seznam článků
Cestopis MSC Splendida SAE
Let z Vídně do Dubaje
SAE-nalodění a prohlídka Dubaje
SAE-Abu Dhabi
Celý den na lodi
Omán-Muscat
Omán-Muscat
Omán-Khasab
SAE-Dubaj
Let z Dubaje do Vídně
Všechny strany

Cestopis plavba MSC Splendida - SAE a Omán 2018

5.1.2018 - 13.1.2018

Martin nám oběma koupil zájezd, přesněji plavbu lodí, přes CK J&M Cruise, spol. s r.o., Doksany č.p. 112, 411 82 Doksany (také www.zajezdlodi.cz), Ing. Jakub Quaiser, tel. +420 722 943 700, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .
Cena za osobu je 899 eur, tedy 23.400 Kč. Cena zahrnuje okružní plavbu na 8 dní / 7 nocí na lodi MSC Splendida, letenku Vídeň – Dubaj - Vídeň se společností Emirates vč. letištních poplatků, transfery z letiště do přístavu a zpět na letiště s MSC Cruises, vnitřní dvoulůžkovou kajutu Bella, vybrali jsme si kajutu č. 8036 na 8. palubě (číslo kajuty se může změnit do data odjezdu, ale MSC garantuje kajutu stejné nebo vyšší kategorie), rozšířenou plnou penzi v bufetové restauraci (snídaně, oběd, večeře, odpolední a půlnoční bufet), každý den večeři v servírované restauraci, servírované snídaně a obědy, nápoje z nápojových automatů 24 hodin denně v bufetové restauraci (voda, káva, čaj, mléko, u snídaně džus), pokojový servis – 2x denně úklid kajuty včetně výměny ručníků.
Pořadatelem zájezdu je MSC Cruises Austria GmbH, Mariahilferstraße 103/3/2, 1060 Vienna, tel.: +43(0)1 545 91 00-0, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , MSC Kreuzfahrten.

Pomocí přihlašovacích údajů, které jsme obdrželi po zaplacení zálohy se dostaneme do administrace naší rezervace, kde můžeme vidět naši rezervaci, objednávat si další služby apod. Současně nás pan Quaiser zaregistroval do MSC Voyagers Clubu, kde se nám načítají body za plavbu a při příštích plavbách můžeme využít nějaká zvýhodnění (více informací uvádím na konci).

K ceně zájezdu je ještě třeba připočíst servisní poplatky plavební společnosti, které hradí každý účastník plavby včetně dětí od 2 let. Dospělí a děti starší 12 let platí 10 eur/osoba/noc, děti od 2 do 11 let hradí 5 eur. Připočítává se automaticky k závěrečnému účtu, který je vyrovnán poslední den plavby před vyloděním. Je možné je uhradit předem přes CK nebo přímo na lodi. Je to v podstatě spropitné, které tvoří část mzdy a jsou rozděleny celému personálu na lodi. Nedoporučuje se proto dávat individuální spropitné číšníkům a pokojským. Pokud nebudete spokojeni se službami plavební společnosti (zaměstnanci - pokojský, číšník apod.), lze tyto konkrétní služby reklamovat a požadovat, aby servisní poplatky za danou službu či objednávku nebyly účtovány.

Na konci plavby Vám bude ještě automaticky zaúčtován příspěvek na UNICEF v hodnotě 1 EUR na osobu, který plavební společnost prostřednictvím svých klientů podporuje. Pokud byste k tomu měli výhrady, je nutné to nahlásit a částka nebude účtována.

V ceně jsou zahrnuté tyto služby: denně stravování v servírované restauraci - gurmánská večeře (18:30 a 21:15), gurmánská snídaně a oběd dle menu v restauraci La Reggia, rozšířená plná penze ve dvou bufetových restauracích přibližně 20 hodin denně (snídaně, oběd, večeře, odpolední a půlnoční bufet), nápoje z nápojových automatů 24 hodin denně v bufetových restauracích (voda, káva, čaj, mléko, u snídaně džus), na požádání doručení kontinentální snídaně do kajuty v době 7:30-10:00 (někde jsem četl, že je to za poplatek 3,50 eur, tak nevím), room servis – 2x denně úklid kajuty vč. výměny ručníků kabinovým stewardem, vstup do kulturních a sportovní zařízení na lodi - panoramatické fitness centrum, bazény, vířivky, lehátka a slunečníky u bazénu. Ručníky k bazénu a na pláž jsou odlišeny barevně. Jsou to oranžové osušky, které najdete ve své kajutě. Můžete je používat u bazénů na lodi i při koupání v moři při zastávkách lodi. Ve wellness části lodi a v posilovně půjčují ručníky na palubní kartu, která se ukazuje i při vrácení ručníku. Dále je v ceně volný vstup do sportovních zařízení na palubě lodi - venkovní multifunkční sportovní hřiště (tenis, basketbal, fotbal, power walking track - dráha pro jogging nebo chůzi na 15. palubě,...), tělocvična s instruktory, čítárna, herna (ping-pong, stolní fotbal,...), společenský program na lodi - každodenní večerní divadelní kabaretní show Broadwayského stylu moderovaná v několika světových jazycích, soutěže, výuka tance, živá hudba k poslechu i tanci v barech, diskotéka, kasino, animační programy na lodi většinou u bazénu (hry, výuka tanců, apod.), skupinová cvičení (fitness u bazénu, aqua aerobik, strečink, jóga,...), přístavní taxy, portýrské služby při nalodění a vylodění, dětské kluby.

Podle informací, které jsem našel u jiné cestovní kanceláře, by měla být plavba vyprodaná (3247 pasažérů).
Plánovaná délka plavby je 1814 km / 979 námořních mil.
Itinerář plavební trasy je následující:

Den

Datum

Země

Přístav

Příjezd

Odjezd

1

Sobota, 6.1.2018

SAE

Dubai

--:--

23:00

2

Neděle, 7.1.2018

SAE

Abu Dhabi

05:00

23:00

3

Pondělí, 8.1.2018

SAE

Sir Bani Yas Island

09:00

17:00

4

Úterý, 9.1.2018

SAE+Omán

Celý den na moři

--:--

--:--

5

Středa, 10.1.2018

Omán

Muscat

08:00

18:00

6

Čtvrtek, 11.1.2018

Omán

Khasab

09:00

18:00

7

Pátek, 12.1.2018

SAE

Dubai

09:00

--:--

8

Sobota, 13.1.2018

SAE

Dubai

--:--

--:--

Mapa plavby

Plavební společnost si vyhrazuje právo trasu plavby změnit či v přístavu nezastavit, pokud k tomu má objektivní důvody (např. nepříznivé povětrnostní nebo bezpečnostní podmínky) a o konkrétní situaci vždy rozhoduje kapitán lodi. Cestujícím v tomto případě nevzniká nárok na odškodnění. Dopředu není známé, v jaké části přístavu loď bude kotvit, ani zda bude nutné pro vstup na pevninu použít tzv. tendru, menší pomocné lodě. To, zda bude moci loď kotvit v přístavu či na moři se kapitán dozví až při samotném připlutí. A přesně tohle se stalo i v našem případě. Večer před vyplutím z Abu Dhabi jsme se dozvěděli, že další den mají být špatné podmínky na moři a použití tendrů pro přesun pasažérů z lodi na břeh u ostrova Sir Bani Yas by bylo nebezpečné, proto se kapitán rozhodl změnit trasu plavby. Ani nám to moc nevadilo, místo na pláži jsme odpočívali na lodi a měli jsme o půl dne více času v Muscatu. Konečná podoba naší plavby byla následující:

Den

Datum

Země

Přístav

Příjezd

Odjezd

1

Sobota, 6.1.2018

SAE

Dubai

--:--

23:00

2

Neděle, 7.1.2018

SAE

Abu Dhabi

05:00

23:00

3

Pondělí, 8.1.2018

SAE

Celý den na moři

--:--

--:--

4

Úterý, 9.1.2018

Omán

Muscat

14:00

--:--

5

Středa, 10.1.2018

Omán

Muscat

08:00

18:00

6

Čtvrtek, 11.1.2018

Omán

Khasab

09:00

18:00

7

Pátek, 12.1.2018

SAE

Dubai

09:00

--:--

8

Sobota, 13.1.2018

SAE

Dubai

--:--

--:--


Níže je mapa celé naší cesty i s navštívenými místy:


Ve většině přístavů není nutné pro vstup na pevninu žádné zvláštní povolení. Lodní společnost má ve všech zemích a místech, kde kotví, domluvené podmínky, že turisté nemusí mít například víza. Při každém vylodění a nalodění je nutné předložit plavební kartu k identifikaci, kde personál podle fotky obličeje porovná, zda jste to Vy a označí, že v systému, že jste loď opustili a naopak, že jste se na loď vrátili. Kromě toho vždy při výstupu z lodi jsme dostali papírovou nebo plastovou kartičku, která nás opravňovala ke vstupu do dané země. Pasy jsme u sebe po celou dobu plavby neměli. Odevzdali jsme je při nalodění. Plavební společnost v každém přístavu zajistila pasovou kontrolu a razítka do pasu. Poslední večer před ukončením plavby nám pasy nechali připravené v kajutě.
V každém přístavu, kde kotvíme je možné si zakoupit výlety od plavební společnosti, buď předem přes administrační rozhraní nebo přímo na palubě lodi u příslušných přepážek. Samozřejmě se můžete vydat na pevninu na vlastní pěst, tak jako jsme to dělali my. Každopádně tím ušetříte. Od cestovní agentury jsme před plavbou dostali připravený seznam, co je možné v každém městě navštívit, jak se tam dostat apod. My jsme si to samozřejmě všechno upravili a doplnili podle svého. Ale pro základní orientaci to bohatě stačí. V přístavech stojí obvykle taxi nebo je možné využít městské hromadné dopravy, ale ta většinou nezajíždí až do přístavu. V některých přístavech plavební společnost zajišťuje vlastní shuttle busy (kyvadlovou dopravu), které Vás zdarma nebo za poplatek zavezou do centra a zpět, nebo k bráně přístavu. Podrobněji o tom píšu u jednotlivých míst. V některých přístavech jsou poblíž lodi k dispozici stánky, kde jsou v nabídce nejrůznější výlety po daném městě, kde můžete obdržet mapu města s přehledem co navštívit. Všichni pasažéři ovšem musí být zpět na palubě nejpozději půl hodiny před vyplutím z přístavu. Tato informace je uvedena vždy v denním programu na další den, který dostáváme každý večer do kajuty.


Pátek 5.1.2018 - cesta z Ostravy do Bratislavy - odlet z Vídně do Dubaje

Ve 13:45 po práci odjíždíme autem z Ostravy do Bratislavy, kam jsme dojeli v 16:45. Cesta byla naštěstí při pátku bezproblémová. Auto necháváme u Martinovy sestry Jarky na zahradě u rodinného domu v Mostu pri Bratislavě. Chvíli jsme poseděli, povykládali, převlékli se na cestu a po 18 hodině nás s přítelem Ervinem zavezli na letiště ve Vídni - Vienna International Airport, Flughafen Vienna-Schwechat (VIE).
Vysazují nás v 19 hodin u Terminálu 3, odkud odlétáme ve 21:55 do Dubaje. Přepážky letecké společnosti Emirates pro let EK126 jsou již otevřené a to jsou ještě 3 hodiny do odletu. Je tady už dost lidí. Přesto se nám podařilo zajistit si místa v letadle u nouzového východu, sedadla 37 A, B. A to bylo terno. Tolik místa na nohy jsme snad ještě nikdy neměli.
Palubni listek Viden_Dubai
Jednalo se o letadlo Boeing 777-300ER, kde byly sedadla 3-4-3.
DSC_1440_Let Praha Dubaj
Letíme samozřejmě v ekonomické třídě, kde je povolená váha zavazadel 30 kg + 1x příruční 7 kg. Na odbavené zavazadlo jsme hned připevnili visačku, kterou jsme obdrželi od plavební společnosti v rámci dokumentačních materiálů. Do odletu máme skoro 3 hodiny času, tak jsme mezitím navštívili letištní salónek. Měli jsme vytypované dva, ale oba jsou přístupné na Priority Pass, za které je třeba platit. Jedná se o tyto letištní salónky:
- AIR LOUNGE Non-Schengen - Hlavní terminál, za pasovou kontrolou v oblasti Gate D, otevřeno denně 05:00-00:00
- SKY LOUNGE Non-Schengen - Terminál 3, za pasovou kontrolou, Level 2, vhodný pro lety z Gate G, otevřeno denně 05:00-22:30

Pro bezplatný vstup na základě platební karty Mastercard slouží salónek JET LOUNGE (Terminál 3, Gate B, C, D). Ale to jsme museli opustit prostor za pasovou kontrolou, kterou jsme již prošli a dostat se do příletové haly a znovu projít stejnou cestou. Dokonce chlapík u automaticky otevíraných bran, nás musel osobně pustit a chtěl vidět i pas, protože brána už nás nechtěla automaticky pustit na základě palubního lístku, protože jsme ho již tady jednou použili. Stejně tak u pasové kontroly si nás již úředníci pamatovali, že jsme tam již jednou šli. Ale nebyl to žádný problém. Otevřený je denně od 5:00 do 22:30. Je to tady o hodně slabší než v salónku v Praze. Ale darovanému koni na zuby nehleď. V menu byl výborný „karlovarský“ knedlík, čočka na husto, 2 druhy polévek, 2 saláty, jeden zeleninový a druhý těstovinový, pečivo, máslo, banánky v čokoládě. Buchty už došly. Jinak vše průběžně doplňovali. Slané tyčinky, oříšky, pití nealko i alkoholické, presovar,… Samozřejmě wifi zdarma a také počítač s bezplatným přístupem na internet a tiskárna. Nehlásí tady odlety, takže musíte sledovat obrazovky. K dispozici jsou noviny a časopisy, TV s mezinárodními programy, sprchy, přebalovací pult, klimatizace, modlitebna a budka pro kuřáky.
Ve 21:15 se přesouváme k odletové bráně. Za chvíli pouští do letadla. Uvelebili jsme se do sedaček a nemohli se nabažit toho prostoru.
DSC_1441m_Let Praha Dubaj
Každý má před sebou obrazovku s palubní zábavou Ice Digital Widescreen (až 2500 kanálů), palubní Wi-Fi s 20 MB bezplatných dat během prvních 2 hodin od přihlášení. Stačí k tomu členství v Emirates Skywards a přihlásit se jako člen, zadat členské číslo a heslo. Taky jsem to vyzkoušel, ale připojení bylo hodně pomalé. Také nabízí možnost telefonovat z mobilu nebo satelitního telefonu zabudovaného v sedadle. Za odeslání SMS si účtují 1 $. Na sedadle jsou přichystané deky, polštáře a sluchátka. Před námi je 4300 km a plánovaná doba letu je 4:40. Startujeme s drobným zpožděním ve 22:10.
Chvíli po startu nám rozdali palubní menu.
Menu Emirates Viden_Dubai
Na výběr bylo ze dvou hlavních jídel, dušené hovězí s křenem, bramborovou kaší, špenátem a mrkví nebo kuře s houbovou omáčkou, zelené fazolky, mrkev a noky, jako dezert lesní ovoce s pudinkovou pěnou, dále řecký salát, sýr anglický Čedar, máslo, houska, krekry, voda, káva, čaj, džusy, pivo, víno, alkoholické nápoje. Dal jsem si Jack Daniels a letuška hned podala dvě malé skleničky.
DSC_1443m_Let Praha Dubaj
Potom jsme trochu usnuli a probudili se chvíli před přistáním.


Sobota 6.1.2018 - SAE - nalodění a prohlídka Dubaje 

Do Dubaje přílétáme v 06:11 místního času. Přistáváme na mezinárodním letišti Dubai International Airport (DXB), Terminál 3. Jedná se o třetí nejvytíženější mezinárodní letiště na světě, kdy ročně přepraví 57 milionu pasažérů a 2 miliony tun nákladu.

Mapa Dubai_UAE

Časový posun v SAE i v Ománu je stejný, GMT (UTC) + 4 hodiny, vůči ČR v době platnosti zimního času + 3 hodiny, v době platnosti letního času + 2 hodiny.

Autobusy nás odvezli z letadla k terminálu. Procházíme pasovou kontrolou. Pro občany ČR není od roku 2015 již vízum do SAE potřeba. Podmínkou bezvízového vstupu do Dubaje je platný pas s minimální platností 6 měsíců ode dne vstupu do SAE. Po příletu do země na letišti u imigračního úředníka dostáváme bezplatně do pasu razítko "visa upon arrival", které nás opravňuje k pobytu v zemi v délce maximálně 90 dnů s možností opakovaného vstupu, které platí po dobu šesti měsíců od data vydání, a pro pobyt o celkové délce 90 dní. Toto datum je na razítku vyznačeno.
Razitko v pase SAE_02
Problémem může být v pase vstupní razítko do Izraele. Podle neoficiálních informací ale izraelské razítko v pase problémy nezpůsobí. Přesto české MZV doporučuje vycestovat raději na druhý pas.

Zašli jsme si na toaletu na ranní očistu a převlékli jsme se do letního oblečení a přebalili kufr. Ve směnárně Travelex Martin vyměnil 50 eur za Dirhamy (186 AED), ať máme dneska do města peníze. Chtěli jsme vyměnit i ománské riály, ale buď jich měli málo, nebo tak šaškoval s výměnou, že jsme si raději vzali zpátky eura a dolary a vyměnili jsme později ve městě.

Společnou měnou ve Spojených arabských emirátech je Dirham SAE (AED, ale setkáte se také s označením Dhs), 1 AED = cca 6 Kč. Mnohde je možné platit USD, EUR i kartou. Pokud budete platit USD či EUR, vrátí Vám většinou v místní měně.

V ceně zájezdu máme zahrnutý transfer na loď. Každých 5 metrů před východem z letiště stojí pracovník MSC Cruises s cedulí MSC, který nás směruje postupně k autobusu. Další pracovník si nás odškrtává v seznamu. Nechtějí po nás ani voucher na přepravu. Transfer do přístavu zajišťuje Sharaf Tours (L.L.C), tel. +971 558068324. Autobusů tady stojí několik. Od této chvíle se již nestaráme o své kufry a setkáme se s nimi až v kajutě. Transfer z letiště na loď do přístavu vzdáleného 15 km trvá 20 minut. K lodi přijíždíme v 8:20. Loď kotví v krásném moderním výletním terminálu Port Rashid nebo také Mina Rashid (Mina Rašíd) na Al Mina Road v části Bur Dubai. Nachází se tady vedle sebe 3 terminály pro turistické lodě. Jezdí sem pouze taxíky a shuttle busy za poplatek 10 AED od stanice metra Al Ghubaiba, která se nachází 6 km od Mina Rashid. Autem od zastávky metra do přístavu to trvá 12 minut a za nejlevnější taxík jsme zaplatili 16,5 AED. Od centra města, např. Burj Khalifa a Dubai Mall je přístav vzdálený cca 13 km, 20-30 minut jízdy autem. V přístavišti vedle nás kotví také legendární zaoceánská výletní loď Queen Elizabeth 2, která je v porovnání s tou naší jen takový drobek. Nejluxusnější výletní loď své doby je zde již zakotvena trvale a slouží jako luxusní hotel. Roku 1967 byla pokřtěna britskou královnou Alžbětou II.

Vysadili nás u terminálu, za kterým se tyčil náš „hotýlek“ na vodě. Čekal jsem, že loď bude velká, ale takový kolos jsem si nepředstavoval ani ve snu. Pohled na loď opravdu stojí za to.
DSC_1444_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminal_MSC Splendida DSC_1445m_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminal_MSC Splendida
Luxusní 5* loď s názvem MSC SPLENDIDA třídy Fantasia-class je ve vlastnictví italské společnosti MSC Cruises založené roku 1960. Loď je registrovaná ve Švýcarsku s centrálou v Ženevě a pluje pod panamskou vlajkou, což je výhodnější kvůli daním, které jsou pro námořníky nižší. V provozu je již od března 2009, kdy ji slavnostně pokřtila italská herečka Sophia Loren. Ale stáří není na lodi nikde znát. Loď je dlouhá 333,30 m, široká 38 m a vysoká 66 metrů. Hrubá tonáž (výtlak) je 137 936t, rychlost 23 uzlů, povrchová plocha 450 000 m2 (z toho 27 000 m2  je veřejných prostor). Loď má celkem 18 palub, z toho 14 je určených pro pasažéry. Ale neexistuje paluba 17, protože toto číslo je v Itálii považované za nešťastné. Na lodi je 25 výtahů, z toho 15 je určených pro cestující, z nichž 2 jsou panoramatické prosklené a 1 je určený pouze pro MSC Yacht Club. Loď má kapacitu 4363 pasažérů (3274 na bází dvoulůžkových kajut) a 1370 členů posádky. Najdete tady 1637 kajut z toho 43 pro invalidy (294 vnitřních, 93 s oknem, 1143 s balkonem, 36 apartmá s balkonem a 71 apartmá v luxusním Yacht Clubu s rozšířenými službami). Technické data o lodi a plán jednotlivých palub najdete zde.

Přístavní terminál je obrovský. Venku stojí množství taxíků. Zvlášť je oddělení pro cestující, kteří si zakoupili plavbu v MSC Yacht Clubu. Tuto možnost má každý, ale jo to mnohem dražší. Uvnitř terminálu jsou obchůdky, stánky nabízející výlety autobusy hop on hop off, toalety. Nejdříve nás nasměrovali k přepážkám na check-in v odbavovací hale. Je jich tady spousta, takže jsme hned na řadě. Na zavazadla jsme připevnili visačky už na letišti ve Vídni. Od doby co jsme ho odevzdali na letišti u autobusu jsme se o ně nestarali. Personál MSC je po bezpečnostní kontrole doručí přímo do naší kajuty.
DSC_1447_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminal

Co je zakázáno vzít na palubu?

Alkohol. Někde jsem četl, že je tolerován max. 1 litr. Není to oficiálně povoleno. Pokud překročíte limit, nebo ho objeví, tak Vám ho na začátku plavby zabaví a vrátí na konci plavby, to se týká i nakoupených věcí na pevnině v rámci exkurzí a přinesených na loď, jak psali v palubních novinách. Ale raději se zeptejte předem než si něco na pevnině koupíte, aby Vám to potom nezabavili, to by byla škoda. Alkohol doporučuji zabalit do velkého kufru k odbavení, pokud Vám kufr do večerních hodin nedoručí ke kajutě, nejspíš budete muset zajít na recepci, kde Vám sdělí, kde se kufr nachází a důvodem bude alkohol. My jsme v kufru měli alkohol, v plastové láhvi od Kofoly s originál vrškem a v druhém kufru malé lahvičky alkoholu z letadla a všechno prošlo. Zajímavé ceny alkoholu jsme objevili na lodi ve free shopu, což by byla dobrá varianta ke koupi na lodi (bez obav, že Vám alkohol zabaví), ale v palubních novinách jsem se později dočetl, že takto koupený alkohol nesmíte konzumovat na lodi. Alkohol nakoupený v obchodech na lodi Vám bude doručen před vyloděním.
Také je zakázáno přinést jakékoliv jídlo a pití, ostré předměty jako čepele/nože a nůžky delší než 10 cm, hořlavé a výbušné materiály, žehličky, svíčky, kadidlo, drony. Jídlo je zbytečné nosit, je ho tam spousta. Voda je v automatech v bufetové restauraci 24 hodin denně. Kontrolují příruční zavazadla kdykoliv se vracíme z pevniny na loď. My jsme s vodou v plastové láhvi prošli vždy, když nám zůstala z výletu. Někomu láhve vyhazovali. Tak nevím na kolik to kontrolují. Na příruční zavazadlo nám dali další visačku, kterou jsme tam měli po celou dobu plavby.

Při check-inu předkládáme podepsaný Embarkation Form, který jsme obdrželi před cestou na email v rámci všech dokumentů na cestu a pas. Ten označili nálepkou s číslem kajuty a nechali si ho u sebe do konce plavby. Potom si nás vyfotili z bezpečnostních důvodů kvůli identifikaci. Fotka byla přiřazena k naší plavební kartičce v jejich systému. Dostali jsme každý plastovou plavební kartičku "Cruise Card", která slouží jako klíč do kajuty, průkaz totožnosti a možnosti realizovat nákupy na lodi. Načítá se na ni veškerá útrata na lodi. Eliminuje tak nutnost nosit na palubě u sebe hotovost, lze s ní využívat všechny služby a produkty. Registruje cestující při výstupu z lodě v jednotlivých zastávkách a jejich opětovný návrat na loď, kdy se jim zobrazuje právě náš obličej, který vždy porovnávali s realitou. Po nalodění ji ještě musíme aktivovat pomocí preferovaného způsobu platby buď u speciálních automatů nebo přímo na recepci, kde necháte v hotovosti zálohu. V případě ztráty kartičky Vám vystaví novou. Na kartičce jsou uvedeny všechny podstatné údaje.
MSC Splendida_Plavebni karticka
U dalších stolečků je připraven welcome drink – pomerančový a ananasový džus, voda. Mezitím stojí další pracovníci MSC, kteří nabízí k zakoupení nápojové balíčky, masáže a další služby na lodi se slevou 15%. Nápojové balíčky s touto slevou si můžete koupit i na palubě jak jsme si všimli.
Potom procházíme bezpečnostní kontrolou v odbavovací hale. Stejně jako na letišti. RTG na zavazadla a bezpečnostní rám. Vycházíme ven z terminálu a stojíme poprvé těsně vedle lodi. Připadáme si jako trpaslíci.
DSC_1449_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminal_MSC Splendida
Pro vstup na loď jsou připraveny dva nástupní můstky s nataženým červeným kobercem. Po vstupu na loď procházíme opět bezpečnostní kontrolou stejnou jako v odbavovací hale. Toto je třeba absolvovat pokaždé při vstupu na loď.
Tady jsme nasměrování s lístečkem ke znovu nafocení, že fotka je špatně čitelná. Nejsme jediní, spíš mi to přijde, že jsou tady všichni. Ve stojánku jsme si vzali palubní noviny na dnešní den, ať máme prvotní informace k odplutí, večeři, apod. Mimo jiné je zde informace, že dnes ve 20:30 proběhne povinné bezpečnostního školení, kterého je nutné se před vyplutím zúčastnit. Budete na něj ještě přibližně 30 minut předem upozorněni z rozhlasu a pomocí signálu. Pokud se první den nedostavíte, budete jej muset absolvovat později v průběhu plavby. Na kajutu Vám bude doručena informace, že jste bezpečností školení zatím neabsolvovali. Je nutné si vzít záchrannou vestu, která je umístěna ve skříni v kajutě, plavební kartu a dostavit se na místo srazu „Assembly Station“. Konkrétní vaše místo srazu je označeno na plavební kartičce velkým písmenem a platí pro celou plavbu v případě nehody, která nás doufám nepotká. Na základě plavební kartičky si pracovníci MSC Cruises ověří, že jste se bezpečnostního školení zúčastnili. Při bezpečnostním školení je všude lodní personál, který Vás ochotně nasměruje na Vaše stanoviště. Na místě se dozvíte, jak bezpečně použít záchrannou vestu a jak se chovat v případě nehody.

Nalodit se můžete od doby check-inu, který měl být oficiálně od 13:00 hodin na TERMINÁLu až nejpozději 2 hodiny před vyplutím, tedy do 21:00. Pro nás bylo již umožněno nalodit se hned po příjezdu transferu k lodi, protože máme vše zajištěno od MSC Cruises. Kajuta však ještě připravena nebyla. Zařízení lodi např. bufetovou restauraci, bazén, vířivku apod. je možné již ale využívat. Nedostáváme žádnou pásku na ruku. Stačí na vše pouze plavební kartička. Pokud máte děti, u přepážky Family Embarkation si vyzvednete bezpečnostní náramek a složku "Welcome on Board".

Do 48 hodin (kdykoliv během prvního dne po nalodění, případně do druhého dne do určité hodiny) je nutné složit zálohu, ze které bude odečtena případná útrata na lodi a také servisní poplatky, pokud je již nemáte předplacené předem.
1. Buď v hotovosti 250 USD/EUR/kajuta nebo 150 USD/EUR/osoba do pokladny na recepci (Reception-Guest Service). Jednotlivé blokované částky se mohou lišit od destinace a lodi. Přeplatek/nedoplatek bude vyrovnán v den vylodění na recepci, kde jste hotovost skládali.
2. Nebo platební kartou, kterou musíte aktivovat u speciálního terminálu na lodi (paluba 5. a 6.) tzv. Cruise Card - Activation Point. Kreditní kartu aktivujete s pomocí plavební karty. Vyberete, kteří spolucestující v kajutě budou moci z karty čerpat. Vše se načítá na jeden účet, ale je to jmenovitě rozděleno.
- Při použití kreditní karty se automaticky na kartě zablokuje částka 250 EUR/USD. Následně vyberete částku pro případné překročení automaticky blokované částky (200/250/300 EUR/USD). Při registraci je třeba zadat PIN k Vaší kreditní kartě a také provést elektronický podpis. Poslední večer před vyloděním nám palubní personál do kajuty doručil závěrečný účet s rozpisem jednotlivých položek k úhradě. Pokud všechno souhlasí a zvolili jste platbu kartou, stačí podepsat jedno vyhotovení a nechat v kajutě, a druhé si vzít a oni si to sami zaúčtují. Případný nedoplatek je třeba uhradit v platebním terminálu. Zbývající případný přeplatek bude automaticky odblokován do několika dnů po ukončení plavby. Pokud s účtem nesouhlasíte, je třeba zajít na recepci Akceptované karty: Visa, Visa Elektron, Master Card, Discover, Diners, American Express.

- Lze použít také debetní kartu, kde vyberete částku, která se bude na kartě blokovat (100/200/300/400 EUR/USD). V případě, že dojde v průběhu plavby k vyčerpání blokované částky, musíte si částku opět doplnit prostřednictvím speciálního terminálu. Případný zbývající přeplatek Vám bude navrácen v den vylodění a to v hotovosti na recepci. Akceptované karty: embosované platební karty Visa, Master Card, Maestro.
Na lodi lze používat EUR i USD.

My jsme nakonec zvolili také variantu kreditní karty, bylo to rychlé a hlavně na konci plavby jsme pouze podepsali účet v kajutě a hotovo. Ti co skládali peníze v hotovosti nebo měli nějaké nesrovnalosti tak poslední den tvořili dlouhé fronty u recepce, aby vyrovnali svůj účet. Konkrétní výši útraty / položky lze sledovat a kontrolovat na televizi v kajutě. Pokud  shledáte nějaké nesrovnalosti kontaktujte ihned recepci.

Je 9:20. Zašli jsme se podívat, jestli náhodou už není naše kajuta připravena. Zrovna tam byl „pokojský“ a kajutu připravoval. Nechali jsme si tam některé věci, dali si něco do trezoru, protože jsme chtěli strávit den v Dubaji.

Vybrali jsme si z cenových důvodů vnitřní kajutu Bella č. 8036 na 8. palubě na přídi poblíž výtahu.
DSC_1612_MSC Splendida_paluba 8 DSC_1611_MSC Splendida
Všude na chodbách jsou položené krásné koberce nebo dlažba.
DSC_1617_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036
Celkem vnitřních kajut je na lodi 294. Nejvíce kajut je s balkonem. Kajuta s oknem je stejná, ale dražší o cca 10 tisíc a kajuta s balkonem o 15 tisíc. Na balkoně jsou židle a stůl. Ale po pravdě moc lidí jsme na balkonech během plavby sedět neviděli. Raději ušetřit peníze a sednout si můžete kdekoliv na palubě. Je fakt, že kajuta s balkonem je větší, je tam navíc sedačka co jsem viděl, když jsme nakoukli při úklidu. Ale můžete se podívat přímo na webu MSC.
Naše vnitřní kajuta Bella má cca 13,46 m2, někde uvádí 16 m2 (pro invalidy jsou větší a mají 24 m2).
MSC Splendida-schema vnitrni kajuty Bella
Kajuta je bez okna, okno je nahrazeno zrcadlem, ale vůbec nepůsobí stísněným dojmem. Zrcadel je tady více. Máme dle požadavku 2 oddělené postele, které na přání mohou být spojené, a také lze ze stropu vyklopit další 2 postele se schůdky, třeba pro děti. Kajuta je klimatizovaná. Klimatizace slouží současně jako topení. Nechybí interaktivní TV, kde můžete sledovat satelitní kanály v různých jazycích, prezentace navštěvovaných míst během plavby a nabídku fakultativních výletů, tzv. exkurze, prezentace služeb a programů na lodi, dále tři kanály s několika pohledy kamer, z kapitánského můstku, kde můžete přímo ve své kajutě vidět , kde se právě loď pohybuje, zda se již blíží k přístavu či již zakotvila, ze zádi lodě a také z horní paluby, kde je záběr na bazén a probíhající program na 14. palubě. Na jednom kanále kdykoliv vidíte stav svého účtu. Nechybí telefon (hovory v rámci lodi jsou zdarma, tel. číslo do kajuty je číslo kajuty), digitální trezor zdarma, psací stůl, křeslo, prostorná šatní skříň s věšáky, minibar (cena nápojů je uvedená v ceníku). Na stolku v kajutě rovněž najdete menší i větší minerální vody, které jsou zpoplatněny dle ceníku minibaru, tyto vody jsou vám k dispozici a jsou doplňovány pokojovou službou stejně jako minibar. V minibaru jsou i ovocné šťávy a šumivé nápoje, pivo a miniaturní lahvičky lihovin. Minibar je také zásoben s občerstvením, včetně arašídů a smíšených ořechů.
Sociální zařízení má rozměr 2,50 m2. Na tomto malém prostoru je sprchovací kout, toaleta, umyvadlo, fén, tekuté mýdlo, šampon, toaletní papír, věšáky, velké zrcadlo a stahovací šňůra na prádlo ve sprchovém koutu. Bílé ručníky jsou určeny pouze pro použití v kajutě, není dovoleno je nosit k bazénům a mimo loď. Na to jsou určené oranžové osušky, které rovněž najdete v kajutě. Nikde jinde se nemění.
DSC_1619_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036 DSC_1620_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036 DSC_1621_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036 DSC_1622_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036
O kajutu se stará kajutový steward (jeden po celou dobu plavby), který 2x denně (ráno a večer) kajutu uklidí, doplní zásoby, vymění ručníky pokud je necháte na zemi v koupelně. Večer rozestele postele a také přinese do kajuty palubní noviny na další den. 

Palubní noviny jsou v několika jazykových mutacích (anglicky, německy, italsky, francouzsky nebo španělsky) dle Vašeho přání. Preferovaný jazyk si zvolíte při nalodění ve vyplněném formuláři. Dozvíte se v nich důležité informace pro následující den (denní program, čas připlutí a odplutí, předpokládané počasí, stručné informace o přístavu a navštěvované zastávce včetně fakultativních výletů, animační programy, program aktivit a soutěží na lodi pro daný den, program divadelních představení a hudebních produkcí v jednotlivých kavárnách a barech, přesné časy podávání jednotlivých jídel, předepsané oblečení na daný večer k večeři, otevírací dobu fitness, obchodů, sportovních hřišť, kasina a další). Kapitán vám každý den poskytne námořní informace o trase a zajímavých místech, která budete v daný den během plavby míjet. Pokud bude docházet ke změně časového pásma, či pro vstup na pevninu bude potřeba využít tendru (doprava menšími loděmi), zprávy o tom jsou na první straně. Tyto noviny najdete i ve stojáncích u recepce. Sledujte MSC Cruise Guide prezentaci na Vaší televizi nebo na chodbách, kde se dozvíte vše, aby jste si plavbu naplno užili.  
Daily Program MSC_01 Daily Program MSC_02 Daily Program MSC_03 Daily Program MSC_04 Daily Program MSC_05 Daily Program MSC_06

Můžete za poplatek využít 24-hodinový pokojový servis - doručení jídla a pití do kajuty - sneky za 3 eura/1 jídlo, 5 eur/2 jídla + další poplatek 4,90 eur za koš s ovocem. Nabídka zahrnuje polévku, saláty, sendviče, wrap, sýrový talíř a dezerty. Dodávka pizzy obvykle od 20:00 do půlnoci od 5 do 9 eur. 

Kouření na lodi je povoleno v několika barech a po jedné straně (označené nápisy) vnějšího prostoru u bazénu na palubě 14, kde jsou nainstalovány popelníky. Navštívit můžete také Cigar Room, elegantní místnost určenou výhradně pro kuřáky. Také se smí kouřit v kasínu. 

Wi-Fi je za poplatek, stejně jako na celé lodi. Bezplatné wifi na lodi není. Wifi připojení stojí 35 EUR/osoba (sociální sítě, chat, email, surfování objem dat 960 MB, bez streamování zvuku a videa) nebo 70 EUR vč. streamování zvuku a videa a 1800 MB dat. U přepážky, kde si lze sjednat internet je nejvíce lidí. Vědí dobře, proč ho nedávají zdarma. Byť dle mého by to měl být dneska standard, tak jako ve většině luxusních hotelů. Je nutné na telefonu, tabletu aktivovat účet v prohlížeči, stránka se načte sama po zapnutí prohlížeče, individuální internet ID pro přihlášení najdete na své plavební kartičce vpravo. Nejlepší signál je u recepce. Můžete využít i internetový koutek s počítači s internetovým připojením, ale rovněž za peníze.
MSC Splendida_wifi pokyny

Odložili jsme si věci v kajutě a šli jsme si dát něco ke snídani do bufetové restaurace Bora Bora. Je tady plno lidí a máme problém najít místo k sezení. Hodně stolů je u velkých oken s výhledem na přístav a Dubaj.
Číšníci nabízí ke koupi balíčky na pití. Je možné si je zakoupit během celé plavby. Nasnídali jsme se, vzali si nějakou svačinu s sebou. Není s tím problém si cokoliv vzít. I vodu jsme si trochu načepovali a potom jsme si ve městě koupili. Není drahá.

Stravování, restaurace, bary, salonky:

Stravování  na lodi je zajištěno formou rozšířené plné penze ve dvou bufetových restauracích (cca 20 hodin denně) a plné penze v servírované restauraci. Od 22 hodin jsou vždy k dispozici pizzy a sendviče. Hlady určitě neumřete, všeho je během dne dostatek a jídlo je velmi dobré.

Dvě centrální samoobslužné bufetové restaurace - Pago Pago Buffet a Bora Bora Buffet se nachází na 14. palubě s možností posezení uvnitř s velkými okny i na otevřených palubách. Jídlo je možné si vzít ven na palubu. V průběhu dne jsou zde snídaně, oběd, odpolední občerstvení, večeře a půlnoční bufet (časy jednotlivých jídel jsou na každý den upřesněny v lodních novinách), 24 hodin denně nápoje z nápojového automatu (voda, káva, čaj, mléko a k snídani džusy), v letních měsících bývá také zmrzlina. Čaje mají kvalitní, bílý i třtinový cukr. Káva je uvařená v automatu, nejedná se o presovar. V bufetové restauraci oděv nepodléhá žádným formalitám ani v průběhu večeří. Na oběd nebo odpolední svačinu není dovoleno vstupovat v plavkách a naboso, ale postačí šortky, triko a plážová obuv. Obě restaurace jsou vzájemně propojené a poskytují velké množství míst k sezení. Pago Pago se táhne až na záď lodi. U vstupu do všech restaurací na lodi jsou umístěné dezinfekční prostředky na ruce. U každé restaurace jsou i toalety, ale v malém množství. Pro tolik lidí si myslím, že by jich mohlo být více.

Bora Bora Buffet je hlavní bufetová restaurace zabírající přibližně třetinu paluby 14 (1288 m2) v bezprostřední blízkosti Aqua Parku. Sousedí a vzájemně se prolíná s druhou bufetovou restaurací Pago Pago. Nabízí 412 míst k sezení. Nabízí neformální stolování kdykoliv od 06:00 ráno do 02:00 v noci (je otevřena 24 hodin denně). Podává se zde nonstop z automatu samoobslužná káva, čaj, voda, led, mléko, během snídaně ještě džus. Snídaně se podává od 7:00 do 11:30, oběd od 11:30 do 16:00 a večeře od 19:00 do 21:30. Pizzerie je otevřena od poledne do půlnoci (12:00-0:00), kdy kuchaři neustále připravují řadu druhů pizzy v tradiční pizza troubě. A jsou fakt moc dobré. Měli jsme snad každý den. Taky se to projevilo na váze.
DSC_2138_MSC Splendida_paluba 14_Bora Bora bufetova restaurace DSC_2140_MSC Splendida_paluba 14_Bora Bora bufetova restaurace_pizza DSC_2142_MSC Splendida_paluba 14_Bora Bora bufetova restaurace_pizza
Snídaně se podávají formou bufetu a zahrnuje všechny druhy vajec, klobásy, slaninu, cereálie, ovoce, jogurty, vlastní pečivo, sladkosti,… Ale očekával bych větší výběr.
Oběd a večeře - zaměřena na určitý druh jídla nebo kuchyně, čerstvé ovoce, saláty, vařené jídla, středomořská kuchyně, hamburgery, dětský koutek atd. Výběr je poměrně velký. Jedna oblast je věnována zdravým potravinám spojeným s Wellness balíčkem, nicméně je může mít každý. Nikdy nechybí těstoviny, když je to italská společnost.

Pago Pago Buffet (paluba 14) - menší bufetová restaurace na zádi lodi nabízející neformální stolování kdykoliv od 06:00 ráno do 02:00 v noci. Otevřena je ve stejnou dobu jako Bora Bora. Nabízí také 24hodinový čaj, kávu a led zdarma spolu s menším výběrem teplých i studených jídel než sousední restaurace. Mezi oběma restauracemi se dá volně pohybovat. Bývá tady spíše volné místo k sezení (celkem 404 míst).

Kromě bufetových restaurací jsou na lodi k dispozici 2 tzv. hlavní restaurace - La Reggia Restaurant (na 5. a 6. palubě propojené schodištěm) a Villa Verde Panoramic Restaurant na zádi 6. paluby, kde podávají servírovaná jídla. La Reggia nabízí snídaně, obědy a večeře, Villa Verde pouze večeře. Stravování v těchto restauracích je zahrnuto v ceně plavby. Konkrétní restaurace spolu s číslem stolu a časem gurmánské večeře, která se podává ve dvou směnách, je uvedena na plavební kartičce pod "Dining" (čas je uveden ve formě 1. seating - 18:30 nebo 2. seating – 21:15). Čas si můžete zvolit již při rezervaci plavby. Nejdříve jsme si vybrali první čas, ale následně jsme to ještě změnili na později, protože by jsme se museli už před 18 hodinou vrátit na loď, rychle se okoupat, obléct a letět na večeři. Tak jsme měli více času a vše se zvládlo beze spěchu. Pokud si čas večeře nezvolíte předem, bude potvrzen při nalodění podle dostupnosti. Vždy ale záleží na itineráři a může se v průběhu plavby měnit, přesný čas podávání servírované večeře a doporučené oblečení k večeři na daný den je uveden v lodních novinách vždy den předem. Pokud vyžadujete změnu seatingu, řešte to hned první den na recepci lodi. Pro kajuty typu Bella a Fantastica nelze libovolně měnit přiřazené sezení (seating). V případě, že se zdržíte v některé z navštívených destinací přes průběh podávání servírované večeře, nelze využít pozdějšího sezení (seating). Rovněž není možné se na večeři dostavit v jejím průběhu (drobné zpoždění je tolerováno). Potom se doporučuje zajít na večeři do bufetové restaurace. Toto volili i ti, kteří se nechtěli pěkně oblékat a nevezli s sebou oblek. Místo u stolu je dané po celou dobu plavby s lidmi, kteří hovoří stejným jazykem. U večeře vás obsluhuje váš osobní číšník po celou dobu plavby. My jsme měli přidělenou restauraci La Reggia, stůl číslo 457na 5. palubě. Dostali jsme stůl pouze pro dva, což bylo fajn. Těchto stolů je jen pár. Většinou jsou kulaté stoly pro větší počet hostů, 8-10. Obsluhovala nás Číňanka Songfang (pokud jsem to dobře napsal) a 56 letý Filipínec Oscar Loreto, který už na lodích pracuje 18 let. Tito dva číšníci byli naprosto skvělí. Měli na starosti 4 stoly. Číšníci a obecně personál lodi tvoří převážně Indonésané, Filipínci, Číňané, Indové, Pákistánci, sem tam nějaký ten Evropan. Italové jsou hlavně na manažerských pozicích. Servírovaná snídaně a oběd probíhá volně pouze v jedné z restaurací, tentokrát v La Reggia a číslo stolu nehraje roli. Zde jsou základní nápoje k dispozici pouze v průběhu snídaní. U obědů a večeří se všechno platí.

La Reggia Restaurant je ta větší ze dvou hlavních restaurací a nachází se na palubě 5 a 6. Na palubě 5 je 626 míst k sezení a na palubě 6 jich je 529, přístupná je z obou úrovní a navíc má vnitřní třpytivé schodiště, které obě části propojuje. Celkem zabírá plochu 1987 m2. Je tady pár stolů pro 2, ale většina je až pro 9 lidí. Tato hlavní restaurace je určená pro servírované večeře, servírované obědy s bufetovou nabídkou (12:00-14:00) a servírované snídaně opět i s bufetovou nabídkou (7:00-9:00). Ale časy se mohou lišit podle programu plavby, takže je třeba sledovat palubní noviny, kde je vše uvedeno na další den. Je kladen důraz na detaily vybavení, porcelán, křišťálové sklo, stříbrné příbory, luxusní ubrousky.
Snídaně - bufet s širokým výběrem teplých i studených jídel, ovoce, jogurtu a pečiva, a také jídelní lístek à la carte s položkami, jako jsou vejce Benedikt, omelety, palačinky a francouzské toasty podávané u stolu. Čaj a káva se podávají také u stolu a číšníci chodí kolem s miskami s pečivem. Čerstvě vymačkaný pomerančový džus je k dispozici za příplatek 3,90 eur.
Oběd - bufet včetně salátového baru a řady teplých i studených jídel, včetně polévky a denního jídla a současně i výběr z menu (každý den jiné). K tomu čerstvé pečivo. Veškeré pečivo se připravuje přímo na lodi.
Večeře se skládá z několika chodů. Vždy výběrem z menu, které bylo každý den jiné – tematické večery. Vybírat jsme mohli vždy z přibližně 5 předkrmů, 6 hlavních chodů, 6 dezertů. Menu je vždy vyvěšeno i u vstupu do restaurace. Tematický večer, například středomořský večer, který oslavuje italský region s typickou kuchyní a nejznámějšími víny, španělské tapas, řecký špenát a sýr Feta nebo francouzská rybí polévka Bouillabaissa, moussaka, paella, marocký kuskus, turecká baklava, čokoládové profiteroles (větrníky). Na dalších nocích mohou předkrmy zahrnovat hovězí consommé, chřestovou polévku nebo rajčata, Mozzarellu a lilky, následované houbovým rizotem, kalamárovými těstovinami nebo hovězí maso s omáčkou ze zeleného pepře. Typické dezerty jsou tmavá čokoládová pěna, citronový houbový dort, pošírovaná hruška v medovo-skořicovém sirupu. Při každé večeři je vždy čerstvé ovoce a sýrový talíř. Na večeři jsou k dispozici také dvě hlavní jídla za poplatek, například T-bone steak se sklenicí červeného vína za 18 eur nebo kanadské humrové ocasy se sklenicí Prosecca za 21 eur. Chleba podávaný se všemi jídly je výborný a čerstvě upečený na palubě.
DSC_2290_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant 
Villa Verde Panoramic Restaurant je druhá hlavní restaurace pro 766 lidí o celkové ploše 1227 m2. Má lepší umístění než La Reggia, jelikož má úchvatný panoramatický výhled na moře z velkých oken. Nachází se na palubě 6 na zádi lodi. Přístup je ale pouze po schodech z paluby 7. Vyzdobena je v pestrém modro-zeleném tónu. V případě naší plavby sloužila pouze pro servírované večeře. Menu je stejné jako v La Reggia Restaurant. 
DSC_2897_MSC Splendida_paluba 6_Villa Verde Restaurant

Přes den stravování nepodléhá žádným společenským pravidlům. Večeře jsou společenskou událostí a vyžadují přiměřené společenské oblečení, konkrétní typ oděvu je uveden v lodních novinách. Nejméně slavnostní je tzv. "Casual" oblečení čili neformální, všední, ležérní (ale ne rifle).
Vyšší standard je oblečení "Informal“, neformální, nejlépe pánové košili bez kravaty, případně lehké sako, dámy např. letní šaty, kalhoty a blůzu.
V průběhu plavby bývá jedna až dvě gala večeře ve formálním stylu, kdy je stanoveno oblečení "Formal", čili pánové smoking nebo tmavý oblek, košile s kravatou, ženy formální nebo koktejlové šaty případně večerní róby. Doporučujeme tedy přibalit slavnostnější oděv. Ale přílišnou přísnost u formálního večera nemusíte očekávat, kromě dodržování dlouhých kalhot u pánů + lepší košili. Ale setkali jsme se i s tím, že u večeře, kde byli všichni pěkně oblečeni, tak seděla rodina, kdy chlap měl tepláky, kšiltovku, děcka na tom byla podobně, jen žena měla hezké barevné šaty. Doporučuji přibalit bílé oblečení na tzv. "bílou párty" a oblečení v barvě italské vlajky a to na tematický večer (není striktně vyžadováno), případně oblečení na večer ve stylu 70. a 80. let.

Pro zájemce jsou k dispozici také další tematicky zaměřené á la carte restaurace, kde je vyžadována rezervace a jsou plně placené.

Nápoje v barech a kavárnách rovněž nejsou zahrnuty v ceně plavby a budou připsány na váš účet.

V případě výletů se náhrada stravy neposkytuje, ale není problém si cokoliv nabrat v bufetové restauraci a vzít si s sebou. Nebyli jsme sami, kdo si bral svačinky, ovoce, croissanty,…. Nejvíce si toho brali Číňané. Ti si nosili i termosky na čaj.

V barech a restauracích se uplatňuje tzv. automatické spropitné, kdy se ke každé objednávce připočítává 15 % z ceny a bude připočítáno na závěr k celkové sumě za útratu. Není tedy nutné platit spropitné číšníkům. Proto je lepší si předem objednat nápojové balíčky. Takto zakoupené nápoje jsou cenově zvýhodněné a také se na ně nevztahuje 15% servisní poplatek, který je účtován v restauracích a barech. Je možné je zakoupit i přímo na lodi. Také je možné si připlatit za all inclusive myslím že 26 eur/den/osoba (ale pouze pro celou plavbu, nelze pro jednotlivé dny, takže pokud plánujete trávit dny mimo loď tak se to spíš neoplatí) nebo konzumaci ve specializovaných restauracích.
My jsme si objednali 1x nápojový balíček Bier paket za 59 eur - 14 piv 0,33 l (čepované, lahvové nebo v plechovce), která lze vyčerpat v hlavních i bufetových restauracích a ve všech barech na lodi.

Na palubě je celkem 19 barů a salonků, z toho 13 je uvnitř.
Rozmanitá nápojová nabídka alkoholických koktejlů od 6,75 eur, nealkoholické koktejly 4,50 eur, sklenička vína od 5 eur, míchané nápoje jako Gin s tonikem, rum s kolou 6,50 eur, malé čepované pivo (20 cl) 2,95 eur, velké čepované (40 cl) 4,95 eur, lahvové (33 cl) od 4,80 eur, nealkoholické nápoje od 2,50 eur (30 cl), 1 litr minerální vody 2,75 eur, káva od 1,45 eur. Nápoje alkoholické i nealkoholické během servírovaných obědů a večeří jsou za poplatek, v bufetových restauracích zdarma nealko nápoje – voda, čaj, káva. Ceny jsou stejné na celé lodi, s výjimkou speciálních koktejlů v baru La Prua.
DSC_2091_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_Bar del Riccio menu DSC_2092_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_Bar del Riccio menu

Splendida Bar (paluba 5, na boku Atria, 6:00-01:00) - koktejly, od ranní kávy až po nápoje po večeři, lze odtud sledovat večerní muzikanty, včetně klavíristy hrajícím na klavír zdobený křišťálem v hlavním Atriu lodi.
DSC_1649_MSC Splendida_paluba 5_Splendida Bar
La Piazzetta (paluba 6, 6:00-02:00) se podobá italskému náměstí s ozdobnými barevnými dlaždicemi, stolky a židlemi obklopující centrální fontánu, kamennými lavice. Nachází se tady cukrárna, zmrzlina, káva, nápoje, obchod s čokoládou, sendviče a další drobnosti k zakousnutí, nápoje. Malá zmrlina stojí 1,80 eur a velká 2,80 + 15% servisní poplatek. Na „náměstí“ vedou dvě spojovací chodby, každá z jedné strany - Via Caracciolo a Riviera di Chiaia.
DSC_2044_MSC Splendida_paluba 6_La Piazzetta DSC_2045_MSC Splendida_paluba 6_La Piazzetta
L´Aperitivo (paluba 6, 17:00-0:30) - lze odtud sledovat hudební show v hlavním Atriu lodi

The Cigar Lounge (paluba 6) - kuřácký salonek podávající nápoje od 17:00 do 0:30, otevřený je celý den pro cestující, kteří chtějí kouřit uvnitř. Cigarety a doutníky koupíte na lodi.

Royal Palm Bar (paluba 6, v přední části lodi) součást kasína Royal Palm Casino, bar je otevřený 10:00-14:00 a potom od 20:00 do pozdních hodin, jedna část kasina je vyhrazena pro kuřáky

Butcher´s Cut Steak House à la cart Restaurant (paluba 7, místo mexické restaurace Santa Fe Tex Mex, 12:00-15:00 a 18:30-0:00) steaková restaurace za příplatek, kde podávají večeře.
DSC_1996_MSC Splendida_paluba 7_Butchers Cut Steak House
Dim Sum Bar & Tea House (paluba 7, na místě, kde původně byl L´Enoteca Wine Bar 17:00-01:00) v čínském stylu nabízí různé čaje, knedlíčky na páře Dim Sum.
DSC_1994_MSC Splendida_paluba 7_Dim Sum Bar a Tea House
L´Espresso Coffee Bar (paluba 7, 7:00-01:00) je kavárna, která se nachází nad italským „náměstím“ a nabízí různé druhy kávy od espressa, cappuccina, po ledovou kávu, kávu s čokoládovou příchutí a kávu s alkoholem.
DSC_1634_MSC Splendida_paluba 7_Espresso Coffee Bar
La Prua Piano Bar - Mixologist Bar (paluba 7, 17:30-01:00) je sofistikovaný a intimní bar vedle horního hlediště divadla Strand, nabízí živou hudbu, hru na piano a zpěv, kromě hlavního nápojového menu barmani připravují speciální molekulární koktejly. Taky jsme jeden vyzkoušeli. Každý večer zde hraje živá hudba.
DSC_1635_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar

The Purple Jazz Bar (paluba 7, 17:30-01:300) – každý večer živá hudba a tanec, používá se také pro lekce tance a karaoke
DSC_1627_MSC Splendida_paluba 7_The Purple Jazz Bar DSC_1628_MSC Splendida_paluba 7_The Purple Jazz Bar
Sports Bar a Bowling (paluba 7, 16:00-0:00) se nachází hned vedle The Purple Jazz Bar. Nabízí Ten-pin bowling (2 malé bowlingové dráhy) za poplatek 6 eur, živé sportovní přenosy na velkoplošných obrazovkách, simulátory motokár. Kromě nápojů si můžete vybrat občerstvení z menu, vše je v ceně rozšířené plné penze. Hamburgery, hot-dogy, kuřecí nugety, Caesar salát a další.
DSC_1630_MSC Splendida_paluba 7_Sports Bar DSC_1631_MSC Splendida_paluba 7_Sports Bar a Bowling DSC_1633_MSC Splendida_paluba 7_Sports Bar_menu DSC_1632_MSC Splendida_paluba 7_Sports Bar_menu
The Aft Lounge (paluba 7, na zadní straně lodi, 17:30-01:30) – má bar, pohodlné sedačky, pódium a taneční parket, kde probíhají různá představení, tématické večírky, koktejlové recepce, a pozdní večerní párty.
DSC_1998_MSC Splendida_paluba 7_The Aft Lounge DSC_2001_MSC Splendida_paluba 7_The Aft Lounge
Bar del Riccio (paluba 14, Aqua Park u bazénu, 7:00-23:00) - lahodná italská zmrzlina připravovaná na přímo palubě, v kornoutku za 2,80 eur, osvěžující nápoje zatímco se opalujete nebo koupete v bazénu, obzvlášť plno je tady při pořádání bazénových párty
DSC_2090_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_Bar del Riccio
Tartaruga Bar (paluba 14, Aqua Park u bazénu, 10:00-18:00) - zmrzlina, osvěžující nápoje zatímco se opalujete nebo koupete v bazénu, obzvlášť plno je tady při pořádání bazénových párty
DSC_2093_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_Bar Tartaruga
Nutella Crepe bar and HappyPuppy stand à la cart (paluba 14, Aqua Park) - Creperie (palačinkárna) Nutella Bar, kde nabízí ledové sladké nápoje a palačinky. Palačinky stojí 3,30 eur a nápoj s hrnkem jako suvenýr 4,50 eur, náplň potom 2,80 eur.

L'Equatore Bar (paluba 14, 8:00-21:00) – nachází se v prostoru krytého bazénu, káva a nápoje
Aurea Spa Bar (paluba 14, 9:00-20:00) - je součástí lázeňského komplexu, proteinové koktejly, zdravé nápoje, je otevřený pro všechny
DSC_2078_MSC Splendida_paluba 14_Aurea Spa Bar
Movida Bar (paluba 15, u bazénu Playa del Sol na zadní straně lodi, 10:00-18:00) - osvěžující nápoje, krásné výhledy na oceán
DSC_2319_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool_Movida Bar DSC_2321_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool_Movida Bar
Top 18 Bar (paluba 18, 10:00-18:00) - pro cestující, kteří si zaplatí za vstup na sluneční terasu Top 18. Večer je sem vstup zdarma. Krásný výhled.

Další vybavení na lodi:
Bazény, relax, odpočinek:

5 bazénů včetně jednoho s posouvací střechou, 1 pro děti a 1 pro MSC Yacht Club a celkem 12 venkovních i vnitřních vířivek (paluba 14, 15, 18, 7:00-19:30).

Aqua Park (paluba 14, 2091 m2, 8:00-19:00) - hlavní venkovní bazén s velkoplošnou obrazovkou, terasy, menší bazénky, palmy, více než 150 fontán a vodních trysek, dvě vířivky (další 2 se nachází bezprostředně nad, na palubě 15), lehátka se stříškou, sprchy, 2 bary (Tartaruga a Bar del Riccio) + palačinkárna. Na jedné straně lodi je vyhrazena kuřácká zóna s popelníky.
Nad palubou 14 s bazénem krouží specializovaná dráha pro jogging a chůzi po palubě o délce 235 metrů s úchvatným výhledem - Power Walking Track (paluba 15). Ovšem lze ji využívat pouze ráno nebo naopak večer, protože v průběhu dne jsou tady po celé ploše rozložená lehátka.
DSC_2080_MSC Splendida_paluba 14-15_Aqua Park DSC_2081_MSC Splendida_paluba 14-15_Aqua Park
L´Equatore Covered Pool (paluba 14, 820 m2, 7:00-21:00) - vnitřní bazén a 3 vířivky jsou kryté posuvnou střechou, kterou za pěkného počasí buď částečně nebo zcela otevírají, odtud se prochází do Aqua Parku, stoly, židle, lehátka v mezipatře s výhledem na bazén, ping-pong, sprchy, bar L´Equatore (8:00-21:00)
DSC_1609_MSC Splendida_paluba 14_Equatore Covered Pool DSC_1610_MSC Splendida_paluba 14_Equatore Covered Pool
Wellness a lázeňský areál MSC Aurea Spa (paluba 14, 9:00-21:00) - 15 místností pro procedury, balijské masáže, thalasso terapie, akupunktura, aromaterapie.
Lázně (29 eur/osoba/den, 39 eur/2 osoby/den nebo 99 eur/osoba/celá plavba) - turecké lázně, sauna, parní lázeň, whirlpool s výhledem na moře, sprchy, převlékárny, solárium, odpočinková relaxační zóna s ratanovými lehátky a polstrovanými židlemi s výhledem na moře.
+ Aurea Spa Bar (paluba 14, 9:00-20:00) - je součástí lázeňského komplexu a je otevřený pro každého, proteinové koktejly, zdravé nápoje
Kadeřnický salon Jean Louis David se nachází u vchodu do lázeňského komplexu, pánské stříhání a konečná úprava 25 eur, dámské stříhání a styling 27 eur, barvení 40 eur. Kupodivu sem lidé chodí.
Kosmetické služby zahrnují manikúru za 49 eur a kompletní make-up za 30 eur, pedikúru
V areálu lázeňského centra se nachází velké, dobře vybavené panoramatické fitness centrum (paluba 14, 6:00-22:00) sousedící s lázněmi. Rozkládá se přes celou šířku lodi a má výhled na příď lodi a na moře. Stínící clony na oknech. Rotopedy, běžecké pásy, posilovací stroje, ... V přední části tělocvičny je malá uzavřená paluba, která je příjemným místem pro vychladnutí nebo procházku, obchod se sportovními věcmi. Nechtěli mě dovnitř pustit bez sportovní obuvi. Ale, když jsme mu řekl, že se chci jen podívat a pořídit fotky, tak to problém nebyl.
DSC_2074_MSC Splendida_paluba 14_Aurea Spa DSC_2077_MSC Splendida_paluba 14_Aurea Spa DSC_2078_MSC Splendida_paluba 14_Aurea Spa Bar DSC_2079_MSC Splendida_paluba 14_fitness centrum
Playa del Sol Pool (paluba 15, 8:00-19:00) - vyhřívaný menší bazén s mozaikovou dlažbou a vířivkou na zádi lodi je určený pro dospělé, kteří hledají klid, dětí je tady minimálně, je odtud úžasný výhled na oceán, lehátka, sprchy, stoly, židle. Součástí je Movida Bar (10:00-18:00), kde pořídíte osvěžující nápoje, pivo,...
DSC_1693_Dubai_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool
Dětský bazén (paluba 15) 

Tobogán Tobago (paluba 15, z druhé strany lodi než je dětský bazén, otevřený zpravidla 2x denně 10:00-13:00 a 14:00-17:00). Je tady plavčík. Je určený nejenom pro děti, ale i pro dospělé do 110 kg. Taky jsem se svezl.
DSC_2313_MSC Splendida_paluba 15_tobogan
Top 18 Exclusive Solarium (Top 18 sluneční paluba, za poplatek 10 eur/den, 5 eur/odpoledne nebo 40 eur/celá plavba) - opalování v klidu a soukromí pouze dospělých, ohromující výhled na moře, vlastní lázeňské služby, sprchy, lehátka, bezplatné ovocné špízy, ratanové vajíčka pro 2 osoby poskytující stín za 30 eur/den, 15 eur/odpoledne nebo 100 eur/celá plavba + Top 18 Bar (10:00-18:00) pro cestující, kteří si zaplatí za vstup na sluneční terasu Top 18. Večer, kdy je již bazén i bar zavřený je tady přístup zdarma. Dostanete se asi nejblíže ke komínům lodi.

Cyberlibrary (paluba 5, 24 hodin denně) - knihovna a internetová kavárna, není zde wifi připojení
DSC_2042_MSC Splendida_paluba 5_Cyberlibrary
Galleria d´Arte (paluba 7) – nachází se mezi bary La Prua Piano Bar a The Purple Jazz Bar. Je tady vystaveno pár soch a uměleckých děl.

Atrium (paluba 5-9) - centrální hala na lodi s třpytivým schodištěm posetým křišťály Swarovski, kdy jeden schod stál 3500 eur, dva prosklené výtahy, piano poseté křišťály Swarovski. Každý večer zde vystupuje houslista společně s pianistou. Lidé k tomu i tančí. 
DSC_1639_MSC Splendida_paluba 5-6-7_Atrium_schodiste Swarovski DSC_1645_MSC Splendida_paluba 5-6_Atrium_schodiste a klavir Swarovski DSC_1640_MSC Splendida_paluba 5_Atrium_schodiste Swarovski DSC_1641_MSC Splendida_paluba 5_Atrium_schodiste a klavir Swarovski

Aktivity, zábava:

The Strand Theatre (v přední části lodi a zasahuje přes tři paluby 5,6,7) - impozantní divadelní scéna pro 1603 diváků (1200 v dolním hledišti a 400 nahoře) s celkovou plochou 2086 m2 a jevištěm o ploše 165 m2, které je vybaveno točnou a výsuvnými plošinami. Nechybí velké LED obrazovky. Show obvykle trvá 30-45 minut a konají se 2x denně, v 19:30 a ve 21:30, aby se vystřídali hosté z obou turnusů večeří. My jsme tedy chodili na první představení v 19:30. Musím uznat že všechna představení, která jsme viděli, byly úžasná. Zpěv, tanec, akrobati, hadí ženy, kouzelníci, svaloví akrobati, žongléři, … Vždycky měli krásné kostýmy, scénu, efekty, hudbu. Paráda. Přímo v divadle není k dispozici bar, ale můžete si přinést pití s sebou z jiných barů. Nejbližší je klavírní bar La Prua hned vedle vchodu do divadla na palubě 7. Tato horní úroveň divadla má také zvýšenou plochu v zadní části hlediště s osmi stoly, každý se čtyřmi sedadly, která se mohou otočit čelem k jevišti. Divadlo se také používá pro bingo, dětské přehlídky a jako místo setkání pro výlety.
DSC_1652_MSC Splendida_paluba 5-6-7_Strand Theatre DSC_2241_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre
Royal Palm Casino (paluba 6, v přední části) se rozkládá na ploše 1000 m2, vstup je povolen od 18 let, jsou tady stoly na ruletu, Black Jack, Poker, Bakarat a spousta výherních automatů, které jsou přístupné od 17:30, hrací stoly od 18:30. Jedna část kasina je vyhrazena pro kuřáky. Bar je otevřený 10:00-14:00 a potom od 20:00 do pozdních hodin. Jednou jsme se tady zašli podívat. Nejvíce hráčů bylo z Číny.
DSC_2230_MSC Splendida_paluba 6_Royal Palm Casino DSC_2239_MSC Splendida_paluba 6_Royal Palm Casino
Video Games Arcade (paluba 6)

Graffiti (paluba 15, 9:30-12:00 a 20:00-0:00) - pro mladé, diskotéka, DJ, hry

Il Polo Nord (paluba 15) - ledové skluzavky, Severní pól se sněhem, pro děti

Teen´s Area (paluba 16) bazének, skluzavky, hry

Virtual World (paluba 16) - vzrušující hry pro teenagry - zahrnuje Interaktivní 4D kino (paluba 16) - za poplatek 6 eur, denně 10-12 a 16-22 hodin a Simulátor F1 (paluba 16) - za poplatek 8 eur, denně 10-12 a 16-22 hodin

Club 33 Disco (paluba 16) - taneční klub, diskotéka, bar v nočním klubu je otevřený od 23:00

MSC Arena Sport Center (paluba 16) – multifunkční hřiště na tenis, fotbal, volejbal a basketbal. Kolem dokola jsou sedačky pro diváky jako ve sportovní hale. Z užších stran je hřiště ohraničeno sítí.

Prosklené hřiště na squash (paluba 16) vedle MSC Areny.

Hřiště na Shuffleboard (paluba 16) - účelem hry je šoupnout všechny 4 kameny střídavě s protihráčem tak, aby dosáhly co nejvyššího scóre aniž by spadly do žlábku na konci stolu)

Nakupování, obchody:

Mini Mall (paluba 6) - alkohol, cigarety, sladkosti, telefony, Tax & Duty Free. Bláhově jsme si mysleli, že pokud nechcete riskovat, že Vám alkohol při vstupu na loď zabaví, můžete si koupit láhve tvrdého alkoholu nebo vína přímo tady v obchodě. A vyjde Vás to levněji než si kupovat jednotlivé drinky v barech. Například sedmička Jim Beam tady stojí 14 eur. Ale pozor. Takto zakoupený alkohol Vám bude doručen až těsně před vyloděním na konci plavby !!!

Accessories Shop (paluba 6) - doplňky

Il Gioiello (paluba 6) - šperky

L´Angolo dell´Oggetto (paluba 6) - hodinky, sluneční brýle, módní šperky nejlepších italských a mezinárodních značek jako Emporio Armani, Prada, D&G, Ray Ban, Fossil, Swarovski

La Boutique (paluba 6) - nejnovější módní trendy - polokošile od Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Lacoste,... ušetříte až 40% z pravidelných obchodních cen Tax & Duty Free

La Caramella (paluba 6) - cukrovinky a sladkosti

Logo Shop (paluba 7) - butik věnovaný návrhářským předmětům MSC - polokošile, trička, bermudy, suvenýry

La Profumeria (paluba 7) - kosmetika a parfémy Tax & Duty Free

Photo Gallery (paluba 7) - kolekce mladých fotografů. Ale hlavně foto koutek. Množství fotografů chodí po lodi a fotí lidi. U večeří, u bazénu, vytváří speciální foto koutky, kde lákají lidi aby se vyfotili a následně si fotky koupili. Všechny fotky vytisknou a vyvěsí je podle datumu, kde si můžete najít tu svou. Případně vám z fotek vyrobí další produkty. Byl jsem překvapený kolik lidí si fotky kupovalo. Pokud víte, že si fotky kupovat nebudete, nenechte se ani zbytečně fotit.

The Pool Shop (paluba 14) - v oblasti krytého bazénu, plavky, žabky, masky na šnorchlování, oblečení s logem MSC. V době naší plavby jsem ho neviděl nikdy otevřený.

Ostatní:

Recepce (paluba 5, 24 hodin denně) 

Guest Service (paluba 5, 24 hodin denně) - informace o lodi, itineráři, směnárna, ztráty a nálezy

Business Center
(paluba 5) - soukromé schůzky a malé recepce

Shore Excursion
(paluba 6) - výlety a exkurze

Concierge Area
(paluba 15) - 24 hodinová recepce

Medical Center
(paluba 4) s odborným personálem pracujícím pod vedením lékaře, pohotovost je k dispozici 24 hodin denně na příslušném telefonním čísle, lékařská služba je zpoplatněna (poplatky jsou uvedené ve zdravotním středisku a jsou automaticky účtovány na lodní kartu)

Prádelna a žehlírna
(za poplatek) - suché čištění se pohybuje od 2,30 eur za kus spodního prádla po 13,80 eur za pánský oblek, prádelna se pohybuje od 1,73 eur za kus spodního prádla po 9,09 eur za oblečení.

MSC Yacht Club pro VIP (paluba 15,16 v horní přední části s úchvatnými výhledy, exkluzivní "loď v rámci lodi") s vlastní recepcí, bazénem The One Pool (paluba 18), barem The One Bar (paluba 18, poblíž bazénu One Pool), terasou, kajutami, gurmánskou restaurací L´Olivo (15 paluba), knihovnou Library (paluba 15), elegantní panoramatický salon Top Sail Lounge (paluba 15) a soukromý komplex The One s bazénem a soláriem.

-------------------------------------------------------

Po pozdní snídani jsme se vydali na první prohlídku DUBAJE. Ještě jeden celý den nás čeká poslední den plavby.

Nejvhodnější období pro návštěvu Dubaje je říjen - březen, kdy teploty během dne dosahují max. 30°C a ani vlhkost není příliš vysoká.

Vyšli jsme z lodi, dostali jsme papírovou kartičku k opuštění lodi. Procházíme přístavním terminálem. Odsud se můžete do města dostat jedině taxíkem, nebo placeným shuttle busem, který Vás za 10 AED odveze ke stanici metra Al Ghubaiba. Ale to jsme nevěděli. Zjistili jsme to až při příští návštěvě. Nicméně při 2 lidech to už je 20 AED a my jsme se jednou dostali od této stanice metra zpátky na loď taxíkem s taxametrem za 16,5 AED. Ale v opačném směru při vyzvednutí v přístavu si připočítávají poplatek 20 AED. V terminálu jsme se ptali jestli tady nejezdí nějaký shuttle bus zdarma k některému z nákupních center. Řekli že ne. A měli pravdu, zdarma tady žádný shuttle nejezdí. Ale o tomto placeném nám nikdo neřekl. Jen stále nabízeli výlety autobusy hop on hop off.

Doprava po městě:

Taxi - cena z přístavu Port Mina Rashid, Al Mina Road - Bur Dubai k Burj Khalifa (13 km, 10 minut) stojí cca 26 AED. V případě vyzvednutí přímo v přístavu nebo na letišti se připočítává poplatek 20 AED. Požádejte řidiče, aby zapnul taxametr. Je to jistější. Nástupní taxu všichni účtují 5 AED a potom cena za km je 1,8 AED (dirhams). Cena všech taxi společností je stejná - Dubai Transport, National Taxi, Cars, Metro, Arabian. Poznáte je podle toho, že mají taxametr. Pokud ho nemají, tak s nimi nejeďte, jsou dražší. Několikrát nás natáhli, nebo se nás pokusili ošidit a to i v Abu Dhabi. Píšu o tom dále. Přitom litr benzínu se v SAE prodává za 12 Kč. V Ománu se nám to nestalo. Většina taxikářů jsou Indové a Pákistánci, kteří pracují pro Araby, kteří jsou vlastníky taxi služeb. Cizinci v Dubaji tvoří 80% obyvatelstva.

Městská hromadná doprava je poměrně přehledná a hustá. Cena je samozřejmě levnější než taxi, pro trasu z přístavu k Burj Khalifa činí 3 AED, ale oproti taxi trvá asi o 50 minut déle a vyžaduje delší chůzi protože přímo v přístavu MHD nestojí a je nutné se nejprve k ní dostat po 45 minutách chůze. A nejsem si  vůbec jistý, jestli je dovoleno se pěšky motat po přístavu. Nikoho jsme tady pěšky chodit neviděli. Celý areál je oplocený, takže se to navíc musí celé objíždět. Jinak by to na metro bylo kousek. Asi záměr. MHD doporučuji využít v kombinaci s taxi. Nejzajímavější z autobusových linek v Dubaji je linka č. 8, která vede přes tržiště Gold Souq k Burj Al Arab.

Downtown Burj Dubai Tramway obkružuje oblast s věží Burdž Chalífa v délce 5 km.

Dubai Tram v zásadě spojuje přístav Dubai Marina a obchodní centrum. Také jsme využili. Je to okružní linka kolem oblasti Dubai Marina a končí 2 autobusové zastávky od hotelu Burj al Arab. Je moderní a jezdí téměř prázdné. Vztahují se na ní lístky jako na metro a další typy MHD v rámci společnosti RTA. Nezahrnuje monorail na „palmu“ k hotelu Atlantis a lodní přepravu například v Dubai Marina.

Dubajské metro je asi nejrychlejší možností přepravy a není ani nijak drahé.
Nejbližší zastávka od přístavního terminálu Mina Rashid se jmenuje Al Ghubaiba (zelená linka) a nachází se asi 6 km. Autem od zastávky metra do přístavu to trvá přibližně 12 minut. Pro turisty se nejvíce vyplatí dobíjecí karta stříbrné barvy (Nol Card), která stojí 25 AED a je na ní 19 AED kredit. Jízdné s ní je o 10% nižší. Nabít si na ni pak můžete, kolik chcete. Pokud se pohybujete v jedné zóně, zaplatíte 3-6 AED. Pokud jedete dál do dalších zón např. do Marina City, zaplatíte 7,5 AED. Na oba typy karet (stříbrná i červená) lze také ve stanicích nahrát jednodenní neomezené jízdné za 22 AED. Jednorázový lístek stojí 6 AED. Lze koupit celodenní lístek i bez karty Nol za 22 AED a můžete jezdit do půlnoci libovolně metrem, tramvají a autobusy. Každopádně se to oplatí. Do vozu gold stojí 44 AED.
Lístek je třeba přiložit vždy před nástupem a opět při výstupu.
Metro má zatím 2 linky, zelenou a červenou. Ale už se staví třetí linka, která povede na výstaviště Expo, které se tady bude konat v roce 2020. Metro funguje v intervalech 3 až 5 minut od 5:30 do půlnoci, jen v pátek je provoz zahájen až od 10:00. Metro je specifické tím, že funguje zcela automaticky bez přítomnosti řidiče. Je ultramoderní. Přední vůz je určený pro držitele karty Gold, jízdné je tady 2x vyšší, ale není v něm narváno jako v jiných vozech. Jezdí v něm místní arabové a turisté, kteří se nechtějí mačkat v běžných vozech. A chodí tady často revizor, jak jsem se přesvědčil na vlastní kůži. V ostatních vozech jezdí turisté a přivandrovalci ze všech koutů světa, hlavně Indové a Pákistánci, kteří vůbec nedodržují pravidla vystupování a nastupování, ale rvou se do vozů tak, jak jsou zvyklí z domova. Na zemi jsou totiž nakreslené šipky, že se vystupuje středem a nastupuje zprava a zleva. Vozy přesně zastaví u příslušných značek. Navíc nástupiště je od kolejiště odděleno prosklenou stěnou s automaticky ovládanými dveřmi, které reagují stejně jako dveře v metru. Zastávky hlásí v arabštině a angličtině. Samozřejmě je klimatizované, což se u mě projevilo poslední den. Neustálé střídání klimatizovaného metra a venkovní teploty není to pravé ořechové. Jeden vůz je vždy určený pouze pro ženy a děti. Takto oddělený prostor je i v autobusech a tramvajích. Jinak doprava metrem je naprosto perfektní a určitě ji doporučuji. Už jen samotné zastávky jsou jako z jiného světa a mají jednotný tvar.
Vyhledání spojení

Hop on hop off - cena při koupi předem 54,5 USD/24 hodin (64,08 USD/48 hodin). Stojí v přístavišti a jezdí po nejzajímavějších místech ve městě. Libovolně můžete vystupovat a nastupovat.

Ze všeho nejdříve jsme se rozhodli navštívit čtvrť  BUR DUBAI, která se rozkládá na JZ břehu zálivu Dubai Creek. Skládá se z historické čtvrti Sindagha a Al Fahidi (Bastakiya). Nachází se tady muzea a zrekonstruované historické části města, tržnice a autentické restaurace. A je nejblíže k přístavišti.

U terminálu jsme si vzali taxík, jelikož jsme nevěděli o té kyvadlové dopravě k metru Al Ghubaiba. Řekli jsme řidiči, že chceme odvézt k Heritage Village, které se nachází v podstatě na dohled z lodi, ale díky plotu se to musí celé složitě objíždět. Nejdříve si hajzl řekl o nekřesťanských nebo spíš nearabských 60 AED. Potom jsme se domluvili, že zapne taxametr. Jenže ten hňup buď opravdu vůbec nevěděl kam má jet, nebo to spíš dělal naschvál a různě to objížděl, aby vydělal co nejvíce peněz. Sami jsme po něm řvali a Martin podle navigace v mobilu naváděl, aby odbočil tady a tady, protože jinak bychom se nedoplatili a obkroužil by asi celou Dubaj. Konečně nás vysadil na místě a cena byla 35 AED. Z toho je asi těch 20 AED příplatek za vyzvednutí v přístavu. Nevím jestli oni za to něco platí, že tam můžou stát. Stejné to je při vyzvednutí na letišti. Naštvaně jsme vylezli. Jenže ten hňup nás vysadil na úúúúplně druhé straně než je vstup. Takže jsme se ještě pěkně prošli. Už nám bylo divné, že je celý areál oplocený plechovým plotem s polepem, jak to tady bude vypadat. Když jsme konečně došli k rádoby vstupu, tak jsme se dozvěděli, že je celý areál v rekonstrukci a není přístupný. To nám taky mohl říct a nemuseli jsme sem jezdit. No co už. Co se týče jízdy taxíkem, dohodli jsme se s Martinem, že když on platil celou plavbu lodí, já budu platit všechny taxíky.

Historická čtvrť Sindagha (Shindagha)
byla v minulosti čtvrtí dubajské smetánky s majestátními domy z korálu a vápence. Celá oblast byla významně přebudována.

Heritage Village se nachází přímo v centru historické části Dubaje. Je to muzeum pod širým nebem. Ukázka bydlení z dob před objevením ropy. Tradiční způsoby obživy původních obyvatel. Vstup by měl být zdarma. Sobota - Čtvrtek 8:30-22:30 hod., Pátek 16:30-22:30 hod.
Prolíná se s dalším muzeem pod širým nebem, Diving Village, které mapuje námořní historii Dubaje a lovců perel. V areálu má být několik starých lodí. Vstup je zdarma a otevřeno je Sobota - Čtvrtek 8:30-22 hod.; Pátek 15:30-22 hod. Samozřejmě po znovu otevření se otevírací doba i vstupné může lišit. Všechno to jsou předpokládám repliky budov. Hliněné budovy mi připomínají stavby z Jemenu.
DSC_1454_Bur Dubai_Shindagha_Heritage Village
Nezbývalo nám, než celý oplocený areál obejít. Míjíme stanici metra Al Ghubaiba (zelená linka), která se nachází hned u toho. Pokračujeme k další pamětihodnosti a sice domu šejka Saeeda Al-Maktoum - Sheikh Saeed Al Maktoum House, architektonický klenot zrekonstruované čtvrti z roku 1896. Bývalé oficiální sídlo prvního vládce Dubaje v současnosti hostí jedinečnou kolekci mincí, historických fotografií staré Dubaje, známek a dokumentů zachycující historii Dubaje. Prohlédli jsme si dům pouze zvenčí, dovnitř jsme nešli. (Sobota - Čtvrtek 8-20:30 hod., Pátek 15-21:30 hod.,vstupné 3 AED).
DSC_1455_Bur Dubai_Shindagha_dum sejka Saeeda Al-Maktoum

Čtvrť Bur Dubai se prolíná se čtvrtí DEIRA na SV břehu mořského zálivu Dubai Creek. Creek je 12 km dlouhý a rozděluje Dubaj na dvě části a to Bur Dubai a Deira. Deira je jedna z nejcharizmatičtějších a nejstarších čtvrtí Dubaje s různými trhy, kterým se v arabském světě říká súky a úzkými uličkami. V roce 1833 se v ústí dnešní Dubai Creek usadil kmen Bani Yas pod vedením rodiny Al Maktoum. Zátoka byla přírodním přístavištěm, a tak se stala oblastním centrem rybolovu, lovu perel i námořního obchodu. Nyní jsou zde restaurace, kavárny a galerie.
DSC_1458_Bur Dubai_Shindagha_Dubai Creek
Kotví tady moderní jachty, ale hlavně staré dřevěné lodičky zvané abra, které už po staletí zajišťují přepravu po Creeku. Mají jednoduchou stříšku, dlouhou sedačku a uprostřed ní místo pro řidiče, který loď na benzín ovládá pomocí kormidla. Sedí se po obou stranách. Kromě těchto lodiček lze využít klimatizované vodní autobusy (cesta stojí 2 AED).
DSC_1469_Bur Dubai_Al Fahidi_Dubai Creek_lode abra
Než jsme se svezli lodičkou na druhý břeh do čtvrti Deira, prošli jsme si další pamětihodnosti a atrakce na straně Bur Dubai a to její druhou historickou čtvrť AL FAHIDI nebo se jí také říká BASTAKIYA. Je to zrekonstruovaná historická čtvrť s úzkými uličkami plnými klasických obchůdků s látkami a s úžasně zrekonstruovanými původními domy, v nichž se dnes nachází různé komerční objekty, kavárny, restaurace, galerie, dílny a různé expozice. Je to labyrint uliček s přibližně 50 domy v pískové barvě se zděnými větrnými věžemi - tradiční klimatizací. Jde o nejstarší část Dubaje. Čtvrť je nejlépe navštívit brzy ráno, kdy jsou nejlepší fotografické podmínky. Můžete zkusit otevřít těžké dveře a nahlédnout dovnitř. Je to tady moc pěkné.

Nejdříve jsme se protáhli krytou tržnicí Bur Dubai Souq, kde pořídíte luxusní látky, vodní dýmky, suvenýry i čerstvé koření. V části Textile Souq lze výhodně nakoupit různé látky.
DSC_1471_Bur Dubai_Al Fahidi_Textile Souq DSC_1472_Bur Dubai_Al Fahidi_Textile Souq
Odtud jsme zamířili k Dubajskému muzeu. Cestou jsme v jednom obchůdku koupili 1,5 litrovou vodu za 2 dirhamy. Míjíme velmi pěknou mešitu Bur Dubai Grand Mosque s vysokým minaretem. Naproti mešity se nachází Dubai Museum - Dubajské muzeum (Sobota - Čtvrtek 8:30-20:30 hod., Pátek 14:30-20:30 hod., vstupné 3 AED), které sídlí v pevnosti Al Fahidi Fortz roku 1799. Je to nejstarší dochovaná stavba v Dubaji z 2. poloviny 18. století. a nejnavštěvovanější historická budova. Její bránu střeží portugalská olověná děla. Expozice muzea vám představí život beduínů, lovců perel, tradiční arabské domy, mešity, archeologické nálezy aj. Dovnitř jsme nešli, byla tam spousta lidí. Vedle pevnosti stojí krásná velká dřevěná loď.
DSC_1480_Bur Dubai_Al Fahidi Fort_Dubai Museum_Bur Dubai Grand Mosque DSC_1481_Bur Dubai_Al Fahidi Fort_Dubai Museum_Bur Dubai Grand Mosque DSC_1486_Bur Dubai_Al Fahidi Fort_Dubai Museum
Hned vedle pevnosti Al Fahidi se nachází Traditional Architecture Museum (neděle - čtvrtek 8-14 hod., pátek a sobotu je zavřeno, vstup je zdarma) v nádherném domě s nádvořím z roku 1928. Nyní se v něm nachází muzeum s tradiční arabskou architekturou.

Procházíme kolem restaurace Local House (Denně 11-22 hod.). Už socha velblouda venku napovídá, že zde můžete ochutnat například velbloudí hamburger. Venku stojí i zebra, tak nevím jestli připravují jídla i ze zeber? Restaurace se nachází uvnitř domu, kde je pěkné atrium plné zeleně. Hlavní jídla se pohybují od 25 do 55 AED.
DSC_1491_Bur Dubai_Al Fahidi_Local House Restaurant
Tady se vplétáme do labyrintu uliček s domy v pískové barvě se zděnými větrnými věžemi. Nakoukli jsme do jednoho tradičního domu, ve kterém se nachází Muzeum kávy - Coffee Museum (Sobota - Čtvrtek 9:00-17:00). 
Dubai_Muzeum Kavy_mapa prizemiDubai_Muzeum kavy_mapa 1. patra 
Dozvíte se tady informace o původu kávy, prohlédnete si ukázky starých nástrojů k výrobě kávy, různé kávovary, různé styly pražení a přípravy kávy z různých zemí. Můžete ochutnat etiopskou kávu, kterou tady jedna paní připravuje (za peníze) a v 1. patře je kavárna. My jsme tady využili bezplatné toalety. Vstup je zdarma a myslím si, že muzeum stojí za návštěvu.
DSC_1493_Bur Dubai_Al Fahidi_Coffee Museum DSC_1494_Bur Dubai_Al Fahidi_Coffee Museum DSC_1496_Bur Dubai_Al Fahidi_Coffee Museum
Před jedním z tradičních domů má postavený stan nějaký „beduín“ a na ruce má sokola. Mimochodem sokolnictví je v Emirátech velmi populární. V Abu Dhabi dokonce mají specializovanou sokolí nemocnici – Falcon Hospital.
DSC_1510_Bur Dubai_Al Fahidi_Alfarooq Mosque
Mezi hliněnými stavbami se ukrývá mešita Alfarooq Mosque a vedle něj, uprostřed udržované zahrady se nachází soudní dvůr – The Ruler´s Court.
DSC_1511_Bur Dubai_Al Fahidi_Alfarooq Mosque DSC_1512_Bur Dubai_Al Fahidi_soudni dvur The Rulers Court
To už jsme na nábřeží Creeku. Na druhé straně se rozkládá čtvrť Deira, kam jsme se přepravili místní tradiční dřevěnou loďkou zvanou abra. Projížďka přes kanál Dubai Creek k tržišti Gold Souk a Spice Souk stojí 1 AED na osobu a jízda trvá asi 5 minut. Platí se přímo řidiči. Loďky mají jednoduchou stříšku, dlouhou dřevěnou sedačku a uprostřed ní místo pro řidiče, který loď na benzín ovládá pomocí kormidla. Sedí se po obou stranách. Vyplouvá se hned jakmile se naplní, což není problém. I tato krátká plavba byla zajímavým zážitkem. Z moře vidíme obě strany Creeku. V části Deira plujeme kolem přístavu Dhow Wharfage, který jsem viděli i z protějšího břehu. Je to přístav se starými loděmi "dhou" naplněnými různým zbožím. Lodě tady kotví od 30. let 19. století. Některé loďky abra jedou na zastávku Deira Old Souq Station, poblíž které najdete Spice Souq, malý krytý trh s kadidlem, sušenými citrony, léčivými bylinami a exotickým kořením (Pátek 16-22 hod., Sobota - Čtvrtek 9-22 hod.). Ta naše loď plula dál na zastávku Al Sabkha station.
DSC_1514_Dubai_Deira_Dubai Creek_Dhow Wharfage DSC_1519_Dubai_Deira_Dubai Creek_Dhow Wharfage a lod abra DSC_1517_Dubai_Deira_Dubai Creek DSC_1524_Dubai_Deira_Dubai Creek_lod abra
V směnárně Al Ansari Exchange Martin vyměnil 60 USD na 219,50 AED (kurz 3,66) a 500 eur na ománské riály 229 OMR. Zbytečně hodně. Myslel si, že ta exkurze v Khasabu stojí 90 OMR na osobu, ale to byla cena celkem. Takže nakonec musel zase poslední den zbývající peníze vyměnit zpátky. Aspoň jsme se tady osvěžili chlazenou vodou z automatu.

Brouzdáme uličkami. Všude kolem různé obchůdky, trhy, obchodníci, kteří si na kárách převáží krabice se zbožím. Přišli jsme ke škole Al-Ahmadiya, což je první veřejná škola v Dubaji z roku 1912. Studoval tady i současný vládce Dubaje. Vstup je zdarma. Ale byla uzavřena údajně kvůli rekonstrukci a dovnitř jsme se nedostali.
DSC_1538_Dubai_Deira_Al Ahmadiya School
Vedle na ulici Al Ahmadiya Street se nachází rovněž bezplatně přístupný Heritage House, historický dům s nádvořím obchodníka s perlami z roku 1890. Je postavený z korálů.

Odtud pokračujeme asi k nejnavštěvovanější zajímavosti v této čtvrti a to je Zlatý trh, Gold Souq (10-13, 15-22 hod.). Je to vlastně jediná ulička pod dřevěnou střechou a uvnitř se lepí jeden krámek na druhý. Najdete tady „stovky“ obchodů se zlatem, diamanty, perlami, stříbrem a platinou. Udivují mě šaty vyrobené ze zlata, obrovské zlaté náhrdelníky. Jaguár vykládaný diamanty a dalšími drahokamy, zlatá bota a další. Z výkladních skříní se leskne zlato ze všech stran. Tolik zlata pohromadě jsem ještě neviděl. Snad v Istanbulu na Velkém bazaru. Činnost regulovaná vládou zaručuje pravost prodávaného zboží. V jednom obchodě je za výkladem vystavený nejtěžší zlatý prsten na světě zapsaný do Guinnessovy knihy rekordů vytvořený Taibou pro Gold and Jewellery Co., Ltd, v Saudské Arábii. Jmenuje se Najmat Taiba (Star of Taiba). Je ozdobený 5,17 kg drahokamů od společnosti Signity Middle East posazených na 58,686 kg vážícím zlatém kruhu z 21 karátového zlata.  Celková váha je 63,856 kg a jeho cena je přes 3 miliony dolarů.
DSC_1540_Dubai_Deira_Gold Souq DSC_1545_Dubai_Deira_Gold Souq DSC_1549_Dubai_Deira_Gold Souq DSC_1547_Dubai_Deira_Gold Souq_Star of Taiba DSC_1552_Dubai_Deira_Gold Souq DSC_1554_Dubai_Deira_Gold Souq
V této části Dubaje najdete ještě spoustu další trhů, například rybí trh - Fish Market, který je nejlépe navštívit brzy ráno, popř. večer. Tento rybí trh funguje od roku 1988. Seženete tady humry, obrovské krevety, metrové makrely, modré kraby apod. Za drobný poplatek si můžete nechat zakoupené zboží připravit v nedaleké restauraci Grill & Shark.
Kromě toho tady najdete Perfume Souq, který není trhem v pravém slova smyslu, ale spíš obchůdky s parfémy. Nabízí velký výběr arabských parfémů, voňavého dřeva a kadidla.
Covered Souq poblíž zlatého trhu také není trhem v pravém slova smyslu a už vůbec ne krytý, navzdory názvu. Je to bludiště malých obchůdků v úzkých uličkách s rozličným tovarem. Oblast nabitá energií, která by se neměla minout.

Když jsme se nabažili starého města a díky puchýřům, které se mi udělaly na obou nohách v sandálech, jsme se rozhodli zamířit na pláž k moři. Zvolili jsme Al Mamzar Beach Park, kde už Martin byl, když byl na týden v Dubaji s otcem před několika lety. Z centra je to 15 minut jízdy. Vzali jsme si taxi. Řidič nám řekl přibližnou cenu 15 AED. Zapnul taxametr. A nakonec chtěl po nás 23 dirhamů i za zpáteční cestu. Chvíli jsme se s ním dohadovali, nakonec jsme mu je dali. Hned na to vzal Slovenky, takže nás opět okradl. Cena by neměla překročit cca 20 AED. Do areálu se platí vstupné 5 AED. Je tady pokladna a bez placení se dovnitř nedostanete. Lze dovnitř vjet i autem, za které se samozřejmě také platí. Hned za vstupem je restaurace, obchůdek a špinavé toalety. Následuje velký amfiteátr a pěkně udržovaný park.
DSC_1560_Dubai_Al Mamzar Beach Park_v pozadi emirat Sharjah DSC_1561_Dubai_Al Mamzar Beach Park
Areál je velmi rozsáhlý. Najdete tady všechny věkové skupiny. Můžete si vybrat ze 4 pláží s čistým pískem obklopených exotickou zelení. Slunečníky jsou bezplatné, stejně jako sprchy, WC a převlékárny. Toalety jsou ale hodně špinavé. Lehátka si můžete pronajmout za 20 AED / kus. Natáhli jsme si na písek ručníky. Ve středu sem mají přístup pouze ženy, aby je chlapi neokukovali. Ženy jsou zahalené v černých hábitech, v tom sedí na lehátkách a taky se v tom koupou. Voda je ale na můj vkus hodně studená. Za to je ale krásně čistá. Vlezli jsme tam, ale na nějaké dlouhé koupání to není. Na pláži je i bar, cvičící stroje. Z každé strany slyšíme hlavně ruštinu. Rusů je všude plno, a to i na lodi. Vyzkoušeli jsme pláže č. 2 a 3.
DSC_1562_Dubai_Al Mamzar Beach Park DSC_1566_Dubai_Al Mamzar Beach Park DSC_1572_Dubai_Al Mamzar Beach Park
Potom jsme přešli na druhou stranu. V parku je spousta piknikových míst, kde místní mají rozložené stoly, židle, grily, spoustu jídla. Je sobota, to mají volno, ale zítra je pracovní den. Parkoviště jsou plná. Na druhé straně se nachází i bazén, ale do něho se platí zvlášť vstupné. Z nábřeží je krásný výhled na množství mrakodrapů v sousedním emirátu Sharjah.
DSC_1574_Dubai_pohled na emirat Sharjah z Al Mamzar Beach Park
Začíná se pomalu stmívat. Slunce dnes zapadá v 17:44. U vstupu sháníme taxi. Aut málo a plno čekajících lidí. Nedaří se nám chytit žádné auto a nebo chce hodně peněz. Je tady i zastávka autobusu, ale lístek nešel koupit u řidiče. Museli bychom mít předem koupenou kartu. Nakonec se na nás štěstí usmálo a nasedli jsme do taxíku k nějakému Pákistánci. Ten byl zatím solidní. Řekl nám cenu do přístavu 30-35 AED. Zapnul taxametr. Nástupní taxa je 5 AED a potom 1,8 AED / km. Celkem to bylo necelých 16 km a platili jsme 33,50 AED.

Přicházíme k lodi. Vracíme zelené kartičky. Ještě s batohem jsme zašli do bufetové restaurace Bora Bora na pizzu. Je výborná. K tomu čaj. Do flašky jsem si doplnili vodu, ať máme do kajuty. Není to žádný problém, nikdo to nehlídá. Číňani si tady pořád vaří čaje do termosek.
Z paluby 14 se nám naskýtá pěkný výhled na Dubaj, přístav Mina Rashid a rozlehlý výletní terminál a v pozadí se tyčí mrakodrapy, včetně toho dosud nejvyššího na světě, Burj Khalifa, který ční do výšky 828m. Vlevo se vypíná nová stavba, otevřená teprve 1. ledna 2018 a to Dubai Frame, který v noci je nasvícený a průběžně mění barvy. Je to jakýsi „rám obrazu“, respektive 2 věže vysoké 150 metrů a spojené na vrcholu mostem. Široký je 93 metrů.
DSC_1594_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminalDSC_1590_Dubaj_Port Mina Rashid_vyletni terminal DSC_1595_Dubai_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park DSC_1608_Dubai_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park
Na chodbě před kajutou nás čekají kufry.
DSC_1617_MSC Splendida_paluba 8_kajuta Bella 8036
Oddechlo se nám, alkohol prošel kontrolou. Jinak by nám kufry nepřinesli a museli bychom si pro ně zajít. Vybalili jsme se, osprchovali se a šli jsme se podívat do pár barů.
V Purple Jazz baru jsme si dali první čepované pivo na kupon, Heineken 0,33. Všechna piva jsou třetinky, jak lahvová, tak čepovaná. Prošli jsme se i dalšími bary.
V 19:30 začíná první divadelní představení v divadle The Strand Theatre, které se nachází na přidi lodi zasahuje přes 3 paluby (5, 6 a 7). Wow. Spadla mi čelist. Takové divadlo jsem na lodi nečekal. Pojme celkem 1603 diváků, z toho 1200 v dolním hledišti a 400 nahoře na balkonech. V horní úrovni divadla v zadní části hlediště jsou plošiny s osmi stoly, každý se čtyřmi sedadly, která se mohou otočit čelem k jevišti. Celková plocha divadla je 2086 m2. Jeviště o ploše 165 m2 je vybaveno točnou a výsuvnými plošinami. Nechybí velké LED obrazovky. Sedadla jsou pohodlná, polstrovaná. Impozantní je i pohled od jeviště.
DSC_1653_MSC Splendida_paluba 5-6-7_Strand Theatre DSC_2241_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre
Představení trvala vždy 30-45 minut a konají se 2x denně, v 19:30 a ve 21:30, aby se vystřídali hosté z obou turnusů večeří. My jsme chodili na první představení v 19:30, protože jsme měli servírované večeře na 21:15. Přímo v divadle není k dispozici žádný bar, ale můžete si sem přinést pití z jakéhokoliv baru na lodi. Nejbližší je klavírní bar La Prua Piano Bar hned vedle vchodu do divadla na palubě 7. Každé představení uvádí moderátor, který plynně hovoří 5 jazyky a volně přechází z jednoho na druhý. Také vždy říká nejaktuálnější informace týkající se lodi a programu plavby. Dneska se nám v rámci show "Space Odyssey" předvedly dvě akrobatky Číňanky, jedna žena, která postupně točí různě velkými koberci na všech končetinách, dva muži - svaloví akrobati,… bylo to hodně zajímavé. K tomu samozřejmě světelné a zvukové efekty. Fakt to mají vymakané, to se musí nechat. Během plavby jsme nevynechali ani jedno a ani jedno nás nezklamalo.

Ve 20:30 nás čekalo povinné bezpečnostní školení, kterého je nutné se před vyplutím zúčastnit. Týká se všech cestujících, kteří se dneska nalodili. Přibližně 30 minut předem jsme na něj byli upozorněni z palubního rozhlasu. A následně po zaznění signálu je nutné si vzít záchrannou vestu, která je umístěna ve skříni v kajutě (máme tam 4, protože zde můžou být až 4 postele), plavební kartu a dostavit se na místo srazu „Assembly Station“. Konkrétní vaše místo srazu je označeno na plavební kartičce velkým písmenem a platí pro celou plavbu v případě nehody. Na základě plavební kartičky si pracovníci MSC Cruises ověří, že jste se bezpečnostního školení zúčastnili. Při bezpečnostním školení je všude lodní personál, který Vás nasměruje na Vaše stanoviště. Naše místo setkání bylo v kasínu. Na místě jsme se dozvěděli, jak bezpečně použít záchrannou vestu a jak se chovat v případě nehody. Pokud se první den nedostavíte, budete jej muset absolvovat později v průběhu plavby. Na kajutu Vám bude doručena informace, že jste bezpečností školení zatím neabsolvovali. Další den proběhlo další cvičení pro cestující, kteří nastoupili v Abu Dhabi. Zašli jsme se podívat na palubu na záchranné čluny.
DSC_2003_MSC Splendida
Už se těšíme na první servírovanou večeři. Byla nám na celou plavbu přidělena restaurace La Reggia, ve spodní části, jelikož se rozkládá na 2 palubách a je propojena schodištěm. Restaurace je elegantně vybavena ve zlatém stylu. Všechno se leskne a třpytí. Čas večeře jsme si zvolili na 21:15 již z domu. Je uvedený i na plavební kartě. Usadili nás ke stolu číslo 457. Místo u stolu je stejné také pro celou plavbu. Naštěstí jsme dostali stůl pro 2. Většina stolů je velkých kulatých pro přibližně 8 lidí. Snaží se je usadit tak, aby mluvili stejným jazykem. Jsme rádi, že sedíme sami. Hned vedle nás je pult, určený pro číšníky, kteří nás obsluhují. Na stole je jmenovka, kde je uvedeno, kdo nás bude po celou plavbu u servírovaných večeří obsluhovat. Je to Číňanka Songfang a spolu s ní Filipínec Oskar, kterému je 56 roků. Byli úplně super. Starali se o nás perfektně. Lépe jsme si nemohli „vybrat“. Starají se celkem o 4 stoly. Hned nám na klín položili látkový ubrousek. Začíná to dobře. Přinesli nám menu na dnešní večer. Menu je každý večer jiné a vždy tematické. Na výběr je z několika předkrmů, hlavních chodů a dezertů. Vybere si každý.
DSC_1667_MSC Splendida_paluba 5-6_La Reggia Restaurant_menu vecere 6.1.
A pokud by jste si náhodou nevybrali, vždy můžete jít do bufetové restaurace, která je otevřena do 22 hodin a pizza ještě déle. Co bude dnes k večeři se můžete dočíst už v průběhu dne, kdy je menu vyvěšeno před vstupem do restaurace a podle toho se rozhodnout. My jsme šli každý večer. Martin si vybral na kupon z balíčku piv značku, kterou zrovna neměli, tak se číšník omluvil, že ho nemají a přinesl mu čepovaný Heineken, s tím, že mu to pivo nebude účtovat. Na stůl nám postavil litrovou balenou vodu. Dávali to na každý stůl. Mysleli jsme si, že je to zdarma. Ale není, stojí 2,75 eur. Ale i tak nám to odečetl a neplatili jsme nic. Říkal, že když nás bude obsluhovat on, tak že nám ji dá vždycky zdarma. Jídlo bylo dobré, ale zase žádná hitparáda to taky nebyla. Jak který den. Na začátku si objednáte celé menu a jednotlivé chody nosí postupně. Jídla nosí z kuchyně pod poklopy a potom je rozdělují.
DSC_1671_MSC Splendida_paluba 5-6_La Reggia Restaurant
Po večeři jsme se šli projít po palubě lodi. Vyšli jsme až ke komínům, které už dýmí. Motory jsou nastartované. Přesně ve 23:00 za zvuku písně „Time to say good bye“ odplouváme.

Většina lidí se nahrnula na horní palubu, aby si to nenechali ujít. Pomalu se odsouváme od přístavního mola. Venku je už chladno a fouká silný vítr. Na horizontu září různě nasvícené mrakodrapy.
DSC_1686_Dubai_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park DSC_1694_Dubai_MSC Splendida_vypluti_Burj Khalifa
Ve 23:40 jdeme do kajuty. Tady už nás čekají palubní noviny na další den. Martin mi lehce propíchl puchýře, které se mi dneska udělaly v sandálech na obou nohách. Usnuli jsme hodně rychle, za celý den jsme utahaní jak koťata. Spí se dobře. Loď nehoupe. Nic necítíme. Až ráno v 5 hodin Martin cítili, jak se loď třásla když přistávala ke břehu.


Neděle 7.1.2018 - SAE - Abu Dhabi

První noc za námi. Spalo se dobře. V 5:00 jsme připluli do Abu Dhabi vzdáleného jen 160 km (78 námořních mil) od Dubaje. Vstáváme v 7 hodin (slunce vychází v 7:07). Předpověď hlásí na dnešek maximálně 23°C, samozřejmě ve stínu. Znova propichujeme lehce puchýře. Beru si dneska raději ponožky a uzavřené boty. No co se dá dělat. Na snídani jsme šli do bufetové restaurace Bora Bora. Je tady plno lidí. Máme problém sehnat volný stůl. V nejhorším případě vždy seženete volné místo v restauraci Pago Pago, které jsou vzájemné propojené. Výběr jídla je celkem slušný, ale čekal jsem ještě větší. Nicméně vždy jsme se najedli dosyta a nabrali si i něco dobrého na cestu, ovoce, croissanty apod. Pečivo je čerstvě upečené přímo na lodi. Mňam.

V 8:55 vystupujeme z lodi. Exit je umístěný na 4. palubě. Místa výstupu se mohou lišit. Při výstupu z lodi kontrolují přes počítač plavební kartu, aby si označili, že jsme opustili loď. Před lodí v přístřešku dostáváme zelenou kartičku, kterou musíme mít u sebe a při návratu na loď ji opět odevzdáváme. Opravňuje nás k pohybu po přístvau a po městě, jelikož pasy nemáme. Loď kotví v přístavu Port Zayed (Mina Zayed), který je od Downtownu vzdálený cca 6 km a od mešity Sheikh Zayed 21 km. V moderním odbavovacím přístavním terminálu je zdarma wifi připojení, které jsme využili před naloděním. Přístupové údaje jsou tady vyvěšené na tabulích.
DSC_1713_Abu Dhabi_Port Zayed_pristavni terminal_MSC Splendida
Před východem z terminálu stojí taxíky, bezplatný kyvadlový autobus a Hop on hop off buses.
Hop on hop off buses - při koupi předem 59,4 USD/24 hodin, v ceně jízdenky je zahrnuto vstupné do všech památek a atrakcí kromě vstupného na vyhlídkovou věž Etihad Tower (zde je sleva 50%). 

Taxi stříbrné barvy se žlutým označením na střeše. V čase mezi 6:00 – 22:00 hodinou je nástupní taxa 5 AED, každý kilometr (1-50 km): 1,6 AED, každý kilometr (více než 50 km): 1,69 AED. Čekací doba po více než 5 minutách stojí 0,5 AED za minutu. Když jsme se ptali, tak za cestu z přístavu k pevnosti Qasr al-Hosn po nás chtěl 30-40 AED.

Jeden chlapík se nás ptal kam chceme jet, říkáme k pevnosti a nasměroval nás ke kyvadlovému autobusu, který jezdí zdarma z přístavu (Port) k nákupnímu centru The Mall World Trade Center v samém centru města. Jezdí od 9:30 (nebo pokud se naplní dříve) do 20:00, kdy poslední jede zpátky v 19:30 (říkal řidič), na tabuli je napsáno, že jezdí do 21:00. Vyjíždí vždy v celou. V minibusu sedí zatím 3 lidé, čekáme. Svítí slunce. Nečekáme moc dlouho, odjíždíme v 9:15, v autobusu je 10 lidí. Vysazuje nás u nákupního centra The Mall World Trade Center mezi mrakodrapy. 

ABU DHABI (často se setkáte s názvem Abú Zabí) je jedním ze sedmi emirátů. Stejný název nese také hlavní město tohoto emirátu, které je zároveň hlavním městem celých Spojených arabských emirátů. Tento emirát je největším a nejbohatším emirátem a je jedním ze zakladatelů Spojených arabských emirátů. Město Abu Dhabi se rozkládá na rozsáhlém ostrově ve tvaru písmene T. Od pevniny ho odděluje jen úzká mořská šíje překlenutá mosty. Nachází se 160 km od Dubaje.

Nacházíme se ve čtvrti AL HOSN. Chtěli jsme navštívit i zeleninový trh Al Mina Fruit & Vegetable Market nebo také Souk vedle přístaviště Port Zayed, což je hlavní zeleninový trh v centrálním Abu Dhabi. Ale tenhle autobus tam nejezdí, tak jsme ho vynechali. Museli bychom se hodně vrátit opačným směrem. Následně jsme ho viděli, když jsme jeli taxíkem zpátky na loď. Poblíž je i rybí trh a kotviště dřevěných obchodních lodí dhows.

Kolem nás se tyčí samé mrakodrapy a mezi nimi se ukrývají dvě mešity, Mosque of Mohammed bin mind Rumaithi a E1 Mosque.
DSC_1717_Abu Dhabi_Mosque of Mohammed bin mind Rumaithi DSC_1720_Abu Dhabi_E1 Mosque
Náměstí Etihad Square (Al Ittihad Square) je v současnosti plné výškových budov. Zajímavé je tím, že uprostřed náměstí jsou obří sochy a výtvory, které znázorňují předměty, budovy i historii Abu Dhabí, jako jsou konev na kávu, kopie pevnosti aj. Každopádně nás asi jako každého turistu upoutala budova World Trade Center Abu Dhabi. Jeho součástí jsou 2 mrakodrapy s kosenou horní částí a hotel, který obě budovy spojuje. Burj Mohammed Bin Rashid Tower je se svou výškou 382 metrů v současnosti nejvyšší stavbou ve městě. S ní sousedí Trust Tower, která dosahuje výšky 278 metrů. Na těchto stránkách najdete seznam mrakodrapů.
DSC_1730_Abu Dhabi_Al Ittihad Square (Etihad Square)_World Trade Center_Burj Mohammed Bin Rashid Tower 382m DSC_1732_Abu Dhabi_World Trade Center_Burj Mohammed Bin Rashid Tower 382m a Trust Tower 278m
Odtud pokračujeme k hradní pevnosti Qasr al-Hosn, známé také jako Bílá pevnost (White Fort) nebo Stará pevnost (Old Fort) v samém v centru města. Jedná se o nejstarší kamennou historickou budovu v Abu Dhabi z r. 1793 a prakticky také jedinou starou památku města. Rozlehlá nízká budova je obklopená zelenou zahradou a hradbami. Pevnost si postavila r. 1793 jako sídlo vládcovská rodina Al Nahyan na místě jediné studny s pitnou vodou na ostrově. Na současné rozměry se zvětšila v 19. století. Po rozsáhlé rekonstrukci v r. 1983 plní funkci kulturní nadace, ve které je umístěno Muzeum tradičních exponátů a četných historických fotografií a také zde sídlí dokumentační historické centrum. Zahrada a nádvoří jsou přístupná bezplatně od neděle do čtvrtku od 7:30 do 13:30. Bohužel máme smůlu. Celý areál je oplocený plechovým plotem jelikož celý areál prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Přes cestu na druhé straně se vypíná další zajímavý mrakodrap, The Landmark Tower vysoký 268 metrů, s anténou 324 m. Postavený byl v roce 2013 a má 72 poschodí. V podstatě všechny mrakodrapy jsou zajímavé. Každý je jiný.
DSC_1742_Abu Dhabi_The Landmark Tower 268m
A mezi mrakodrapy nacházíme oázu zeleně, Al Markaziyah Park nebo taky Al Markaziyah Gardens (setkáte se na mapách i s označením Family Park), poměrně velký park na pobřeží moře a s panoramatem mrakodrapů. Uprostřed parku se nachází mešita Family Park Mosque.
DSC_1758_Abu Dhabi_Al Markaziyah Gardens_Al Markaziyah WestDSC_1748_Abu Dhabi_Al Markaziyah Gardens_Al Markaziyah West DSC_1754_Abu Dhabi_Al Markaziyah Gardens_Al Markaziyah West DSC_1745_Abu Dhabi_Al Markaziyah Gardens_Family Park Mosque
Jsou tady atrakce pro děti i toalety zdarma. Tím, že jsou zdarma, tak tomu odpovídá čistota, nebo spíš špína. Tak jak je všude ve městě čisto, uklizeno, tak to se o toaletách říct nedá. Hnus.
DSC_1759_Abu Dhabi_Al Markaziyah Gardens_verejne toalety
A to už jsme na nábřeží Corniche. Pobřežní bulvár Corniche Road se táhne v délce 6 km od Breakwater poblíž nákupního centra Marina Mall skoro až do přístavu Mina Zayed. Má po celé délce chodník a některé úseky mají písečné pláže. Najdete tady mnoho aktivit, jako je jízda na koni, hřiště, restaurace,... To vše na pozadí impozantních věží v centru Abu Dhabi. Chodník pro pěší a pro cyklisty se táhne v postatě souběžně s mnohaproudou silnící Corniche Road. Hodně úseků promenády se opravuje, je oplocených a tak pořád musíme přecházet z jedné strany silnice na druhou. Potkáváme tady hodně cyklistů, převážně Rusů. Když tady přijdete večer, máte pocit, jako by sem přišlo celé Abu Dhabi na večerní procházku.
DSC_1766_Abu Dhabi_nabrezi Corniche_The Landmark Tower DSC_1772_Abu Dhabi_Corniche Rd_Nation Towers a vzadu Etihad Towers
Velká část pláží v Abu Dhabi je soukromých a náleží k některému z hotelů. Najde se zde i řada veřejných pláží, jako je právě Corniche Beach, která byla oceněna Modrou vlajkou. Táhne se v délce cca 2 km od hotelu Emirates Palace směrem k přístavu. Vstup je na některé úseky pláže zdarma, jiné jsou placené. Najdete tady lehátka, slunečníky, bary, restaurace. Písek je krásně bílý a jemný a moře Perského (Arabského) zálivu má průzračnou barvu. Původně jsme se tady chtěli koupat, ale nakonec jsme to zavrhli. Co mě překvapilo je, že na plážích se nesmí fotografovat. Upozorňují na to tabule, kde je uvedeno co všechno je zakázáno. Setkali jsme se s tím i v Dubaji, ale tam se všichni fotili a nikomu to nevadilo. Tady to byl problém, když jsem chtěl fotit, už na mně pískal někdo z hlídky na pláži. Od té doby nás sledovali a jen co jsem chtěl udělat další fotku na jiném místě, už byl u nás policajt na kole a upozornil mně, že je tady zakázáno fotit. Na otázku proč, mi nebyl schopný odpovědět. Potom nás nějakou dobu sledoval na kole. Přesto se mi podařilo pořídit snímek pláže. Za ní se vypíná panorama přístaviště Marina, obchodního centra Marina Mall, obří kolo Marina Eye, ale zejména obrovský hotel Fairmont Marina Residences a Fairmont Marina Resort, který připomíná dubajský hotel Atlantis. Také se tady do výšky tyčí vlajkový stožár - UAE Flag, který je se 123 metry jeden z nejvyšších vlajkových stožárů na světě a vlaje na něm masivní vlajka SAE. Je vidět z mnoha míst ve městě. Později jsme došli až přímo k němu.
DSC_1768_Abu Dhabi_Corniche Beach
V jedné z nejstarších oblastí Abu Dhabi - West Abu Dhabi Suburb, napůl cesty mezi mešitou Sheikh Zayed a Emirates Palace od každé vzdálena asi 14 km se nachází pláž Al Bateen Beach, na kterou je vstup zdarma.

Po centru města se dá v pohodě pohybovat pěšky, všechny zajímavé věci jsou v relativně docházkové vzdálenosti. Ale po pravdě, nachodili jsme se dost.

Pokračujeme podél pobřežní promenády, a došli jsme k další skupině zajímavých mrakodrapů. Nejdříve jsme narazili na dvojci propojených mrakodrapů Nation Towers. Věž Tower A má 268 metrů a druhá věž Tower B 233,2 metru. Nachází se v nich mimo jiné i 5* hotel St. Regis Abu Dhabi, který má vlastní část pláže v rámci pláže Corniche Beach a svůj plážový klub Nation Riviera Beach Club. Stejně tak, jako poblíž stojící hotel Hilton Abu Dhabi a jeho Hiltonia Beach Club. Mezi nimi se vypíná další mrakodrap do výšky 342 metrů a je druhý nejvyšší ve městě. Dokončený byl v roce 2015. Je to kancelářský komplex a centrála Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Všude jen samé sklo. Další zajímavé stránky o mrakodrapech: http://www.skyscrapercenter.com/, http://skyscraperpage.com/diagrams/ 
DSC_1776_Abu Dhabi_Nation Towers a vzadu centrala Abu Dhabi National Oil Company DSC_1780_Abu Dhabi_Nation Towers DSC_1811_Abu Dhabi_Nation Towers
Hned za křižovatkou se do výšky vypíná další komplex mrakodrapů známých jako Etihad Towers. Věží je celkem pět. Ve věži Tower 2 se v 75. patře nachází vyhlídková plošina Observation Deck at 300, která je přístupná z hotelu Jumeirah, který se v ní nachází. Tato plošina je však restaurace, kde si můžete dát tzv. „pozdní svačinu“ za 175 AED/cca 1 225 Kč (+10% service charge, 6% tourism fee and 4% municipality fee).
DSC_1783_Abu Dhabi_Etihad Towers_nejvyssi 305m
Vedle věží stojí 5* hotel Bab Al Qasr, který vypadá jako z pohádek 1000 a 1 noc.
Stejně tak luxusní 7* hotel Emirates Palace, který se nachází naproti Etihad Towers. Rozsáhlý komplex připomíná zámecký hotel a je jedním z nejoblíbenějších míst v Abu Dhabi, kde se konají kulturní akce. Provozuje ho hotelový řetězec Kempinski. V noci je krásně nasvícený. V jeho baru Le Café si můžete dát třeba velbloudí hamburger s plátky zlata nebo slavné Palace Cappuccino s plátky 24 karátového zlata doplněné speciální datlí a tmavou čokoládou za 76 AED, bratru nějakých 450 korun a to od 7:00 do 12:30.
DSC_1818_Abu Dhabi_zleva centrala ADNOC_Etihad Towers_Bab Al Qasr Hotel
Hned vedle se rozkládá obrovský areál UAE Presidential Palace. Bílé stavby jsou sídlem prezidenta Spojených arabských emirátů. Současným prezidentem je od roku 2004 Khalifa bin Zayed Al Nahyan, který nastoupil po smrti svého otce Zayed bin Sultan Al Nahyen, známý jako Sheikh Zayed, po kterém je pojmenována spousta staveb ve městě i v celých emirátech a zasloužil se o výstavbu mnoha z nich. S jeho portrétem se setkáváme na mnoha místech.
DSC_1830_Abu Dhabi_zleva Emirates Palace Hotel a UAE Presidential Palace
Přešli jsme přes most po 18th Street na druhou stranu na poloostrov Marina Village. Po jedné straně výhledy na panorama města, na druhé straně hotel Emirates Palace a prezidentský palác. Tady se nachází i ambasáda ČR. 
DSC_1799_Abu Dhabi_panoramaDSC_1785m_Abu Dhabi_panorama DSC_1798_Abu Dhabi_Fairmont Marina Resort a Marina Mall Sky Tower (Burj al Marina) a Marina Eye
Ze všeho nejdříve nás zaujalo obří ruské kolo, Marina Eye. U něj stojí nákupní centrum Marina Mall se supermarketem Carrefour, skrz které se dá projít až k vyhlídkové věži Marina Mall Sky Tower nebo také Burj al Marina. Na konci poloostrova se rozkládá Fairmont Marina Residences a Fairmont Marina Resort, který mi připomíná hotel Atlantis v Dubaji.
DSC_1840_Abu Dhabi_Marina Mall_Marina Mall Sky Tower (Burj al Marina)_Marina Eye_Fairmont Marina Resort DSC_1837_Abu Dhabi_Marina Mall_Marina Mall Sky Tower (Burj al Marina)_Fairmont Marina Resort DSC_1816_Abu Dhabi_Marina Eye_Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan
Jelikož je čas oběda, zašli jsme do části, kde jsou rychlá občerstvení, tzv. Food Court. V čínském bistru jsme si dali smaženou rýži s kuřecím masem za 18,25 AED (samotná smažená rýže 13 AED a maso 5,25 AED), k tomu si Martin u Inda koupil za 3 AED jednu placku naan a za 5 AED 1,5 l vodu.

Po obědě pokračujeme pěšky ke skanzenu U.A.E. Heritage Village, který se nachází blízko vlajkového stožáru. Vstup je zdarma. Tady je nejvíce turistů (ale i místních), které jsme v Abu Dhabi potkali. Otevřeno je So-Čtv 9-16, pátek 15:30-21:00. Je to celkem pěkně udělané muzeum, kde si můžeme prohlédnout repliky budov, tradiční dřevěné lodě, sbírku nádobí, nářadí, fotografií (na jedné je zobrazeno Abu Dhabi jak vypadalo kdysi – vesnice), obchody s ručně vyrobeným zbožím,kde místní dosud předvádí výrobu různých věcí – dřevěné lodě, hrnčířství, výrobu nožů a dýk, tkaní látek,... V jedné části jsou živá zvířata. Nechybí ani mešita, která slouží svému účelu, asi pro zaměstnance muzea, případně pro návštěvníky, aby mohli splnit své každodenní povinnosti. Ze všech míst je vidět obří vlajka SAE, která vlaje na jednom z nejvyšších vlajkových stožárů na světě, vysokém 123 metrů – UAE Flag.
DSC_1842_Abu Dhabi_U.A.E. Heritage Village DSC_1844_Abu Dhabi_U.A.E. Heritage Village DSC_1850_Abu Dhabi_U.A.E. Heritage Village DSC_1843_Abu Dhabi_U.A.E. Heritage Village_vlajka UAE 123m DSC_1845_Abu Dhabi_U.A.E. Heritage Village_tak vypadalo Abu Dhabi
Najdeme taky i krásnou pláž, na které je ovšem zakázáno koupání. Zato se nám z ní naskýtá krásný výhled na město!
DSC_1857_Abu Dhabi_panorama od  U.A.E. Heritage Village

Kromě toho jsme chtěli ještě ve městě navštívit další věci, ale ty se nachází zase poblíž nákupního centra The Mall World Trade Center. Mezi ně patří mohutné hodiny na jedné kruhové křižovatce - Clock Tower. V blízkosti Clock Tower stojí 156 metrů vysoká budova Baynunah Tower, ve které  sídlí hotel Hilton. Ve 29. patře je vyhlídka na město a na moře. Asi 500 metrů SV od "hodinového" okruhu se nachází Volcano Fountain, nejpopulárnější a největší fontána, která má tvar sopky a vytékající voda při nočním osvětlení připomíná lávu.

Dále z centra města na ostrově Yas Island se rozkládá Ferrari World Abu Dhabi a závodní okruh Formule 1 Yas Marina Circuit. Ferrari World je s rozlohou 200 000 m2 největším krytým zábavním parkem na světě. Nachází se v něm jedna z nejrychlejších horských drah na světě, která dosahuje rychlosti až 240 km/h a další se staví, prodejna a muzeum Ferrari (nutné zakoupit vstupenku) a nákupní centrum. Celá budova je ve tvaru symbolu Ferrari. V Abu Dhabi se jezdí slavný okruh F1.

Zajímavá může být i návštěva sokolí nemocnice, Falcon Hospital, pokud je tedy přístupná veřejnosti. Sokolí nemocnice v Abu Dhabi je největší svého druhu na světě. Ročně tady ošetří přes 11 000 ptáků. Jedním z nejčastějších zákroků je transplantace per. Sokol je totiž základem identity emirátských Arabů, protože Beduíni v Arábii tradičně používali sokoly k lovu. Dravci pro ně byli nezbytní k přežití v poušti. Sokol je proto součástí zdejších rodin. Pro Araby je dravec důležitější než pěkné auto. Utrácejí za ně velké sumy peněz.Právě transplantace per je jeden z nejčastějších zákroků zdejších odborníků. Někde jsem četl takovou zajímavost, že sokol má ve Spojených arabských emirátech kromě očkovacího průkazu také svůj cestovní pas, který sokolům umožňuje létat na palubách leteckých společností Emirates nebo Etihad, jako normálním pasažérům.

Ale co jsme si nemohli nechat ujít je Velká mešita šejka Zayeda, klenot Abu Dhabi za 13 miliard korun, která se nachází asi 21 km od centra města. Po prohlídce skanzenu jsme si vzali taxík, který nás k mešitě za 43 AED odvezl. V ceně je 5 AED nástupní taxa.
Cestou nám zastavil u mrakodrapu Capital Gate Tower, který se nachází přibližně 5 km od mešity, přímo u hlavní několikaproudé silnice, abychom si mohli udělat fotku. Je vysoký 160 metrů a má 35 poschodí a uvnitř se nachází super luxusní 5* hotel Hyatt Capital Gate a komerční kanceláře. Ale co je na něm zajímavé je to, že její náklon dosahuje neuvěřitelných 18 stupňů a tím překonal i šikmou věž v Pise, která byla dosud nejšikmější stavbou na světě. Takže nejšikmější věž na světě již není v Pise v Itálii, ale je to luxusní mrakodrap v Abu Dhabi. Bytelné základy tvoří 490 sloupů zapuštěných až 30 metrů hluboko do země. Síť vyztužené oceli obaluje 729 glazurovaných panelů ve tvaru diamantů vyrobených na zakázku. Každý z nich je unikátem, jelikož parametry všech jednotlivých dílců jsou v důsledku specifického zakřivení budovy odlišné. Odlesky pražícího slunce od lesklého povrchu budovy se lámou způsobem, budícím dojem, že budova tančí. Na vrcholku Capital Gate najdete maximálně komfortní bazény a také jsou zde vystavěny i přenádherné terasy s jedinečným výhledem. Nechybí ani heliport. K této opravdu krásné stavbě náleží ještě ucelený komplex o rozloze 150 000 m2 s názvem Capital Golden Gate. Celý okolní areál připomíná z ptačí perspektivy tvar písmen „U“ a jeho střed tvoří promenáda s okrasnou fontánou. Nachází se tady luxusní kavárny, restaurace, relaxační a wellness centra a obchody světových módních značek.
DSC_1877_Abu Dhabi_Capital Gate 160m DSC_1881_Abu Dhabi_Capital Gate 160m

Pokračujeme k mešitě, před kterou se nachází obrovské parkoviště. Už když se k mešitě blížíme, nevěříme vlastním očím. Je neskutečně obrovská a sněhově bílá. Připomíná mi palác Tádž Mahal v indické Ágře. Velkolepá bílá budova je obložena nejbělejším mramorem, který pochází z Itálie a Řecka. Má 82 kupolí a přes 1000 sloupů.
DSC_1884_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque
Mešita Sheikh Zayed Grand Mosque (Velká mešita šejka Zayeda) je přístupna i veřejnosti (včetně žen) ve vybraných dnech a hodinách a to bezplatně. Vstup pro turisty: so-čtv 9:00-22:00 (poslední vstup ve 21:30), pátek 16:30-22:00 (dopoledne pouze pro věřící). Několikrát denně probíhají bezplatné prohlídky s průvodcem, které trvají přibližně 1 hodinu: ne-čtv 10:00, 11:00, 16:45, pá 16:45, 18:30, so 10:00, 11:00, (14:00), 16:45, 18:30. Doporučuji přijít v 16:15, což je výborný čas na fotky a absolvovat prohlídku v 16:45 hodin při západu slunce.
DSC_1885_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque
Ženy smí vstoupit do mešity zcela zahaleny, dokonce jim tu jsou zapůjčeny tradiční černé abáji. Oděv půjčují pouze jednotlivcům. Vstup je rozdělený zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Následuje bezpečnostní kontrola, kdy kontrolují veškerá zavazadla přes RTG. Samozřejmě u mě chtěli otevřít batoh a nechtěli mně dovnitř pustit s teleobjektivem. Že je to zakázáno. Že ho můžu uložit do bezplatné úschovy nebo můžu odejít, ale dovnitř že mně s ním nepustí. Dohadoval jsem se, ale bylo mi to prd platné. Mají tam úschovnu zavazadel, kdy mi dali lístek s číslem a fotobrašnu s teleobjektivem tam umístili a místnost zamkli. Nijak za to ale neručí, kdyby se to ztratilo. Pokud bych to tam nechtěl odložit tak bych nemohl jít dovnitř. Nakonec jsem svolil, ale vůbec mně to netěšilo. Ale když už jsme tady dojeli tak drahým taxíkem, tak jsem to risknul. Naštěstí jsem ho nakonec bez úhony dostal zpátky.
Lidí je tady hodně. Nejdříve jsme mešitu obešli zvenčí, ale ne celou dokola, to bychom tam chodili ještě možná dneska. Kolem jsou různé vodní nádrže, ve kterých se odráží krásně zdobené sloupy mešity. Nechybí fontány a nádherně udržovaná zahrada.
DSC_1893m_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1896_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1902_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1978_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque
V suterénu mešity jsou toalety. Před vstupem do mešity musíme odložit boty do připravených polic. Ponožky si lze nechat. Na Srí Lance jsme museli do většiny chrámů třeba sundat i ponožky a chodit naboso po rozpálené dlažbě. Bohužel prohlídka s průvodcem už nám utekla a další, poslední, by byla až v 16:45. Takže si mešitu prohlížíme sami. Prošli jsme kolem hlavního nádvoří, obdivujeme nádherně zdobené sloupy, dlažbu, minarety, zdobené kachle. Na výzdobě nádherných interiérů a exteriérů se podíleli umělci z Maroka a Indie. Na fantastickou výzdobu byla použita perleť, 24 karátové zlato a polodrahokamy.
DSC_1925_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1912_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1919_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1904_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1958_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque
Velká mešita byla postavena v letech 1996 až 2007. Samotný šejk Zayed se dokončení luxusní mešity nedožil, neboť zemřel v 86 letech v roce 2004, zatímco mešita byla dokončena až o tři roky později. Hrobka šejka Zayeda, který stavbu mešity financoval se nachází vedle mešity. Je největší mešitou v SAE a třetí největší mešitou na světě (hned po Mekce a Medině) a pojme 41 000 poutníků.
Vstupujeme do hlavní modlitební síně. Uvnitř se nachází 3 největší lustry na světě. Nádherné lustry pozlacené 24 karátovým zlatem dodala společnost z Mnichova, ovšem na jejich výrobě se podílela také firma Swarovski, která je vyzdobila miliony krystalů. V hlavní svatyni dominuje jeden z největších lustrů na světě, v průměru má 10 metrů, na výšku 15 metrů a váží 12 tun. Podlahu hlavního sálu mešity zdobí největší ručně vázaný koberec na světě, který má rozlohu přes 5 000 m2 a váží 47 tun. Jeho výroba trvala 2 roky a pracovalo na něm 1300 íránských žen. Koberec je utkán z bavlny a ovčí vlny, která pochází z Nového Zélandu, je vytvořen ze dvou miliard uzlíků. Původně vzniklo devět dílů, které byly v mešitě spojeny dohromady tak, aby nebyly vidět žádné švy.
DSC_1944_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque DSC_1955_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque_lustry Swarovski DSC_1939_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque_rucne tkany koberec DSC_1935_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque_lustr Swarovski DSC_1931_Abu Dhabi_Sheikh Zayed Grand Mosque
Strávili jsme tady asi hodinu, ale klidně bychom tady mohli být i půl dne a kochat se tou oslnivou krásou za 13 miliard korun.

Od mešity je lehce vidět obloukový most Sheikh Zayed Bridge pojmenovaný podle hlavního architekta země a bývalého prezidenta Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyana. 842 metrů dlouhý most je považován za nejkomplikovanější most, který kdy byl postavený. Jeho zakřivené konstrukční oblouky vyvolávají dojem zvlněných písečných dun v poušti. Nejlépe je k němu přijet v noci, kdy je nádherně nasvícený. 

Od mešity si bereme taxi zpátky do přístavu k lodi. Opět nástupní taxa 5 AED a celková cena podle taxametru je 51 AED. Dáváme mu 100 dirhamů a vrací nám o 10 méně, než by měl s odůvodněním, že to je za čekání a tringelt. Tak jsme se začali rozčilovat, že to teda ne, vrátil nám těch 10 dirhamů a odjel. Hajzl jeden.
Jak už jsem psal, v přístavním terminálu je zdarma připojení na wifi, takže jsme toho využili, protože internetový balíček na lodi jsme si nekupovali. Dali jsme si pizzu a šli se okoupat do bazénu a do vířivky, když už nám dneska nevyšlo koupat se v moři. Voda je celkem teplá. Ručníky je třeba používat ty oranžové, které jsou připravené v kajutě a taky v kajutě si je můžete nechat vyměnit. Nikde jinde, například u bazénů, Vám je nevymění. Venku už je chladno a fouká. Pozorujeme západ slunce.
Zašli jsme na pokoj se okoupat a potom do Sports baru na pivko. Vyzkoušeli jsme mnichovský Franziskaner. Původně jsme si mysleli, že v tomto baru si můžeme zdarma v rámci rozšířené plné penze dát pouze základní hamburger a párek v rohlíku. Ale není tomu tak. Můžeme si dát cokoliv z menu. Takže jsem si dal MSC hamburger s hranolkama a Martin kuřecí nugety. Žádná hitparáda to nebyla. Jsou tady i dvě menší bowlingové dráhy, ale za ty se platí 6 eur.
DSC_1631_MSC Splendida_paluba 7_Sports Bar a Bowling
V jiném baru si Martin dal míchaný drink Mai Tai. Mají ho dnes ve všech barech za „akční“ cenu 5,90 eur + 15% servisní poplatek. Každý den mají nějaký koktejl, jeden alkoholický a jeden nealko, za akční cenu. Ta spočívá v tom, že od základní ceny z nápojových lístků je odečteno přesně 15%, které odpovídá servisnímu poplatku. Takže v podstatě sníží cenu pouze o ten „povinný“ servisní poplatek.
V 19:30 jdeme do divadla na dnešní show s názvem "Viento del Alma". Představení zahrnuje španělské tance, hlavně flamenco.


Moderátor nám po představení ohlašuje změnu programu na následující 2 dny, tato změna je samozřejmě uvedené i v palubních novinách na pondělí. Museli kvůli tomu vytisknout nové palubní noviny, takže i do kajuty nám je přinesli později než obvykle. Šli jsme se tedy zeptat i na recepci, zda se bude měnit potom i program na následující dny, protože v Khasabu máme domluvenou celodenní exkurzi, a museli bychom také změnit termín. Kvůli předpovědi počasí na pondělí, kdy hlásí špatné počasí, silný vítr a vlny na moři vyšší než 1 metr, kapitán rozhodl, že zastávka na ostrově Sir Bani Yas se ruší, aby se zabránilo jakémukoli riziku při použití tendrů, tedy menších pomocných člunů, které by nás přepravovaly z lodě na břeh. Loď  totiž u ostrova kotví na širém moři a pro přepravu na břeh jsou použity menší pomocné lodě, tzv. tendry. Místo toho budeme zítra celý den na moři (což mělo být podle původního plánu až v úterý) a k tomu ještě další půl den, a 9.1. ve 14 hodin připlujeme do Mascatu v Ománu, který se nachází 392 námořních mil od Abu Dhabi. Takže budeme mít na Muscat o půl dne navíc. Což je fajn.
Daily Program MSC_07_oznameni o zmene plavby
Akorát neuvidíme Sir Bani Yas Island, na který jsme se celkem těšili, byť tam kromě krásné pláže a moře „nic“ není. Snad nějaká zvířata, která můžete vidět během safari, ale je to o štěstí a různé atrakce pro turisty.  Ale měl to být fajn relax. Zastávka na Sir Bani Yas je totiž plavební společností MSC koncipována jako odpočinek na pláži. Je zde k dispozici bufet od MSC přes oběd, bary, kde lze používat pouze plavební kartičku, lehátka, slunečníky, toalety. Dokonce je zde i wifi připojení zdarma po celý den !!! Plánovali jsme poslat on-line pohlednice. Sir Bani Yas Island je totiž největší přírodní ostrov SAE vzdálený asi 170 km (125 námořních mil) JZ od Abu Dhabi. Je 17,5 km dlouhý od severu k jihu a 9 km široký od východu na západ. Od roku 1977 je největším arabským národním parkem a díky příkladné ochraně přírody je dnes zcela unikátní rezervací, která se nepodobá žádné jiné oblasti v Perském zálivu. Je domovem pro tisíce volně se pohybujících zvířat a několik milionů stromů a rostlin. Sir Bani Yas vedle jeep safari s pozorováním zvěře nabízí řadu dalších aktivit, jako je šnorchlování, potápění, rybaření, lov perel, jízdu na kajaku, na horském kole nebo na koni po pláži, procházky přírodou, výšlap do hor, lukostřelbu, či jen odpočinek na křišťálově čistých plážích s bohatým zázemím.
Sir Bani Yas Island_map
Po divadle jsme se prošli po lodi. Stále je tady co pozorovat, poslouchat živou hudbu v jednotlivých barech, případně nakupovat. Nudit se tady snad ani nedá. Jsem překvapený kolik lidí si kupuje pití, zmrzliny, zákusky a další věci, které nejsou zahrnuté v ceně. Za útratu tady nechají rozhodně více, než stojí celá plavba. 

U večeře jsme si dali jedno velké čepované pivo a lahvový 0,5 l německý Paulaner z  Mnichova. Chtěl jsem vyzkoušet jiné, ale bohužel ho zrovna neměli. Takže nám nakonec účtoval na kupon pouze 1 pivo, druhé bylo gratis, stejně tak jako láhev vody, kterou nám přinesl. Poměrně často se stávalo, že neměli ve všech barech všechna piva, které mají v nabídce. Ale třeba další den už byly. Menu bylo pět pestré.
DSC_2051_MSC Splendida_paluba 5-6_La Reggia Restaurant_menu vecere 7.1.
Martin si dal rybu "mahi mahi", já Saltimbocca, doslova "skoč do úst", masitý pokrm italské kuchyně.
DSC_2062_MSC Splendida_paluba 5-6_La Reggia Restaurant_Saltimbocca
Po večeři jsme si zašli pro čaj do bufetové restaurace. Od 22:30 se konala na 14. palubě u venkovních bazénů White Party (Bílá párty). Všichni jsou v bílém, ale není to podmínkou, výzdoba je taky bílá.
DSC_2063_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_White Party DSC_2064_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park_White Party
Zábava spočívala v tom, že je tanečníci nebo animátoři učili různé tance. Fouká poměrně silný vítr, takže svetr přijde vhod.

Jdeme do kajuty. V TV na jednom kanále je záběr z kamer na 14. palubě. Je tam poměrně dost lidí. Ve 22:30 nastartovali motory. Odplouváme po 23. hodině. Docela to houpe, točí se mi hlava, v kajutě se všechno houpe. Vyprané prádlo pověšené v koupelně na šňůře ve sprchovacím koutě pěkně vlaje. V kajutě nám chybí čisté oranžové osušky, které se nám budou zítra hodit, když budeme trávit den na lodi u bazénů a palubní noviny. Kolem 23. hodiny nám přinesli noviny. Ale ručníky nemáme. Musíme je ráno někde sehnat.


Pondělí 8.1.2018 - Celý den na lodi

Dneska jsme se probudili až v 8:30. Není kam spěchat. V 9 hodin jdeme na snídani do bufetové restaurace Bora Bora. Tím, že jsme dnes celý den na lodi, tak snídaně podávají od 7 až do 11:30 a od 12 už jsou obědy. V servírované restauraci La Reggia mají snídaně dnes od 7:30 do 9:30. Tu vyzkoušíme zítra. Na výběr je několik druhů pečiva, a to jak slané, tak sladké, mufiny, croissanty, šneky, donuty, wafle, 2 druhy salámu, 3 druhy sýru, zelenina, slanina opečená, párky, vajíčka na různé způsoby, brambory, fazole, několik teplých jídel, ovoce, müsli, jogurty, …
Odchytili jsme na chodbě „pokojského“ a vzali si od něj oranžové ručníky. Vybrali jsme si lehátka na 14. palubě u bazénů v Aqua Parku.
DSC_2083_MSC Splendida_paluba 14-15_Aqua Park
Šel jsem se projít a podívat do fitness centra a do wellness a lázeňského areálu MSC Aurea Spa. Jsem překvapený kolik lidí jezdí na rotopedech s výhledem na moře, posilují, apod. Pár lidí je v saunách, na masážích i v kadeřnickém salóně, protože dneska je gala večer s kapitánem, tak chtějí mít hezké hlavy. Ale je to tady moc hezké a všude to krásně voní.
Když jsem se vrátil, šel jsem vyzkoušet bazén. Přesto že svítí slunce, voda v bazénu je studená. Ale ve sprchách teče naštěstí teplá voda. Akorát je tady hlava na hlavě, skrz roztažená lehátka se nedá téměř projít.
DSC_2087_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park
A ten kravál od animátorů je fakt šílený. Za chvíli mě z toho rozbolela hlava. Nejdříve probíhají lekce tance, brzo ráno už pořádají cvičení. Od 11 hodin následovala soutěž známá i v naši zemi, MasterChef At Sea. Nejdříve proběhl kvíz, kde ti co se přihlásili, odpovídali na otázky týkající se stravy a měli na výběr odpovědi abc. Z těch následně vybrali 6 nejlepších a ti potom vařili,… Animátoři a moderátoři hovoří plynně současně v několika jazycích.
DSC_2085_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park

Cítím, že se loď hýbe, trochu to houpe a škube, ale není to nic hrozného. Kolem nás jen širý Indický oceán, respektive Arabské moře. Plujeme Perským zálivem, nebo také se mu říká Arabský záliv. Perský záliv pokrývá plochu 233.000 km2. Je dlouhý 800 km a široký mezi 80-120 km. Nejhlubší místo dosahuje 180 metrů. Perský záliv je záliv Indického oceánu a představuje pokračování Ománského zálivu, se kterým je spojen Hormuzským průlivem, který se rozkládá se mezi Arabským poloostrovem a Íránem. Je přibližně 60 km dlouhý a 30 km široký. Průliv je nazvaný podle ostrova Hormuz. Z moře se tyčí několik ropných plošin.
Mapa SAE_Oman Mapa Oman
Ve 12 hodin jsme šli na pokoj, převlékli se a zamířili na servírovaný oběd do restaurace La Reggia. Je to jeden ze dvou obědů na lodi, protože jindy jsme vždycky mimo loď a poznáváme krásy země, a na oběd se na loď nevracíme. Oblečení stačí neformální, mám kraťasy a triko. Žádný problém. Stoly jsou po dvou, šesti nebo osmi. Můžeme si sednout kamkoliv a to i u snídaní. Jen u večeří je stůl daný na celou plavbu. Kromě výběru z menu je připravyný bohatý bufet. Jen pití se samozřejmě platí. Ale byl tady „náš“ číšník, který nám nalil víno zdarma.
DSC_2132_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu obed 8.1.
Jako předkrm jsem zvolil zeleninový salát s krevetami a ančovičkami, hlavní chod fish and chips, Martin si dal hamburger. Oba na závěr kokosovou zmrzlinu.
DSC_2133_MSC Splendida_paluba 5-6_La Reggia Restaurant_obed DSC_2136_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_obed_Chefs Hamburger DSC_2137_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_obed_Marseilles salad
V bufetové restauraci mají několik druhů čerstvé pizzy, kterou tady připravují od 12 až do půlnoci, saláty, ovoce, jelikož je to italská loď tak nechybí těstoviny a strouhaný parmezán, polévka, hranolky, hamburgery, hot dogy, vepřová kýta. Po obědě mi to nedalo, abych se nesvezl na tobogánu, který se nachází na 15. palubě. Jsou tady jen děti různého věku, ale je určena pro lidi do 110 kilo, takže i pro dospělé, hurá na to. Na bezpečnost dohlíží plavčík. Pak jsme vlezli se ohřát do vířivky.
DSC_2313_MSC Splendida_paluba 15_tobogan DSC_2089_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park
Od 15:30 je turnaj ve stolním tenise, kterého se chtěl Martin zúčastnit, ale ve stejnou dobu probíhá v divadle zkrácené operní představení "L´Amour" Bizetovy Carmen. Carmen za 30 minut. Je to údajně jediná loď, kde uvádí operu. Zpívali árie z Bizetovy opery Carmen. Hudební doprovod tvořil klavírista a houslista, kteří každý večer hrají v Atriu. K tomu jsme si dali pivko.

Po představení nám vyhládlo, tak jsme zaskočili na pizzu a na čaj, která je zdarma po celý den. Od 16 hodin nabízí v La Piazzettě zmrzlinu s 20% slevou. My jsme si dali zdarma v rámci obědu v servírované restauraci. Jsou tady i každý večer. Takže není důvod si ji kupovat.
Z horní paluby sledujeme proplouvající obrovské nákladní lodě plné kontejnerů. Z druhé strany z moře vyčnívají skaliska, které okouzlující západ slunce (dnes již v 17:39) barví do všemožných odstínů. Nádhera.
DSC_2171_MSC Splendida_Omansky zaliv DSC_2191_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park DSC_2193_MSC Splendida_Omansky zaliv DSC_2196_MSC Splendida_Omansky zaliv
V bazénu spustili fontánky a vodotrysky. Údajně tady je více než 150 fontán a vodních trysek.
Dneska je slavnostní gala večer, focení s kapitánem, kdy je stanoveno oblečení "Formal" (Gala), čili pánové smoking nebo tmavý oblek, košile s kravatou, ženy formální nebo koktejlové šaty případně večerní róby. Doporučuji tedy přibalit slavnostnější oděv. Ale přílišnou přísnost u formálního večera nemusíte očekávat, kromě dodržování dlouhých kalhot u pánů a k tomu nějakou lepší košili. Ale ne všichni jsou takto oblečeni. Hodili jsme se tedy pěkně do gala, když už jsme to sem vezli a vyrazili do baru La Prua Piano Bar. Muž hraje na klavír a žena k tomu zpívá v různých jazycích. Sedí se tady v pohodlných zelených sedačkách. V rámci Gala cocktailu číšníci v bílých rukavicích roznáší zdarma různé drinky a koktejly, šumivé italské víno Prosecco, suché Martini s olivou, další nápoj s třešní, nealko džusy, vodu. Na stolech jsou připravené chipsy, oříšky. Vypili jsme co se dalo a dokud nosili. Drinky stály připravené i na baru, kde si lidé mohli brát dle chuti. Když už jim toho mizelo asi moc, když to bylo zdarma, tak to stáhli a vytáhli na druhou vlnu. Bylo to totiž spojené s možností vyfotit se s kapitánem lodi, kterým je Ital Giuseppe Maresca. To probíhalo také ve dvou cyklech, podle časů večeří. Pro nás byl určený čas od 18:30 do 19 hodin v Gallery Plaza na palubě 7, vedle baru. Ale nemohli jsme se vyfotit našim foťákem, ale pouze jejich fotografem, kdy fotografie následně prodávali. Tak o to jsme zájem neměli. Gala Cocktail probíhal ve všech salóncích na palubách 5, 6 a 7 od 17:30 do 18:15.
DSC_2214_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar DSC_2215_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar DSC_2216_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar_Gala vecer s kapitanem DSC_2219_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar_Gala vecer s kapitanem DSC_2218_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar_Gala vecer s kapitanem DSC_2229_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar_Gala vecer s kapitanem
V 19:25 jsme se se šampáněm přemístili do divadla, kde se v rámci večerního programu představili na pódiu všichni vedoucí zaměstnanci na lodi včetně kapitána.
DSC_2242_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre_vecer s kapitanem DSC_2243_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre_management lodi
V 19:35 začalo divadlo "French Follies", francouzský kabaret (šantán), zpěváci, kouzelník, žongléři a akrobaté na kolech. Paráda.
DSC_2258_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre_French Follies DSC_2277_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre_French Follies DSC_2271_MSC Splendida_paluba 5-6-7_The Strand Theatre_French Follies
Před servírovanou večeří jsme si zašli do bufetové restaurace Bora Bora na 14. palubě, dal jsem si kousek masa a kuskus, aby mi zůstalo místo v bříšku.
DSC_2289_MSC Splendida_paluba 14_Bora Bora bufetova restaurace
Dneska jdeme na večeři v La Reggia ve 21:15 v obleku. Martin si dal vývar consommé z hovězí oháňky, já šneky v listovém těstíčku s bílým vínem a ještě jsem zkusil jeden předkrm a to carpaccio z chobotnice. Bylo to výborné. Vypadalo to jako tenký plátek tlačenky. Jako hlavní chod jsme si oba zvolili losos s mandlemi, špenátem a brambory. A jako dezert variaci sýrů - čerstvý kozí sýr, Brie a Grana Padano a k tomu bylo ovoce, marmeláda a košíček z listového těsta. Všechno vynikající a na pohled krásné. Kuchaři se opravdu snaží. Pití nám nosil Oskar a všechno zdarma, 2 čepovaná piva, tři krát víno Chardonnay a láhev vody. Každopádně nás to potěšilo. A to nemluvím o tom, kolik nám to ušetřilo peněz. Nakonec jsme zjistili, že to píše na někoho, kdo má all inclusive. Jsme totálně přejedení.
DSC_2295_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu vecere 8.1. DSC_2300_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_losos s mandlemi DSC_2298_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_carpaccio z chobotnice DSC_2301_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_variace syru
Když už jsme v tom kvádru, zašli jsme se podívat do kasina Royal Palm Casino, které se nachází na 6. palubě. Je tady poměrně hodně hráčů, většinou Číňani. Ale nejen ti. Hraje se ruleta, Poker Holdem, Baccarat i herní automaty. Kasino je otevřeno každý den a večer pokud je loď na moři, ale když kotví v přístavech je zavřené, aby dodrželo celní předpisy. Vstup je povolen od 18 let. 

DSC_2230_MSC Splendida_paluba 6_Royal Palm Casino


Úterý 9.1.2018 - 1/2 dne na lodi – OMÁN - Muscat

Dneska slunce vychází už v 6:49. Budíme se v 7:40. Martin zabral osuškami lehátka na zádi, na palubě 15. Do 14 hodin, než připlujeme do Maskatu, máme dost času se slunit, koupat a odpočívat.
V 8:30 jdeme vyzkoušet servírovanou snídani v restauraci La Reggia, podává se od 7:30 do 9:30 a je v ceně plavby každý den. Usadili nás k velkému kulatému stolu pro 8 lidí. Samozřejmě i tady je velký výběr z bufetu, ale jsou tady jiné salámy a pochutiny, než u klasické bufetové snídaně, například Chorizo s pepřem, zelená okurka se sýrem,... a také výběr z menu. Vyzkoušel jsem vejce Benedikt na toastu se šunkou, sýrem a dressingem, dále uzený losos a nakládané herinky s citronem, rajčaty a kapary. K tomu salát, sýry. Martin si dal vaječnou omeletu. Číšníci neustále chodí kolem stolů a roznáší různé druhy pečiva, různé džusy, vodu, čaj, kávu, sladké pečivo. Pochutnali jsme si a hlavně to má jinou atmosféru.
DSC_2306_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu snidane DSC_2307_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_snidane DSC_2308_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_snidane_vejce Benedict DSC_2309_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_snidane (uzeny losos a marinovane herinky)
Po snídani jsme šli k bazénu Playa del Sol, který se nachází na 15. palubě úplně na zádi lodi s krásným výhledem na moře. Je tady vyhřívaný bazén, což je super a ani jsme to netušili, 2 vířivky, sprchy a bar. Martin si dal v baru na kupon anglické pivo Newcastle Brown Ale 4,7%. Slunce se střídá s mraky, ale nefouká tady. Předpověď na dnešní den slibuje max. 21 stupňů.
DSC_2318_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool (vyhrivany) DSC_2316_MSC Splendida_paluba 15_zad lodi DSC_2315_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool DSC_2312_MSC Splendida_paluba 14_Aqua Park
Ve 12:30 jsme si dali oběd opět servírovaný v restauraci La Reggia. Akorát připlouváme do hlavního města Ománu, Maskatu. Dříve než se plánovalo. Odplouváme až zítra v 18 hodin. Jako předkrm jsem si dal lososa předem uvařeného a servírovaného na studeno s dressingem a sezónní zeleninou, rybu red mullet (česky parmice nachová) v těstíčku s rýží a zeleninou. Martin si dal fazolovou polévku  a ravioli plněné špenátem a ricottou. Jde o domácí těstoviny, které připravují přímo na lodi. Žádné polotovary. Riskli jsme i vanilkovou zmrzlinu a za jeden kupon si Martin dal čepované pivo Heineken.

Vylodění probíhá na palubě číslo 4 od 14 hodin, což hlásí v lodním rozhlase. Dostáváme plastovou kartičku, která nás opravňuje ke vstupu do přístavu.
DSC_2814_Oman_Muscat_Mutrah_turisticke povoleni ke vstupu do pristavu Sultan Qaboos Port DSC_2815_Oman_Muscat_Mutrah_turisticke povoleni ke vstupu do pristavu Sultan Qaboos Port
Loď kotví v Mutrahu (část Maskatu) v přístavu Port Sultan Qaboos. Přístavní molo stojí čelem ke starému městu s krásným výhledem. V přístavu není dovoleno pohybovat se pěšky, protože je to průmyslová oblast, takže budete odvezeni bezplatnou kyvadlovou dopravou k bráně přístavu, odkud je staré město v docházkové vzdálenosti. Je to jen kousek pěšky od Corniche, kdy trasa prochází rybím trhem. Návštěvníci musí mít u sebe svou plavební kartu a turistické vstupní povolení. Můžete si s sebou vzít plážové ručníky, které najdete ve svých kajutách. Po použití je nechte v koupelně ve své kajutě, kde Vám je pokojský každý večer vymění za čistý. Při jeho ztrátě Vám naúčtují 20 eur na Váš plavební účet.

Vystoupili jsme z lodi. Tady již stojí spousta autobusů připravených na exkurze městem, které si lidé zakoupili. Autobusy jsou v porovnání s naší lodí trpaslíci. Jelikož se jedná i o nákladní přístav, stojí tady obří jeřáby určené k překládání kontejnerů. Kotví tady i vojenské lodě.
DSC_2326_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos_MSC Splendida DSC_2323_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos_MSC Splendida DSC_2328_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos_MSC Splendida
V přístavu Mutrah také kotví dvě sultánovy královské jachty, jedny z největších soukromých jachet světa, které jsou v podstatě kdykoliv připraveny k vyplutí. Jedna se jmenuje Al Said.
DSC_2336_Oman_Muscat_Mutrah_sultanovy kralovske jachty
Nastupujeme do bezplatného shuttle busu, který nás nejdříve odvezl k přístavnímu terminálu. Nachází se tady Duty free a také Wi-Fi hotspot, ale není zdarma. Tady proběhla bezpečnostní kontrola. Další shuttle bus nás odvezl k bráně vedoucí do přístavu. Tady stojí spousta taxíků a jejich řidiči v bílých nočních košilích se snaží ulovit svou oběť. My zatím taxi nevyužíváme a jdeme po svých. Většina Ománců nosí tradiční oblečení. Muži nosí bílé oblečení zvané dišdaša (dishdasha) což je dlouhá, na zem sahající, košile a tradiční ručně vyšívanou pokrývku hlavy kumma, což je vyšívaný a zdobený čepec hrncovitého tvaru případně turban zvaný massar, který používají při oficiálnějších příležitostech. Za pasem při svátečních příležitostech nosí tradiční zahnutou dýku chandžar (kanjar) ve zdobeném pouzdře, která je zároveň jedním z ománských symbolů. V některých horských oblastech jej nosí stále. Ženy naopak nosí černý oděv zvaný abája.
DSC_2331_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos DSC_2332_Oman_Muscat_Mutrah_pred vstupem do pristavu Port Sultan Qaboos
Doprava po městě:
Maxi taxi (minibusy, baisa) projíždí  hlavními cestami po městě, cesta v oblasti Muscatu by neměla stát víc než OMR 0,30 spíš OMR 0,20. Taxíky (převážně oranžové a bílé) jsou o něco dražší.

SULTANÁT OMÁN je jedna z nejbezpečnějších zemí světa. Perla Arabského poloostrova. 5000 let stará historie. Leží na JV Arabského poloostrova mezi SAE, Saúdskou Arábií a Jemenem na pobřeží Ománského zálivu a Arabského moře Indického oceánu. Rozlohou je 4x větší než ČR. Úřední jazyk arabština, 75% obyvatel muslimové. Omán nabízí čisté moře, prostorné pláže, drsná pohoří, pouštní duny, historické pevnosti, mešity. Omán si vysloužil přezdívku Arabské Švýcarsko.
Mapa Oman_1

časový posun: GMT (UTC) + 4 hodiny, vůči ČR v době platnosti zimního času + 3 hodiny, v době platnosti letního času + 2 hodiny
měna: ománský riál (OMR) se dělí na 1000 baiza, 1 OMR = cca 56 Kč, na tržišti akceptují také dolary a eura, ale vrací pouze v místní měně a většinou v horším kurzu

MUSCAT (Maskat, Masqat) je největším a současně hlavním městem Ománu a také sídlem sultána. Žije zde třetina obyvatel Ománu (1.280.000). Město vzniklo spojením starého Muscatu, rybářské vesnice Mutrah a moderní čtvrti Ruwi, díky čemuž je město, tzv. Velký Muscat, roztáhlý podél pobřeží Ománského zálivu až na 50 km. Rozkládá se ve velmi členitém terénu a jeho jednotlivé části oddělují vysoké kopce, což mu dodává na přitažlivosti. Město bylo založeno v 1. století po Kristu, v 16. stol. ho ovládli Portugalci, o 150 let později Osmané. Najdeme tady impozantní a z velké části dochovaný starý obranný systém a 2 portugalské pevnosti. Ze zástavby jeho domů nevyčnívá jediný mrakodrap, což Maskat odlišuje třeba od Dubaje nebo Abu Dhabi.

Nacházíme se v části Maskatu zvané Mutrah (Matrah, Matra, anglicky Muttrah). Původně rybářská vesnice, která dnes představuje hlavní rezidenční oblast města. Je tu veškeré zázemí pro turisty. Je známá především díky rozsáhlému souku (súqu) neboli tržišti a nábřeží. Městu dominují minarety mešit v zástavbě bílých stavení obklopených skalnatými hřebeny, které se strmě zvedají nad okolím často jen několik desítek metrů od pobřeží. Je nejkrásnější a nejživější částí celého Maskatu.

Dá se říct, že přímo od přístavu vede krásná pobřežní promenáda Muttrah Corniche (Al Bahri Rd.) lemovaná velkými domy indických obchodníků z 19. století s nádhernými balkony (prý zázrak architektury), řadou kaváren a restaurací. Na jejím začátku se nachází rybí trh, který jsme navštívili až další den ráno.
DSC_2334_Muscat_Mutrah_sultanovy kralovske jachty a vpravo Mutrah CornicheDSC_2376_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_Masjid Al Rasool a domy indickych obchodniku z 19. stol.
Vydali jsme se po nábřežní promenádě směrem ke starému městu Maskatu (Muscat Old Town). Dlaždičky jsou kluzké. Na nábřeží jsou lavičky, altány a různé skulptury. Kolem dokola je spousta udržované zeleně a záplava květin. Naskýtá se nám krásný výhled na přístav, kde kotví sultánovy jachty a další vojenské lodě, na kopci se tyčí pevnost Mutrah a další pozorovatelny. Nádherný je kontrast bílých domů a skalnatých hřebenů. Míjíme šiítská mešitu Masjid Al Rasool Al Adham s nádherným barevným minaretem a kupolí, které bych zařadil architektonicky spíše do Íránu. Uprostřed silnice stojí krásné pouliční lampy.
DSC_2337_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_Masjid Al Rasool a pevnost Mutrah DSC_2342_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_Masjid Al Rasool a domy indickych obchodniku z 19. stol. DSC_2345_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_Masjid Al Rasool a domy indickych obchodniku z 19. stol. DSC_2347_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_pevnost Mutrah DSC_2354_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos_Mutrah Corniche_MSC Splendida DSC_2356m_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Qaboos_Mutrah Corniche_MSC Splendida DSC_2400_Oman_Muscat_Mutrah_Port Sultan Quaboos_MSC Splendida DSC_2372_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Corniche_pevnost Mutrah

Minuli jsme tržiště Mutrah Souk a pokračujeme po ulici Al Bahri Rd.
DSC_2390_Oman_Muscat_Mutrah_Al Bahri Rd.
Blížíme se k pečlivě udržovanému a až trochu kýčovitému parku Al-Riyam (Al Bahri Rd., Čtvrtek - Pátek 9:00-24:00, Sobota - Středa 16:00-23:00). Již z dálky je vidět pozorovací věž ve tvaru kadidelnice  - Riyam Park Monument, přestavěná na rozhlednu. Z blízky si můžete všimnout jak je pěkně zdobená. Je z ní vidět skoro celé město, vystavěné na úpatí vyprahlých hor. Nábřeží zdobí altány, fontánky, květiny.
Naproti, u moře, se na skalách tyčí dvě pozorovací věže, tzv. Old Watch Tower, ke kterým se dá i vystoupat.
DSC_2407_Oman_Muscat_Mutrah_Riyam Park Monument (kadidelnice) a Old Watch Tower DSC_2415_Oman_Muscat_Mutrah_Old Watch Tower
Pokračujeme dál a míjíme Kalbuh Bay Park.
DSC_2425_Oman_Muscat_Kalbuh Bay Park
Procházíme krásnou branou Muscat Gate, která je jakousi vstupní branou do starého Maskatu.
DSC_2429_Oman_Muscat_Muscat Gate DSC_2431_Oman_Old Muscat
Muscat Old Town je starodávné přístavní město, kde sídlí sultán. Nachází se zde několik obchodů a muzeí. Kouzelné a malebné prostředí starodávného města, ze kterého dýchá prastará historie a vybízí k procházkám, se rozkládá kolem historického přístavu.

Navštívili jsme Muzeum Bait Al Zubair (Al Bahri Rd., sobota - čtvrtek 9:30-18:00, během svátků a Ramadánu jsou odlišné otevírací hodiny, vstupné 1 OMR).
Oman_Muscat_Bait al Zubair Museum_map
Sídlí ve starém obchodnickém domě z roku 1914, který obýval podnikatel Al-Zubair. Otevřeno pro veřejnost bylo roku 1998. Je to nejkrásnější a nejvýznamnější ománské muzeum věnované etnografii. V komplexu pěti samostatných budov najdete působivé sbírky starých ománských kandžárů, amuletů, přezek, kadidelnic, oblečení aj. Dává nahlédnout do života tehdejší zámožné ománské rodiny.  Jelikož jsme nešli dovnitř a neprohlíželi si sbírky muzea, neplatíme vstupné. Prohlédli jsme si zahradu, kde je vyrobena maketa tradiční vesnice i s trhem souq a tradičního zavlažovacího systému falaj (čte se faladž) nebo také afladž. Můžeme nahlédnout do domu zvaného barasti, který je vyrobený z palmových stromů a listí a dodnes je používán jako tradiční dům v ománských vesnicích. Je tady vystaveno také několik tradičních plavidel. V budově, kde se nachází kavárna (hned vpravo za hlavním vstupem) si můžeme prohlédnout dům, jak Ománci žili před 100 lety - Bait Al Dalaleel. Prohlížím si ložnici, halu pro hosty zvanou majlis, sklad datlí.
DSC_2433_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum DSC_2438_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum_tradicni dum barasti DSC_2443_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum_tradicni dum barasti DSC_2445_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum DSC_2456_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum DSC_2457_Oman_Old Muscat_Bait Al Zubair Museum
Nad městem se také vypínají hory a pozorovací věže (watch tower).
DSC_2464_Oman_Old Muscat_Watch Tower
Na ulici Qasr al Alam Street procházíme bránou s policejní stanicí, která vede do vládní čtvrti se spoustou vládních budov a královským palácem.
DSC_2481_Oman_Old Muscat
Všechny areály jsou krásně udržované, zelené trávníky, spousta květin, vodotrysků. Převažuje sněhově bílá barva budov s hnědými dřevěnými zdobnými balkóny a dřevěnými vyřezávanými okenicemi.
DSC_2468_Oman_Old Muscat_Qasr al Alam Street a policejni stanice DSC_2470_Oman_Old Muscat_vzadu Al Mirani Fort DSC_2493_Oman_Old Muscat DSC_2489_Oman_Old Muscat

Po pravé straně míjíme Muzeum Bait Fransa - Omani French Museum (Qasr al-Alam Street, neděle - čtvrtek 8:00-13:30, sobota 9-13:00, vstupné 0,5 OMR). Měl jsem informace, že od října do března je rovněž otevřeno i od 16 do 18 hodin, ale není. Muzeum je zavřené. Tzv. Francouzský dům sídlící v nádherném městském paláci z roku 1860 v indicko-arabském slohu je starý obchodnický dům. Sídlí v něm ománsko-francouzské muzeum se sbírkami koloniálních předmětů z 19. století.
DSC_2471_Oman_Old Muscat_Bait Fransa (Omani French Museum)
Pokračujeme kolem nádherné barevné mešity Al Khor Mosque. Mešita byla postavena v 19. století.
Za ní se na skále vypíná Qasr Al Mirani - al-Mirání (Al Mirani Street). Pevnost postavena ve stejnou dobu jako pevnost Al Jalali, která stojí naproti přístavu. Pevnost byla také přeměněna na muzeum, které je uzavřeno pro širokou veřejnost, ale můžete si ji volně prohlédnout zvenčí. Portugalské pevnosti Jalali a Mirani z let 1587 resp. 1588 (stavby započaty 1527) jsou stále využívány k vojenským účelům a není zde povolen vstup, ale lze je zvenčí bez problémů fotografovat. Obě pevnosti kontrolovaly zátoku, jež byla výborným přirozeným přístavem. 
DSC_2496_Oman_Old Muscat_Al Khor Mosque a pevnost Al Mirani
Pevnost Qasr Al Jalali (al-Džalálí) - Ash Sharqiya Fort (Qasr Al Alam Street) byla postavena jako vězení ve skalnatých horách r. 1580 během portugalské okupace. Nyní přeměněna na muzeum. Bohužel je pevnost otevřena pouze pro návštěvníky hodnostářů a hlav států a není přístupná široké veřejnosti, ale je možné vylézt po strmých schodech nahoru a užít si výhled. 
DSC_2499_Oman_Old Muscat_pevnost Al Jalali a Al Alam Royal Palace
Vedle se nachází Qasr al-Alam Royal Palace - al-´Alam Palace (400 m od muzea Al Zubair), ceremoniální královský mramorový palác sultána Kábúse (arabsky Qábús), vládce Ománu. Palác má historii starou více než 200 let. Postavil ho Imám Sultan bin Ahmed sedmý, dědeček současného sultána. Stávající palác, který má zlatou, modrou a bílou fasádu, byl přestavěn jako královská rezidence v roce 1972. Stojí u přírodního přístavu a z obou stran je střežen pevnostmi Mirani a Jalali postavenými v 16. století Portugalci. "Al Alam" v arabštině znamená vlajka. Veřejnosti je přístup zakázán, i přesto, že sultán žije na jiném místě v Ománu (sultán má celkem 6 rezidencí). Využívá ho pouze pro oficiální setkání s významnými návštěvami. Nicméně lze si jej prohlédnout i fotografovat zvenčí u vchodu do paláce. Palác je využíván k oficiálním ceremoniím a přijímání významných návštěvníků.
DSC_2500_Oman_Old Muscat_pevnost Al Jalali a Al Alam Royal Palace
Obešli jsme královský palác z druhé strany, kde se nachází hlavní vstup. Je opravdu moc hezký. Jako by z Pohádek tisíce a jedné noci. Bránu zdobí zlatě zařící státní znaky s tradiční dýkou chandžar a dvěma šavlemi.
DSC_2521_Oman_Old Muscat_Al Alam Royal PalaceDSC_2525_Oman_Old Muscat_Al Alam Royal Palace
Před ním se rozkládá velké krásně udržované náměstí, se spoustou květin a dalších staveb, jako je National Museum of Oman (Ománské národní muzeum) nebo Ministry Of Finance (Ministerstvo financí)
Z okolních hor na nás shlíží další strážní věže a pevnost.
DSC_2527_Oman_Old Muscat_v pozadi Omanske narodni muzeum_National Museum of Oman DSC_2528_Oman_Old Muscat_namesti pred palacem Al Alam Royal Palace DSC_2552_Oman_Old Muscat_namesti pred Al Alam Royal Palace DSC_2553_Oman_Old Muscat_Ministry Of Finance (Ministerstvo financi) DSC_2554_Oman_Old Muscat_Omanske narodni muzeum_National Museum of Oman



Pokud bychom měli více času a pokračovali dále na jih od starého Maskatu, dojeli bychom po cca 8 km k pobřežní oblasti Al Bustan, kde se nachází bezplatná veřejná pláž Al Bustan Beach (cca 12 km od přístavu). Nad pláží se tyčí hotel Al Bustan Palace Hotel z roku 1985 postavený pro příležitosti výročního setkávání golfistů (co 6 let). Devítiposchoďová osmiboká budova s 33 m vysokým atriem vzbuzující dojem katedrály. Z pláže je výhled na hory, které propůjčují pláži nepřekonatelný pocit soukromí. Poblíž najdete loď Sohar postavenou v roce 1980 dle starých plánů.

Je 17:15, venku se stmívá. U národního muzea jsme si vzali taxi, které nás za 5 OMR odvezl k přístavu Sultan Qaboos. Vzal nás po staré cestě. Před Muscat Gate odbočil vlevo do kopce, a zastavil nám na vyhlídce na Old Muscat. Snad za to nebude chtít nic navíc. Nechtěl. Jsme přece v Ománu. To je rozdíl oproti Emirátům.
DSC_2556_Oman_Old Muscat_Muscat Gate_pevnost Mirani a Al Alam Royal Palace
Sjel z kopce dolů a vyjel u parku Al-Riyam. Vysazuje nás u vstupu do přístavu. V kontrolní budce zkontrolovali naše kartičky. Shuttle bus nás zase odvezl k lodi. Při nástupu odevzdáváme kartičku.

Slunce zapadá v 17:37. Ještě jsme stihli rychle z paluby 14 udělat nějaké snímky přístavu a čtvrti Mutrah, která je pěkně nasvícená.
DSC_2570_Oman_Muscat_Mutrah_pristav Port Sultan Qaboos_kralovske jachty sultana
V bufetové restauraci jsme si dali pizzu a čaj a šli do kajuty. Martin si za kupon vzal pivo Heineken a v 19:30 už sedíme v divadle. Dneska nás čeká "Perla z Labuanu" a Sandokan. Zpěv, tance, silová akrobacie a akrobati na kruzích. Občas nás mrazí v zádech při pohledu na to co akrobati předvádí.
DSC_2585_MSC Splendida_The Strand Theatre_Perla z Labuanu

V La Prua Piano Bar (Mixologist Bar) na 7. palubě, kde každý večer hraje někdo na klavír a k tomu někdo zpívá jsme poprvé vyzkoušeli molekulární drink. Zvolili jsme B52 za 6 eur + 15%. Molekulární mixologie je moderní styl výroby koktejlů, využívající novinek vědních oborů. Tyto metody umožňují vytvoření větší intenzity a rozmanitosti chutí, chuťových kombinací a různých způsobů podání nápojů, například pomocí gelů, prášků, pěn, atomizovaného spreje atd. Stejně jako chuť a texturu ovlivňuje i vzhled koktejlů. Je to celá věda. Pozoroval jsem barmana jak to připravoval. Nejenom, že je to časově náročné, ale taky je jeho příprava poměrně finančně nákladná kvůli speciálním surovinám.

DSC_2600_MSC Splendida_paluba 7_La Prua Piano Bar_molekularni koktejl B52
Večeři v La Reggia podávají od 21:15. Přesto že je dnes doporučován oděv "casual", tedy ležérní, není někomu hloupé přijít do takovéto restaurace v teplákových kraťasech a mikině. Divím, se, že je pustí dovnitř, když každého usazují ke stolu. Jako předkrm jsme si dali parmskou šunku s ananasovým melounem, dále pečená kuřecí stehna se sladkými bramborami, a žebírka. Jako dezert teplý jablečný štrůdl s vanilkovým krémem, borůvky s posýpkou a k tomu vanilková zmrzlina. Oskar nám zase přinesl litrovou vodu (italskou), Martinovi dvě čepovaná piva a já jsem popíjel růžové víno.
DSC_2607_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu vecere 9.1. DSC_2608_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu vecere 9.1. DSC_2609_MSC Splendida_paluba 5 a 6_La Reggia Restaurant DSC_2610_MSC Splendida_paluba 5 a 6_La Reggia Restaurant_prosciutto a ananasovy meloun
Potom už jdeme rovnou na kutě. Zítra nás čeká další den v Maskatu.


Středa 10.1.2018 - OMÁN - Muscat

V 7:30 už jsme na bufetové snídani a v 8 hodin se kocháme pohledem z paluby na část Mutrah.
DSC_2612_Oman_Muscat_Mutrah_pristav Port Sultan Qaboos_kralovske jachty sultana

Shuttle busy jezdí od 8 hodin. V 8:30 už jsme na rybím trhu Fish souq na ulici Al Bahri Rd., naproti Marina Hotel, jen pár metrů od vstupu do přístavu. Otevřený je od 6:00 do 10:00. Starý rybí trh byl nahrazen v roce 2013 novou moderní krytou tržnicí. V levé části se prodávají ryby a další potvory z moře vytažené včetně velkých tuňáků, žraloků, mečounů. O všem se diskutuje a smlouvá. Venku najdete muže, kteří vám koupené ryby na počkání očistí. V pravé části můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sůl. Já jsem koupil dva balíčky čerstvých datlí po 1 OMR.
DSC_2613_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market DSC_2620_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market DSC_2621_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market DSC_2622_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market DSC_2632_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market_prodej zeleniny DSC_2633_Oman_Muscat_Mutrah_Fish Market_tady jsme koupili cerstve datle

Na nábřeží jsme si zastavili taxi, aby nás odvezlo k Velké mešitě sultána Kábuse, která se nachází v nejnovější rezidenční oblasti ve městě, zvané Azaiba. Nachází se přibližně 6 km od centra Maskatu, přímo u výpadovky směrem k letišti. Původně chtěl 10 OMR, ale usmlouvali jsme to na 8. Můžete se zkusit levněji svézt mikrobusem, který nahrazuje veřejnou dopravu.

Sultan Qaboos Grand Mosque (Velká mešita sultána Kábúse) - pro nemuslimy je otevřena denně kromě pátku od 8:30 (8:00, 9:00) do 11:00 !!! Je to honosná mešita s pěti minarety. Nejvyšší minaret ční do výšky 90 metrů nad zemí. Čtyři boční minarety mají výšku poloviční. Je jedním z nejvzácnějších klenotů v zemi a hlavní a také největší mešitou země. Stavba byla započata v roce 1995 a dokončena a otevřena o šest let později, tedy v roce 2001. Je to 3. největší mešita na světě. Celý areál plný květin a keřů zabírá plochu neuvěřitelných 416 000 m2 a samotná mešita 40 000 m2. Celý komplex mešity je krásně udržovaný, střižené zelené trávníky, barevné květiny a keře, vodotrysky. Nádhera. Vyrazilo mi to dech, hned co jsme vystoupili z auta.
DSC_2636_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2698m_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2647_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2642_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_minaret 90m DSC_2653_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2678_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2656_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_minaret 90m
Akorát je tady spousta lidí, z toho většinu tvoří spolucestující z naší lodi, kteří se sem vypravili v rámci placených exkurzí organizovaných MSC. Mešita při velké modlitbě pojme až 20 000 věřících. Hlavní modlitebna dokáže pojmout až 6500 věřících. Mimořádná je i tím, že jednou z jejich součástí je speciální modlitební místnost pro ženy, kterých se tam vejde 750.
DSC_2651_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_modlitebni mistnost pro zeny DSC_2652_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_modlitebni mistnost pro zeny
Když ji porovnám s mešitou v Abu Dhabi - Sheikh Zayed Grand Mosque, tak obě jsou impozantní, každá je zvenčí jiná, ale co se týče interiéru tak se mi více líbí tato v Maskatu.
Máme dlouhé kalhoty a zakrytá ramena, po venkovním areálu se smí chodit v botech, dovnitř se musíme samozřejmě zout. Ženy musí být absolutně zahalené vč. pokrývky hlavy.
DSC_2664_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2669_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_minaret 90m 
V hlavní modlitební síni je druhý největší (největší ???) vcelku ručně tkaný perský koberec z nedalekého Íránu z jednoho kusu na světě o rozměrech 70x60 metrů, váze 21 tun. Koberec pokrývá plochu 4200 m2  hlavní modlitebny - musally. Obsahuje 1,7 miliardy uzlíků, byla na něj použita vlněná a bavlněná vlákna ve 26 barvách z nichž většina byla získána z přírodních barviv. Po dobu 4 let jej tkalo 600 žen z íránsé provincie Chorásán.  Jeho vzor je směsí tradičních stylů - tabrízského, kášánského a isfahánského. Koberec je chloubou mešity.
Vitráže byly vyrobeny tradiční technikou z antického skla sesazeného do olověných pásků s vyrytými a malovanými motivy.
DSC_2683_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_lustr Swarovski DSC_2690_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_iransky koberec 21t DSC_2689_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_mihrab DSC_2693_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_koran DSC_2694_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna
Na bohatě zdobeném stropě hlavní kupole, v jejíž výzdobě převládá zlatá barva, je zavěšený křišťálový lustr od firmy Swarovski, který je největším lustrem na světě. Má průměr 8 metrů, vysoký je 14 metrů a váží 8,5 tuny. Rozsvěcuje ho 1 122 žárovek přičemž všechno je pozlaceno. Je sestavený z 600 tis. drobných kousků
DSC_2687_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_kupole a lustr Swarovski 8,5t DSC_2685_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_hlavni modlitebna_lustr Swarovski 8,5t
Omán patří k zemím, které přijaly islám ještě za života proroka Muhammada v 7. století. Forma islámu praktikující se tradičně v Ománu je známá svou tolerancí vůči ostatním náboženstvím a názorům. Omán je jediným státem, kde dominuje menšinová větev islámu. Sekta Ibádíja se zformovala necelých 50 let po Prorokově smrti a je považována za poměrně konzervativní. Ibádí vychází z kořenů sahajících hlouběji do minulosti než dva hlavní směry islámu - sunna a ší´a. Jedná se o ortodoxní formu této víry. Ibádíjové při modlitbě spouštějí ruce podél těla. První muslimové vyjadřovali tímto gestem věrnost víře v jediného Boha.

Areál je nádherný. Hlavně když se zaměříte i na detaily. Jako jsou okna, lucerny, výklenky zdobené mozaikami. Mešita byla vystavěna z indického pískovce v moderním islámském stylu.
DSC_2674_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2675_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_umyvarna DSC_2676_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque_umyvarna DSC_2677_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2672_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque DSC_2681_Oman_Muscat_Sultan Qaboos Grand Mosque

V areálu nechybí bezplatné toalety a velké parkoviště.

Naproti přes hlavní silnici se nachází budova Nejvyššího soudu - Supreme Court.
DSC_2758_Oman_Muscat_Supreme Court (Nejvyssi soud)
U několikaproudé silnice přímo u mešity jsme si zastavili taxi, které nás odvezlo za 5 OMR k majestátní Královské opeře.
Royal Opera House Muscat - Královská opera (Shati Al-Qurm District, vesnice Saruz, Al Kharjiyah Street, exkurze s průvodcem dospělý 3 OMR, dítě 1 OMR, skupina od 10 osob 2 OMR/os, so-čt 8:30-17:30, pátek zavřeno). Byla postavena na objednávku sultána Kábúse, který miluje klasickou hudbu. Odráží současnou ománskou architekturu, má kapacitu 1100 lidí. Operní komplex se skládá z koncertního divadla, hlediště, zahrad, luxusních restaurací a uměleckého centra pro hudební, divadelní a operní produkci. Tato operní budova, kterou postavil Carillion Alawi, se stala první na světě vybavené multimediálním interaktivním systémem sedadel Radio Mode Marconi, Mode23. Nachází se v ní největší varhany na Blízkém východě. Oficiálně byla otevřena 12. října 2011 Pucciniho operou Turandot se španělským tenorem Plácidem Domingem.
My jsme si ji prošli jen z venčí, je tady krásná zahrada a bílý mramor kam se podíváš. Nahlédli jsme jen do vstupní haly. Na budovu opery je napojena obchodní galerie Opera Galleria s luxusními obchody se šperky, hodinkami a luxusními restauracemi. Ale jsou tady i bezplatné toalety. A venku, u restaurace Al Angham Oman jsme se zdarma připojili na wifi, takže jsme se tady chvilku zdrželi a vyřídili hlavní emaily, sms, pozdravy domů.
DSC_2770_Oman_Muscat_Royal Opera House Muscat DSC_2771_Oman_Muscat_Royal Opera House Muscat DSC_2774_Oman_Muscat_Royal Opera House Muscat
Odtud pokračujeme pěšky k pláži Al Qurum (Qurm) Beach (cca 12 km od přístavu, v oblasti Al Qurm (Qurum), vesnice Saruq v centru města Muscat). Pláž se rozprostírá na velké ploše a v její blízkosti je postavena řada velkých hotelových komplexů a další se staví. Je považována za jednu z nejrušnějších v Maskatu vzhledem ke své poloze v blízkosti nákupních center a restaurací. Nicméně moc lidí tady dneska naštěstí není. Každopádně většinu tvoří místní, kteří se po pláži jen prochází. Turistů je poskrovnu. Muži v tričku a kraťasech a ženy vedle nich zahalené v černém. Podél pláže vede promenáda. Pláž leží v Ománském zálivu u Ománského moře. Písek je tmavší. Zrovna je odliv. Voda není nejteplejší, ale ani studená. Rozhodně má více stupňů než v Dubaji. Téměř nikdo se nekoupe. Ale to nás neodradilo a dvakrát jsme do moře vlezli. Slunce svítí. Poletují tady mořští ptáci. V moři se nachází skála (ostrov) Jazirat al Fahl a vzadu vesnice Qurm - Qurum Heights, kde se na skále nachází další hotely.
DSC_2783_Oman_Muscat_Saruq_Al Qurum Beach_vzadu Qurum Heights a ostrov Jazirat al Fahl_Omansky zaliv DSC_2784_Oman_Muscat_Saruq_Al Qurum Beach_vzadu Qurum Heights_Omansky zaliv DSC_2786_Oman_Muscat_Saruq_Al Qurum Beach_vzadu Qurum Heights_Omansky zaliv DSC_2803_Oman_Muscat_Saruq_Al Qurum Beach_Omansky zaliv
Vedle resortu Al Qurum Resort se nachází nákupní centrum Oasis Centre s množstvím obchodů a restaurací. Zvolili jsme libanonskou restauraci Arax Falafel Restaurant, protože venku sedělo nejvíce lidí. Funguje již od roku 1949, aspoň tak to píšou na reklamním letáčku. Připravují tady libanonské sendviče, šavarmu, falafel, kuřecí játra, kuřecí fajita, květák, burgery, hummus, saláty (např. bylinkový salát tabbouleh), džusy a další. Jelikož jsme si moc s obsluhou nerozuměli a nevyznali jsme se v jejich nabídce, dostali jsme asi to nejdražší co měli v nabídce. 2x Shawerma platter po 2,80 OMR + voda za 0,20 OMR. Byl to tác, kde byla hromada šavarmy, tedy v podstatě totéž co kebab či gyros, k tomu hranolky, pálivé papričky, nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, nějaký dressing a hummus. Ovšem hummus je fakt humus. Název odráží realitu. Nevypadá to vábně, a chuť je ještě horší. Je to jakási kaše z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Nikdy více. K tomu ještě byly jejich placky. Bylo toho hodně. Bohatě by nám oběma stačila jedna porce na půl.
DSC_2808_Oman_Muscat_Shatti Al Qurum_Oasis Centre_Arax Falafel Restaurant DSC_2809_Oman_Muscat_Shatti Al Qurum_Oasis Centre_Arax Falafel Restaurant_Shawerma a hummus
Najdeme tady i toalety. Jsem překvapený, ale obecně poměrně často narazíme na toalety zdarma. Ovšem často taky ne moc čisté. Nosím s sebou stále desinfekční prostředek pro tyto případy, když je potřeba usednout na záchodovou desku. Abych si kromě zážitků z dovolené nepřivezl i nějaký jiný suvenýr.

Odtud jsme si vzali taxi do části Mutrah za 5 OMR. Nechali jsme se vysadit u Bait al-Baranda Museum, blízko přístaviště (Al Mina Street, Sobota - Čtvrtek 9:00-13:00, 16:00-18:00, vstupné dospělý 1 OMR, dítě 500 baisa). Otevírá bohužel až v 16 hodin, a ještě nejsou ani 3. Čekat se nám nechce. Je to nové muzeum věnující se historii Muscatu a stojí ve zrenovovaném typickém starém domě, rezidenci, z roku 1930. Je zde kostra dinosaura a interaktivní expozice. Ale nejzajímavější jsou samotné prostory domu.
DSC_2812_Oman_Muscat_Mutrah_Bait Al Baranda Museum
Zamířili jsme si to na Mutrah Souk (Souq, súq), nejstarší a nejkrásnější tržiště v Ománu, které se nachází u pobřežní promenády. Dokonce jsem někde četl, že je nejstarším tržištěm na světě. Každopádně je jedním z nejstarších v celém arabském světě. Hlavní vstup z promenády nemůžete přehlédnout. Je to krytý bazar s mnoha obchůdky, které se nachází v labyrintu jednotlivých uliček bazaru. Původní střechy z palmového listí byly nahrazeny dřevěnými. Uvnitř seženete pestrobarevné látky, tradiční oděvy, dýky chandžar, šátky, koberce, kadidlo, Aladinovy lampy, stříbrné výrobky, šperky, parfémy,... Uličky naplňuje vůně kadidla a santalového dřeva. Ženy jsou zahalené od hlavy až k patě v černé abáji a vlasy jim zakrývá šátek. Zato muži tady pobíhají v bílých nočních košilích zvaných dišdáša a na hlavách mají většinou tradiční čepku kumma, případně turban.
DSC_2826_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2834_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2836_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2839_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2835_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2827_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq DSC_2828_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah Souq
Vyšli jsme na druhé straně na ulici Mutrah High St.
DSC_2842_Oman_Muscat_Mutrah_Mutrah High St. DSC_2845_Oman_Muscat_Mutrah
Došli jsme až k pevnosti Mutrah, která se nachází na vrcholu skalnatého kopce s výhledem na moře. Byla postavena Portugalci v r. 1580. Pevnost se v současné době skládá ze tří kruhových věží. Není přístupna veřejnosti, návštěvníci si mohou prohlédnout pevnost pouze zvenčí a kochat se krásným výhledem. Taky jsme se vyškrábali po schodech kam se dalo a užili si výhled na město a okolní hory ze shora. Brána je zavřená a dál se nedostaneme. I tak stojí za to sem zajít.
DSC_2847_Oman_Muscat_Mutrah_pevnost Mutrah DSC_2848_Oman_Muscat_Mutrah_pevnost Mutrah DSC_2849_Oman_Muscat_vyhled na Mutrah z pevnosti Mutrah DSC_2863_Oman_Muscat_vyhled na Mutrah s Corniche z pevnosti Mutrah
Maskat má ještě jednu část, a tou je Ruwí. Leží několik kilometrů dále ve vnitrozemí jižně od části Mutrah a představuje obchodní a současně nejmladší část hlavního města, která byla vybudována teprve v posledních několika desetiletích. V minulosti byla tato část spíše zaostalou a téměř neobydlenou oblastí.

Pěšky se z pevnosti vracíme po nábřeží do přístavu. Místní krmí mořské ptáky. Zastaví u chodníku osobní auto. Z něj vystoupí 4 ženy, 2 děti a nakonec muž - řidič. Jak se tam vmačkali netuším.
Shuttle nás odvezl zpátky k lodi. Bereme plavky a jdeme na palubu 15 se okoupat v bazénu. Dneska ale není tolik vyhřívaný jako byl včera a navíc je už dost hodin a chladno. Na kupony jsme si dali jedno pivo Guinness a jeden čepovaný Heineken. V různých barech nabízí různé množství značek piv, ale ne všechny vždy a všude mají. Ochladilo se. V 17:37 se kocháme pohledem na západ slunce nad městem. Komíny už kouří, motory jsou nastartované. Do 17:30 musí být všichni cestující na palubě. V 18 hodin, opět za doprovodu skladby "Time to say goodbye" a doprovodných lodí pomalu opouštíme přístav. Čeká nás 247 námořních mil severozápadním směrem Ománským zálivem do přístavu Khasab, kam bychom měli dorazit ráno v 9 hodin.

V bufetové restauraci na 14. palubě si dal Martin pizzu a já kávu (Nescafe), navařenou, která je zdarma. Espresso se platí. A hovězí maso na nudličky s čínskými nudlemi, ale maso bylo tuhé, takže jsem ho nejedl.

V 19:30 sedíme zaraženi v sedačkách divadla a koukáme na představení "Možná přijde i kouzelník" nazvané "Coney Island".

Procházíme se po lodi. Stále mně nepřestává udivovat svou velkolepostí. Už se tady i poměrně dobře orientujeme.

Večeře v La Reggia Restaurant. Jako předkrm jsem zvolil španělské tapas, čili jednohubky, Martin si dal paellu s mořskými plody a já mix mořských plodů na středozemní způsob a k tomu přikusujeme čerstvou focacciu s rozmarýnem. Jako dezert si Martin dal mix sýrů a já čokoládové profiteroles, jakési malé větrníčky. Ještě že máme našeho Oskara. Dvě čepovaná piva, 3 skleničky vína, litr vody. Vše zdarma. Ušetřeno jen za dnešní večer 25 eur.
DSC_2901_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu vecere 10.1. DSC_2907_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_menu vecere 10.1. DSC_2909_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_spanelske tapas DSC_2911_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_morske plody na Stredozemni zpusob DSC_2910_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_paella s morskymi plody DSC_2912_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_variace syru DSC_2913_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_cokoladove profiteroles

Ve 23 hodin jdeme do kajuty ať se vyspíme na další den. Už se těším co nového zase zažijeme.


Čtvrtek 11.1.2018 - OMÁN - Musandam - Khasab

Vstáváme v 6:15. Ještě stále plujeme. Slunce vychází v 7 hodin.
Výletní lodě kotví buď přímo v přístavu v Khasabu nebo na moři blízko pobřeží a na břeh turisty dopraví pomocí tendrů. Náš případ je právě ten druhý, že loď bude kotvit na volném moři a na břeh nás přepraví malými čluny. Pokud nechcete zůstávat na lodi a chcete využít bezplatné přepravy na břeh, musíte si v Dim Sum Bar & Tea House na 7. plaubě vyzvednout mezi 7 a 11 hodinou lístek na tendr. Po 11 hodině si je můžete vyzvednout u přepážky služeb pro hosty (Guest service) na palubě 5.
Ráno před připlutím doporučuji co nejdříve si zajít pro tendrové lístky, které určí čas, kterým tendrem pojedete na pevninu. Každý cestující potřebuje svůj lístek. Místo a čas, kde se budou lístky na lodi v den připlutí vydávat, je uvedeno v palubních novinách večer před připlutím do této destinace. Jsme tady mezi prvními. Chtěli jsme lístek již na 8 hodinu, ale to dávali pouze těm co měli objednané exkurze. I když v palubních novinách psali, že kdo má zaplacenou exkurzi lístky na tendr nepotřebuje a z meeting pointu budou personálem doprovozeni k přístavnímu můstku. Vzali jsme si tedy lístek na 8:30, což je první čas tendrů. A prý lze jet kdykoliv po tomto čase. Tak potom nechápu na co jsme si vlastně ty lístky brali. Navíc je nikdo již potom nekontroloval. Poslední tendr z lodi na břeh jede v 15:30 a poslední ze břehu na loď v 17:30. To už by měli všichni ale být na palubě a vyplutí je plánováno na 18 hodinu.

MSC nabízí transfer shuttle busem z přístavu v Khasabu do centra města Khasab, vzdáleného přibližně 20 minut, za cenu 4,90 eur/os. (včetně dětí 3-13 let) za zpáteční lístek. Lístky je možné zakoupit dnes v Excursion Office na 5. palubě lodi od 7:30 do 11 hodin nebo do vyprodání míst. První bus bude vyjíždět přibližně v 8:30, poslední v 15 hodin. Poslední autobus z centra města k lodi pak v 16:30. Lodě často nabízí kyvadlovou dopravu z přístavu do města, z nichž většina při obou cestách zastavuje u pevnosti (Fort). K pevnosti ale dojdete v pohodě pěšky, je to jen 600 metrů.

V Khasabu se taxíky v podstatě nenachází. Ale při vstupu do přístavu jsou místní cestovky, které nabízí různé výlety. Případně si můžete pronajmout auto nebo využít transport minivanem zajištěným hotelem (lodí), který vás odveze kam chcete. Mnoho cestovních kanceláří v Khasabu poskytuje půldenní nebo celodenní prohlídky města minivanem, zahrnující ty nejlepší památky a místa Khasabu. My jsme taky zvolili tuto variantu.

Zašli jsme si na servírovanou snídani do restaurace La Reggia (dnes 7:00-9:00). Zatímco snídáme palačinky, wafle se směsí lesních plodů a horkou čokoládu, loď připlouvá do Khasabu v Ománu.
DSC_2925_MSC Splendida_paluba 5_La Reggia Restaurant_snidane_Oman Khasab
V 7:40 jsme vyšli na horní palubu a kocháme se pohledem na okolní hory osvícené vycházejícím sluncem. Na moři už jsou spuštěné pomocné čluny, tzv. tendry, které nás budou převážet na břeh. Také se k lodi blíží tradiční lodě zvané dhow, na kterých mají někteří koupené exkurze do okolních fjordů.
DSC_2928_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida
V 8:30 nastupujeme ze 4. paluby na tendry. Loď je určena pro 120 lidí, s tím, že v případě nebezpečí či nehody může pojmout až 150 lidí. Všichni musí sedět. Je to krytý motorový člun, už takový lepší :-) Vyplouváme v 8:45 protože jsme se museli ještě vrátit zpátky k lodi.
DSC_2929_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida a tendry na pevninu DSC_2943_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida a tendry na pevninu DSC_2946_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida a tendry na pevninu
Plavba do přístavu trvá jen 10 minut. V 9 hodin vystupujeme na ománský břeh v přístavišti Khasab Dhow Port, který stojí čelem ke Khasab Port Authority určenému pro trajekty do Muscatu. Je to tradiční přístav lodí dhow (dhau), kde můžete obdivovat lodě typické pro tento region. Můžete si zde najmout tuto loď, která Vás vezme na plavbu podél pobřeží. Nabízí plavby podél pobřeží za delfíny, trvající obvykle 3-4 hodiny, které stojí obvykle zlomek ceny než organizované exkurze lodní společností. Delfíny můžete vidět ve fjordech už po 10 minutách plavby z přístavu. Případně nabízí 2x denně plavby na lodích dhow k ostrovu Jazirat al Maqlab, známému jako Telegraph Island, protože od roku 1864 zde byla umístěna telegrafická stanice (transformátor) pro kabelovou linku mezi Bombají a Londýnem. V roce 1868 byla telegrafická stanice odstraněna a zůstaly jen ruiny, které přehlíží populární šnorchlovací lokalitu s barevnými rybami. Cena začíná na 15 OMR pokud je více lidí, pokud jste sami tak 30 OMR. Kromě těchto tradičních lodí zde kotví i další rybářské a vojenské lodě.
DSC_2962_Oman_Musandam_Khasab_Dhow Port
Pro pasažéry MSC je natažený červený koberec, jako pro nějaké hvězdy.
DSC_2952_Oman_Musandam_Khasab_pristav DSC_2953_Oman_Musandam_Khasab_pristav
Při výstupu na břeh jsme zase dostali kartičku platnou jeden den a opravňující nás ke vstupu na ománskou půdu.
Oman_Khasab_pristavni karticka
Jak už jsem psal, při vstupu do přístavu už čekají zástupci místních cestovek, taxikáři, kteří nabízí různé výlety, autobusy MSC, které jsme cestou potkávali. Je to jedna z jejich hlavních možností nemalého výdělku. Ceny v Ománu jsou poněkud vyšší než v sousedních Emirátech.
DSC_2969_Oman_Musandam_Khasab_pristav a Port Authority

Pokud se Vám na žádný výlet nechce a chcete si užít moře, můžete se vydat pěšky nebo taxíkem na Bassa (Bessah) Beach vzdálenou cca 2 km SZ od přístavu. Vstup na ni je zdarma. Je to příjemná písečná pláž oblíbená mezi místními obyvateli. Najdete tady příslušenství pro piknik i toalety.

My jsme ale chtěli něco vidět a zažít, tak jsme si již z domu domluvili soukromou exkurzi po městě Khasab, do hor i do dalších míst na poloostrově Musandam. Ceny jednotlivých agentur se dost různili. Nakonec jsme vybrali KHOURSHEM TOURS, na Trip Advisor jsou 5/19. Khasab Coastal Highway, P.O Box 535, PC No. 811, Khasab, Musandam, Oman 411, Atif Rehman - marketing manager, Mobil + WhatsApp: +968 9206 7996, +968 9233 7382, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Objednali jsme si soukromý výlet pro 2 osoby za 90 OMR (bez oběda by to bylo 80 OMR, ale nechce se nám vracet na loď) v trvání cca 6 hodin. Nakonec to bylo 7,5 hodiny bez jakéhokoliv příplatku. Nic levného, 2.520 Kč/osoba. Na internetu nabízí 40% slevu pro účastníky výletní plavby. Cena zahrnuje dopravu autem 4x4, oběd, pitnou vodu, nealko nápoje, vstupné do Khasab Fort a Bukha Castle (tady se vstupné neplatí). Program byl nabitý a stál za to. Nabízí půldenní i celodenní výlety, výlety do hor, exkurze po městě, i plavby lodí dhow.
Domluvili jsme se na vyzvednutí v přístavišti v 9:30. Už tady čeká chlap s cedulí, kde má napsaných 7 jmen. Už jsme se lekli, že první zrada je tady a že nebudeme v autě sami. Ale byli jsme. Majitel, či manažer jménem Atif, se kterým jsem vše přes emaily domlouval tady je taky. Vypsal nám doklad (voucher pro řidiče), zaplatili jsme mu 90 OMR a máme počkat, že o půl desáté přijede auto s řidičem. Něco před půl přijíždí bílé, čisté 4WD Nissan Pathfinder. Řidič jménem Mahmad měl vytištěný dohodnutý program. Je to Egypťan, který tady žije již 7 let. Je mu kolem 35. Má ženu a 2 děti, 8 a 10 let. Mluví anglicky. V autě má pro nás připravené pití - vody, 7Up, Pepsi, džusy, ...
Oman_Khasab_voucher na celodenni vylet

KHASAB (Chasab)
je správním střediskem skalnatého poloostrova a guvernorátu (neboli provincie) Musandam (570 km od Maskatu) na pobřeží Hormuzského průlivu, při ústí Perského zálivu, mezi Íránem, SAE a Ománem. Hormuzský průliv strategicky odděluje Írán od Arabského poloostrova. Hormuzský průliv Omán kontroluje spolu s Íránem a na lodích jim proplouvá asi 40% ropy vytěžené v Perském zálivu. Khasab je město v severozápadní, větší, ománské exklávě Musandam, která zabírá plochu 1800 km2. Menší jihozápadní část poloostrova patří SAE. Provincie Musandam totiž leží v prostoru SAE a zabírá vrchol Arabského poloostrova, jenž odděluje Perský záliv od zálivu Ománského. Musandam byl donedávna střeženou vojenskou zónou a nyní se otevřel veřejnosti.
Mapa Khasab-Telegraph_Island
Město Khasab je regionálním centrem guvernéra. Má cca 18 000 obyvatel. Zatímco celý Musandam má asi 27 000 obyvatel. Provincii se někdy přezdívá "Norsko Arábie" nebo také "Norsko Blízkého východu" či "Arabské fjordy" kvůli drsnému, členitému ledovcovému pobřeží s hlubokými fjordy, nad nímž se tyčí hory a jasný, třpytivý fjord, známý jako khor. Poloostrov Musandam je divoký, hornatý a rozeklaný kus země. Khasab byl dlouhou dobu izolován od zbytku regionu. V 17. století dobyli portugalští vojáci poloostrov a založili koloniální stavby. Khasab byl postavený Portugalci kolem přírodního přístavu, který poskytuje městu ochranu od moře. Poté, co Omán znovu získal kontrolu, Khasab byl přísně řízen kvůli své strategické pozici. V oblasti města Khasab je velká šance zahlédnout delfíny ve volné přírodě. Celé pobřeží Musandamu s úžasnou vodou je vhodným místem pro potápění a šnorchlování. Rovněž je krásným prostředním pro turistiku. Khasab je jedním z nejžhavějších míst v Ománu, přičemž letní teploty pravidelně stoupají nad 45 °C. Proto je nejlépe se sem vydat v chladnějším období od listopadu do března. Khasab je bezcelní zónou a čile se tady obchoduje s Íránci, kteří sem připlouvají na člunech.
Oman_Khasab_map
Pokud by jste se sem chtěli podívat a nepřipluli by jste jako my na turistické lodi, jezdí sem trajekty z Maskatu, případně z SAE půjčeným autem nebo v rámci organizovaného zájezdu, případně na hranice mezi SAE a Ománem jezdí z Dubaje autobus. Případně letecky, létá sem ale pouze Oman Air z Maskatu. Výhodou je, že turistická víza do Ománu na 10 nebo 30 dní vyřídíte jak na pozemních přechodech, tak na letištích po příletu.
Razitko v pase SAE a Oman_03
Při prohlídce města se můžete dozvědět o životě a tradicích rybářů a beduínském způsobu života. Celá tato oblast dýchá dávnou historií.

Náš výlet zahajujeme horským safari - Mountain safari, které podle plánu mělo trvat 3 ½ hodiny. Zahrnuje nejvyšší horu na poloostrově Musandam - Jebel Harim, uvidíme krásné skalní pouštní hory Musandamu, nádherné terasovité horské vesnice - např. Sayah Village, akáciové lesy Al Khalidiya Park a vádí (suchá koryta) typická pro tento region, nádherný fjord Khawr Najid Khalidiya nebo zajímavý dům - House Of The Lock. Tyto cesty organizuje většina agentur v Khasabu. Poloostrov Musandam je pokračováním pohoří al-Hadžar už částečně pokleslým do moře.

Projíždíme přes město Khasab. Jedeme jihovýchodním směrem. Míjíme místní letiště Khasab Airport. Kolem nás jen pustina, kámen, písek, skály, sem tam nějaký dům či menší vesnice. Je to jako měsíční krajina duchů. Bydlet bych tady nechtěl. Téměř žádná zeleň. Domy bez zahrad postavené jen na kamenech. A kolem jen vysoké hory. Zato hlavní silnice mají v perfektním stavu. Jedeme po silnici Sall Ala Road. Na cestě jsou zvláštní značky, upozorňující, že pokud voda stoupne po červené místo na bílo-červených sloupcích u cesty, tak se nemá pokračovat dál. Říkáte si možná, co to je za blbost, jaká voda, když je tady tak sucho a vyprahlá krajina a teploty v létě dosahují až 50°C. Říkal jsem si to samé. Ale jak nám řekl Mahmad, tak v období dešťů, které je tady od října do března, bývají záplavy, a to takové, že se voda ve vodopádech řítí ze skal a teče vymletým korytem a bere vše, co ji přijde do cesty.
DSC_2984_Oman_Musandam_Khasab_Sall Ala Road DSC_2986_Oman_Musandam_Khasab_Sall Ala Road DSC_2983_Oman_Musandam_Khasab_Sall Ala Road
V 9:45 děláme první zastávku v Al-Khalidiya Accacia Forest & Childrens Park (As Sei park v Al Khalidiyya). Je to přírodní park s akáciovými stromy, které mají široké vršky a poskytují tak stín pro pikniky. Na akáciích se pasou místní kozy. Některé lezou i po stromech. Nikde nic a najednou kousek zeleně. Kolem dokola se tyčí vysoké hory. Na jaře a na podzim oblast ožívá ptáky.
DSC_2975_Oman_Musandam_Khasab_Al Khalidiya park_akacie a kozy DSC_2977_Oman_Musandam_Khasab_Al Khalidiya park_akacie a kozy DSC_2980_Oman_Musandam_Khasab_Al Khalidiya park_akacie a kozy
Míříme k jednomu z nejhezčích míst našeho výletu a také asi nejfotografovanějšímu místu v Musandamu a tím je Najd Area (Khor Al Najid, Khor Najd, Khawr Najid Khalidiya). Přístup k němu je 6 km východně od parku. Z Khasabu k němu vede cesta jihovýchodním směrem nějakých 30 km. Cestou k němu vidíme vrt, kde se těží plyn.
DSC_2988_Oman_Musandam_vrt na plyn
Autem jsme vyjeli do nadmořské výšky 400 m.n.m.. Ze skalnatého průsmyku se nám naskýtá neuvěřitelný panoramatický výhled na nádherný fjord Khor Al Najd, kde se střetávají hory s Indickým oceánem. Vícebarevné okolní hory se zvedají až do výšky 1000 metrů  a přehlíží malou osadu Al Boot. Khor znamená v překladu záliv. Dole kotví lodě, které dopravují místní obyvatele do okolních malých rybářských vesnic rozesetých kolem fjordu, které jsou přístupné pouze lodí. Často zde nemají vlastní zdroj pitné vody a pitnou vodu jim jednou týdně dováží státní loď. K přístavu vede dolů dlouhá, strmá a klikatá dopravně důležitá silnice. Je to jediný záliv v Musandamu, který je přístupný autem. Místní tady většinou zaparkují svá auta a do svých vesnic pokračují na člunech. My se ale otáčíme a vracíme se stejnou cestou. Laguna Khor Najid Lagoon je jedna z největších v guvernorátu Musandam.
DSC_2990_Oman_Musandam_Khor Al Najid (400 m.n.m.) DSC_2994_Oman_Musandam_Khor Al Najid (400 m.n.m.)
Sjeli jsme dolů zpátky na hlavní silnici. A navštívili jsme tzv. House Of The Lock - Bait al-Qufl, jeden z tradičních domů pro lidi, kteří žili v místních horách. Je to architektonický unikát, který najdete pouze v oblasti Musandamu. Dům starý 100 let je kamenný zasazený mezi okolní skály, takže ho lze lehce přehlédnout. Jednolité kamenné stěny jsou postaveny tak, že část jejich výšky je umístěna pod zemí. To umožnilo dům maskovat a ochránit ho i když byli obyvatelé pryč. K uzavření domu sloužil speciální zámek. Proto ten název. Navíc sloužil k uskladňování vody, datlí, hroznů,... Nakoukli jsme i dovnitř, ale museli jsme si téměř kleknout. I s popisem jsme si ho potom ještě jednou prohlédli v pevnosti v Khasabu. Ale největší kuriozitou jsou tady pro nás místní kozy. A to když náš průvodce vytáhl z auta krabici s papírovými ubrousky. Kozy se hned k němu seběhly a začaly po něm lézt a žadonit o kapesníky. Světe div, ale ony je žraly. Byli jsme jak v Jiříkově vidění. Jak nám Mahmad vysvětlil, tak tyhle kozy, protože tady mají málo potravy, čekají až přijede a nakrmí je papírovými ubrousky. Jsou dá se říct "ochočené". Ví že tam jezdí téměř denně. Je to celulóza, která se izoluje ze dřeva místních stromů. Ale například kozy v parku Al-Khalidiya, kde jsme byli, tak ty by je nejedly, protože mají dostatek přirozené potravy - akáciové stromy.
DSC_3156_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab)_House of the Lock DSC_2999_Oman_Musandam_House Of The Lock DSC_3000_Oman_Musandam_House Of The Lock DSC_2998_Oman_Musandam_House Of The Lock DSC_3015_Oman_Musandam_House Of The Lock_pruvodce Khoursem Tours

Po tomto zážitku s kozami, na který ještě dlouho vzpomínáme a smějeme se tomu jsme zamířili do hor. Ze silnice Sall All Rd jsme odbočili na silnici Jabal Sayh Rd. Jedeme úzkou dolinou vstříc vysokým horám pohoří Hajar Mountains, nejvyššímu pohoří v této oblasti. Kolem nás se tyčí krásné skalní pouštní hory Musandamu. Teréní auto 4x4 je nezbytností. Místy je stoupání hodně prudké, cesty kamenité, již žádný asfalt, ten skončil když jsme odbočili ze Sall All Rd. Silnice se klikatí mezi vysokými horami, sem tam nějaká menší osada či jen samotné domky.
DSC_3034_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road
Zastavujeme se na vyhlídce v 700 m.n.m. Pod námi kaňon a klikatící se silnice, po které jsme přijeli.
DSC_3035_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_700 m.n.m. DSC_3040_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_700 m.n.m.
Míjíme místo kde v období dešťů padá ze skály vysoký vodopád a koryto, kterým se valí proudy vody. Vznikají obrovské povodně. Mahmad nám to ukazoval na mobilu z předchozích let. Je to až k neuvěření, jak se to může změnit. Hold příroda. Jedná se o tzv. vádí, neboli suchá koryta typická pro tento region. Vádí je údolí vzniklé erozí občasného vodního toku v suchých oblastech pouští a polopouští, které v horách vyhloubily přívalové deště. Vádí zůstávají po většinu doby suchá, voda jimi protéká nárazově jen po deštích či ve vlhčím období roku a často vytváří strmé stěny ohraničující údolí a dno pokryje horninovou sutí.
DSC_3044_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_vyschly vodopad DSC_3045_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_vyschly vodopad 
Kdekoliv chceme zastavit na focení, tak nám zastaví.

Skaliska místy vytvořily zajímavé skalní formace, například skalní jehlu. Upozorňuje nás na skalní obydlí, která bychom lehce přehlédli. Dům postavený pod skalním převisem obýval muž, který zemřel před 10 lety ve věku 60 let.
DSC_3046_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road DSC_3047_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_skalni obydli
Občas míjíme nádherné terasovité horské vesnice. V nadmořské výšce 1100 metrů se nachází vesnice As Sayh (A´Saye, Sayah Village, Wadi Al Sayhe) obklopená palmovými háji. Je jedním z nejkrásnějších míst na poloostrově Musandam. Rozkládá se na náhorní plošině v pozoruhodně úrodném malém údolí Wadi As Sayea. Nad ní se do výšky 2.087 metrů tyčí hora Jabal al Harim (Džabal Harim). Je to největší vesnice v okolí, žije zde kolem 100 obyvatel, převážně beduíni. Mají tady svá políčka, kde pěstují různé plodiny, datlové palmy a chovají hospodářská zvířata. Háje datlových palem vytváří životodárný vlahý stín. Je to jedno z nejdůležitějších míst v Ománu pro pozorování ptáků, zejména v průběhu dubna, když ptáci, kteří přezimovali v Ománu, letí na sever.
DSC_3064_Oman_Musandam_As Sayh 1100 m.n.m. a Jabal al Harim 2087 m.n.m. DSC_3065_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_As Sayh 1100 m.n.m. DSC_3072_Oman_Musandam_As Sayh 1100 m.n.m._vpravo Jabal al Harim 2087 m.n.m.

My stoupáme výš a výš. Taky se trochu ochlazuje. Už víme, proč má náš průvodce dlouhé kalhoty, pevné boty a poměrně teplou bundu.
Další zastávku máme v 1.500 metrech, kde se nachází nádherně zachovalé fosílie v pohoří Hajar. Řada skal je pokrytá skvěle zachovalými zkamenělinami (petroglyfy) starými přibližně 200 miliónů let, což představuje pozoruhodný pohled na starověké podmořské tvory, včetně ryb, měkkýšů, škeblí, a mnoha trilobitů. Mahmad skály polévá vodou, aby petroglyfy lépe vynikly. 
DSC_3084_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_fosilie v Hajar Mountains 1500 m.n.m. DSC_3086_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_fosilie v Hajar Mountains 1500 m.n.m.
I tady má náš průvodce své kamarády. Jen co jsme zastavili, už si to k nám šinul oslík. Když viděl Mahmada, hned šel k němu. Bývá tady skoro pokaždé a Mahmad mu vždy nalévá do misky vodu, které tady je nedostatek. Kromě osla je tady ještě pár koz.
DSC_3091_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1500 m.n.m. DSC_3095_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1500 m.n.m._pruvodce Khoursem Tours
Blížíme se k cíli našeho horského safari a tím je Jebel Harim (Jebel al Harim, Jabal Harim, Jabal al Harim, Jabal Hareem, Jabal As Sayh nebo Džebel Hárim), což v překladu znamená "Hora žen". S výškou 2.087 metrů nad mořem je nejvyšší horou na poloostrově Musandam. Nicméně na vrcholu Jebel Harim, odkud je nádherný panoramatický výhled, je vojenská radarová stanice, a pro vstup na vrchol je zapotřebí povolení, proto většina zájezdů, stejně jako my, zastavuje "pouze" ve výšce 1600 m nad mořem u kasáren vojenské stanice.
DSC_3106_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1600 m.n.m._Jebel al Harim 2087 m DSC_3107_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1600 m.n.m._Jebel al Harim 2087 m a kasarna vojenske stanice
Naskýtá se nám odtud výhled jak na samotný vrchol hory tak nezapomenutelný pohled na pohoří Hajar a hlavně kaňon pod námi. Venku je chladno a fouká poměrně silný vítr. Kdyby nebyl opar, viděli bychom až na Indický oceán. Ovšem výhled do kaňonu je dechberoucí. Vzdáleně připomíná americký Grand Canyon.
DSC_3098_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1600 m.n.m._kanon a vlevo Jebel al Harim 2087 m DSC_3100_Oman_Musandam_Jabal Sayh Rd_Hajar Mountains 1600 m.n.m._kanon

Odtud pokračuje jedna cesta na samotný vrchol hory a druhá pokračuje do SAE. Mahmad nám ukazuje směr, kde již můžeme zahlédnout jeden ze sedmi autonomních emirátů SAE, Rás-al Chajma (Ras Al Khaimah).
Určitě to za tu cestu stálo.

Je pravé poledne. Stejnou cestou již bez zastávek na focení se vracíme zpátky. Již téměř u hlavní silnice bereme jednoho místního stopaře do Khasabu.
DSC_3129_Oman_Musandam_Jabal Sayh Road_stopar
Než se vydáme za dalším poznáváním krás Musandamu, zastavujeme ve 13 hodin na oběd v Khasabu, v jemenské restauraci, Yemen Village Restaurant. Průvodce nás zavedl do kuchyně, kde přes  kouř z grilu, na kterém jídla připravují, není vidět, abychom si vybrali co si dáme. Mlha, že by se dala krájet. Oběd je v ceně výletu. Vybrali jsme si rybu a kuřecí maso na grilu. Dá se sedět uvnitř, tradičně na zemi, na polštářích a nízkém stolku, ale my jsme si sedli venku na vzduch. Řidič nás tady nechal a odjel, a přijel pro nás asi za půl hodiny. Na stůl natáhli igelitový sáček, přinesli hygienické ubrousky v krabici, kterými jsme krmili kozy a naservírovali nám polévku s kurkumou, kterou jsme si ani neobjednali. To je asi automatické. K tomu každý dostal talířek s míchanou zeleninou a limetou, což se dává nejspíš do té polévky. Aspoň my jsme to tak udělali. Potom nám přinesli hlavní chod, a to jsme málem spadli pod stůl. Mysleli jsme si že to máme jídlo na týden. Obrovská celá ryba a stejně obrovský kus grilovaného kuřete. K tomu každý dostal velkou porci rýže biryani s kurkumou. Jak jinak než pálivou. Jídlo bylo vynikající, ale až na tu zeleninu všechno pekelně pálilo. Každý jsme ještě dostali 0,5 litrovou balenou vodu. Asi abychom uhasili oheň v puse. Ale restaurace je asi hodně populární, protože sem chodilo spoustu místních. Někteří si sedli, ale většina si jídlo brala s sebou. Někteří ani nevystupovali z klimatizovaného auta a předem objednané jídlo jim obsluha přinesla až do auta. Nakonec jsme tady byli téměř hodinu.
DSC_3130_Oman_Musandam_Khasab_Yemen Village Restaurant DSC_3132_Oman_Musandam_Khasab_Yemen Village Restaurant DSC_3134_Oman_Musandam_Khasab_Yemen Village Restaurant DSC_3135_Oman_Musandam_Khasab_Yemen Village Restaurant DSC_3136_Oman_Musandam_Khasab_Yemen Village Restaurant 
Na dohled z restaurace je místní středověká pevnost Khasab Fort (Qasr Khasab, Husn Khasab), naproti hypermarketu Lulu, obklopená palmovými háji Khasab Palm Groves, ukrytými uvnitř starého města (Khasab Old Town). Pevnost střežila vstup do města od moře. Ale nyní, kvůli strategickému rozšíření přístavu v Khasabu, již pevnost neleží přímo na pobřeží. Po obou stranách pevnosti stojí mešity. O něco dále najdete velkou mešitu Sultan Qaboos Mosque.
My jsme ale zamířili k pevnosti, kterou postavili Portugalci na počátku 17. století, aby získali kontrolu nad námořní obchodní cestou v Hormuzském průlivu. Pevnost měla odrazit útočníky z moře. Okupovali ji až do svého odchodu z regionu. Nad pevností vlaje ománská vlajka. Před ní stojí dvě děla a staré dřevěné lodě. V pozadí se tyčí vysoké hory. Vstupné je 500 baisa, ale platí to průvodce, máme to v ceně výletu. K tomu jsme dostali ještě pěknou barevnou brožuru o guvernorátu Musandam. Mahmad jde dovnitř s námi a dělá nám i průvodce po pevnosti a muzeu současně. Tento hrad, který v posledních stoletích obýval Wali se svou rodinou a jednou dobou sloužil jako vězení, byl ve 20. století zrestaurován a přeměněn na velmi pěkné a zajímavé regionální muzeum. Pro stavbu bylo použité indické teakové dřevo, střecha byla směsí palmových listů a hlíny. Ve stěnách pevnosti na hlavním nádvoří je centrální kulatá věž, která je pravděpodobně nejstarší částí hradu. Na nádvoří hradu jsou lodě a domy představující jedinečné dědictví Musandamu. Prohlédli jsme si typickou keramiku, kadidelnice, konvice na kávu, zbraně, zemědělské nástroje, truhlice, tradiční oděvy, repliky ománské školy, domu, pokojů, lékárny, šperky (zaujal mně třeba náhrdelník s vyrytými texty z koránu). Z jeho hradeb a strážních věží je nádherný výhled.
DSC_3137_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3139_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3144_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3149_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3143_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3153_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3155_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab)_House of the Lock DSC_3166_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3163_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3161_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab)_skola DSC_3170_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3142_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab) DSC_3159_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab)_kadidelnice a konvice na kavu DSC_3165_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Fort (Qasr Khasab)_nahrdelnik s textem z koranu
Směrem na východ od hradu se nachází plantáže a sezónní domy kmene Kumzari, čtvrť Harat al Khamzari, kterou obývali během letních měsíců. Není přístupná veřejnosti a není tam údajně nic k vidění. Uvnitř města, 600 metrů JV od pevnosti Husn Khasab, najdete ještě Alkmazrh Fort (Al kamzra Fort, Husn Kumzarah) postavenou kolem roku 1860. Zdá se, že patří specifickému kmeni domorodců Kumzari mezi místními obyvateli. O pevnost se starají potomci kmene, kteří jsou hrdi na majetek po svých předcích.

Pokračujeme do města Bukha, které se nachází 40 minut jízdy od Khasabu (26 km). Jedeme kolem přístavu po silnici Khasab Coastal Road, která kopíruje klikatící se skalnaté pobřeží. Míjíme pláž Bassa Beach, Atana Khasab Hotel. Z mnoha míst se nám naskýtají krásné výhledy na okolní fjordy a naši loď kotvící na moři.
DSC_3193_Oman_Musandam_Khasab_Khasab Coastal Rd a MSC Splendida

BUKHA
 je wilayat a město v musandamském guvernorátu Ománu na hranici s emirátem Ras al Khaima. Další wilayat nebo komunes v regionu jsou Khasab, Daba Al Bayah a Madha. Na konci Bukhy směrem k městu Tibat se nachází rybářský přístav, policejní stanice, Baldiya (jakýsi obecní úřad), nemocnice, škola, obchody s věcmi každodenní potřeby, množství kaváren a restaurací. Žije tady velké množství Indů, zejména Malbaris (Indové z oblasti Kerala), proto tady většina restaurací nabízí indické jídlo. Bukha má dvě pláže s čistou vodou. Jednou z nich je rozlehlá Hal Beach, vzdálená 3,5 km severně od pevnosti Husn Bukha, která přehlíží Arabský záliv. Během pozdního léta velká hejna kormoránů arabských (angl. Socotra Cormorant) se shromažďuje podél tohoto pobřeží když migrují.

My jsme se zastavili v pevnosti Bukha Fort (Bukha Castle, Husn Bukha), která se nachází přímo u moře, vedle pobřežní silnice. Vstup je zdarma. Postavena byla pravděpodobně v polovině 19. stol. Pevnost má několik neobvyklých charakteristických znaků, jako je klenutý vstup, jediná věž hruškovitého tvaru a dvě čtvercové, místo tradiční kulaté věže. Pevnost sloužila i jako vězení. Uvnitř nenajdeme žádné muzeum, je mnohem menší než pevnost v Khasabu, přesto je její návštěva zajímavá, a nabízí se z ní pěkné výhledy. Potkáváme tady další skupiny výletníků z naší lodi v rámci exkurzí. MSC nabízí výlet Khasab + Bukha (3:30, 49 eur).
DSC_3194_Oman_Musandam_Bukha_Bukha Fort DSC_3195_Oman_Musandam_Bukha_Bukha Fort DSC_3196_Oman_Musandam_Bukha_Bukha Fort
Mnohem hezčí výhled na město, moře, přístav, mešitu Sultan Qaboos Mosque i samotnou pevnost, je z malé pevnosti Al Qala´a Fort (Husn Al-Baldah), která se nachází na kopci za Bukha Fort. Dojedeme k ní autem. V pozadí města se tyčí opět jen hory.
DSC_3197_Oman_Musandam_Bukha_Al Qala a Fort DSC_3199_Oman_Musandam_Bukha_Al Qala a Fort DSC_3224_Oman_Musandam_Bukha DSC_3219_Oman_Musandam_Bukha_Bukha Fort a Sultan Qaboos Mosque DSC_3222_Oman_Musandam_Bukha

Čas rychle utíká. Je 16 hodin. Vracíme se stejnou cestou a 5 km před Khasabem odbočujeme doprava do vesnice QADAH. Tady se nachází hluboké údolí Wadi Qadah, kde v období dešťů teče plno vody. Vádí má vynikající vodní zdroje, které zásobují zdejší plantáže datlových palem, mangovníky a další plodiny. Silnice pokračuje skrz vesnici Qadah do 3 km vzdálené staré vesnice Tawi (Tawj). Tady nám průvodce ukazuje přímo u východní části silnice malou skupinu kamenů, na kterých jsou prehistorické skalní kresby zobrazující lodě, zvířata (velbloudy) a bojovníky. Údajně jsou staré 250 mil. let, ale není to jisté. Moc se mi to nezdá. Někde jsem četl, že jsou staré jen 2000 let. Tak si vyberte :-) Více informací se dozvíte v pevnosti Khasab Fort.
DSC_3228_Oman_Musandam_Qadah DSC_3229_Oman_Musandam_Qadah DSC_3232_Oman_Musandam_Qadah_skalni rytiny DSC_3234_Oman_Musandam_Qadah_skalni rytiny
V 16:50 nás Mahmad vysazuje v přístavu. Přijíždí i další autobusy. Všechno jsme stihli a bylo to hodně zajímavé. Určitě mohu doporučit. Super výlet. Loučíme se s průvodcem, nechce nic navíc a není ani naštvaný, že nedostal nějaký tringelt. Kdyby se nějak cukal, tak jsme byli připraveni mu dát nějaké dýško. Na druhou stranu, cena, kterou jsme zaplatili nebyla nízká, a při cenách benzínu, které tady jsou (0,213 OMR/litr což je 12 Kč), museli na nás i tak hodně vydělat.

V 17 hodin nasedáme na tendr (poslední jede v 17:30) a vracíme se na loď, které už se kouří z komínů. Rybářské loďky nebo i naše tendry jsou proti ní jako kapka v moři.
DSC_3241_Oman_Musandam_Khasab_pristav DSC_3245_Oman_Musandam_Khasab_pristav_tendry MSC DSC_3252_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida
Martin šel rychle ještě do bazénu a naložit se do teplé vířivky na zádi lodi, protože už je venku chladno.
DSC_3283_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool DSC_3286_Oman_Musandam_Khasab_MSC Splendida_paluba 15_Playa del Sol Pool
Slunce zapadá v 17:42 a barví okolní hory do červena. Na moře vyráží spousta malých i velkých rybářských lodí. Tropické teplé vody v zálivech hornatého poloostrova jsou nesmírně bohatá loviště dravých ryb, jako jsou barakudy, tuňáci. Tendry přiváží poslední pasažéry. Sleduji jak obratně vytahují pomocné plavidla na loď.
DSC_3273_Oman_Musandam_Khasab_pohled z paluby lodi DSC_3274_Oman_Musandam_Khasab_Pristav_lod dhow DSC_3248_Oman_Musandam_Khasab_lod dhow

Měli jsme vyplouvat v 18 hodin, ale z nějakého nám neznámého důvodu jsme vypluli o půl hodiny později. Možná jim někdo chyběl. Před námi je 125 námořních mil, než zakotvíme zítra ráno v 9 hodin v Dubaji. Během noci poplujeme kolem íránského pobřeží v západní části zálivu. Proplujeme Hormuzským průlivem a vplujeme do Perského zálivu.

Zašli jsme do kajuty se okoupat. Potom na pizzu, do baru pro dvě pivka a hurá do divadla. Je to poslední představení na této plavbě a taky jedno z nejlepších co jsme tady viděli. Jmenuje se "Nature". Úžasní akrobaté, hadí ženy z Číny. Na závěr se s námi loučí na pódiu většina posádky.
DSC_3301_MSC Splendida_The Strand Theatre_Nature DSC_3306_MSC Splendida_The Strand Theatre

Odevzdáváme vyplněné kupony, kdy nám na email pošlou anketu k vyplnění a můžeme vyhrát nějaký zájezd od MSC.
Na pokoji už nás čekají pasy + kopie pasů a informace k imigrační kontrole zítra v Dubaji. Od připlutí do přístavu v Dubaji musí všichni cestující do 12:00 projít imigrační kontrolou s pasem a kopií pasu, kterou jsme dostali. V pase jsme objevili spoustu nových razítek, které zajišťovali na lodi za nás v jednotlivých přístavech.
Razitko v pase SAE_02 Razitko v pase SAE_01
Dneska je poslední gala večer a očekává se u večeře také odpovídající oblečení. Hodili jsme se do gala a ve 21:15 vyrazili na večeři. Oskar nám  nosil zdarma piva, vína, vodu. Probíhají oslavy nějakých narozenin a tak zpívají, nosí dorty. Super atmosféra. Martin si dal vývar consommé, ravioli plněné lososem s houbovou omáčkou a dezert Alaska - piškot plněný dvěmi druhy zmrzliny, čokoládová a pistáciová. Já jsem si jako předkrm dal uzeného lososa, malý bramborový placek a na tom byl červený kaviár a citrón. Jako hlavní chod kachní prsa na pomerančích, krokety, pomeranč a červené zelí. Na sladké chuť nemám, tak jsem si dal variaci sýrů - parmezán, Camembert, Gorgonzola, k tomu byla marmeláda, ovoce (hrozno, kiwi, pomeranč). Dneska je to poslední večeře v servírované restauraci u našeho stolu. Zítra už si můžeme sednout ke kterémukoliv stolu a večeře se budou podávat od 18:30 do 21:30, protože už není ani divadelní představení.


Pátek 12.1.2018 - SAE - Dubaj

Do  Dubaje připlouváme již v 7:15 namísto plánovaných 9 hodin. Loď opět kotví v přístavu Port Mina Rashid, Al Mina Road - Bur Dubai, viz. 6.1. Dali jsme si snídani v bufetové restauraci, jen jsme si sedli úplně na zádi. Je odtud hezký výhled a není tady takový kravál, protože většina lidí sedí v přední části. Mají tady výborné čerstvé pečivo. Dole u lodi už stojí spousta nákladních aut a na paletách již naváží na loď zboží a zásoby potravin. Neskutečné množství. Zítra totiž loď ve 23:00 vyráží na další plavbu směr Abu Dhabi.

V 9:15 opouštíme loď. Slunce už svítí, předpověď pro dnešní den slibuje 23°C. Mrakodrapy jsou ale bohužel v oparu. Prošli jsme v přístavním terminálu imigrační kontrolou, kopie pasů si nechali.

Jak jsme dneska zjistili, jezdí od přístavního terminálu placený shuttle bus, který Vás za 10 AED odveze k nejbližší stanici metra Al Ghubaiba (zelená linka) a nachází se asi 6 km. Autobus jezdí od 8:30 každých 30 minut. Poslední autobus zpět k lodi jede v 16 hodin, což není moc praktické. Autem od zastávky metra do přístavu to trvá přibližně 12 minut. Nasedli jsme do autobusu. Je tady řidič + chlap co prodává lístky, ale už byl vzadu v autobuse a k nám se už nevrátil, takže jedeme zadarmo.

Dubajské metro je asi nejrychlejší možností přepravy a není ani nijak drahé. Metro má zatím 2 linky, zelenou a červenou. Ale už se staví třetí linka, která povede na výstaviště Expo, které se tady bude konat od října 2020. Metro funguje v intervalech 3 až 5 minut od 5:30 do půlnoci, jen v pátek, což je zrovna dneska, je provoz zahájen až od 10:00. V pátek se totiž v Dubaji nepracuje !!! Některé obchody jsou zavřené a metro jezdí právě až od 10:00.

Vyhledání spojeníhttp://wojhati.rta.ae/dub/XSLT_TRIP_REQUEST2

V automatu jsme si koupili celodenní lístek (bez karty Nol) za 22 AED a mohli jsme jezdit do půlnoci libovolně metrem, tramvají a autobusy společnosti RTA ve všech zónách. Každopádně se to několikanásobně oplatilo. Do vozu gold potom stojí celodenní jízdné 44 AED. Lístek je třeba přiložit vždy před nástupem a opět při výstupu.
DSC_3309_Dubaj_metro Al Ghubaiba_koupe listku na dopravu Dubai_Celodenni jizdenka na metro
Dubajské metro je specifické tím, že funguje zcela automaticky bez přítomnosti řidiče. Je ultramoderní. Přední prosklený vůz s nádherným výhledem je určený pro držitele karty Gold, jízdné je tady 2x vyšší, ale není v něm narváno jako v jiných vozech. Jezdí v něm místní arabové a turisté, kteří se nechtějí mačkat v běžných vozech. A chodí tady často revizor, jak jsem se přesvědčil na vlastní kůži. V ostatních vozech (ale také v autobusech a tramvajích) jezdí převážně turisté a přivandrovalci ze všech koutů světa, hlavně Indové a Pákistánci, kteří vůbec nedodržují pravidla vystupování a nastupování, ale rvou se do vozů tak, jak jsou zvyklí z domova. Div, že nelezou oknem. Na zemi jsou totiž nakreslené šipky, že se vystupuje středem a nastupuje zprava a zleva. Vozy přesně zastaví u příslušných značek. Navíc nástupiště je od kolejiště odděleno prosklenou stěnou s automaticky ovládanými dveřmi, které reagují stejně jako dveře v metru. První důvod je bezpečnost a druhý, že neuniká chladný vzduch z klimatizovaného nástupiště do tunelu. Bohatí obyvatelé Dubaje jezdí hlavně taxíky nebo vlastními vozy. Zastávky hlásí v arabštině a angličtině. Samozřejmě i vozy metra a dalších prostředků veřejné dopravy jsou klimatizované, což se u mě projevilo poslední den. Neustálé střídání klimatizovaného metra a venkovní teploty není to pravé ořechové. Jeden vůz je vždy určený pouze pro ženy a děti. Takto oddělený prostor je i v autobusech a tramvajích. Autobusy a tramvaje nebývají tak plné, aspoň dneska když jsme jeli my, tak nebyly. Jinak doprava metrem je naprosto perfektní a určitě ji doporučuji. Už jen samotné zastávky jsou jako z jiného světa a mají jednotný vzhled.
DSC_3310_Dubaj_metro_zastavka Al Ghubaiba DSC_3311_Dubaj_zastavka metra red line DSC_3312_Dubaj_metro red line_zastavka Al Jafiliya
Prvním naším cílem je nová atrakce Dubaje a to Dubai Frame, který jsme viděli i z paluby lodi. Míříme tedy do části Dubaje, zvané DOWNTOWN. Je to moderní živé centrum s mrakodrapy a nákupními centry, kavárnami, bary, restauracemi a atrakcemi.

Jedeme červenou linkou metra a vystupujeme na zastávce Al Jafiliya obklopeni mrakodrapy. Jsem jako v Jiříkově vidění. Nevím kam se dříve dívat, co první fotit. Odtud musíme pěšky.
Dubai Frame neboli "Dubajský rám" se nachází v parku Zabeel, který je ale celý oplocený a platí se do něj vstupné, protože se tam nachází další atrakce. Fotíme ho tedy pouze přes plot. Bohužel ze strany co jsme byli my, je spodní část krytá stromy, tudíž jsme si mysleli, že jsou to pouze dvě spojené věže. Ale z druhé strany je teprve vidět, že se jedná o celý pozlacený rám obrazu. Stavba byla otevřena právě 1. ledna 2018 a je novou velkou atrakcí Dubaje. Dvě 150 metrů vysoké věže jsou spojené na vrcholu mostem o ploše 100 m2propojující minulost, současnost a budoucnost města. Jeho šířka je 93 metrů. Symbolicky odděluje tradiční část metropole od té supermoderní. Uprostřed mostu se nachází skleněná plošina o ploše 25 m2 nabízející 360° výhled.  A jak jinak, je to největší rám na světě. Skrz něj je vidět Burj Khalifa. Vstupné pro dospělého je 50 AED. Dubajci hold vědí jak lákat turisty.
DSC_3325_Dubaj_Zabeel Park_Dubai Frame DSC_3326_Dubaj_Zabeel Park_Dubai Frame
Vracíme se zpátky na stejnou zastávku metra a cestou se kocháme panoramatem Downtownu. Jeden mrakodrap vedle druhého a každý je unikátní. Již klasikou je budova telekomunikační společnosti Etisalat s koulí v podobě golfového míčku na špici.
DSC_3327_Dubaj_Downtown_v popredi budova telekomunikacni spolecnosti Etisalat
Nasedáme na metro a jedeme 2 zastávky na stanici Emirates Towers. Já jsem nasedl do předního vozu gold, abych si užil jízdu a pořídil nějaké hezké snímky přes panoramatické sklo. Co Bůh, nebo spíš Alláh, nechtěl, kde se vzal, tu se vzal, nastoupil na další zastávce revizor. Dělal jsem blbého, stejně jako další turisté, a ukázali jsme mu lístky. Byl velmi slušný, nepokutoval nás, jen nám řekl, že si máme na další zastávce přestoupit do jiného vozu, že naše jízdenka tady neplatí. U místních, kteří také neměli platnou jízdenku, se ale zdržel déle. Vůz byl poloprázdný, seděly tady jen zahalené černé můry s dětmi a pár cizinců. Ve vozech gold asi průvodčí chodí často. Jinde už jsme je nepotkali. Ale aspoň něco mám natočené.

Zajímavé je, že místní metro jezdí z větší části nad zemí na visutých pilířích a tak se během jízdy můžeme kochat výhledy na město.
DSC_3313_Dubaj_metro red line DSC_3314_Dubaj_metro red line DSC_3316_Dubaj_metro red line
Vystupujeme na zastávce Emirates Towers a procházíme se mezi místními mrakodrapy. Krky máme vykroucené do nebes. Nacházíme se v tzv. DIFC Area (Dubai International Financial Centre). Tady se nachází mrakodrapy Dubai World Trade Centre, Jumeirah Emirates Towers Hotel, dvojice trojbokých, nestejně vysokých věží připomínající hroty psacích per. Jedna slouží jako hotel a druhá podnikatelským aktivitám. Prosklená budova před ní je Dubai International Financial Centre.
DSC_3353_Dubai_Trade Centre_Jumeirah Emirates Towers Hotel DSC_3354_Dubai_Trade Centre_Dubai International Financial Centre a Jumeirah Emirates Towers Hotel
Další mrakodrap je hotel Gevora, otevřený až 12.2.2018, tedy až po našem odjezdu. Je to nejvyšší hotel světa, 356 metrů, 75 pater, 528 pokojů.
DSC_3342_Dubai_DIFC Area_Gevora hotel 356m_nejvyssi hotel sveta
Míjíme velký komplex hotelu Ritz-Carlton. Za ním se vypíná mrakodrap Index Tower známého architekta Normana Fostera a u něj se dostavují dva mrakodrapy DAMAC Park Towers, které jsou ve spodní části propojené. Připomínají mi jako by dvě londýnské "okurky". Další budovou je Liberty House. No a vzadu se k nebi tyčí zatím stále nejvyšší budova světa Burj Khalifa, vysoká 828 metrů. Ale k ní jsme se vydali až k večeru.
DSC_3340_Dubai_DIFC Area_zleva The Ritz-Carlton Hotel_Index Tower_Burj Khalifa DSC_3364_Dubai_DIFC Area_zleva DAMAC Park Towers_Index Tower_Burj Khalifa_Liberty House DSC_3365_Dubai_DIFC Area_DAMAC Park Towers
A mezi těmito obry jsme na ulici objevili cvičící stroje, aby si lidé z kanceláří mohli odskočit se trošku protáhnout.
DSC_3362_Dubai_DIFC Area
Na zastávce č. 24 Financial Centre jsme naskočili na metro a uháníme přes půl Dubaje, abychom si prohlédli Dubai Marinu. Vystupujeme na zastávce č. 36 DAMAC Properties. Přecházíme nadchodem 12-ti proudou dálnici Sheikh Zayed Rd. Vlevo se tyčí 244 metrů vysoký mrakodrap Arenco Tower.
DSC_3366_Dubai_zastavka metra Damac Properties_Sheikh Zayed Rd_vlevo Arenco Tower 244m
Přešli jsme na tramvajovou zastávku č. 5 Dubai Marina. Dubajská tramvaj je na mapách značena oranžovou barvou. Tramvajové zastávky jsou naprosto luxusní a tramvaje vypadají spíš jako naše Pendolino. Kolem Mariny jezdí okružní linka. Svezli jsme se na zastávku č. 1 Jumeirah Beach Residence 1.
DSC_3367_Dubai_Dubai Marina Tram Station

DUBAI MARINA
je obytná čtvrť v dosahu umělého ostrova Palm Jumeirah (od centra vzdálenější pobřeží). Čtvrť nabízí pěší procházky kolem luxusních jachet i futuristických výškových budov. Nachází se tady nádherná pláž, promenáda, kavárny, restaurace, obchody, luxusní hotely, množství drahých atrakcí. Celou Marinou protéká kanál, na kterém kotví nebo proplouvají lodičky a jachty. Kolem kanálu vede 7 km pěších tras a ty jsou lemované restauracemi a kavárnami. Existují 2 trasy pro pěší - Marina Walk a The Walk.
* The Walk - každý pátek a sobotu od října do května se tady za denního světla koná pěkný trh pod širým nebem
* Marina Walk (Marina Promenade) - promenáda kolem 3 km uměle vytvořené mariny se spoustou jachet. 

Procházíme se po promenádě kolem mariny. Kolem proplouvají luxusní jachty. Kolem laguny se tyčí supermoderní mrakodrapy všemožných tvarů. Zajímavá je například elegantní stočená věž Cayan Tower. V jejím kontrastu je například mešita Mohammed Bin Ahmed Almulla Mosque. Za ní se tyčí další mrakodrap Al Dar Tower.
V dálce se tyčí do výšky 426 metrů (s anténou 433,5 m) mrakodrap Marina 101, který má 101 poschodí.
DSC_3402_Dubai_Dubai MarinaDSC_3383_Dubai_Dubai Marina_Marina Walk DSC_3407_Dubai_Dubai Marina DSC_3392_Dubai_Dubai Marina_Marina Walk_Cayan Tower_Mohammed Bin Ahmed Almulla Mosque DSC_3399_Dubai_Dubai Marina_Marina Walk_Al Dar Tower_Mohammed Bin Ahmed Almulla Mosque DSC_3428_Dubai_Dubai Marina_Cayan Tower 
Komu se nechce šlapat po svých, může si půjčit kolo s návratem na jiném místě: 1 hodina 20 AED, 2 hodiny 25 AED, 24 hodin 80 AED.

Je horko a musíme dodržovat pitný režim. V jednom obchůdku jsme koupili vodu 0,33 l za 1,25 AED a Mirindu 0,33 l za 3,25 AED.

Taky si můžete Marinu prohlédnout z paluby lodi. Nabízí jak drahé plavby, tak možnost cesty vodním autobusem - Dubai Water Bus. Je to jakýsi přívoz. Jednorázový lístek stojí 3-11 AED podle vzdálenosti, celodenní lístek 25 AED, asi se dá cestovat i na některé typy NOL karet (nikoliv Red NOL), jezdí každých 20 minut, ve špičku mezi 16:00-19:00 každých 15 minut. Sobota - čtvrtek 10:00-23:00 hod., v pátek a svátky 12:00-0:00 hod. Celkem má 4 zastávky: Marina Terrace, Marina Walk, Marina Mall a Marina Promenade. Kupujeme si lístek na zastávku Marina Mall za 8 AED. Kdybychom chtěli až na konečnou (Marina Promenade), tedy projet celou trasu stálo by to ještě další 3 AED.Dubai_Dubai Marina_listek na lod
Nastupujeme na zastávce Marina Terrace Water Transport Station BM1. Usedáme do klimatizované loďky pro 36 lidí. Když chceme stát venku, můžeme, ale musíme mít nasazené záchranné vesty. Bezpečnost na prvním místě. Další zastávkou je Marina Walk Waterbus Station na protějším břehu.
DSC_3433_Dubai_Dubai Marina_Marina Terrace Water Transport Station_abra DSC_3434_Dubai_Dubai Marina_Dubai Water bus abra DSC_3432_Dubai_Dubai Marina_Marina Walk Waterbus Station DSC_3437_Dubai_Dubai Marina_Dubai Water bus abra
Vystupujeme na zastávce Marina Mall Waterbus Station. Zde se nachází velké nákupní centrum Dubai Marina Mall a vedle něho stojí vysoký hotel The Address Dubai Marina. Na protilehlém břehu se tyčí do výšky InterContinental Dubai Marina Hotel.
DSC_3452_Dubai_Dubai Marina Mall DSC_3376_Dubai_Dubai Marina_hotel The Address Dubai Marina DSC_3448_Dubai_Dubai Marina_InterContinental Dubai Marina Hotel DSC_3450_Dubai_Dubai Marina_Dubai Marina Mall Station
Prošli jsme nákupním centrem na tramvajovou zastávku č. 4 Dubai Marina Mall Tram Station. Po pravé straně se do výšky tyčí mrakodrapy Jumeirah Lakes Towers.
DSC_3368_Dubai_Dubai Marina Mall Tram Station_Jumeirah Lakes Towers
Ve 14:05 nasedáme na tramvaj a jedeme na zastávku č. 09 Palm Jumeirah. I zastávky tramvají jsou perfektní, uzavřené, plně klimatizované, monitorované kamerami.  Dokonce i některé autobusové zastávky jsou uzavřené a klimatizované. Ideální v místním klimatu, kdy teploty v létě běžně dosahují 40 stupňů.
DSC_3370_Dubai_Palm Jumeirah Tram Station DSC_3371_Dubai_Palm Jumeirah Tram Station DSC_3308_Dubaj_autobusova zastavka

Chtěl jsem si prohlédnout ostrov Palm Jumeirah, který je nejznámějším umělým ostrovem na světě. Je vystavěn ve tvaru palmy se 16 listy zasahující až 4,5 km do moře a zabírá plochu 5 km2. Kolem ostrova je vlnolam. Na jeho špici stojí světoznámý hotel Atlantis The Palm, který nabízí celou řadu atrakcí: Akvárium The Lost Chambers Aquarium s 65 tisíci mořskými živočichy (vstupné 100 AED, v kombinaci s Akvaparkem 300 AED), Akvapark Aquaventure Waterpark s adrenalinovými atrakcemi (vstupné 250 AED/den/osoba) či Delfinárium Dolphin Bay umožňující kontakt s delfíny (setkání s delfíny 795 AED resp. 960 AED). Bohužel tento ostrov ze břehu není vidět, pouze ze vzduchu nebo právě z hotelu Atlantis. Aby jsme se tam dostali, museli bychom použít magnetickou dráhu Palm Monorail, která na trase dlouhé 5 km zajišťuje spojení mezi pobřežím, umělým ostrovem a hotelem Atlantis. Jednosměrný lístek stojí 15 AED, zpáteční potom 25 AED. Monorail jezdící nad zemí poskytne pohled na to, jaké bydlení je tu k dispozici a jak vypadají umělé zátoky a pláže. Cílová stanice je přímo u hotelu Atlantis a skrz atrium s několika obchody se projde do akvaparku. Martin už tam byl a znovu tam jet nechtěl, a já tam sám nepojedu. Nástupní stanice monorailu se nachází v patrových garážích. Doufali jsme, že se dostaneme nějak na střechu a aspoň kousek z ostrova zahlédneme, ale bohužel.

Nedaleko odtud se nachází JBR Open Beach, prý čistá a krásná pláž s bohatým vybavením (sprchy, toalety, převlékárny, hřiště, poblíž obchody) a vstupem zdarma.

My jsme se vrátili na stejnou tramvajovou zastávku a pokračovali na konečnou zastávku č. 11 Al Sufouh. Odtud jedeme autobusem č. 88 na zastávku Burj Al Arab Hotel. V autobuse jsme pouze my + další dvě osoby. V tramvaji jsme jeli sami. Nechápu proč tím nikdo nejezdí, když je to tak luxusní. Co bychom my za to u nás dali.
DSC_3373_Dubai_Al Sufouh Tram Station DSC_3374_Dubai_Dubai Tram

Nacházíme se v oblasti BURJ AL ARAB & MADINAT JUMEIRAH, pobřežní oblasti s proslulým hotelem ve tvaru plachetnice, nákupních center, galerií apod.

Došli jsme pěšky na Jumeirah Public Beach nazývaná také Sunset Beach či Russian Beach. Je to veřejná pláž poblíž hotelu Burj Al Arab. Vstup je zdarma, proto je tady jen základní vybavení (převlékací kabinky, hřiště). Na placených plážích je mnohem lepší zázemí. Okoupali jsme se v moři, ale voda byla hodně studená. A taky se musí jít daleko do moře než se dá plavat.
DSC_3472_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach) DSC_3471_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach) DSC_3474_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach)
Tím že je to pláž bezplatná, tak je tady plno lidí, a to jak místních tak turistů. Ale nejenom proto. Nachází se tady totiž jedna z ikon Dubaje a to Burj al Arab neboli Arabská věž (Věž Arabů), superluxusní 7* (5*) hotel z roku 1999, který je považovaný za jeden ze symbolů města a také za symbol pohádkového luxusu. Jeho bělostná plachta ze tkaných skleněných vláken potažených dvojitou vrstvou teflonu inspirovaná tradičním arabským plavidlem zvaným dhau se vypíná téměř od hladiny moře až do výšky 321 metrů a patří tak mezi nejvyšší hotely světa. Nachází se na uměle vybudovaném ostrově 280 metrů od pláže a pobřeží, s níž jej spojuje úzký most. Základní pilíře jsou zapuštěny 40 metrů hluboko do mořského dna. Dovnitř se lze dostat jen v případě rezervace předem a minimální útraty 320 AED. Nepustí Vás ani do lobby hotelu. 200 metrů nad hladinou moře se nachází jakoby ve vzduchu visící vyhlídková restaurace Al Muntaha (arabsky "nejvyšší"), tvarem připomínající ležící knihu. Jezdí sem prosklený výtah rychlostí 6 m/s.Pohledem z moře prý kovová konstrukce na střeše vypadá jako křesťanský kříž. Na vršku hotelu ve 28. patře můžete přistát vrtulníkem. Atrium hotelu je nejvyšší na světě. Ve vstupní hale mají místo stěn obří tropická akvária s pestrobarevnými rybami a korálovými útesy. Jsou tak veliká, že je musí čistit potápěči. Kolem se projíždí po eskalátorech. Z druhé strany máte počítačově řízenou vodní kaskádu, jejíž proud čas od času vystříkne do výšky 32 metrů. Obložení a další dekorativní prvky v interiéru zahrnují zlato a drahokamy. Hotel má 202 apartmá, nejmenší pokoje mají 170 m2 a všechny jsou dvojposchoďové s výhledem na Perský záliv a balkón směřuje do atria hotelu. Každé patro má vlastní recepci.
DSC_3468_Dubai_Burj al-ArabDSC_3509_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach)_Burj al-Arab
Kolos ve tvaru přepadávající mořské vlny, Jumeirah Beach Hotel, se vhodně doplňuje s architektonickou ideou Burj al-Arabu. Stojí na protějším břehu. Vstup na jeho pláž stojí 200 AED, v ceně je jídlo.
DSC_3469_Dubai_Jumeirah Beach Hotel DSC_3475_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach)_Jumeirah Beach Hotel a Burj al-Arab DSC_3499_Dubai_Jumeirah Public Beach (Sunset Beach)_Jumeirah Beach Hotel a Burj al-Arab

Kite Beach je další veřejná pláž s výhledem na Burj Al Arab. Plné vybavení (převlékací kabinky, toalety, sprchy, plážový tenis, volejbal, kajaky). Vstup zdarma.

Pro změnu na druhé straně se nachází Madinat Jumeirah Resort, moderní hotelový komplex imitující tradiční arabskou vesnici. Súk, palmami lemovaný vodní tok, větrné věže. Okouzlující je to tady zejména v noci. Krásný je trh Madinat Jumeirah Souq s možností nakoupit místní koření, látky, starožitnosti. Ceny jsou tady obvykle o něco vyšší než na trhu Spice Souk, nicméně je tady příjemné posezení v kouzelných kavárnách, barech a restauracích na nábřeží s krásným výhledem na hotel Burj Al Arab. Ale zase oproti Gold Souk a Spice Souk je to zde klidné a prodavači Vás tolik nelákají. Rovněž je tady možnost zakoupit si za 75 AED projížďku po kanále na tradiční lodi abra.

V malém obchůdku kousek od pláže jsme koupili 0,5 l vody za 1 AED.
DSC_3510_Dubai_Jumeirah Street
Na autobusové zastávce Maharba Masjid jsme počkali na bus č. 81 a odvezli se k Mall of the Emirates. Místní ženy mě v autobuse upozornily, že jsem v části určené výhradně pro ženy, ať se posunu dál. Je to druhé největší obchodní centrum na světě s více než 500 luxusními obchody a jedno z nejoblíbenějších nákupních center Dubaje. Ale oproti Dubai Mall je starší a není tak okázalý. Jde o 3. patrový komplex. Jsou zde různé atrakce, např. multiplex či lyžařský areál Ski Dubai ukrytý přímo v obchodním centru. A to byl hlavní důvod proč jsme sem jeli. Celá sjezdovka je skrytá v kovově stříbřitém tubusu, který můžete vidět z venkovní strany. Má napodobovat švýcarské lyžařské středisko. Najdete tady normální čtyřsedačkovou lanovku, další lyžařský vlek (pomu), 5 sjezdovek různých obtížností a délky, nejdelší má 400 metrů a převýšení 60 metrů. Teplota se tady drží mezi -1 až -2 °C. Vybavení si můžete půjčit na místě. Cena začíná na 200 AED. Kromě sjezdovky jsou tu i další atrakce, jako je snowpark o rozloze 3000 m2 nebo například živí tučňáci (vstup do ohrady 150 AED). Vstup na atrakce je placený, ale poměrně slušně je vidět skrz velká skla.
DSC_3511_Dubai_Mall of the Emirates DSC_3512_Dubai_Mall of the Emirates DSC_3513_Dubai_Mall of the Emirates DSC_3515_Dubai_Mall of the Emirates_Ski Dubai
Je 18 hodin a máme za celý den hlad. Zašli jsme do food corner v nákupním centru a v čínském bistru Panda Chinese jsme si za 32 AED koupili společně rýži, k tomu kuřecí maso s kešu a sečuánské, a navíc ještě jarní závitek. Je tady zdarma připojení na wifi.
DSC_3530_Dubai_Mall of the Emirates
Je 18:30. Venku už je tma. Červenou linkou metra jsme se odvezli na zastávku č. 25 Burj Khalifa/Dubai Mall. Od stanice metra vede k nákupnímu centru Dubai Mall 1,5 km dlouhý tunel s dopravními pásy. Cesta nemá konce. A všude mraky lidí. Nikde není k hnutí. Obchodní centrum The Dubai Mall je tím nej obchodním centrem v Dubaji s 1200 obchody a také největším nákupním centrem světa podle celkové plochy. Jsou tady samé luxusní obchody, které jsou plné lidí. I v těch nejdražších obchodech šejkové a jejich manželky vesele nakupují. Úplně jiný svět. V obchodním centru se nachází originál téměř celé kostry dinosaura Dubai Dino (155 miliónů let, 8 m vysoká, 24 m dlouhá, vstup zdarma).
DSC_3532_Dubai_The Dubai Mall
Dále se v obchodním centru nachází kluziště a úžasný 24 metrů vysoký umělý vodopád, v němž "skáčou" sochy, který je optickým klamem. Pokud se zadíváte na jednoho muže na vodopádu, ostatní zmizí.
Ve směnárně jsme vyměnili zbylé dirhamy na dolary. 
Nejvíce lidí se ale mačká u obřího, 3 patrového akvária Dubai Aquarium a Underwater ZOO. Akvárium měřící na výšku jako třípatrový dům s největším akrylátovým oknem na světě je částečně viditelné i z veřejně dostupných prostor zdarma. Do neveřejné části je vstupné 80 AED a zahrnuje jak Aquarium tak ZOO. V 50 metrovém proskleném tunelu jsou kolem nás umělé útesy s tisíci rybami včetně obrovských žraloků, rejnoků, kaniců, napoleonů a dalších. Přes 200 000 mořských živočichů plave v 10 milionech litrů slané vody. A mezi žraloky a dalšími rybami plavou potápěči. Taky se můžete zúčastnit krmení žraloků, nebo se projet na loďce s proskleným dnem. Novinkou je tzv. "žraločí skútr", miniponorka v podobě žraloka, která se s vámi ponoří do hlubin akvária. V ZOO jsou menší akvária s želvami, rybami ale také 5 metrový krokodýl. Pěkný výhled na ryby v akváriu jsou z 1. patra z druhé strany, kde je málo lidí a dostanete se až ke sklu.
DSC_3533_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO DSC_3534_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO DSC_3535_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO DSC_3536_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO DSC_3537_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO DSC_3538_Dubai_The Dubai Mall_Dubai Aquarium and Underwater ZOO
V roce 2020 by ale mělo být otevřené nové obchodní centrum The Mall of the Future, které má přinejmenším svými rozměry překonat největší obchodní centrum dneška.

Z nákupního centra doporučuji přijít k mrakodrapu Burj Khalifa! Ten pohled je impozantní.
Burj Khalifa (Burdž Chalífa) je zatím stále nejvyšší budova světa (828 m a 189 pater) s nejvýše položenou venkovní vyhlídkovou plošinou na světě. Základní kámen prosklené pouštní růže byl položen v roce 2004. Byla navržena tak, aby se podobala rostlině Hymenocallis neboli Ismene. Špičku věže je za dobrého počasí vidět na vzdálenost neuvěřitelných 95 km. Je 3x vyšší než Eiffelova věž v Paříži. Je nejvyšší volně stojící strukturou světa, má nejvíce pater, nejvyšší obytné patro, nejvyšší venkovní vyhlídkovou plošinu, výtah s nejdelší dopravní vzdáleností na světě a nejvyšší servisní výtah.
DSC_3546_Dubai_Burj Dubai Lake a Burj Khalifa 828m
Vyhlídková plošina At the Top (124. patro ve výšce 452 metrů nad zemí, "levnější") nabízí neopakovatelný 360° výhled. Cesta nahoru a dolů do 124. patra trvá nejrychlejším výtahem světa (10 m/s) dohromady pouhé 2 minuty. Celkem je zde 62 (57) výtahů a 8 eskalátorů.
Nejvyšší vyhlídková plošina At the Top Sky (148. patro, 555 m, výrazně dražší). Nutné slušné oblečení. Možnost online rezervace až 30 dní předem (doporučeno rezervovat dlouho předem, zejména na západ slunce). Večerní hodiny (západ slunce) jsou dražší - do 124. patra 195 AED na internetu, na místě 400 AED

Vstupné:
At the Top (124. a 125. patro): 125 AED (8:30-15:00 a od 18:30) s rezervací předem, 200 AED (15:30-18:00) s rezervací předem, 300 AED bez rezervace na místě (prý není zaručeno místo)
At the Top Sky (124., 125. a 148. patro): 500 AED (do 17:00) s rezervací předem, 350 AED (od 18:00) s rezervací předem. Vstup bez rezervace není možný.
Na prohlídku se doporučuje vyhradit si nejméně 2 hodiny. Pokud je za oparu nízká viditelnost, nedoporučuje se sem chodit v noci. Vstup na vyhlídku At The Top se nachází v suterénu (Lower Ground Floor) nákupního centra Dubai Mall.

Brzy ale tuto nejvyšší stavbu na světě nahradí nová. V oblasti Dubai Creek Harbour se už natahuje do výšky The Tower (Dubai Creek Tower) architekta Santiaga Calatravy. Dokončení je plánováno na rok 2020 a má mít 1138 metrů. Její svítící maketa je již nyní vystavena v nákupním centru. Vypadá úchvatně.
DSC_3531_Dubai_The Dubai Mall_maketa Dubai Creek Tower 1138m
Do roku 2025 by ho ale měl překonat ještě vyšší kolos Dubai City Tower známý také jako Dubai Vertical City s neuvěřitelnou výškou 2400 metrů.

V roce 2020 by měl být dokončen 420 metrů vysoký první rotující mrakodrap na světě The Dynamic Tower (známý jako Dynamic Architecture Building nebo také Da Vinci Tower) s 80 patry.


Brzy bude dokončeno i největší "ruské kolo" nazvané Ain Dubai, vybudované na umělém ostrově Bluewaters Island.

Před 2 lety se v Dubaji otevřel největší krytý lunapark na světě IMG Worlds of Adventure s rozlohou 28 fotbalových hřišť. Najdete tady 3D atrakce, různé šílené horské dráhy apod.
Přímo před nejvyšší budovou světa se rozkládá jezero Burj Dubai Lake a "největší tančící fontána na světě" Dubai Fountain. Tančící fontána uprostřed obřího jezera Dubai Lake mezi Burj Khalifa a Dubai Mall je dlouhá 270 metrů. Osvětluje ji 6600 světel a 25 barevných projektorů, voda stříká do výšky až 150 m a celkový zážitek je umocněn hudebním doprovodem. Show je ve 13:00 a 13:30 (sobota - čtvrtek) resp. 13:30 a 14:00 (pátek) plus denně každých 30 minut mezi 18:00 - 23:00. Vstup je zdarma.
DSC_3544_Dubai_Burj Dubai Lake_Burj Khalifa 828m_The Dubai Mall
Mezi 17:45-23:15 lze kolem fontány plout po jezeře Dubai Lake na tradiční lodi abra za cenu 65 AED. Samozřejmě mimo čas, kdy stříká fontána. To by se lodě s lidmi i vznášely :-)
DSC_3540_Dubai_Burj Dubai Lake a Burj Khalifa 828m_lod abra
První světelnou show, kterou jsme viděli začala v 19:30 na skladbu Edith Piaf. Všechna místa jsou zaplněná. Ani nevím na čí noze stojím. Hned jak show skončila a lidi se začali rozcházet (ne všichni samozřejmě), jsme se hned posunuli do první řady a počkali ještě na jednu show ve 20:00 hodin. Ta byla pro změnu na arabskou hudbu. Vždy se střídá arabská hudba s mezinárodní.

Mezi dvěmi představeními vždy v polovině probíhá světelná show na Burj Khalífě.
DSC_3549_Dubai_Burj Dubai Lake a Burj Khalifa 828m DSC_3551_Dubai_Burj Dubai Lake a Burj Khalifa 828m

Každopádně to stojí za to. Příště bych se tady chtěl vrátit i za světla, protože i okolí je moc hezké. A vyjet možná i nahoru. Nachází se tady i nádherný trh v moderním arabském stylu, Souk Al Bahar. 

Až se příště dostanu do Dubaje, věřím že na Expo v roce 2020, rád bych ještě mimo jiné navštívil Dubai Water Canal - Dubajský vodní kanál. Je to nejnovější turistická atrakce ve městě otevřená v listopadu 2016 a stála neuvěřitelných 2,7 mld AED. 3,2 kilometry dlouhý umělý kanál o šířce 80-120 metrů vede ze zálivu ve Staré Dubaji, přes Business Bay, Safa Park, rezidenční čtvrť Jumeirah a končí v Arabském zálivu u Jumeirah Beach Park. Je tady 5 nových mostů, z toho jsou tři lávky pro pěší (Water Canal FootBridge), které vedou přes kanál. Byly vytvořené v různých oblastech kanálu, aby lidi mohli sledovat krásu kanálu a jeho umělý vodopád - Dubai Water Canal Waterfall, který se nachází v místě setkání s mostem v ulici Sheikh Zayed Rd. Mechanický vodopád se automaticky zastaví a ustoupí námořní dopravě, když přes něj projíždí loď. Krásu kanálu si můžete vychutnat také z paluby výletních lodí, které křižují po kanálu. Nejlépe si kanál vychutnáte večer, kdy je všechno krásně nasvícené, zejména vodopád. Na nábřeží najdete řadu nových trendy čtvrtí.
- Dubai Water Canal Walk
- Dubai Water Canal Board Walk

JUMEIRAH je pobřežní oblast poblíž downtownu. Pláže, butiky, spa (wellness). Levné restaurace v sousední čtvrti Satwa.
* Mešita Jumeirah (hodinové prohlídky denně kromě pátku vždy v 10:00, na místě být raději už v 9:45, vstupné 10 AED) - je nejznámější a nejfotografovanější mešitou v Dubaji. Je jednou z mála mešit, do které smějí vstoupit nemuslimové. Nutné slušné oblečení.
* Jumeirah Beach Park - park poblíž pláže Jumeirah Open Beach.
Jumeirah Open Beach - veřejně přístupná pláž. Někteří o ní mluví jako o nejkrásnější pláži. Vstup na pláž 5 AED, v sobotu je mužům vstup zakázán, je vyhrazena pouze ženám a dětem).
* Jumeirah Beach Corniche - veřejná pláž s bílým pískem a sprchami, vstup zdarma

Metrem jsme dojeli zpátky na stanici Al Ghubaiba. Od hypermarketu Carrefour jsme si vzali taxi na loď. Nástupní taxa byla 5 AED, celkem chtěl 16,5 AED. Je 21:45. K lodi jezdí jeden taxík za druhým. Jinak se sem v tuto dobu dostat nedá. Loď je krásně nasvícená. Večeři jsme si dali v bufetové restauraci.
V kajutě jsou připravené poslední noviny s informacemi ohledně vylodění a celkový účet. Částka 155,69 eur sedí. Většinu z něj tvoří povinné servisní poplatky (10 eur/os./den) + je zde 1 euro na osobu jako dar na UNICEF. Pokud s účtem souhlasíte, stačí jej podepsat a jedno vyhotovení ponechat v kajutě. A oni si to automaticky zaúčtují. To je výhoda, když na začátku použijete platební kartu v automatu. Vyhnete se tak potom frontám na recepci, kvůli vyúčtování depozitu. Pokud je nějaký problém, musí se jít na recepci. Minibar je již od 13 hodiny uzamčený, aby se z něj již nedalo brát a mohli připravit konečné vyúčtování. Pokud chcete minibar prodloužit až do rána, stačí zavolat na číslo 99. Naštěstí si náš stevard všiml datlí z Ománu, které jsem měl v ledničce a vytáhl je ven.

Vylodění probíhá poslední den v ranních hodinách. Označená hlavní zavazadla (barevné štítky na kufry nám jsou doručeny poslední den večer do kajuty, musí se doplnit jméno a adresa) je nutné připravit do 01:00 před naši kajutu. Poslední díl štítku s vyloďovacím číslem (v našem případě 2) se musí nalepit na naši plavbení kartičku, kterou musíme při výstupu z lodi předložit. Příruční zavazadla si můžete v den vylodění odložit na palubě č. 6 poblíž Cosmetic Shop od 7:30 do 10:30 v závislosti na Vašem čase vylodění. V lodních novinách se dočteme, v kolik hodin máme kde být připraveni na vylodění – odpovídá barvě našich lístků na kufry. Slouží to k hladké organizaci vylodění a následnému přesunu na letiště k jednotlivým letům. Druhý den ráno je nutné do 8 hodiny opustit kajutu, nasnídat se a ve stanovený čas se dostavit na stanovené místo. Personál vyvede jednotlivé skupiny z lodě. Kufry, které jsme v noci před tím odevzdali, na nás budou čekat v přístavním terminálu, kde si je po vylodění vyzvedneme. Zavazadla budou roztříděna podle barev štítků, takže je lehce najdeme. Máme bílou 2. Podle toho je organizováno vylodění i odvoz na letiště. My máme sraz v 5:15 v divadle a v 5:30 odjezd na letiště. Mají to perfektně zorganizované. Věci, které Vám v průběhu plavby zabavili si můžete vyzvednout v den vylodění při výstupu. Zabavený alkohol Vám doručí do kajuty poslední noc před vyloděním. Zabalili jsme kufry a vystrčili je před spaním přede dveře. Martin si za poslední 2 kupony dal piva.


Sobota 13.1.2018 - Let z Dubaje do Vídně

Dneska bohužel vstáváme už ve 4:15. Dali jsme si malou snídani. Bufetové snídaně se dnes podávají v bufetových restauracích Bora Bora a Pago Pago již od 3:00 až do 11 hodin, v restauraci La Reggia od 7 do 9. 

My, "bílí 2", máme sraz v divadle v 5:15 a jako skupinu nás vyvedli z lodi do přístavního terminálu, kde jsou již připravené seřazené zavazadla podle barev a čísel.
V 5:30 odjíždíme na letiště. Transfer opět zajišťuje Sharaf Tours (L.L.C), tel. +971 558068324. Cesta autobusem na letiště Dubai International Airport trvá 20 minut. Je puštěná silná klimatizace. Přitom venku je 20°C. Vysazuje nás u terminálu 3. Jsou tady připravené zvlášť přepážky pro cestující s MSC. Máme let EK 127 v 9:00 se společností Emirates do Vídně. Povolená váha zavazadel je 30 kg + 1x příruční 7 kg. Podařilo se nám domluvit si místa u nouzového východu, 67 B, C. Jsou to jen dvě sedadla vedle sebe.
Palubni listek Dubai_Viden
Procházíme pasovou a bezpečnostní kontrolou. Oba jsme prošli s vodou, jiným to vyhazují a na rozdíl od nás musejí i zout boty. Na letišti je bezplatné wifi. Času moc nemáme, takže jsme nevyužili ani letištních salónků:
* DUBAI INTERNATIONAL BUSINESS CLASS LOUNGE - Terminál 1 Concourse D (lounge), Level 2, otevřeno 24 hodin denně, max. doba pobytu 5 hodin
* MARHABA LOUNGE - Terminál 1 Concourse D (lounge), před imigračním, nastoupit na vlak do úrovně nástupních bran, potom výtahem nebo po schodech na levé straně do Arrival Level, zahnout vlevo a potom vpravo, otevřeno 24 hodin denně, max. doba pobytu 4 hodiny
* SKYTEAM LOUNGE - Terminál 1 Concourse D (lounge), Lounge Level poblíž Food Court Area, naproti "DIH Lounge", otevřeno denně 02:00-20:00, max. doba pobytu 4 hodiny, pouze pro mezinárodní lety

V 8:15 pouští do letadla. Poprvé letíme největším dopravním letadlem světa, Airbus A380-800. Bohužel jenom v ekonomické třídě. Ale už pohled na ten kolos se mi nikdy neomrzí.
DSC_3632_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne DSC_3634_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne
Nastupuje se dvěmi rameny, jedno je určeno pro 1. třídu a business class, které se nachází v horním patře a druhé rameno pro ekonomickou třídu na spodní palubě. Sedadla jsou uspořádána 3-4-3. Ale my sedíme sami dva u exitových míst a máme tolik místa na nohy, o kterém se nám ani nezdálo. Každý má připravenou deku a polštář. Jelikož před námi již není žádné sedadlo, obrazovky máme vyklápěcí, stejně tak jako stolky na jídlo.
DSC_3638_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne DSC_3639_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne DSC_3640_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne
Martinova obrazovka nějak blbne, tak se dívá na moji a já si čtu. Nechybí na palubě ani wifi. Před námi je 4226 km (2791 mílí) a 5:45 hodin letu (dle letového řádu 6:25). Letušky roznáší dárky dětem, jako malý Jarda jsem si taky řekl ze srandy o dárek a dostal jsem plyšového tučňáka, který slouží jako polštář, taška a současně je uvnitř i deka. Místo v 9 startujeme až v 9:15. Předpokládáný přílet do Vídně je ve 12:00. Na obrazovce můžeme sledovat pohled ze 3 kamer, pohled na letadlo zeshora, pod letadlem směrem dolů a dopředu. V letadle je dost velká zima, takže deky přijdou vhod. I Martin si bere deku a to je už co říct.
Letušky roznesly palubní menu.
Menu Emirates Dubai_Viden
Hodinu po startu roznáší "apple cinamon danish roll", taštičku z listového těsta plněnou jablky se skořicí, čaj / kávu a nealko nápoje. Dvě a půl hodiny před přistáním dostáváme oběd. grilované kuřecí maso v omáčce ze sušených rajčat, mrkvev, brokolice a bramborová kaše. Druhá volba bylo jehněčí s rozmarýnovou omáčkou a rýží. K tomu máme salát s kukuřicí, hráškem, čočkou a kroupami, máslo, sýr Čedar, slané krekry, housku a jako dezert je mangová pěna s čokoládou. Nealko - džusy, voda, Sprite, Cola, 7Up, Mirinda, káva / čaj, víno, pivo Budweiser a Heineken, Vodka. My jsme si dali 3x koňak Hennessy.
DSC_3655_Dubai International Airport_A380-800_let do Vidne
Ve 12 hodin přistáváme na letišti ve Vídni. Venku je mlha a 0°C. To je zase šok. Naštěstí kufry dorazily. Ervin nás čeká autem na letišti a jedeme k nim. Přespali jsme u Martinovy sestry a v neděli 14.1. jedeme autem po obědě domů.

Náklady na cestu najdete tady.

Plavba se nám tak líbila, že si ji brzy zopakujeme. Už na začátku roku 2019 se chystáme na 15 denní (14 nocí) plavbu po Karibiku s vyplutím z Martiniku, opět s MSC, tentokrát na lodi Preziosa. Spojili jsme dvě plavby dohromady a trasa plavby je následující: Martinik, Guadeloupe, Svatá Lucie, Barbados, Trinidad a Tobago, Grenada, Svatý Vincenc a Grenadiny, Martinik, Guadeloupe, Britské Panenské ostrovy, Svatý Martin, Dominika, Svatý Kryštof a Nevis, Antigua a Barbuda, Martinik.
Stali jsme se členy MSC Voyagers Club a již při příští plavbě máme díky MSC klubové kartě máme slevu 5%. Většinou Vám to nabídnou přímo na lodi, ale MSC club kartička většinou nedorazí. Je proto dobré se zaregistrovat prostřednictvím internetových stránek https://www.msccruises.com/en-gl/MSC-Voyagers-Club/Voyagers-Club.aspx. Stránky jsou dostupné pouze v angličtině. Vaše registrace bude probíhat pod "I have already cruised with MSC in the past". Registrace proběhne úspěšně, pokud jste již plavbu absolvovali a automaticky se Vám započítají body z této plavby. A získáte tak Vaše klubové číslo. Na příští plavbě již budete mít klasickou kartičku. Fyzicky se kartička již nezasílá. Důležité je mít uložené elektronické číslo kartičky.

Užitečné webové stránky:

www.mscruises.com
www.msckreuzfahrten.at
www.seascanner.com
www.shipcruises.org
www.marinetraffic.com
www.cruisebe.com/msc-splendida
www.cruisebe.com/my-cruise-itinerary/OE0d6VoSaSEF8NUoepNEo9WUODdt_4hCsKA6qN8Z2Ug/0   naše plavba