seznam článků
Cestopis a fotogalerie Omán 2018
Cesta do Prahy
Let do Ománu a 1. den ve Fanaru
Pondělí 17.12.
Úterý 18.12.
Středa 19.12.
Čtvrtek 20.12.
Pátek 21.12.
Sobota 22.12.
Neděle 23.12. - odlet do Prahy
Pondělí 24.12. - cesta do Ostravy
FOTOGALERIE
Všechny strany

Cestopis Omán 2018

16.12.2018 - 23.12.2018

Ke svým kulatým narozeninám jsem od Martina dostal zájezd do Ománu v termínu 16.12.-23.12.2018. Už jsme tam byli a hodně se nám tam líbilo, tak letíme znova. Opět do SALALAH, jen jiný hotel, blíž k městu Salalah, asi 20 km, v oblasti Salalah Wadi Khasbar. Opět letíme s Fischerem. Problém byl termín, kdy mohl Martin jet, tak nakonec letíme týden před Vánocemi. Cukroví je napečené, byt uklizený, stromeček nastrojený, kapr zajištěný. Přiletíme totiž až na Štědrý den dopoledne. Podařilo se nám sehnat hotel, který jsme měli dlouho vyhlédnutý za dobrou cenu. Troufnu si říct že jedna z nejnižších jaké jsme viděli. Standardní cena se pohybuje kolem 25 tisíc, my jsme ho sehnali 14 dnů před odletem za 18.990 Kč na osobu. Dostali jsme ještě slevu 500 Kč za nákup on-line pro 2 osoby. Martin za 2000 Kč pro oba a obě cesty dokoupil prémiová sedadla v letadle u nouzového východu, oba v uličce. Místa u exitu nebo v první řadě jsou za příplatek 1000 Kč/ os., výběr libovolného sedadla za 600 Kč. Letíme se Smartwings přímým letem z Prahy do Salalah. Posledně (roku 2015), když jsme byli v hotelu Salalah Marriott Resort - Mirbat Marriott Hotel, nyní je to Kairaba Mirbat Resort, letělo se s linkovým Fly Dubai s přestupem v Dubaji. Ale do hotelů v Maskatu, což je hlavní město Ománu, se stále létá s přestupem v Dubaji.

Vybrali jsme si 5* Fanar Hotel & Residences (setkal jsem se i s názvem Al Fanar Beach Resort & Spa). Postavený byl v roce 2015. Sousedí s hotely Juweira Boutique Hotel a Rotana Salalah Resort.
DSC_1359_Fanar Hotel and Residences
Nedaleko se nachází promenáda kolem nově vybudované rekreační mariny - Hawana Marina. V marině se nachází minimarkety, kavárny, restaurace,... Nově postavený Hawana Aqua Park s mnoha atrakcemi se nachází přibližně 1 km od hotelu (hotelová doprava zdarma). Ale aspoň co jsme jeli kolem, tak se mi nezdá moc velký, na to, že to má být největší aquapark v Ománu.
https://www.fischer.cz/oman/oman/salalah/fanar-hotel-a-residences?AC=2&TTM=1&DF=2018-12-23|2019-01-20&AMC1=2

Jde o pobyt all inclusive ve dvoulůžkovém pokoji Standard Deluxe (DRX). Tyto pokoje se nachází v hlavní budově. Potom ještě nabízí pokoje v tzv. Residencích (DRE), která se nachází asi 200 metrů od hlavní budovy kolem mariny i na druhou stranu. Pokoje jsou totožné jako ty standard deluxe, jen jsou prostornější, má oddělenou obývací část a malou plně vybavenou kuchyňku. Pokoje se nacházejí kolem maríny vzdálené cca 200 m od hlavníhch budov. Ani u jednoho typu ubytování ale není garantovaný balkón, ne všechny pokoje mají balkón. Napsal jsem několikrát do hotelu email na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a poprosil je o pokoj s balkónem. Napsali že udělají vše pro to, aby nám vyhověli, ale že vše záleží na volných kapacitách hotelu. Nabídli mi upgrade do pokoje s výhledem na moře za 10 OMR na noc a pokoj. OMR neboli Ománský Rial je přibližně 62 Kč. Tak uvidíme. Nakonec byl připravený pokoj s balkonem.
Výhodou hotelu Fanar je, že v rámci tzv. Dine around program můžeme navštěvovat bary a restaurace včetně à la carte restaurací v sousedním hotelu Juweira Boutique (a opačně to platí pro hosty hotelu Juweira). Respektive můžeme využívat veškeré služby, které hotel Juweira Boutique nabízí.

Pro pobyt v Ománu je nutné vízum. Vyřídíte ho buď na letišti po příletu nebo předem online na stránkách Royal Oman Police. Cena je v obou případech 5 OMR při pobytu do 10 dnů. Na více než 10 dní stojí 20 OMR. Pokud dobu překročíte, zaplatíte pokutu 10 OMR za každý den. Pobyt může být prodloužený pouze jednou. Prodloužení pobytu je na stejnou dobu jako je vydané vizum. My jsme si ho zařídili už doma. Vyplní se formulář a uhradí se kartou on-line. Do 24 hodin nám přišlo potvrzení o vyřízení, není to vízum, které jsme si vytiskli. Vízum vám na základě toho dají do pasu až v Ománu na letišti s dobou platnosti. Je to turistické vízum pro jeden vstup. Do země musíte vstoupit nejpozději do měsíce od potvrzení, datum je tam vyznačené. Důležité je, aby jste neměli v pase razítko z Izraele. Pas musí být platný nejméně 6 měsíců od vstupu do země (po návratu z destinace).


Sobota 15.12.2018 - Cesta do Prahy

Do Prahy jedeme o den dříve protože odlet je v neděli už v 5 hodin ráno. Jedeme Pendolinem ve 13:23 ze Svinova (cena 330 Kč za osobu). Auto jsme nechali poblíž nádraží. Přespali jsme v bytě u našich známých. Na 2:30 ráno máme domluvený taxík na letiště za 600 Kč přes luxusní agenturu přes známé. Martin zašel do nákupního centra Harfa pro půlku grilovaného kuřete za 65 korun a pečivo. Po zprávách jdeme spát. Moc jsem toho nenaspal, všechno mě bolí a je mi zima.


Neděle 16.12.2018 - Let do Ománu a 1. den ve Fanaru

Budík nás vytáhl z pelechu ve 2 ráno. Luxusní taxík nás měl vyzvednout ve 2:30. Je 2:45 a auto nikde. Martin mu posílá SMS, následně mu volá, taky žádná reakce. Objednávám Taxify za 325 Kč včetně 50 korunového poplatku za parkování na letišti. Přijíždí za 2 minuty. Následně volá taxikář. Telefon už nezvedáme. Na letišti jsme ve 3:15. Je to 25 km. Letíme z terminálu 1. Konec odbavení je 45 minut před odletem. V ceně je 23 kg odbavené zavazadlo a jedno příruční 8 kg. Jelikož je to let delší než 5 hodin, je v ceně i jídlo, předkrm, teplé jídlo, dezert, nealko nápoj, pivo nebo víno, káva, čaj zdarma. Odbavujeme se. Máme koupená exitová místa v uličkách 15C a D. Ve freeshopu si Martin kupuje karton Heets za 750 korun, normálně se prodává za 900. Po bezpečnostní kontrole jsme do filtrační láhve nabrali vodu na WC a taky do druhé plastové láhve, kterou následně můžeme přelít do filtrační. Nevíme kolik pití bude na palubě.
Ve 4:50 nastupujeme do letadla jako první. Je to Boeing 737 verze MAX 8. Letecká společnost Travel Service zařadila do své flotily první Boeing 737 MAX 8 a patří mezi první letecké společnosti na světě, které 737 MAX získaly. U exitu máme spoustu místa na nohy. V letadle topí. Jedná se o let QS4210 v 05:00, společnost Smartwings, která spadá pod Travel servis.
DSC_1350m_Let Praha Salalah
Startujeme v 5:30, místo původních 5 hodin. Ještě odmrazujeme křídla, byť je venku +1 stupeň. Předpokládaná doba letu je 6:25. 45 minut po startu podávají teplou snídani a nealko nápoje + káva, čaj. Na Travel Service velmi slušné. Vaječná omeleta s párkem, fazolemi a bramborem, teplá houska, máslo, šopský salát, koláč, čokoláda Toblerone, víno, pivo, káva, čaj. Klidně i přidají a to i pití, když si řeknete. Jiné alkoholické nápoje nepodávají. Dokonce je zakázána konzumace vlastních alkoholických nápojů včetně těch koupených v letadle v rámci duty free prodeje. Další malé občerstvení včetně nápojů servírují 2 hodiny před přistáním v Salalah. Je to jen oříškový oplatek Manner a pití. Jinak pití nosí i v průběhu letu, vodu. Na palubě se dá připojit k palubnímu WiFi zdarma - MyWings. Bez poplatku se dostanete k publikacím a mapě letu. Za 2 eura si můžete koupit u letušky voucher s kódem a dostanete se navíc k filmům, hudbě, TV pořadům a hrám. Na klasický internet se ale připojit nedá. Letíme přes Maďarsko, Rumunsko, Turecko, Írán a SAE.
Do Salalah přilétáme ve 14:55 hodin místního času. Časový posun je v zimě +3 hodiny oproti ČR, v létě +2 hodiny. Venku je příjemných 30 stupňů. Lehce fouká vítr. Ještě že už máme vízum předem, jinak bychom museli stát jednu frontu navíc a koupit ho. Tak jdeme rovnou na imigrační. Žádná další vstupní karta už se nevyplňuje. Odevzdáváme vytištěné potvrzení víza a dostáváme razítko do pasu.
Oman vizum a razitko v pase_12_2018
Kufry už jedou po pásu. Od českého delegáta Fischeru, kterým je Vojtěch Volf (tel. +420 775 876 197) dostáváme obálku s pokyny a nabídkou fakultativních výletů CK Fischer.
Nabidka vyletu Salalah Fischer 2018_01
Nabidka vyletu Salalah Fischer 2018_02
U dalšího stánku nám hned dávají pásky all inclusive na ruku, poukaz na hotel, kde už je číslo pokoje a visačky na kufr s číslem pokoje a jdeme do autobusu číslo 1. Vyjíždíme první ze tří autobusů. Přistáli jsme již na novém letišti Salalah Airport než když jsme tady byli poprvé v lednu 2015. Otevřelo se v listopadu 2015.
DSC_1352m_Salalah International Airport
Cesta na hotel trvá přibližně 30 minut. Cestou potkáváme velká stáda velbloudů, kteří křižují i hlavní silnice a tak brzdí provoz.
DSC_1354m_cesta z letiste na hotel
Na hotelu v konferenční místnosti dostáváme džus jako welcome drink, odevzdáváme podepsaný voucher, který jsme dostali na letišti společně s páskou na ruku, pasy a dostáváme klíče od pokoje. O kufry se nestaráme, doručí je z autobusu přímo na pokoj.

Program All inclusive (AI) začíná ve 13 hodin v den příjezdu a končí ve 12:30 v den odjezdu (check-out je rovněž ve 12:30).
Fanar AI Fischer_01
Fanar AI Fischer_02

Zatím vše klape perfektně. Skoro všichni z letadla jedou bohužel do hotelu Fanar. Takže hotel bude plný Čechů. Hosty hotelu jsou Češi, Slováci, Poláci, Rusové, Němci, Italové, Francouzi. O víkendech i místní Ománci.
DSC_1563m_Fanar Hotel and Residences
Každý má jiný pásek na ruce, a podle toho animátoři i obsluha pozná odkud jste a oslovují Vás Vašim rodným jazykem.
Na hotelu je bezplatné Wi-Fi v celém areálu, i na pokojích. Samozřejmě v některých vzdálenějších částech od hlavní budovy signál kolísá nebo občas vypadne. V Ománu bohužel nefunguje Skype, Viber, WhatsApp jen zprávy volání ne. Pro přihlášení stačí číslo pokoje a jméno.
Pokoj máme ve 4. patře číslo 441 s balkónem a výhledem na residence a na hory. Pokoje s výhledem na moře jsou sice fajn, ale večer je u bazénu hudba a to by dost rušilo. Pokoj standard deluxe (DRX) odpovídá popisu. Je velký (cca 40 m2), zvlášť předsíň a koupelna s WC, bidetem a prostorným sprchovým koutem. Balkón je taky velký, ale ne všechny jsou stejné, některé jsou menší. Na balkoně nechybí stůl a dvě židle. Je tady i žehlička, žehlící prkno, kávovar na kapsle, varná konev, minibar (náplň není v ceně AI, pokud jej chcete naplnit, musíte si to zaplatit), čaje, cukry, kávy, skleničky, fén, individuálně ovladatelná klimatizace, LCD satelitní TV, telefon, trezor bez poplatku, digitální váha, dvě velké pohodlné postele, křeslo, stůl, židle. V lednici dvě balené vody, které každý den doplňují zdarma. Pokud jich chcete více, stačí zavolat na číslo 22 a donesou Vám ji do pokoje. Máme tady nachystané i tři jablka. Dále jsou ve skříních papuče, župany, věšáky, v koupelně sprchové gely, šampony a další serepetičky. Pro zásuvky jsme nepotřebovali adaptér.
DSC_1362_Fanar Hotel and Residences_pokoj 441 DSC_1363_Fanar Hotel and Residences_pokoj 441 DSC_1367_Fanar Hotel and Residences_pokoj 441 DSC_1368m_Fanar Hotel and Residences_pokoj 441 DSC_1369_Fanar Hotel and Residences
Hotel disponuje necelými 600 pokoji v různých budovách. Jen v hlavní budově je 6 výtahů, jezdí rychle a nestalo se nám ani jednou že bychom nějak dlouho čekali, a to ani ve "špičku". Super. Jsou tady i konferenční místnosti, několik přepážek recepce, pár obchůdků, směnárna, autopůjčovna, taxi služba.

4 restaurace (Al Souk, Aubergine, Breakers, Sindbad - otevírala se v době našeho pobytu) + 2 v hotelu Juweira Boutique (Al Manara, Sammak Sea Food).

Několik plážových barů tzv. Sand Bar, bar u bazénu (Cocos Bar), Ivory Lounge v lobby, bar Horizon na střeše budovy 6000, nově otevřený Zanzi-bar vedle hřiště na plážový volejbal (otevírali ho poslední den když jsme odjížděli), bar u bazénu u hotelu Juweira (Al Boom Bar) a bar na jejich malé pláži (Lagoon Beach Bar).

Bazény
jsou tady 4, dva velké u hlavní budovy + jeden menší a jeden velký v residenci v nové budově New Building (Stork Building) a další dva v hotelu Juweira Boutique.
DSC_1521_Fanar Hotel and Residences_bazeny


Zdarma je k dispozici fitness centrum v budově č. 7000 (7:00-22:00), tenisové kurty, volejbalové hřiště, basketbal, plážový volejbal, stolní tenis, půjčovna kol v areálu hotelu (od 7 do 19 hodin), za poplatek pak nemotorizované a motorizované vodní sporty na pláži Sports Beach v Adventure Sports. Otevřeno mají od 9 do západu slunce. Za půjčení vodních skútrů chtějí 15 OMR za 10 minut, za parasailing (let padákem za motorovým člunem) 30 OMR.
DSC_1486_Fanar Hotel and Residences_Adventure Sports_panorama
V areálu je i Al Waha Spa – wellness a spa centrum, které nabízí saunu, masáže, terapie, páru a jacuzzi. Vstup do wellness je v rámci AI zdarma, procedury jsou za poplatek. Masáže dělají i na pláži Queen Shiba.

Nechybí dětský klub, amfiteátr, malá ZOO, část Oasa, kde jsou obchůdky s tradičními produkty. Během celého dne jsou různé animační programy a hry.

Fanar popis_01
Fanar popis_02

Ubytovali jsme se a šli vyzkoušet moře. Při ubytování jsme dostali kartičky na plážové ručníky. Vydávají se u bazénů a u pláže Queen Shiba. Výhodou tohoto hotelu jsou tři pláže. Dvě jsou v zálivech chráněných vlnolamy, kde je klidná voda. Nejblíže k bazénům a hlavní budově je pláž Queen Shiba Beach, tady je voda nejklidnější, ale taky nejméně cirkuluje a tudíž trochu i zapáchá.
DSC_1531_Fanar Hotel and Residences_Queen Shiba Beach

Následuje Sports Beach, kde jsme bývali skoro každý den, a u otevřeného moře je Ocean Beach.
DSC_1393m_Fanar Hotel and Residences_Ocean Beach

Všude kolem palmy, několik plážových barů označených jako Sand Bar (otevřené od 10 do 18 hodin), čisté toalety, převlékárny, houpací sítě mezi palmami, kryté přístřešky, lehátka s matracemi. Lehátka a slunečníky u bazénů i na plážích jsou zdarma. Všechno je upravené. Koupeme se při zapadajícím slunci, nádhera.
DSC_1488_Fanar Hotel and Residences_Sand Bar
V baru u bazénu - Cocos Bar, jsme si dali pivo, zdarma je pouze plechovkové, ze kterých to nalévání, čepované není zahrnuté v AI. Vyzkoušeli jsme i rum, docela dobrý. Whisky je ale lepší. Alkohol se podává dle vládního nařízení od 12 do 15 a pak od 18 do 01:00, v pátek od 14 do 01:00. Konzumace alkoholu v lobby hotelu je striktně zakázáno. Jídlo a nápoje v rámci all inclusive jsou k dispozici od 7:00 do 23:30. Nápoje mimo tuto dobu jsou za poplatek.

DSC_1504_Fanar Hotel and Residences_Cocos Bar DSC_1506_Fanar Hotel and Residences_Cocos Bar a bazeny
Osprchovali jsme se a šli na večeři u nás v hotelu Fanar do hlavní restaurace v hlavní budově. V restauraci Al Souk se podávají snídaně (7-10:30), obědy (12:30-15) a večeře (18:30-22:00) formou bufetu, každý večer je jiné zaměření kuchyně, dnes mezinárodní. Skoro všechno jídlo bylo studené a to jsme tam byli hned v 18:30, kdy večeře začínají. Dal jsem si čerstvou rybu, krůtí maso, rýži, pizzu a opečenou zeleninu, venku připravovali plněné brambory pečené a shawarmu, něco jako gyros.
DSC_1381m_Fanar Hotel and Residences_Al Souk Restaurant
V lobby hraje paní na klavír. Mají už vánoční výzdobu, stromek a Santa Clause. A to na několika místech. Časem přibyly i svítící palmy a osvětlení sobi před vstupem do hotelu.
DSC_1375_Fanar Hotel and Residences_lobby
Po večeři jsme si zašli do
baru Horizon, který se nachází na střeše budovy číslo 6000 s názvem Sunbird Building. Každá z budov má kromě čísla také název podle nějakého ptáka, který je zde vyobrazený. Dole je à la carte restaurace Aubergine, kde se podávají à la carte večeře a bufetové snídaně. Z baru je krásný výhled na moře, Hawana Marinu a okolní hotely Hawana Marina a Juweira Boutique. Vše je krásně nasvícené. Dali jsme si míchané nápoje, prošli se kolem Mariny, nachází se tam ostrůvek na kterém je restaurace The Island, ale ta už nepatří k našemu hotelu. Je přístupná všem. 
DSC_1588_Fanar Hotel and Residences_Aubergine a Horizon Bar DSC_1589_Fanar Hotel and Residences_Horizon Bar DSC_1590_Fanar Hotel and Residences_Horizon Bar DSC_1592_Fanar Hotel and Residences_Horizon Bar_Marina a The Island Restaurant DSC_1593_Fanar Hotel and Residences_Horizon Bar_Marina 
V Cocos bar u bazénu hraje živá hudba. Dali jsme si ještě drink a šli na pokoj. Přece jenom je tady už o 3 hodiny více než u nás. Balené vody doplňují denně na pokoj dvě menší láhve. Když jsme chtěli další nikde je nedávají, museli jsme zavolat na 22 a donesli nám je na pokoj. Na stropě v pokoji blikají LEDky a vypadá to jako nebe plné hvězd. Ale na noc jsme to vypli. Nejenom že by to svítilo, ale ke všemu vrčelo nějaké trafo.


Pondělí 17.12.2018

Budíme se kolem 8. Spalo se dobře. Postele jsou pohodlné. Martin šel na snídani dříve a potom na pláž chytit místo. Volných míst je všude dostatek. Já jsem šel na snídani později, do restaurace Al Souk ve Fanaru. Sedl jsem si venku s výhledem na bazén. Výběr je celkem slušný. Chutnal mi chleba s vlašskými ořechy. Některá jídla připravují na počkání, jako vaječné omelety, něco na způsob pizzy plněné sýrem a salámem, wafle, lívance. Malý je výběr sýrů a salámů.
DSC_1385_Fanar Hotel and Residences_Al Souk Restaurant
Snídaně se podávají v restauracích Al Souk, Aubergine, Sindbad nebo v restauraci Al Manara v sousedním hotelu Juweira Boutique a to od 7 do 10:30. Od 10:30 do 11 hodin jsou potom tzv. pozdní snídaně, kdy je k dispozici pouze koutek s pečivem včetně sladkého.

V lobby se nachází bar Ivory Lounge, kde dělají od 9 do 22 hodin ománskou kávu, různé druhy kávy, cappuccino, laté, čaje, nabízí džusy a nealka. V odpoledních hodinách od 15 do 18 hodin jsou tady k dispozici navíc různé zákusky, datle a domáčí čokoládové bonbony.
DSC_1498m_Fanar Hotel and Residences_omanska kava
Dal jsem si mátový čaj a čekal na 10:30 než začnou rezervace večeří v à la carte restauracích. Je to denně od 10:30 do 13 hodin v lobby, případně kdykoliv telefonicky z pokoje na tel. čísle 858. Rezervace je nutná 24 hodin předem. Na schůzku s delegátem, která byla v 9:30 jsme nešli. Rezervovat lze libovolný počet restaurací za pobyt a to včetně dvou v hotelu Juweira. Je možné rezervovat na celý pobyt dopředu což je fajn. V Egyptě šlo vždy jen na další den. Je možné zvolit buď čas 18:30 nebo 20:30. Žádné vouchery již nedávají, stačí přijít v daný čas do restaurace a říct číslo pokoje a oni to mají poznačené v sešitě. Rezervoval jsem francouzskou, španělskou, brazilskou a mořské plody. Ještě se dá zvolit turecká, řecká, mexická, indická a ománská. Servírují se v odlišných dnech a v různých restauracích - Aubergine Mediterranean Restaurant (turecká, francouzská, řecká a španělská), Breakers na pláži (ománská, indická, mexická a brazilská) nebo Sammak Sea Food Restaurant v hotelu Juweira nabízí denně BBQ menu z mořských plodů. Pokud by jste chtěli na bufetovou večeři v restauraci Al Manara v hotelu Juweira, také je nutná rezervace. Pouze snídaně a obědy jsou možné bez rezervací.
DSC_1799m_Fanar Hotel and Residences_nabidky restauraci
Vyrážím na pláž. Dneska stejně jako včera hodně fouká a lítá písek, takové malé písečné bouře. Víří se písečný prach. Docela nepříjemné. Zítra by už to mělo být dobré. Číšníci nosí roušky přes pusu, brýle a jednorázové čepice.

DSC_1390m_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach Bar

Ležíme na pláži Sports Beach. Venku je 30 stupňů, jen ten nepříjemný vítr. Všechno lítá. Hned u nás je jeden z plážových barů nazvaných Sandbar, těch je tady několik. Mají v nich pouze nealko nápoje, pivo, víno, alkoholické nápoje, koktejly alko i nealko. Největší výběr je v baru u bazénů. Moře je teplé, má skoro 28°C. Někdy je voda kalnější, jindy průzračná. V moři je houpačka. Záliv je krytý vlnolamem.
DSC_1548_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach DSC_1543_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach
Vedlejší pláž Ocean Beach je otevřená na širé moře, je čistší ale jsou velké vlny a silnější proudy. Pláž je široká, písečná se spoustou lehátek a slunečníků. Jen moře je divoké, ale lidi se koupou. Je tam i pobřežní hlídka. Moře má hezkou tyrkysovou barvu. Nechybí bar, toalety, sprcha.
DSC_1537_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach a Ocean Beach DSC_1540_Fanar Hotel and Residences_Ocean Beach
Na pláži Sports Beach je i půjčovna vodních sportů, sprchy, toalety, převlékárny. Vše čisté. Za námi je plno hřišť na plážový volejbal, fotbal a další. Přes den jsou různé sporty, soutěže, animace. Slunečníky jsou z rákosí.

Velkou výhodou jsou kola. Můžete si je půjčit zdarma od 7 do 19, kdekoliv ve stojanech rozmístěných po celém areálu, nebo jen tak postavených a kdekoliv je zase vrátit. Jsou velmi žádaná, protože areál je velký. Jen se může stát, že někde zastavíte a než se vrátíte někdo jiný na něm mezitím odjede. S tím je třeba počítat. Většinou jsou to horská kola, i když kvalita nic moc a snesla by servis.
DSC_1394m_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach
Taky jsem se projel po jedné z hrází vlnolamu, které dělí pláž Sports a Ocean. Jen jsem se bál že mně vítr smete. Všude poletují mořští ptáci. Na konci je altán a když máte štěstí můžete tady sledovat delfíny. Největší šance je brzo ráno kolem východu slunce (mezi 7-8 hodinou) nebo pak k večeru.
DSC_1396m_Fanar Hotel and Residences_na hrazi

Na oběd jsme zašli do plážové restaurace Breakers na pláži Ocean Beach. Nemusí se nijak zvlášť oblékat. Výběr jídla není velký, ale na oběd to stačí. Samozřejmě můžete jít i do hlavní restaurace, ale tam už se musíte patřičně obléct. Obědy se všude podávají od 12:30 do 15 hodin. Mají tady polévku, rybí sendvič (znám ho z Istanbulu), grilované kuřata, karbanátky z mletého masa, hranolky, zeleninu, ovoce, nápoje. Jsou tady i toalety. Večer tady podávají servírované večeře - indickou, ománskou, brazilskou a mexickou, na základě předchozí rezervace. Denně od 15:30 do 16:30 roznáší kolem pláže Ocean Beach pizzu.
DSC_1400_Fanar Hotel and Residences_Ocean Beach_Breakers Restaurant
Tady jsme se dozvěděli z letáčku, že 19.12. otevírají novou restauraci Sindbad v části residencí, v New Building (Stork Building). Budou tady podávat bufetové snídaně, obědy a večeře. Ulehčí to provozu restaurace Al Souk, protože tam je ubytována taky spousta hostů.

Lapli jsme volná kola a vyrazili na turecké placky gözleme, které paní z Ománu připravuje čerstvé na pláži Queen Shiba. Denně od 11 do 17 hodin.
DSC_1403_Fanar Hotel and Residences_Queen Sheba Beach_placky gozleme
Znám je z Turecka. Můžete si je dát bez náplně, nebo se sýrem či mletým masem. Nebo obojím. Vyválí placku z kynutého těsta a peče je na velkém hořáku. Akorát ho chudák nemohla v tom větru 10 minut zapálit. Nakonec placku nakrájí na kousky.

V barech popíjíme whisky a rum. Jsou z Indie a jsou dobré.

Odpoledne jsme si vzali kola a jeli se projet kolem hotelu až k sousedním hotelům. Kolem hotelu a Hawana Mariny vede široká promenáda vhodná i pro kola.
DSC_1409m_Hawana Salalah Marina_vzadu Fanar
V Marině je hotel Hawana Salalah Marina, jehož součástí jsou apartmány Salalah Beach Apartments a různé bary a restaurace, které lze navštívit, ale vše se platí. Můstek vede na ostrůvek, kde se nachází restaurace The Island. V marině kotví několik lodí. Na kolech jezdí spousta lidí, ohromně to šetří čas.

Na druhé straně mariny se nachází hotel Juweira Boutique. Je hodně malý, má dva menší bázeny, u jednoho, který je zážitkový s přepadem (infinity) a je určený pouze pro dospělé a je otočený směrem do Mariny, není nikdo. Zastavili jsme se v Al Boom Bar u druhého bazénu. Dal jsem si Tonic a Martin Colu a espresso. V rámci all inclusive můžeme využívat bary a restaurace tohoto hotelu. Horší to mají s pláží. Musí buď k nám, ale to mají dost daleko, taky tady mají kola, a nebo mají malou pláž v malé zátoce, poblíž hotelu Rotana. Cca 300 metrů od hotelu.
DSC_1417_Juweira Boutique Hotel DSC_1411m_Juweira Boutique Hotel
Pokračujeme k hotelu Salalah Rotana Resort. Areál je moc hezký, vilky, bázeny, restaurace, ale moře neee. Mají dlouhou širokou pláž s lehátky, deštníky, přístřešky, ale moře je otevřené, divoké s vlnami, není moc vhodné ke koupání.
DSC_1771_Salalah Rotana Resort
A pak je tady ta
malá pláž v zátoce s barem Lagoon Beach, lehátky a slunečníky, kde je klidná voda, ale ta patří hotelu Juweira. Když se tady půjdou okoupat, tak je nikdo nevyhodí, ale lehátka tady pro ně nějsou. Dojeli jsme na konec jedné hráze vlnolamu z druhé strany. Mezi nimi je průliv. Taky tady je altán a možnost pozorovat dva druhy delfínů, delfín skákavý a humpback dolphin (nemá český název). Je odtud pěkný výhled na celý náš hotel.

Před 17 hodinou se vracíme k lehátku. Jdeme se ještě jednou okoupat a čekáme na západ slunce.
DSC_1420m_Fanar Hotel and Residences_zapad slunce
Trochu jsem podcenil slunce a opalovací krém a lehce jsem se připekl. V průběhu dne objíždí areál vozíček, kde kolem 11:30, nabízí ovoce a vodu, k večeru kolem 17:30 potom džusy, ovoce a zmrzlinu. Dneska večer chodí tři ománští hudebníci a hrají na tradiční nástroje.
DSC_1422_Fanar Hotel and Residences

V areálu hotelu je i malá Zoo, kde mají poníka, pávy, kachny, dvě kozy, holuby a hlavně velkého papouška ara, který i mluví a strašně křičí.

Na večeři jsme šli do hlavní bufetové restaurace ve Fanaru, Al Souk. Byl italský večer. Sedli jsme si venku, jen tam není moc světla. Dal jsem si pizzu, čerstvou rybu, šafránovou rýži a hovězí carpaccio s parmazánem a bazalkovým pestem. Venku grilovali špízy z hovězího masa a měli i smažená kuřata à la KFC.
Po večeři jsme si sedli v baru u bazénu a popíjeli whisky a piva. Na pokoj jsme šli kolem desíti. Cestou jsme si v lobby dali ještě mátový čaj, ománskou kávu, která ale byla hodně vodová, zato do ní přidávají kardamom. Na recepci jsme si vyzvedli naše pasy. Chvíli je nemohli najít.


Úterý 18.12.2018

Vstáváme v 7:30. Dali jsme si jen malou snídani, croissanty a čaj protože jsme jeli na snídani do hotelové zahrady Hawana Garden. Objevili jsme to včera na informační tabuli, že se to dneska koná. Sraz v 8:45 u recepce. Navedli nás k hotelovému mikrobusu. Sešlo se nás 15. Jedeme přibližně 10 minut mimo hotelový komplex. Nic extra jsem od toho nečekal, takže jsem nebyl zklamaný. Ale bylo to zpestření pobytu a zadarmo. Vysadili nás u zahrady, kde už měli nachystané stoly, nějaké jídlo. Byli tady kuchaři. Průvodce a zahradníci z Bangladéše nás provedli zahradou. Všichni jsme dostali košíky a do nich jsme si dávali místní výpěstky. Vše bio bez hnojiv a pesticidů. Bylo tady jak ovoce, tak zelenina a bylinky. Vykopali pro každého sladké brambory batáty, utrhli rajčata, chili papričky, okurky, kopr,... Taky nám poslušně a nacvičeně zapózovali pro fotky.
DSC_1434m_Hawana Garden Visit DSC_1437_Hawana Garden Visit_bataty DSC_1442_Hawana Garden Visit_mango
Pak jsme se vrátili ke stolům a dali si trochu jídla, nealko, kávu, čaj. Ochutnali jsme natrhané rajčata. Měli připravené ovoce, zeleninu, opečené párky, sýr, máslo, pečivo, jogurt,...
DSC_1448_Hawana Garden Visit DSC_1450m_Hawana Garden Visit
Taky se nám chlubili holuby a králíky, což se jim stalo osudným. Protože králíky nechali volně běhat, ale potom je nemohli chytit a naháněli je po zahradě, mezi banánovníky, mangovníky a pod autobusem.

Kolem půl 11 se vracíme do hotelu. Vyrazili jsme na pláž Sports Beach. Dneska fouká ještě více než včera. Písek je úplně všude. Ale moře je teplé. Martin se šel projít po pláži Ocean Beach. Na oběd jsme zašli zase do restaurace Breakers na pláži Ocean. Dneska byly hamburgery, pizza, kuřecí špízy na indický způsob, hovězí plátky, ryba, saláty, gulášová polévka, ovoce. Pak jsme si dali tureckou placku gözleme bez náplně. Vítr se trochu uklidnil. Vždy je to horší dopoledne. V baru Cocos Pool Bar u bazénu jsem si dal espresso. Dneska je 30 stupňů, bazény mají 25 a moře 27,3°C. Slunce zapadá v 5:51. Na naší pláži už chystají pódium a aparaturu na večerní párty na pláži od 20:30.

Z hotelu nejezdí žádný hotelový autobus ani sem nezajíždí žádná veřejná doprava. Jediná možnost jak se dostat do města Salalah vzdáleného 25 km je taxi, které stojí 15 OMR, jak nám řekli na recepci. Uvažovali jsme, že bychom si některý den zajeli do města Salalah, byť už jsme tam byli v roce 2015.

Na plážích a po celém areálu hraje během dne hudba z maskovaných reprobeden umístěných v zemi. Z pláže odcházíme dneska dříve, v 16 hodin. Vedle baru u bazénu (Cocos bar) připravují každý den od 16 do 17:30 buď české trdelníky (roll cake) nebo mastné turecké sladké koblihy zvané "lokma". Trdelník, sladký rolovaný zákusek z Prahy až do Salalah, jak hlásá slogan na tabuli. Tak jsem ho musel vyzkoušet. Má stroj a trdla originál vyrobené v Praze. Ovšem na jedno trdlo namotá jen dva samostatné prstýnky, které potom každý dostane. Takže to dlouho trvá, stojí se fronty a ještě si nepochutnáte, protože jsou tvrdé. On je totiž na tom trdlu po namotání uválí na plocho. Asi bychom ho to měli naučit, aby měl větší úspěch.
DSC_1584m_Fanar Hotel and Residences_trdelnik

Současně vedle připravují i placku ve tvaru kornoutku nebo rolky s náplní masa, kuřete nebo ryby a nějaké přílohy. Jedná se opět o turecké jídlo s názvem "tantuni".

Oni obecně tady připravují dost tureckých jídel, protože šéfkuchař nebo někdo takový je údajně Turek. Okoupali jsme se na pokoji a vyrazili na večeři. 

Dneska máme rezervaci v sousedním hotelu Juweira Boutique v restauraci Sammak Sea Food. Jde o à la carte restauraci, jejíž menu je zaměřené na mořské plody a je zdarma v rámci all inclusive. Cestou jsme se zastavili ve střešním baru Horizon, kde dneska od 18 hodin je ochutnávka místních pochutin, jako datle, oříšky apod. Bohužel týká se to pouze francouzských turistů Kappa Club Oman.

Kolem Mariny jsme došli k hotelu Juweira Boutique.
DSC_1596_Juweira Boutique Hotel DSC_1601_Fanar Hotel and Residences_Marina DSC_1607_Juweira Boutique Hotel_Al Boom Bar DSC_1612_Juweira Boutique Hotel_lobby
Restaurace Sammak Sea Food se nachází mimo areál hotelu, za mostem směrem k hotelu Rotana. Uvítali nás, usadili nás ke stolu. Všechny stoly mají připravené v zahradě s výhledem na marinu a moře. Stoly jsou spoře osvětlené lampičkami. Vybrali jsme si hlavní chod z menu. Po celý večer dolévali víno a vodu, to je zdarma. Ostatní nápoje se platí. Venku grilovali rybu mahi-mahi a lilky. Nejdříve přinesli několik předkrmů, různé olivy, syrového tuňáka s citronem a koprem, mušle, zeleninový salát, rybí salát, placky a jeden teplý předkrm mix krevet, ryby, zeleniny, sýru a oleje. Něco nám chutnalo, něco méně. Následoval hlavní chod, zvolili jsme rybu s dresingem a hranolky, ta byla výborná a bez kostí. Druhé jídlo casserole byl mix mořských plodů a ryb v červené asi rajčatové omáčce a k tomu šafránová rýže. Jako dezert byl výborný citronový crème brûlée se zmrzlinou. Celkově bychom večeři ohodnotili kladně.
DSC_1615_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant DSC_1629_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant_menu DSC_1621_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant DSC_1623_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant DSC_1625_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant DSC_1627_Juweira Boutique Hotel_Sammak Sea Food Restaurant
Vrátili jsme se k nám do hotelu. V baru jsme si dali whisky, pivo a mátové čaje.
DSC_1634_Fanar Hotel and Residences
Od 20:30 je na pláži Sports Beach
plážová párty. Hraje hudba, lasery, pár stolků na pláži, improvizovaný bar, kde připravovali pár nápojů a připravené louče. Ovšem lidí tady bylo poskrovnu. Většina seděla v baru u bazénu. Možná přijdou později. Na to jsme nečekali. V lobby hrají dvě slečny na klavír a flétnu. Na recepci jsme si vyzvedli údajně opravené dálkové ovládání na televizi, které jsme reklamovali už 4x. Nikdy nikdo ho na pokoj nepřišel opravit. Teď je to prý vyměněné a mělo by již fungovat. Nefunguje. Nechápu. Ve 22 hodin, respektive v 19 našeho času se díváme na zprávy na mobilu.


Středa 19.12.2018

Dneska jsme šli a snídani do restaurace Aubergine. Sedli jsme si venku v zahradě s krásným výhledem na marinu. Výběr je menší, ale zase třeba tady měli uzeného lososa, jiný druh salámu, taky připravují vajíčka a palačinky. Číšníci roznáší čaj a kávu ke stolům.
DSC_1557m_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_snidane DSC_1559m_Marina_Juweira Boutique Hotel
Po snídani jdeme na pláž. Dneska nefouká a je zatím nejteplejší moře, 27,8 stupňů, bazény mají jen 24. Na pláži jsem si zahrabal nohy do teplého písku na půl hodiny. Pak jsem si poležel v houpací síti natažené mezi palmami. Po areálu jezdí i golfové elektro vozítka, které můžete využít a objednat si je. Hodně lidí se nimi nechá dovézt třeba na večeři. Hraje příjemná hudba.

Potom jsme se šli projít po pláži Ocean Beach směrem k městu Taqah. Pláž je dlouhá, písečná, otevřená k Indickému oceánu. Je čistější jen jsou tady větší vlny a proudy. Naštěstí je tady v určitém úseku pobřežní hlídka. Na pláži je množství lehátek a slunečníků, ale jeden vedle druhého. Na samém konci jsou hezké cabaně s baldachýnem, ale ty jsou určené pro členy klubu exclusive. Ovšem tam se připlácl 40 OMR za den za pokoj a jsou v tom zahrnuté další služby, ale nemá to smysl. Nikdo tady neleží. Je to daleko, mají tady extra bar, kde nikdo neobsluhuje. Hned vedle je plot a bordel.
DSC_1456m_Fanar Hotel and Residences_Ocean Beach
Pokračujeme dál, následuje další molo z kamenů. Musíme přebrodit řeku vtékající do moře. Všude plno vodních ptáků, hlavně velkých racků (seagull) a pár volavek. Na pláži krabi. Martin chtěl jednoho velkého chytit, ale ten se nedal a odvděčil se mu kousnutím klepety do prstu, že mu tekla krev. Pokračuje široká pláž, tyrkysové a čisté moře. Na horizontu se vypínají vysoké hory.
DSC_1461m_Ocean Beach DSC_1462m_Ocean Beach_rackove DSC_1472m_Ocean Beach
Došli jsme ke kempu Souly Ecolodge Salalah. Vypadá opuštěně, přesto tady nějací hosté jsou ubytovaní. Celý areál je oplocený včetně ostnatého drátu. Nicméně je volně přístupný. Jsou tam pěkné dřevěné vilky s terasou, restaurace, palmy. Mají tady solární panely. Co mě zaujalo, byli dva velbloudi, kteří se tady pohybovali a krmili. V pozadí hory. Dále už je jen nějaká pevnost a následuje město Taqah.
DSC_1468m_Ocean Beach_Souly Ecolodge Salalah DSC_1469m_Ocean Beach_Souly Ecolodge Salalah
Vracíme se zpátky. Okoupali jsme se a šli na oběd do bufetové restaurace Al Souk. Cestou jsme přivázali barevnou stužku ke stromu přání umístěnému na pláži Queen Shiba. Strom je ověšený barevnými stužkami. Na oběd jsem si dal hovězí roastbeef na studeno, sýrové jako tvarohové kuličky, zeleninový salát, grilované kuře, pečené brambory a kousek turecké placky se sýrem.

Po obědě ležíme na pláži. Po 15 hodině jsme si zašli do Ivory Lounge v lobby na zákusek a espresso. Zákusky nabízí každý den od 15 do 18 hodin. Mají několik druhů velmi dobré a hezké na pohled, taky ručně dělané čokoládové bonbóny a datle.
DSC_1500m_Fanar Hotel and Residences_Ivory Lounge DSC_1502m_Fanar Hotel and Residences_Ivory Lounge
V 16 hodin jsem šel na lekci pilates. Cvičí se v altánu s názvem "Shala Yoga House" mezi pláží Sports a Ocean s výhledem na moře a palmy. Sešlo se nás čtyři. Lektorka Alena je z Běloruska. Bylo to moc fajn, chvílemi náročné, komentuje to anglicky a ještě chodí individuálně mezi námi a pomáhá. K dispozici jsou podložky, nové ručníky, další sportovní pomůcky, voda a kelímky. Hraje relaxační hudba. Pilates je v pondělí, středu a pátek v 16 hodin. Každý den v 10 hodin dopoledne jsou lekce jógy a ranního strečinku. Trvalo to 40 minut.
DSC_1568m_Fanar Hotel and Residences_Shala Yoga House_pilates DSC_1571m_Fanar Hotel and Residences_Shala Yoga House_pilates
Pak jsem se ještě okoupal v moři a šel na pokoj. Martin už odešel dříve. Konečně nám zprovoznili TV. Před večeří jsme se stavili v baru u bazénu na pivko. Všechno nalévají malá pivka značky Hollandia.
DSC_1641_Fanar Hotel and Residences_bazeny DSC_1643_Fanar Hotel and Residences_Cocos Bar
Nádherně hraje slečna na saxofon.

Francouzskou večeři máme ve středozemní restauraci Aubergine, à la carte. Patří k našemu hotelu. Stoly mají připravené v zahradě u mariny. Je tady více světla než včera. Na stromech visí lampy v ománském stylu. K tomu hraje pán na jakousi mandolínu. K pití je víno a nealko. Nejdříve přinesli 4 druhy housek a máslo. Následoval předkrm, salát Nicoise - polosyrová ryba, k tomu nastudeno brambory, cibule, olivy, rajče. Potom francouzská cibulačka se sýrem Gruyère. Celkem dlouho se čeká na jednotlivé chody. Je tady hodně lidí a vše nosí hromadně. Hlavní chod byla buď ryba s nějakou omáčkou a bramborová kaše, to si dal Martin, nebo steak z hovězí svíčkové s gratinovaným bramborem, zeleninou a přelivem. Obě jídla byla dobrá. Pochutnal jsem si. Maso bylo měkké. Následoval dezert, čokoládová pěna, ale to jsme si nedali.
DSC_1648_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_francouzska vecere DSC_1649_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_francouzska vecere DSC_1650_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_francouzska vecere DSC_1652_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_francouzska vecere
V hlavní bufetové restauraci Al Souk jsem si ještě dal plněnou bramboru pečenou ve slupce a kuřecí maso na grilu a Martin pizzu. V baru pivko a šup do hajan. Zítra chceme vstanout dříve a jít pozorovat delfíny. Snad budeme mít štěstí.


Čtvrtek 20.12.2018

Budík zazvonil v 6. Otočili jsme se na druhý bok a spali dál do 8:30. Delfíni počkají. Na snídani jsme šli do nově otevřené restaurace (19.12.2018) Sindbad. Podávají tady bufetové snídaně, obědy a večeře. Nachází se v New Building (Stork Building), jedné z nových budov residencí. Je krásná, moderní. Všichni nás zdraví. Výběr je velký, ale v podstatě stejný jako v Al Souk. Není tady moc lidí. Prioritně je určena pro hosty residencí, aby Al Souk nebyl přeplněný. Ale může sem kdokoliv. Dá se sedět uvnitř i venku, kde se nachází mimo jiné další velký bazén infinity, tedy s přepadem a lehátky v bazénu, lehátka, slunečníky a bar. Kolem je vodní kanál a promenáda s lavičkami. Bohužel v kanálu plave i bordel a voda v podstatě stojí, byť je napojen na moře. Okolí se stále vylepšuje. Jinak je odtud hezký výhled na hory. Bohužel další nevýhodou zatím je, že je tady hluk, protože kolem dokola se staví další nové budovy, vilky a apartmány. Celý areál Hawana Salalah se rozrůstá.
DSC_1666_Fanar Hotel and Residences_New Building_Sindbad Restaurant_snidane DSC_1661_Fanar Hotel and Residences_New Building DSC_1659_Fanar Hotel and Residences_New Building
Po snídani jsme šli na pláž. Bohužel už nebyla žádná volná lehátka se slunečníky na "naší" pláži, tak jsme si lehli na pláži Queen Shiba.

Opět svítí slunce a nefouká. Voda se ale tady tolik nehýbe, tak trochu páchne. V baru jsem si dal rum a míchaný nápoj. V altánech na pláži jsou i elektrické zásuvky, kdyby jste si třeba chtěli dobít mobil. V průběhu dne chodí po pláži chlapík a roznáší vlhké ručníky na osvěžení. A také nabízí vyčištění slunečních brýlí. To jsou služby hotelu, panečku. A zdarma. Dali jsme si tureckou placku gözleme.
DSC_1532_Fanar Hotel and Residences_Queen Shiba Beach DSC_1530_Fanar Hotel and Residences_Queen Shiba Beach
Kolem jedné jsme vyrazili na oběd. Byla volná kola, tak jsme jich využili pro rychlejší přepravu do plážové restaurace Breakers. Dneska tady bylo dost lidí a fronta na jídlo. Dal jsem si rybu, opět mahi-mahi, je podobná tuňákovi, taky má tmavší maso, nemá kosti a chuťově není tak cítit rybinou. K tomu kousek kuřete tandoori, které připravují ve speciální peci, hranolky a míchaný zeleninový salát, ve kterém bylo i ovoce passion fruit (marakuja).
DSC_1668m_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_obed
Po obědě jsem se natáhl do houpací sítě a četl si za šumění moře a výhledu na oceán. Úžasný relax.
DSC_1481m_Fanar Hotel and Residences
O půl čtvrté jsme si v lobby dali cappuccino i ománskou kávu s kardamomem a zákusky. Okoupali jsme se v moři a šli na pokoj. Poprvé jsem si všiml, že tady v areálu, poblíž Cocos baru, roste jeden
kadidlovník, jeden z nejtypičtějších stromů v Ománu.
DSC_1671_Fanar Hotel and Residences_kadidlovnik
Před šestou hodinou jsme šli na jednu z hrází fotit západ slunce. Ty jsou tady opravdu kouzelné. Obloha hraje všemi možnými odstíny červené, oranžové, žluté,...
DSC_1675_Fanar Hotel and Residences_Sports Beach DSC_1680_Fanar Hotel and Residences_zapad slunce DSC_1682_Fanar Hotel and Residences_zapad slunce DSC_1685_Fanar Hotel and Residences_zapad slunce DSC_1687_Fanar Hotel and Residences_bazeny DSC_1688_Fanar Hotel and Residences_bazeny
V baru jsme si dali pivko a whisky.
DSC_1689_Fanar Hotel and Residences_Cocos Bar
V jednom z obchůdků v části Oasa jsme koupili 2 magnetky za 2 OMR, resp. 5,60 USD. Ale když jsme mu dávali dvě pětidolarovky, tak si vzal nakonec jen jednu. Není problém platit dolary nebo eury. Asi neměl vrátit zpátky.

Vyrazili jsme do Hawana Mariny, kde každý čtvrtek pořádají od 18 do 24:00 hodin Hawana Fiesta. Akci všech tří hotelů, Fanar, Juweira a Rotana. Jsou tady různé atrakce pro děti, stánky s místními suvenýry a občerstvení. Zvlášť má Fanar společně s Juweirou, kde mají posezení, na stolech oříšky, živé květiny. Nabízí pití a kuřecí gyros v pitě. Samozřejmě vše je zdarma v rámci AI. Rotana má jiné pití a jídlo, mini pizzu a ještě něco. Pro děti jsou popcorny. K tomu samozřejmě hudba, zrovna hraje flétnistka. Mají tady pódium. Přichází sem spousta místních a vysedávají v kavárnách a restauracích.
DSC_1710_Hawana Salalah Marina DSC_1694_Hawana Salalah Marina DSC_1696_Hawana Salalah Marina_Hawana Fiesta DSC_1706_Hawana Salalah Marina_Hawana Fiesta
Ještě jsme zašli na jídlo do nové restaurace Sindbad. Martin si dal polévku a já rybu a rýži. Sedíme venku vedle bazénu. Večer jsme završili ve střešním baru Horizon s výhledem na marinu. Dali jsme si whisky, pivo a mátový čaj. Zítra ráno druhý pokus s delfíny.


Pátek 21.12.2018

Vstáváme v 6:20 a jdeme na kamennou hráz odkud je možné při troše štěstí pozorovat dva druhy delfínů, kteří se tady vyskytují. Mezitím pozorujeme východ slunce. Na konci je altán a popis obou druhů delfínů. Ale asi jsou na dovolené. Neukázali se. Pozorujeme aspoň mořské ptáky, volavky a hlavně velké racky (angl. seagull). Udělali jsme si hezkou ranní procházku před snídaní.
DSC_1725_Fanar Hotel and Residences_vychod slunce DSC_1729_Fanar Hotel and Residences_vychod slunce DSC_1731_Fanar Hotel and Residences_vychod slunce DSC_1745_Fanar Hotel and Residences

Snídani jsme si dali v hlavní bufetové restauraci Al Souk, seděli jsme na terase. Dal jsem si vaječnou omeletu s houbami a sýrem, dušené žampiony, zapečená rajčata se sýrem a kořením, pečenou slaninu (samé maso), různé druhy sýra, papriku a dneska měli pečené slané taštičky s různou náplní (sýr, nějaké mleté maso,...). Každý den mají něco jiného. A denně čerstvé křupavé pečivo, rohlíky, několik druhů chleba, housek, bagety,...

Po snídani jdeme na pláž, dneska na naše místo. Moře je úplně klidné a průhledné že vidíme na dno. Kolem nás se motají menší i větší rybky. Na 10 hodin jdu na lekci jógy se strečinkem. Sešlo se nás dost. Martin šel mezitím sbírat mušle. Po okoupání v moři jsem šel pro turecké placky gözleme. Byť mají být od 11 hodin a je 11:25, baba si teprve připravuje věci. Otráveně se mě zeptala co chci. Že až za deset minut. Odešel jsem a napsal zprávu přes Messenger na hotel. Uvidíme co napíšou. Odepsali za 2 dny, že děkují za zprávu, omlouvají se a budou to řešit. Je pátek, a dnes se alkohol nalévá až od 14 hodin a to v kuse do 01:00, byť bary zavírají ve 23:30.

O půl jedné jsme si vzali kola a jeli do Juweiry na oběd do bufetové restaurace Al Manara. Na snídaně a obědy není třeba rezervace, pouze na večeře. Vše je zahrnuto v AI. Jak je hotel menší, tak i restaurace je malá. Není tady moc lidí. Výběr je taky menší než u nás. Dal jsem si smaženou rybu v těstíčku se semolinou, bez kostí, opečené brambory, řecký salát, kousek pizzy, hovězí terrinu (paštiku) a na konec trochu crème brûlée.
DSC_1752_Fanar Hotel and Residences_Marina DSC_1754_Fanar Hotel and Residences_MarinaDSC_1756_Juweira Boutique Hotel DSC_1760m_Juweira Boutique Hotel_Al Manara Restaurant_obed
Odvezli jsme se na kole na malou pláž vedle hotelu Rotana - Lagoon Beach. Je určena pro hosty Juweiry. Je tady pár lehátek, slunečníků, sprcha, toalety, jedna houpací síť a bar Lagoon Beach Bar. Mají tady pití a pár lehkých jídel jako burger, pizza, hranolky, karbenátky, kuřecí špíz, řecký salát.
DSC_1765_Juweira Boutique Hotel_Lagoon Beach Bar DSC_1769m_Juweira Boutique Hotel_Lagoon Beach Bar
Okoupali jsme se, zrovna je odliv, a jeli zpátky k nám. Lehl jsem si do houpací sítě. V 16 hodin jsem šel zase na pilates. Párkrát moře, zákusky, cappuccino a caffè latte a v 17:20 na pokoj. Sprcha a zase vzhůru do ulic.

Dneska máme rezervaci v à la carte restauraci Aubergine, tentokrát španělské menu. Opět sedíme venku v zahradě. Nejdříve přinesli pečivo a máslo, vodu a víno. Předkrm je zeleninový salát s omáčkou romesco a olivami. Následuje polévka z mořských plodů s rajčaty a šafránem. Plave v tom zelenina, kousky ryby a krevety. Hlavní chod jsme si zvolili každý jiný. Martin paellu s mořskými plody a já opět po zkušenostech hovězí svíčkovou s krémem z ančoviček a zeleninou s česnekem. Svíčková byla opět výborná jako posledně. Paella průměrná. Nahoře kreveta, kus ryby, v tom kalamáry, mušle, ... Měli jsme už lepší. Jsme sytí. Dezert byl crema catalana. Je to jako crème brûlée. O zábavu se postarala španělská tanečnice.
DSC_1773_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_spanelska vecere DSC_1777_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_spanelska vecere DSC_1778_Fanar Hotel and Residences_Aubergine Restaurant_spanelska vecere
Po večeři jsme se prošli kolem pláží. V baru jsme si dali whisky a v restauraci ještě pizzu a šli na pokoj.


Sobota 22.12.2018

Na snídani jsme zašli do restaurace Aubergine. Je tam klid, málo lidí, sedí se venku v zahradě a kouká na moře. Dneska tady kotví nová jachta. Martin už před snídaní odnesl věci na lehátka. Potom jsme si vzali kola a jeli se projet kolem mariny k Rotaně a zpátky. Dneska jsem prošvihl ranní cvičení. Opět svítí od rána slunce, včera bylo 31 stupňů. Moře je teplé a klidné.

Připravují k otevření nový bar Zanzi-bar, který se nachází mezi pláží Sports Beach a restaurací Breakers. Otevírat se bude zítra v 15 hodin a otevřený bude do 23:30. Je bílý s bílým nábytkem a tyrkysovými potahy a polštáři. Zrovna je dneska dovezli. U toho je i pódium, tak asi tady bude probíhat večerní program. Večer totiž byl otevřený pouze Cocos Bar u bazénu a ten je přeplněný, a střešní bar, kam moc lidí nechodilo.
DSC_1572m_Fanar Hotel and Residences_Zanzi-bar
Na oběd jsme šli do plážové restaurace Breakers. Dneska měli menší výběr. Dal jsem si kousek ryby, hovězího masa, kuřecího špízu a pečivo. V baru jsme pili gin s tonikem. Odpoledne více fouká. Martin chtěl jít hrát plážový volejbal, ale nenasbírali dost lidí. Po odpoledním cappuccinu a zákuscích jsme šli v 5 na pokoj. Nechali jsme si ještě přinést 4 vody na cestu. Sbalili jsme kufr, zítra bohužel odjíždíme. Ale ještě máme celé dopoledne. Odjezd je od hotelu ve 13:10.

Poslední večeři máme v restauraci Breakers na pláži Ocean Beach. Dneska je brazilská à la carte večeře. Příjemné je poslouchat šumění moře. Někteří lidé se nechávají dovézt golfovými vozítky. V brazilské restauraci už jsme párkrát byli, takže víme co od toho očekávat. Předkrm byl zeleninový salát s krutony a balkánem. Potom nám přinesli přílohy, rýži, pečené brambory, grilovanou zeleninu a nějaký dresing. Martin popíjel pivo, já víno. Následně nosí na špízech různé druhy masa a z toho nám to nakládají na dřevěná prkýnka. Vše je připravené na grilu. Kuřecí srdce, kuřecí maso, kuřecí křídla, hovězí maso, ryba. Nosí dokud máme zájem. K tomu slouží na stole dřevěná placka, z jedné strany je zelená, to znamená že ještě můžou nabízet, červená z druhé strany, že už máme dost. Na samý závěr přinesli dezert, grilovaný ananas se skořicí a čokoládový dort, samé kakao. Na 20 hodinu už chodí druhá várka hostů.
DSC_1781_Fanar Hotel and Residences_Queen Shiba Beach DSC_1783_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere DSC_1784_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere DSC_1786_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere DSC_1787_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere DSC_1790_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere DSC_1793_Fanar Hotel and Residences_Breakers Restaurant_brazilska vecere
V baru u bazénu jsme si dali whisky, pivo a mátový čaj. K tomu hraje opět skvělá saxofonistka. Čeká nás bohužel poslední noc.


Neděle 23.12.2018

Vstáváme v 8 hodin. Ve zprávách info že vybuchla sopka Krakatoa, jedna z nejobávanějších sopek světa mezi Sumatrou a Jávou, která vyvolala vlnu tsunami a zatím 40 mrtvých. V poledne už hlásili 222 obětí, skoro 1000 zraněných a někteří se ještě pohřešují. Po návratu domů už počet mrtvých stoupl na 450.

Na snídani jsme byli v hlavní bufetové restauraci Al Souk. Dneska zase měli speciální slané pečivo, taštičky s Fetou, mozzarellou, mletým masem, nebo tyčinky bez náplně a mini pizzy. S sebou jsme si něco vzali a k tomu croissanty, kdybychom měli na letišti hlad. Po snídani jsme šli ještě k moři.

Pokoje máme vyklidit do 12:30. Půl hodina nehraje roli. Ještě stihneme oběd, jsou od 12:30. Odjezd na letiště je plánován na 13:10. Dneska otevírají v 15 hodin další nový bar, Zanzi-bar. Toho už se bohužel nezúčastníme. Ale aspoň jsme byli u otevření restaurace Sindbad. V moři jsme byli jen jednou. Voda byla průzračná. Dneska ale byl opar a hodně fouká a víří se písek. V 11 jsme šli na pokoj, osprchovali se, dobalili věci. V baru jsme si dali pití a ve 12:30 se všichni Češi, kteří odlétají, což je celé letadlo, nahrnulo do jídelny na oběd.

Ve 13 jsme se odhlásili. Pokoje nekontrolovali. Kufry postavili ven. Přijely 3 autobusy, kam jsme postupně nastoupili a jeli na letiště. Podél cesty zase plno velbloudů.

Odbavujeme kufry, opět máme zaplacená místa u nouzového východu 15D a C, stejně jako cestou sem. Odlet ze Salalah je plánován v 16:15, let QS4211 a přílet do Prahy ve 20:30. Nastupovat do letadla bychom měli 15:35 z gate 2A, pokud načas přiletí letadlo z Prahy. Procházíme pasovou kontrolou a potom bezpečnostní. Není problém si vzít na palubu vodu. Normálně s ní projdete. Akorát můj kastlík s batohem dali bokem a zkoumali sáček, který jsem měl daný bokem s tekutinami. Vše dle pravidel. Ale řešili dvě malé skleničky s alkoholem. Až jim to nějaký šéf odsouhlasil. V duty free shopu jsem si koupil místní kvalitní eau de parfum Ajmal Kuro EDP, 90 ml za 27 USD, resp. 10,60 OMR což bylo na české 660 Kč (kurz banky u platby kartou byl 1 OMR=62,18 Kč). Na letišti je zdarma WiFi, stačí se přihlásit s telefonním číslem a kódem, který přijde formou SMS a potom 4 hodiny surfovat. Dosah je až do letadla. Na letišti je ještě otevřená kavárna Costa coffee, restaurace Olympic, další obchůdek s věcmi na cestu, 2 kuřárny a letištní salónky Oman Air - Al Khareef Lounge a Plaza Premium Lounge.

Sice do letadla nás pouští včas, ale nakonec startujeme až v 16:50, že čekáme na nějaké papíry. Ale přesouvali zavazadla. Informace o letu, že náš let potrvá 8:15 místo 7:15 nás dostalo. Ptám se letušky proč a její odpověď byla, že nám fouká vítr do čumáku. Pán co sedí vedle mně to okomentoval slovy "škoda že nám nefouká do prdele". Jsme tady jedno jediné letadlo a ještě neodletíme načas.
DSC_1797m_Salalah International Airport_let do Prahy
Proletěli jsme nad naším hotelem a městem Taqah. Jak nás později informoval pilot, omlouval se za zpoždění na straně Ománců, kteří měli problém s jejich letovým plánem, který se jim ztratil mezi Maskatem a Salalah. Letíme rychlostí 820 km/hod., ale bude foukat vítr rychlostí 160 km/hod. a o tolik se sníží naše rychlost. Přílet do Prahy je tedy očekáván ve 21:50, kdy bude foukat nárazový vítr. Je jisté, že rozumný vlak do Ostravy nestihneme a budeme muset zůstat přes noc v Praze. Poletíme přes Dubaj, Ras al Khaimah, Írán - pobřeží, Šíráz, Tabríz, Turecko - jezero Van, Černé moře, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Po startu nosili aspoň vodu. Kdo chtěl, dali mu deku a polštář. Po 19 hodině nosili večeři a pití. Na výběr je hovězí s rýží nebo krůtí s bramborem. Ani jedno nebylo dobré. Hovězí bylo tuhé a šlachovité. V tom fazolky. Naštěstí jsem dostal ještě housku. Řady za mnou už nedostaly, nevyšlo na ně. Máslo, plátek sýra, malé rajče, pažitková pomazánka, zákusek, oplatek.
DSC_1798m_let Salalah Praha
Posádka je slovenská a pomalá. 4 stevardi na plné letadlo s jídlem se mi zdá málo. Pití nosili až už jsme byli po jídle. Nefunguje jim WiFi aplikace, na mapě jsme stále před Dubají, online časopisy jim taky nejdou otevřít. Ve 22:13 roznáší tatranku a nápoje. Každý druhý v letadle chrchle, smrká, kýchá, je tady suchý vzduch. Hrůza. Ještě jednou roznesli vodu. V Praze jsme přistáli ve 22 hodin našeho času. Venku je plus 5 stupňů. Hezký rozdíl oproti Ománu. Zdrželi jsme se u pasové kontroly, kde byly fronta a z 8 samoobslužných přepážek fungovaly jen 3. Zpoždění měla skoro všechna zavazadla ze všech letů. My jsme čekali u pásu min. 30 minut. A ještě ke všemu jsem měl otevřenou přední přepážku s rozjetým zipem a chyběla tam čepice a rukavice, které jsem si tam nachystal. Musely vypadnout. Stihli bychom sice nějaký noční vlak, ale nevyspal bych se a už jsem unavený, tak zůstáváme na bytě v Praze. Objednal jsem Taxify, byl tu za 5 minut, zrovna byl na terminálu 2. Cena do Libně za 25 minut 325 Kč. Velmi příjemný řidič, který to má jako brigádu ke své práci. Ale má i taxikářskou licenci s místopisnými zkouškami. Povykládal nám jak to všechno funguje. O půl noci uleháme ke spánku. Na letišti jsme si přes internet koupili lístek a místenku na vlak na ráno na 8:24. Vlaky jsou poměrně vyprodané. U ČD za 590 Kč pro dva, místenka za 0. Regio Jet začíná na nekřesťanských 1000 Kč.


Pondělí 24.12.2018

A máme tu Štědrý den a my jsme ještě v Praze. Vstáváme v 6:30. Martin zašel do Harfy do Alberta koupit něco malého k jídlu do vlaku. Venku lehce prší. Jdeme na metro. V 7:40 jsme na hlavním nádraží. Jedeme vlakem EC 141 Ostravan v 8:24, který pokračuje až do Žiliny. Sedíme v kupé. Martin si zašel na snídani do jídelního vozu. V Ostravě jsme v 11:40. Tady nás čekalo nemilé překvapení ve formě pokuty za stěračem a dvou vypuštěných pneumatik. Naštěstí byly jen vypuštěné, ne rozřezané. Takže jsme domů jeli tramvají a pro auto se vrátili později a nafoukali pomocí kompresoru.

Pokud bych to měl shrnout, tak úžasná pobytová relaxační dovolená. Z pobytových dovolených soupeří o první místo s Dominikánskou republikou. Co se týče volby mezi hotely Fanar, Juweira a Rotana, tak jednoznačně doporučuji Fanar, vzhledem k nabídkám služeb, programů, několika pláží, množství druhů stravování včetně hotelu Juweira.


Fotogalerie + videa (Rajče)

 
Úvodní strana 2018 Omán - Fanar Hotel Cestopis a fotogalerie