Thajsko podruhé

Již podruhé jsem se vydal do Thajska. A to hned z několika důvodů. Zaprvé mě tato země učarovala svou krásou, milými lidmi, nádherným počasím, krásnou přírodou, čistým a teplým mořem. Ne nadarmo se Thajsku říká Země úsměvů. Jelikož Thajsi jsou velice milí, slušní, příjemní a stále usměvaví lidé. Thajci se zdraví zvláštním pozdravem wai se sepnutýma rukama ve výši hrudníku s prsty těsně pod bradou s lehkým úklonem hlavy. Thajci nemají rádi, když se někdo rozčiluje a dává najevo nespokojenost. Velmi často se při setkání s nějakým problémem setkáte s frází mai pen rai. Je to postoj "to nic, nic se neděje, co se dá dělat, buď nad věcí, klid, nerozčiluj se". A ještě mají výraz sanuk, vyjadřující snahu o zachování pohody a dobré nálady v každé situaci. Thajci se za všech okolností chtějí radovat . Netrápit sebe ani ostatní hloupostmi, nesledovat čas a nechat se prostě unášet, stejně se to všechno nakonec vyřeší. A v Thajsku to opravdu takto funguje a je to úžasné. Zadruhé ceny v Thajsku jsou převelmi příznivé, takže se tu dá levně cestovat. Seženete zde levné ubytování, levné jídlo, dopravu, prostě všechno. I když i v této zemi platí dvojí ceny. Pro místní a pro cizince. Zejména se to týká vstupných do historických parků a národních parků. Za další mě dostala thajská kuchyně. Prostě jejich Pad Thai, neboli smažené nudle s masem ve stánku na ulici za 6 korun nemají chybu. Thajskou kuchyni považuji za jednu z nejlepších a nejlevnějších, které jsem dosud poznal. Ovšem thajská kuchyně dokáže být i pekelně pálivá.

Když jsem byl v Thajsku poprvé v roce 2005, procestoval jsem oblast od Bangkoku na sever až k Barmským hranicím a některé ostrovy na jihu. Bylo to více zaměřeno na poznávání památek, historie a kultury Thajska. Tentokrát jsem navštívil oblasti jižního Thajska v Andamanském moři, oblast Krabi, ostrov Koh Lipeh, Koh Bulon, Koh Ngai (Ko Hai), Koh Phi Phi, Koh Lanta Yai a Phuket. Neplánovaně jsme do programu zařadili málo navštěvovaný a málo známý malajský ostrov Langkawi. Ale o to více mě překvapil a zaujal. Dále jsme navštívili naše známé v Singapuru a odskočili jsme i do Kambodže, kde jsme navštívili chrám Angkor Wat a hlavní město Phnom Penh. Naše putování jsme zakončili v hlavním městě Thajska, Bangkoku.
cela cestaPro naši letošní cestu jsme si vybrali termín 29.1. - 2.3.2007. Obecně pro návštěvu Thajska je nejvhodnější tzv. chladné období od listopadu do února. I v tomto "chladném" období teploty vystupují na 30°C a příliš neprší. Thajsko leží v monzunové oblasti a srážková období se v průběhu roku mění. Nejméně srážek je během naší zimy a to je v Thajsku hlavní turistická sezóna. Nás zastihl déšť snad pouze dvakrát v Singapuru.

Veškeré letenky jsme měli zajištěné a koupené předem.
Letenku z Vídně do Bangkoku jsme kupovali přes Student Agency již začátkem září 2006. Letěli jsme s jordánskou leteckou společností Royal Jordanian s mezipřistáním v hlavním městě Ammanu. Celková cena letenky včetně letištních poplatků byla 14.733 Kč.
Z Bangkoku do Krabi jsme letěli nízkonákladovou společností Air Asia, která zajišťuje lety po celé Asii, do Austrálie a dokonce od roku 2009 do Evropy, do Londýna a do Paříže. Vyčkávali jsme vždycky na nějakou slevovou akci. Letenka, stála pouze 1 THB a k tomu letištní taxy 588,50 THB, tedy celkem 589,50 THB, což bylo na české koruny 360 Kč. Kupovali jsme ji již začátkem října 2006.
Další letenku jsme měli z ostrova Phuket do Singapuru s leteckou společností Tiger Airways, kterou jsme kupovali rovněž začátkem října 2006. Její cena byla 1.605 THB (953 Kč). 1 THB = 1,68 Kč.
U společnosti Jetstar jsme zakoupili letenku ze Singapuru do Siem Reap v Kambodži dne 17.10.2006 za cenu 139 SGD, což činilo 2.021 Kč. Poslední předem zakoupenou letenkou byl let z Kambodžského hlavního města Phnom Penh do Bangkoku opět se společností Air Asia za celkovou cenu 20,5 USD, což bylo 451 Kč.
celkovy let
Rovněž jsme si museli vyřídit na Thajském velvyslanectví v Praze vstupní vízum. Tentokrát jsme vyřizovali vízum pro 2 vstupy za cenu 1.400 Kč, jelikož jsme do země vstupovali 2x. Poprvé po příletu z Evropy, potom po příletu z Kambodže. Nakonec jsme si museli na místě vyřídit ještě vízum na další vstup, jelikož jsme neplánovaně navštívili malajský ostrov Langkawi. Takže druhý vstup jsme využili po návratu z Langkawi do Thajska a nové vízum jsme si vyřídili na letišti v Bangkoku po příletu z Kambodže. Jednalo se o tzv. visa on arrival, platné pouze na dobu 14 dnů, ale to nám nevadilo, jelikož nám stačily 2 dny. Délka platnosti pasu musí přesahovat délku plánovaného pobytu. Úřední doba pro podání žádosti o víza je od 9:00 do 11:00, úřední doba pro vydávání víz od 11:00 do 12:00. Ovšem během jednoho dopoledne nelze podat žádost a zároveň si vízum hotové vyzvednout! Takže je nutné do Prahy jet celkem dvakrát, poštou nic zpátky ambasáda neposílá. O vízum lze požádat také v zastoupení, což jsme učinili my prostřednictvím našeho známého, který v Praze pracuje. Jinak vyřízení trvá 2-3 pracovní dny. K žádosti o turistické vízum potřebujete barevnou fotografii, pas s minimálně šestiměsíční platností od vstupu do Thajska, kopii letenky a vyplněný formulář Application for visa. Vízum pro jeden vstup stojí 700 Kč a platí tři měsíce od podání žádosti a dva měsíce pobytu v Thajsku. V případě žádosti o dva vstupy je nutné předložit výpis z bankovního účtu s aktuálním zůstatkem 30 000 Kč, může být vyžádána také hotelová rezervace. Vízum pro dva vstupy stojí 1.400 kč. Turistická víza lze v Thajsku na imigračních úřadech prodloužit.

Od doby, kdy jsem Thajsko navštívil se hodně věcí změnilo a to se týká i víz. Proto nově bych rád doplnil tuto informaci:
Držitelé českých cestovních pasů nepotřebují od 11.8.2011 vízum pro turistický pobyt do 30 dnů. V případě vstupu do Thajska přes hraniční přechody ze sousedících zemí (Kambodža, Laos, Myanmar (Barma), Malajsie) bude bezvízový turistický pobyt povolen na dobu 15 dnů. Více informací o tomto režimu (tzv.Tourist Visa Exemption) najdete na http://www.thaiembassy.cz/doc/visa-tourists-exemption.pdf.

Pro cestu do Thajska není vyžadováno žádné povinné očkování. Ale doporučuje se, a já to dodržuji, očkování proti břišnímu tyfu, žloutence typu A i B. A kvůli všude přítomným potulným psům a kočkám vřele doporučuji nechat se očkovat proti vzteklině. Jsem poučený z minulé cesty, kdy mě pokousal ne pes, ale světe div se, taková milá, malá opička a já jsem potom v průběhu dovolené navštívil 5 nebo 6 místních nemocnic na různých místech dle předepsaného harmonogramu, kde jsem absolvoval očkování proti vzteklině. Možná to bylo zbytečné, ale pokud by ta opice vzteklinou nakažená byla, a že často jsou, a já bych to očkování podcenil, tak bych už tady třeba nemusel být. K nákaze dochází pokousáním nebo poškrábáním. Před cestou si zkontrolujte, zda máte platné očkování proti tetanu a obrně.
Určitým rizikem v některých oblastech je výskyt malárie přenášené komáry. Proto od soumraku do rozednění je nutné se chránit repelenty, oblečením, moskytiérami. Kromě malárie komáři přenáší tropickou horečkou dengue. Tuto horečku roznáší komáři i během dne. Proti horečce dengue ani malárii neexistuje očkování. Proti malárii lze užívat antimalarika předem nebo je mít s sebou a v případě příznaků malárie je začít užívat. Předem je nedoporučuji používat pokud neplánujete strávit většinu pobytu někde v džungli a necestujete v období dešťů. V turistických letoviscích a v Bangkoku malárie nehrozí.

Základní údaje:

Oficiální název: Thajské království (Kingdom of Thailand)
Hlavní město: Bangkok (Krung Thep - Město andělů) - současně je městem největším s téměř 6,5 miliony obyvatel
Rozloha: 514000 km2
Počet obyvatel: přes 64 milionů
Státní zřízení: konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem
Časové Pásmo: GMT+7 h
Administrativní dělení: 76 provincií
Měna: thajský baht (THB) - v době naší návštěvy byl 1 THB cca 1,60 Kč. Jeden baht se dělí na 100 satangů.
Úřední jazyk: thajština, ale bez problémů se všude domluvíte anglicky
Sousedící země: Myanmar (dříve Barma), Kambodža, Laos, Malajsie
Nejvyšší hora: Doi Inthanton - 2595 m n. m
Nejdelší řeka: Mekong (v zemi 900 km)
Náboženská příslušnost: budhisté 95%, muslimové 4%