seznam článků
Zakynthos informace a cestopis
Let na Zakynthos,Alikanas
Alikanas
Okruh autem po ostrově
Macherado,Ag. Sostis,pol. Vassilikos,Zakynthos
Alikanas
potápění Laganský záliv
Old Alikanas
New Alikanas
New Alikanas
New Alikanas
Alikanas
Odlet domů
Všechny strany

Cestopis Zakynthos 2011

Informace o ostrově Zakynthos

Řecký ostrov Zakynthos nebo také Zanté, je třetí největší (406 km2) a nejjižnější z Jónských ostrovů. Spolu s Kefalonií a Lefkadou tvoří skupinu ostrovů na jih od Korfu v Jónském moři. Leží pouhých 16 km od pobřeží Peloponéského poloostrova. Traduje se, že jméno dal ostrovu princ Zakynthos, syn trójského krále Dardana. Podle jiné verze je zase jméno ostrova odvozeno ze starořeckých výrazů "za" (v řečtině mnoho) a "kynthos" (v řečtině kopec), což přesně charakterizuje ráz zdejší krajiny. Podle tradice zde nejraději trávili svůj čas bohyně Artemis a bůh Apollón.
Recko mapaJe jedním z nejhezčích řeckých ostrovů. Ostrov je nazýván "Ostrovem vůní" nebo také "Květinou Východu" a to díky hojné vegetaci, kterou dává ostrovu subtropické klima a bohaté zimní srážky. V létě teploty dosahují nad 35°C, moře je příjemné teplé, průzračné a čisté. Zvlášť na jaře je kvetoucí zahradou, kde je vzduch prosycen vůní bylin. Je to ostrov s horami (nejvyšší vrchol Vrachionas měří 756 m), zalesněnými kopci, ale i háji citrusů, olivovníků a vinic. Ve vnitrozemí ostrova jsou malebné vesničky, které si zachovávají svou původní tradiční atmosféru.
Nejznámější a jednou z nejkrásnějších a nejzobrazovanějších pláží Řecka je pláž Navagio (Ztroskotání) s vrakem pašerácké lodi ležící na písku. Dostanete se k ní jedině po moři. Západní pobřeží je tvořeno vysokými skalními vápencovými útesy, malebnými zátokami, křišťálovým mořem, ostrůvky a jeskyněmi. Nejznámější z nich jsou "Modré jeskyně" neboli Blue Caves na severním mysu Skinari, kde slunce vytváří s průzračnou vodou optické efekty. U jihovýchodního cípu ostrova je největší hloubka moře v celém Středomoří tzv. "Inousská propadlina", která je hluboká 4500 m. Největší atrakcí ostrova jsou vzácné středomořské želvy Caretta caretta (Loggerhead sea turtle), které patří k ohroženému druhu a staly se neoficiálním symbolem ostrova. Dospělí jedinci dosahují velikosti až 1 m a váží 80 - 150 kg. Písečné pláže zálivu Laganas patří mezi hlavní hnízdiště těchto chráněných mořských želv, které již po staletí chodí v letních měsících na pláže klást vajíčka do písku. V roce 1999 byl na Zakynthosu vyhlášen vůbec první řecký Národní mořský park Zakynthos. Tento národní park je domovem nejen želv, ale také ohrožených tuleňů středomořských, Monachus monachus (Mediterranean Monk Seal). Tento živočich žije v koloniích na přilehlém ostrůvku Pelouzo, kam je ovšem přístup zakázán. Pláže a jeskyně budou, ale o ni za čas možná ne. Zakynthos patří k nejzelenějším řeckým ostrovům. Letecky trvá doprava na Zakynthos přibližně 2:05 hod. Pláže jsou převážně písčité nebo oblázkové, vstup do vody je většinou pozvolný.
Ostrov zažil v srpnu 1953 velké zemětřesení. Byly zaznamenány celkem 3 otřesy, přičemž ten třetí, o síle 7.9 Richterovy stupnice byl nejsilnější. Zemětřesení srovnalo 95% povrchu se zemí. Neporušeně zůstaly stát jen tři budovy - katedrála sv. Dionýsa, budova Národní banky a kostel sv. Nikolase. Na ostrově žije asi 42 000 stálých obyvatel, z toho 13 000 v hlavním městě Zakynthos. V Řecku je časový posun + 1 hod. oproti našemu času. Úředním jazykem je řečtina, ale všude se bez problémů domluvíte anglicky.
map-of-ioanian-sea