seznam článků
Cestopis a fotogalerie Omán 2018
Cesta do Prahy
Let do Ománu a 1. den ve Fanaru
Pondělí 17.12.
Úterý 18.12.
Středa 19.12.
Čtvrtek 20.12.
Pátek 21.12.
Sobota 22.12.
Neděle 23.12. - odlet do Prahy
Pondělí 24.12. - cesta do Ostravy
FOTOGALERIE
Všechny strany

Cestopis Omán 2018

16.12.2018 - 23.12.2018

Ke svým kulatým narozeninám jsem od Martina dostal zájezd do Ománu v termínu 16.12.-23.12.2018. Už jsme tam byli a hodně se nám tam líbilo, tak letíme znova. Opět do SALALAH, jen jiný hotel, blíž k městu Salalah, asi 20 km, v oblasti Salalah Wadi Khasbar. Opět letíme s Fischerem. Problém byl termín, kdy mohl Martin jet, tak nakonec letíme týden před Vánocemi. Cukroví je napečené, byt uklizený, stromeček nastrojený, kapr zajištěný. Přiletíme totiž až na Štědrý den dopoledne. Podařilo se nám sehnat hotel, který jsme měli dlouho vyhlédnutý za dobrou cenu. Troufnu si říct že jedna z nejnižších jaké jsme viděli. Standardní cena se pohybuje kolem 25 tisíc, my jsme ho sehnali 14 dnů před odletem za 18.990 Kč na osobu. Dostali jsme ještě slevu 500 Kč za nákup on-line pro 2 osoby. Martin za 2000 Kč pro oba a obě cesty dokoupil prémiová sedadla v letadle u nouzového východu, oba v uličce. Místa u exitu nebo v první řadě jsou za příplatek 1000 Kč/ os., výběr libovolného sedadla za 600 Kč. Letíme se Smartwings přímým letem z Prahy do Salalah. Posledně (roku 2015), když jsme byli v hotelu Salalah Marriott Resort - Mirbat Marriott Hotel, nyní je to Kairaba Mirbat Resort, letělo se s linkovým Fly Dubai s přestupem v Dubaji. Ale do hotelů v Maskatu, což je hlavní město Ománu, se stále létá s přestupem v Dubaji.

Vybrali jsme si 5* Fanar Hotel & Residences (setkal jsem se i s názvem Al Fanar Beach Resort & Spa). Postavený byl v roce 2015. Sousedí s hotely Juweira Boutique Hotel a Rotana Salalah Resort.
DSC_1359_Fanar Hotel and Residences
Nedaleko se nachází promenáda kolem nově vybudované rekreační mariny - Hawana Marina. V marině se nachází minimarkety, kavárny, restaurace,... Nově postavený Hawana Aqua Park s mnoha atrakcemi se nachází přibližně 1 km od hotelu (hotelová doprava zdarma). Ale aspoň co jsme jeli kolem, tak se mi nezdá moc velký, na to, že to má být největší aquapark v Ománu.
https://www.fischer.cz/oman/oman/salalah/fanar-hotel-a-residences?AC=2&TTM=1&DF=2018-12-23|2019-01-20&AMC1=2

Jde o pobyt all inclusive ve dvoulůžkovém pokoji Standard Deluxe (DRX). Tyto pokoje se nachází v hlavní budově. Potom ještě nabízí pokoje v tzv. Residencích (DRE), která se nachází asi 200 metrů od hlavní budovy kolem mariny i na druhou stranu. Pokoje jsou totožné jako ty standard deluxe, jen jsou prostornější, má oddělenou obývací část a malou plně vybavenou kuchyňku. Pokoje se nacházejí kolem maríny vzdálené cca 200 m od hlavníhch budov. Ani u jednoho typu ubytování ale není garantovaný balkón, ne všechny pokoje mají balkón. Napsal jsem několikrát do hotelu email na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a poprosil je o pokoj s balkónem. Napsali že udělají vše pro to, aby nám vyhověli, ale že vše záleží na volných kapacitách hotelu. Nabídli mi upgrade do pokoje s výhledem na moře za 10 OMR na noc a pokoj. OMR neboli Ománský Rial je přibližně 62 Kč. Tak uvidíme. Nakonec byl připravený pokoj s balkonem.
Výhodou hotelu Fanar je, že v rámci tzv. Dine around program můžeme navštěvovat bary a restaurace včetně à la carte restaurací v sousedním hotelu Juweira Boutique (a opačně to platí pro hosty hotelu Juweira). Respektive můžeme využívat veškeré služby, které hotel Juweira Boutique nabízí.

Pro pobyt v Ománu je nutné vízum. Vyřídíte ho buď na letišti po příletu nebo předem online na stránkách Royal Oman Police. Cena je v obou případech 5 OMR při pobytu do 10 dnů. Na více než 10 dní stojí 20 OMR. Pokud dobu překročíte, zaplatíte pokutu 10 OMR za každý den. Pobyt může být prodloužený pouze jednou. Prodloužení pobytu je na stejnou dobu jako je vydané vizum. My jsme si ho zařídili už doma. Vyplní se formulář a uhradí se kartou on-line. Do 24 hodin nám přišlo potvrzení o vyřízení, není to vízum, které jsme si vytiskli. Vízum vám na základě toho dají do pasu až v Ománu na letišti s dobou platnosti. Je to turistické vízum pro jeden vstup. Do země musíte vstoupit nejpozději do měsíce od potvrzení, datum je tam vyznačené. Důležité je, aby jste neměli v pase razítko z Izraele. Pas musí být platný nejméně 6 měsíců od vstupu do země (po návratu z destinace).



 
Úvodní strana 2018 Omán - Fanar Hotel Cestopis a fotogalerie