Pondělí 8.1.2018 - Celý den na lodi
Dneska jsme se probudili až v 8:30. Není kam spěchat. V 9 hodin jdeme na snídani do bufetové restaurace Bora Bora. Tím, že jsme dnes celý den na lodi, tak snídaně podávají od 7 až do 11:30 a od 12 už jsou obědy. V servírované restauraci La Reggia mají snídaně dnes od 7:30 do 9:30. Tu vyzkoušíme zítra. Na výběr je několik druhů pečiva, a to jak slané, tak sladké, mufiny, croissanty, šneky, donuty, wafle, 2 druhy salámu, 3 druhy sýru, zelenina, slanina opečená, párky, vajíčka na různé způsoby, brambory, fazole, několik teplých jídel, ovoce, müsli, jogurty, …
Odchytili jsme na chodbě „pokojského“ a vzali si od něj oranžové ručníky. Vybrali jsme si lehátka na 14. palubě u bazénů v Aqua Parku.
Šel jsem se projít a podívat do fitness centra a do wellness a lázeňského areálu MSC Aurea Spa. Jsem překvapený kolik lidí jezdí na rotopedech s výhledem na moře, posilují, apod. Pár lidí je v saunách, na masážích i v kadeřnickém salóně, protože dneska je gala večer s kapitánem, tak chtějí mít hezké hlavy. Ale je to tady moc hezké a všude to krásně voní.
Když jsem se vrátil, šel jsem vyzkoušet bazén. Přesto že svítí slunce, voda v bazénu je studená. Ale ve sprchách teče naštěstí teplá voda. Akorát je tady hlava na hlavě, skrz roztažená lehátka se nedá téměř projít.
A ten kravál od animátorů je fakt šílený. Za chvíli mě z toho rozbolela hlava. Nejdříve probíhají lekce tance, brzo ráno už pořádají cvičení. Od 11 hodin následovala soutěž známá i v naši zemi, MasterChef At Sea. Nejdříve proběhl kvíz, kde ti co se přihlásili, odpovídali na otázky týkající se stravy a měli na výběr odpovědi abc. Z těch následně vybrali 6 nejlepších a ti potom vařili,… Animátoři a moderátoři hovoří plynně současně v několika jazycích.
Cítím, že se loď hýbe, trochu to houpe a škube, ale není to nic hrozného. Kolem nás jen širý Indický oceán, respektive Arabské moře. Plujeme Perským zálivem, nebo také se mu říká Arabský záliv. Perský záliv pokrývá plochu 233.000 km2. Je dlouhý 800 km a široký mezi 80-120 km. Nejhlubší místo dosahuje 180 metrů. Perský záliv je záliv Indického oceánu a představuje pokračování Ománského zálivu, se kterým je spojen Hormuzským průlivem, který se rozkládá se mezi Arabským poloostrovem a Íránem. Je přibližně 60 km dlouhý a 30 km široký. Průliv je nazvaný podle ostrova Hormuz. Z moře se tyčí několik ropných plošin.
Ve 12 hodin jsme šli na pokoj, převlékli se a zamířili na servírovaný oběd do restaurace La Reggia. Je to jeden ze dvou obědů na lodi, protože jindy jsme vždycky mimo loď a poznáváme krásy země, a na oběd se na loď nevracíme. Oblečení stačí neformální, mám kraťasy a triko. Žádný problém. Stoly jsou po dvou, šesti nebo osmi. Můžeme si sednout kamkoliv a to i u snídaní. Jen u večeří je stůl daný na celou plavbu. Kromě výběru z menu je připravyný bohatý bufet. Jen pití se samozřejmě platí. Ale byl tady „náš“ číšník, který nám nalil víno zdarma.
Jako předkrm jsem zvolil zeleninový salát s krevetami a ančovičkami, hlavní chod fish and chips, Martin si dal hamburger. Oba na závěr kokosovou zmrzlinu.
V bufetové restauraci mají několik druhů čerstvé pizzy, kterou tady připravují od 12 až do půlnoci, saláty, ovoce, jelikož je to italská loď tak nechybí těstoviny a strouhaný parmezán, polévka, hranolky, hamburgery, hot dogy, vepřová kýta. Po obědě mi to nedalo, abych se nesvezl na tobogánu, který se nachází na 15. palubě. Jsou tady jen děti různého věku, ale je určena pro lidi do 110 kilo, takže i pro dospělé, hurá na to. Na bezpečnost dohlíží plavčík. Pak jsme vlezli se ohřát do vířivky.
Od 15:30 je turnaj ve stolním tenise, kterého se chtěl Martin zúčastnit, ale ve stejnou dobu probíhá v divadle zkrácené operní představení "L´Amour" Bizetovy Carmen. Carmen za 30 minut. Je to údajně jediná loď, kde uvádí operu. Zpívali árie z Bizetovy opery Carmen. Hudební doprovod tvořil klavírista a houslista, kteří každý večer hrají v Atriu. K tomu jsme si dali pivko.
Po představení nám vyhládlo, tak jsme zaskočili na pizzu a na čaj, která je zdarma po celý den. Od 16 hodin nabízí v La Piazzettě zmrzlinu s 20% slevou. My jsme si dali zdarma v rámci obědu v servírované restauraci. Jsou tady i každý večer. Takže není důvod si ji kupovat.
Z horní paluby sledujeme proplouvající obrovské nákladní lodě plné kontejnerů. Z druhé strany z moře vyčnívají skaliska, které okouzlující západ slunce (dnes již v 17:39) barví do všemožných odstínů. Nádhera.
V bazénu spustili fontánky a vodotrysky. Údajně tady je více než 150 fontán a vodních trysek.
Dneska je slavnostní gala večer, focení s kapitánem, kdy je stanoveno oblečení "Formal" (Gala), čili pánové smoking nebo tmavý oblek, košile s kravatou, ženy formální nebo koktejlové šaty případně večerní róby. Doporučuji tedy přibalit slavnostnější oděv. Ale přílišnou přísnost u formálního večera nemusíte očekávat, kromě dodržování dlouhých kalhot u pánů a k tomu nějakou lepší košili. Ale ne všichni jsou takto oblečeni. Hodili jsme se tedy pěkně do gala, když už jsme to sem vezli a vyrazili do baru La Prua Piano Bar. Muž hraje na klavír a žena k tomu zpívá v různých jazycích. Sedí se tady v pohodlných zelených sedačkách. V rámci Gala cocktailu číšníci v bílých rukavicích roznáší zdarma různé drinky a koktejly, šumivé italské víno Prosecco, suché Martini s olivou, další nápoj s třešní, nealko džusy, vodu. Na stolech jsou připravené chipsy, oříšky. Vypili jsme co se dalo a dokud nosili. Drinky stály připravené i na baru, kde si lidé mohli brát dle chuti. Když už jim toho mizelo asi moc, když to bylo zdarma, tak to stáhli a vytáhli na druhou vlnu. Bylo to totiž spojené s možností vyfotit se s kapitánem lodi, kterým je Ital Giuseppe Maresca. To probíhalo také ve dvou cyklech, podle časů večeří. Pro nás byl určený čas od 18:30 do 19 hodin v Gallery Plaza na palubě 7, vedle baru. Ale nemohli jsme se vyfotit našim foťákem, ale pouze jejich fotografem, kdy fotografie následně prodávali. Tak o to jsme zájem neměli. Gala Cocktail probíhal ve všech salóncích na palubách 5, 6 a 7 od 17:30 do 18:15.
V 19:25 jsme se se šampáněm přemístili do divadla, kde se v rámci večerního programu představili na pódiu všichni vedoucí zaměstnanci na lodi včetně kapitána.
V 19:35 začalo divadlo "French Follies", francouzský kabaret (šantán), zpěváci, kouzelník, žongléři a akrobaté na kolech. Paráda.
Před servírovanou večeří jsme si zašli do bufetové restaurace Bora Bora na 14. palubě, dal jsem si kousek masa a kuskus, aby mi zůstalo místo v bříšku.
Dneska jdeme na večeři v La Reggia ve 21:15 v obleku. Martin si dal vývar consommé z hovězí oháňky, já šneky v listovém těstíčku s bílým vínem a ještě jsem zkusil jeden předkrm a to carpaccio z chobotnice. Bylo to výborné. Vypadalo to jako tenký plátek tlačenky. Jako hlavní chod jsme si oba zvolili losos s mandlemi, špenátem a brambory. A jako dezert variaci sýrů - čerstvý kozí sýr, Brie a Grana Padano a k tomu bylo ovoce, marmeláda a košíček z listového těsta. Všechno vynikající a na pohled krásné. Kuchaři se opravdu snaží. Pití nám nosil Oskar a všechno zdarma, 2 čepovaná piva, tři krát víno Chardonnay a láhev vody. Každopádně nás to potěšilo. A to nemluvím o tom, kolik nám to ušetřilo peněz. Nakonec jsme zjistili, že to píše na někoho, kdo má all inclusive. Jsme totálně přejedení.
Když už jsme v tom kvádru, zašli jsme se podívat do kasina Royal Palm Casino, které se nachází na 6. palubě. Je tady poměrně hodně hráčů, většinou Číňani. Ale nejen ti. Hraje se ruleta, Poker Holdem, Baccarat i herní automaty. Kasino je otevřeno každý den a večer pokud je loď na moři, ale když kotví v přístavech je zavřené, aby dodrželo celní předpisy. Vstup je povolen od 18 let.