mají tady výborné croissanty, jinak nějaké párky, sýry, zelenina, egyptské jídla, jogurty,... džusy, kávy, čaje. Na schůzku s českou delegátkou nejdeme, protože to je v 10:30 a stejně po ní nic nepotřebujeme. Po snídani jdeme na pláž, která je na druhém konci areálu. Celý hotelový areál je v nádherně udržované zahradě, je tady spousta květin, palem, rybníčků, fontán, vodopádů, několik bazénů (v zimě vyhřívané) a plážových barů.
P1010015 P1010077 P1010152 P1010155
Na pláži, která je písečná jsou zdarma slunečníky a lehátka, ale všechna jsou obsazená. Naštěstí jedni Rusi odchází, tak jsme si vzali jejich lehátka. Vyměňujeme si plážové osušky za kartičku, kterou jsme dostali na recepci. Ručníky se můžou měnit jednou za den a v případě ztráty se platí 75 egyptských liber (EL). Prý tady Rusáci ručníky kradou, tak si je mají lidi hlídat a nenechávat nehlídané, když jdou třeba na oběd. Moře je krásně teplé, klidné, zrovna je odliv. Akorát je v něm plno lidí. Nejsou tady kameny ani korály, takže nejsou nutné boty do vody. Vstup do vody je pozvolný.
P1010023 P1010035 P1010037
Na pláži jsou i sprchy. Potom jsem se namazal a šel se projít na konec dlouhého mola, které vybíhá do moře. Někteří tady sice šnorchlují, ale nic tady k vidění není, takže ploutve, masku, šnorchl jsem vezl zbytečně. U pláže je několik barů a jedna restaurace. Nad hotelem neustále přelétávají letadla, která opodál přistávají. Nachází se zde i potápěčské centrum PDL Divers Club. Za dva ponory si účtují 55 eur a 20 eur za vypůjčení kompletní výstroje. Pak jsem si prošel celý areál hotelu Sunrise Garden Beach, kde jsme měli být ubytováni. Je taky hezký, má několik bazénů (některé jsou v zimním období dokonce vyhřívané), restaurací a barů.
P1010050 P1010053 P1010061 P1010066
V jednom baru jsem si dal Gin s tonicem. Můžeme využívat bazény, bary i restaurace obou komplexů. Zdarma si můžete zahrát stolní tenis, plážový volejbal, fotbal, šipky, petanque, obří šachy, tenis bez osvětlení nebo navštívit fitness centrum. Za poplatek jsou pak masáže, kulečník, sauna, návštěva lázeňského centra, vířivka, tenis s osvětlením a vodní sporty. Vracím se na pláž. Každý den tady přivedou koně a velblouda a je možné se na něm za nějaký poplatek svézt.
P1010169 P1010073 P1010171
V poledne jsme se schovali do egyptské restaurace Gamilla, kde mají obědy. Výběr je veliký. Mají pečené kuře, hovězí čevabčiči, hranolky, tři druhy pizzy, jejich chleba pečený v peci, polévku, různé saláty, obložené zapečené bagety, zákusky, pivo, alko a nealko nápoje. Jinak ve všech barech si můžeme libovolně brát balené vody v pet láhvích, což je super a hlavně bezpečné. Po obědě jsme nešli na pokoj, ale sedli jsme si v plážovém baru, kde jsme si dali vynikající kávu z automatu s bohatou hustou pěnou a k tomu malé zákusečky. Ty kávomaty tady taky mají všude. Pak jsme si dali ještě míchaný nápoj Sex on the beach. Odpoledne je příliv, takže vše co bylo ráno odkryté zalila voda. Z pláže jdeme v 17 hodin. Na pokoji jsme se osprchovali a chvíli si odpočinuli. O půl osmé jsme šli na večeři. Měla být italská nabídka jídel, ale moc z té Itálie tady toho neměli. Ale zato měli vynikající jehněčí maso s mátovou omáčkou a výborný hovězí guláš. Pochutnali jsme si. Jídlo jsme si vzali na venkovní terasu, protože uvnitř byla zima z klimatizace. Venku hrála živá hudba. Všechno mají nasvícené do modra, na stolech svíčky, tryská tady vodotrysk.
P1010088 P1010186 P1010198
Dali jsme si víno a poslouchali hudbu. O půl desáté jsme se přemístili do amfiteátru, kde byly ukázky tanečních vystoupení a pak ruské tanečky, což se rusákům moc líbilo.

Pondělí 26.5.2014

V pondělí jsme vstali kolem osmi a šli na snídani. Snídaně jsou v podstatě každý den stejné, ale člověk si vybere. Sbalili jsme si na pláž croissanty. Když jsme přišli na pláž, lehátka byla zase obsazená, ale občas bylo po jednom volné, tak jsme si je dali dokupy pod slunečník. Dneska je vody více, ale je hodně studená. Během dne pořád lítají stíhačky a vojenské vrtulníky. To se opakuje i další den, kdy jsme se dověděli, že probíhají volby nového egyptského prezidenta. V poledne jsme si zase sedli do restaurace Gamilla. Líbí se mi, že jídlo není stejné jako včera. Dneska měli kuřecí špízy a hovězí maso jako gyros smíchané s grilovanou cibulí a paprikou, hranolky a zase ty jejich výborné chlebové placky ještě horké z pece.
P1010101
Po obědě jsme si sedli do baru, dali si kafíčko a četli si. Odpoledne více foukal vítr a voda byla pořád studená, i když na tabuli psali teplotu vody 30 stupňů, což se mi moc nechce věřit. Z pláže odcházíme asi o půl páté. Mamka už šla na pokoj a já jsem ještě zůstal u bazénu. Po osprchování jsem si vzal tablet a sedl si na terasu, kde je wifi zdarma. A poměrně rychlé, 36 MB/s. Na pokoji je taky dosah wifi, ale ten je už za poplatek. V sedm jsme šli na večeři. Dneska je na téma mořské plody. Měli vynikající smažené kalamáry obalované v nějakém těstíčku, pak na grilu připravovali směs kalamárů, ryb a krevety, ale ty kalamáry byly gumové. Pak jsme si ještě dali pečené kuře, paellu rýži, měli i lasagne, ale ty už bych neměl kam dát. Na pití jsme si dali bílé víno. A k tomu ještě olivy a sýry.
P1010139
Chodil tady jeden Egypťan a měl červenou kravatu a na ni nápis "Russian mafia". Prý tady rusáky nemají v oblibě. Setkal jsem se s tím hned na letišti, když delegát Blue Stylu, Egypťan, poté co se ho nějaký Rus na něco ptal a pak odešel a pak jsem se ho ptal anglicky já, tak říká trefně "fucking russian people". Po večeři jsme se chtěli jít projít do nákupního centra Cleopatra, které se nachází naproti hotelu. Akorát jsme ještě neměli vyměněné peníze. Směnárna v hotelu byla zavřená, chtěl mi je vyměnit zaměstnanec hotelové taxi služby, ale nechtěl mi vzít natrženou dvacetidolarovku (za 1 dolar nabízel 7 EL). Pak je tady i bankomat, kde se dají i měnit peníze, ale ten zase nevrací dolary a já chtěl vyměnit jen 10 dolarů. Tak jsem šel na recepci, kde mi to rozměnili ale mezitím už zase nefungoval automat. Ale prý se dá platit i v dolarech. Je tady několik obchodů s tretkami, oblečením, taškami, kořením, lékárna. Výběr pohledů byl příšerný. Nakonec jsem v jednom krámu jeden pohled vybral, ale neměl známky. Cena za dva pohledy 1 dolar, ale já jsem chtěl jen jeden pohled a z jednoho dolaru mi neměl vrátit, tak mi říkal ať si ho vezmu zdarma. Nebo jestli si chci ještě něco vybrat v krámu. Vybral jsem si jednu magnetku velblouda za dolar a pohled mi nechal zdarma. Vadilo mi, jak nás všichni oslovují a hned nás nutí do jejich obchodu. Pak jsme se šli ještě podívat do vedlejšího hotelu Garden Beach. V hlavní restauraci se mi zdál výběr jídel slabší než v našem hotelu, ale připravovali i některá jídla na terase. Jen si nebylo kde sednout. Dal jsem si ještě palačinky s medem a čokoládou a cappuccino. Pak jsme se kolem 10 vrátili na pokoj. V jednom obchůdku mi nechtěl prodat samotnou známku, jedině s pohledem. Nakonec to dopadne tak, že pohled pošleme až z Čech. Na pokoji jsme měli připravený talíř s ovocem a dva zákusky a doplněný minibar.

Úterý 27.5.2014

V úterý ráno po sedmé hodině šla mamka zabrat lehátka na pláž. Ráno jsem chtěl rezervovat na zítra večeři v à la carte restauraci - asijské, ale všechna místa byla obsazená. Stejně tak jako v italské restauraci. Podařilo se mi chytit místa na středu v mexické restauraci El Paso. Nevýhodou je, že se místa dají rezervovat pouze na další jeden den, nejde na více dní dopředu a ještě se dají místa rezervovat vždy od půlnoci předchozího dne přes dotykový počítač vedle recepce. O půl deváté jsme šli na snídani a poté na pláž. Nechal jsem na pokoji pokojskému 1 dolar jako bakšiš. Každý den se mi připomíná jestli je všechno v pořádku a co říkám na výtvory z pyžam a ručníků. Nakrájeli jsme jablka pro koně a vzali i banány pro velblouda. Cestou na pláž jsme udělali nějaké fotky u bazénů.
P1010114
Lehátka zůstala netknutá. Dneska je voda zase teplá. Jakmile přišli s velbloudem, šli jsme ho nakrmit banány. Natahoval ten svůj dlouhý krk. Jedl je i se slupkou. Koníkovi jsme dali jablka. Pak jsem si sedl do baru, dal si Sex on the beach a dopsal jsem deník za dva dny. Odnesl jsem tablet na pokoj. Pokoj už byl uklizený a dolar fuč. Po jedné hodině jsme si zašli na oběd opět do plážové restaurace. Dneska měli vynikající kuřecí ražniči na ohni a dobré hovězí maso. Vyzkoušel jsem i polévku. Byl jakýsi vývar se zeleninou a nudlemi. Jen bývá problém s volnými místy. K pití jsme si dali obligátně pivo. Potom jsme si sedli do baru a četli si. Na slunku se být nedá a už cítím spálená ramena. Myslím si, že pod deštníkem to neopaluje. Ale opaluje, i ve vodě a na pokoj jsem šel taky bez trika a nenamazaný. Pak jsme šli do moře, ale na hladině plavaly nějaké sinice či co to bylo. Asi hodinu na to vyhnali píšťalkami lidi z moře a motorovým člunem se snažili pomocí vyvolaných vln ty sinice odehnat na moře.
P1010223
V baru jsem si dal kafe a snědl jsem croissanty od snídaně. Cestou na pokoj jsem ještě skočil do bazénu. Dneska bylo 39 stupňů. Hnus fialový. Před večeří jsem koupil v jednom hotelovém obchůdku známku na pohled za dolar (nominální hodnota 4 EL) a hned jsem ho hodil do schránky u recepce. V 7 jsme šli na večeři. Z těch hlavních jídel byla pečená krůta, výborný hovězí guláš a čevapčiči. Po večeři jsem si vzal tablet a šel na wifi. Dosah je kromě horní terasy i na dolní terasu u fontány. Prošel jsem maily a FCB. Večer už jsme nikam nešli.

Středa 28.5.2014 

Ve středu ráno šla mamka zase zabrat lehátka a slunečník ať neležíme na zemi. Hodně už jich bylo zase obsazených. Před snídaní jsem se marně pokoušel rezervovat místa v nějaké à la carte restauraci. Všechna byla plná. Po snídani jsme šli na pláž. Slunce pere zase od rána. Moře je teploučké, tak se dneska hodně čváchám. V poledne jsme zalezli na menší oběd. Dal jsem si rybí karbanátek, hovězí na nudličky a chlebovou placku a mamka těstoviny se sýrem a mátový čaj. Po obědě jsme seděli v baru a četli si. Mamku pak nějak chytil průjem, tak šla na pokoj. Já jsem ležel na lehátku a několikrát zašel do moře. Dneska tam plavalo zase něco jiného. Dal jsem si kafčo a o půl šesté se vrátil na pokoj. Dneska se poprvé na obloze objevily mraky. Sedíme na balkoně a čteme si a dopisuji deník. Na 7 hodin máme rezervované místo v mexické à la carte restauraci El Paso. Nachází se napravo od hlavní jídelny.
P1010177
Mají tady hezké prostředí. Vše je zdarma kromě speciálních lahví vína. Na stole jsou jejich mexické "chipsy" a dvě omáčky, jedna pálivá a druhá česnekovo jogurtová, ale obě moc dobré. Vybíráme si z jídelníčku, mají tady předkrmy, polévky, hlavní chody a dezerty. Mamka si dala jen hlavní jídlo, kuřecí maso a těstoviny, což není zrovna moc mexické a dezert, cheesecake s jahodovým přelivem. Já jsem si jako předkrm dal tortilly plněné sýrem a houbami, měl tam být i špenát, ale asi jim došel. Jako hlavní chod jsem měl hovězí steak, k tomu byla rýže i opečený brambor a grilovaná paprika a cuketa. Jako dezert jsem měl kokosový flan. Na pití jsme si dali vína, automaticky nám přinesli láhev vody a mamka si dala místní brandy, ale bylo kupodivu dobré.
P1010179
Obsluha nevázla a byli sympatičtí. Pak nás poprosili, pokud jsme byli spokojeni, abychom jim dali kladné hodnocení na web. Po večeři jsme si sedli na terasu, dali si brandy a seděl jsem u wifi. Pak jsme se prošli na pláž, kde od půl deváté byla na programu "Beach party". Přišli jsme zrovna když předváděli ohňovou show, pak ještě měly být go go tanečnice a diskotéka s DJ. Na pláži měli lehátka na kterých se tísnili diváci, převážně Rusi. Kolem půl 11 jsme se vrátili na pokoj.

Čtvrtek 29.5.2014

Dneska šla mamka na pláž už před sedmou zabrat lehátka. Po tradiční snídani jsme šli na pláž. Moře bylo zase teploučké. Okoupali jsme se, namazali a šli se projít až na konec mola a poté jsme si sedli v baru u bazénu hotelu Sunrise Select Garden Beach. Dal jsem si piñacoladu a mamka Gin s tonicem.
P1010214 P1010216 P1010217
Od dvanácti hodin tady servírují i obědy. Už to pomalu chystali. Měli tady pizzu připravovanou v peci, lasagne, zeleniny, plody moře, rýži. Měli mít ještě hranolky a rybu na grilu, ale nešla jim elektřina. Tak to opravovali. Dal jsem si trochu lasagní. Pak jsme se vrátili na lehátka, v egyptské restauraci, kam jsme každý den zašli na oběd dneska měli grilované kuře a čevapčiči. Ale my jsme měli chuť na tu rybu, protože ryb js,emsi tady zatím moc neužili, téměř vůbec. Zašli jsme se osvěžit do moře a vrátili se na rybu. Proud jim pořád nešel, ale už se pracovalo na opravě. Když jsme se konečně dočkali, tak jsme si vůbec nepochutnali. Za prvé to bylo hodně mastné jak ten gril a ryby furt políval olejem a za druhé byla taková mlandravá, podle mě to byla sladkovodní ryba a moc bych nedal za to, že to nebyl ten hnusný pangasius. Takže jsme toho dost nechali. Pak jsme si sedli do baru u pláže, dali si mátové čaje a četli si. Kolem půl čtvrté jsme se vyplácli na lehátko na slunko a několikrát skočili do moře. Na pokoj odcházíme v pět. Na balkoně dopisuji deník. Pak jsem si zašel na internet. Na večeři dneska měli výbornou pečenou kačenu, smažené celé ryby a kraby na grilu, ale ty jsme si nedali protože tam moc masa není a blbě se to obírá. Po večeři jsme si sedli k fontáně. Hrála živá hudba, resp. chlap zpíval na živo populárni písně. Dali jsme si brandy, kávu a zákusky. Ještě večer bylo 34 stupňů.

Pátek 30.5.2014

A máme tady poslední den. Mamka šla opět chytit lehátka. Na snídani jsem si dal vaječnou omeletu. Dneska byl obzvlášť horký den, teplota dosahovala 41 stupňů. V letních měsících bývá prý 50 až 55. To si nedovedu vůbec představit. Poslední den jsme si užívali teploučkého moře. Nevím jak se mi to podařilo, ale pěkně jsem si spálil záda kolem plavek. Většinu dopoledne jsem proseděl v baru a četl si. Dal jsem si sex on the beach a jablkový džus. O půl druhé jsme si zašli na iběd do egyptské restaurace Gamilla, jako skoro každý den. Dneska měli kebab z hovězího masa na špejli a směs kuřecího masa jako gyros s cibulí a paprikou. Po obědě jsme zase zalezli do baru. Dal jsme si mátový čaj a měl jsem chuť na zákusky. Ale číšník mě s nimi nepustil z restaurace do baru, že to musím sníst tam, tak jsem mu to tam naštvaně nechal ať si s tím dělá co chce. Pak jsme si zase lehli na lehátka pod slunečník a několikrát se zašli okoupat do moře. V pět jsme vrátili ručníky a šli na pokoj. Dali jsme si sprchu a nabalili se. Šlo to rychle. Na balkóně jsem dopsal deník. Před večeří jsme se šli podívat v kolik máme ráno odjezd na letiště. Letíme v 6:55, odjezd od hotelu je už ve 3:55, tak to bude hrůza to vstávání. Dneska se večeře připravovala venku, byl egyptský večer i s hudbou, obsluha chodila v bílých "pyžamech". Měli jsme místo venku u fontány. Měli tady spoustu jídel, dal jsem si rýži, kuřecí shawerma (směs kuřecího masa a zeleniny), špízy z mletého masa na grilu, smažené kalamáry, jehněčí maso, mleté maso v listovém těstě, polévky, těstoviny, saláty, zeleniny. K pití jsme si dali víno a vodu.
P1010235 P1010242 P1010243
Pak jsem si přinesl tablet a prošel internet. Později jsme si dali ještě dezert s ovocem. Člověk si pořád musí hlídat talíře, hrnky,... protože jsou moc rychlí kluci egyptští a všechno hned sklízí ze stolů. Venku hraje živá hudba. Večer jsme ještě dobalili pár věcí a šli si na chvíli lehnout.

Sobota 31.5.2014

Mamka má budík na 2:45 já na 3, ale stejně jsem toho moc nenaspal. To vstávání je hrozné. Ve 3:35 je sraz na recepci. Odhlásili jsme se, vrátili karty od pokojů a od ručníků a dostali jsme snídaňový balíček. Byla tam voda, malý džus, 2 broskve, sladký zákusek a dva rohlíky, jeden se sýrem a hlávkovým salátem a ve druhém byl navíc ještě salám. Naštěstí jsme byli poslední hotel, kde vyzvedávali lidi, a pak už jsme jeli přímo na letiště (10 km). V autobuse nám dal vyplnit ještě dotazník spokojenosti se zájezdem CK Blue Style. Na letišti jsme prošli první kontrolou zavazadel, pak jsme se odbavili a vyplnili odletové karty.
Hurghada_OV
Prošli jsme pasovou kontrolou a ještě jednou kontrolou příručních zavazadel. Procházíme i s tekutinami. Prošli jsme si obchody a free shopy. Všude mají pevně dané ceny a poměrně draho až na cigarety. Sedli jsme si v jedné restauraci, kde je wifi. Snědli jsme rohlík se sýrem a druhý vyhodili. Do letadla se nastupovalo včas. Letíme opět s ČSA, Airbus A320. Tentokrát máme 18. řadu. Startujeme v 6:50.
P1010251
Letíme přes Kypr, Antalyi, Istanbul, Varnu, Bukurešť, Budapešť a Nitru do Brna. Chvíli po startu servírují snídani. Jsou plněné těstoviny zapečené se sýrem, pečivo, máslo, zákusek, káva, čaj a nealko.
P1010254
Četl jsem si a tak cesta utekla. V Brně přistáváme v 10 hodin našeho času. Nejdříve vystoupili ti, co tady končí. Potom jsme i s osobními věcmi museli vystoupit taky. Autobusem nás převezli do tranzitní zóny, dostali jsme zelené kartičky a čekali jsme. O půl jedenácté nás zase autobusem převezli ke stejnému letadlu. Měli jsme i stejná sedadla. Pak nastoupili cestující, kteří poletí do Hurghady. Startujeme v 11 hodin. Let do Ostravy trvá jen 20 minut. Letíme v nízké nadmořské výšce, jen kolem 3 kilometrů a chvílemi to pěkně háže. Po přistání v Ostravě procházíme pasovou kontrolou, vyzvedáváme si kufry a čekáme na Martina až pro nás přijede.